V oktobru bi se naj odprl novi poziv. Upam, da se bo to zgodilo.
Mrbit zdaj ko je golob, se ti ta želja uresniči, ker je cist zagnan za te SE, prej ni bilo za mislit...
V oktobru bi se naj odprl novi poziv. Upam, da se bo to zgodilo.
27 panelov LONGI Solar 410Wp, dimenzije 1720x1130x40 mm. Razsmernik in optimizatorji SOLAR EDGE.Koliko panelov? Vec kot 28? Predvidevam da solaredge sistem.
Sicer pa cena precej niha med ponudniki in tudi pri samem izboru opreme. Si hitro na razliki 20% in več.
Dal sem avans, tako da je cena fiksirana.A ekosklad imaš odobreno subvencijo?
Ta cena je za sedanje čase super ugodna, torej so ti jo pomladi zablokirali ali si dal kak avans?
Zakaj tako velik inverter? Mi imamo solaredgovega 12.5 kw in so rekli, da je optimalen za 14 kwp se.Daj prasaj koliko je, ce das se enega pa 16K inverter pa 1 optimizator/2 panela. Sem sigurna da dobis mocnejso SE za manj denarja.
A se strinjava, da gre za PR zapis?Kako deluje optimizator moči
Optimizator moči je element naprednega sistema sončne elektrarne, ki uravnava delovanje fotovoltaičnega (PV) modula ina-sol.si
Če imaš sistem brez optimizatorjev ti razsmernik optimizira maksimalno moč in sicer na nivoju cele veje modulov in posledično dela veja tako dobro kot njen najšibkejši modul. V primeru optimizatorjev, optimizirajo ti, en ali dva modula ne glede ali ostali senčijo ali ne.Ali zna kdo malo razložiti delovanje optimizatorjev. Sam imam namreč drug sistem, brez optimizatorjev. Možno da mi en modul delono senči kos strehe.
Kako to vpliva, se da kje preveriti, podučiti.
Pa še ena stvar je. Optimizatroje lahko na daljavo "izklopiš" (znižaš napestost na 1V na optimizatorju), da lahko gasilci varno gasijo v primeru požara.Evo taki "za telebane" opisi:
Če imaš sistem brez optimizatorjev ti razsmernik optimizira maksimalno moč in sicer na nivoju cele veje modulov in posledično dela veja tako dobro kot njen najšibkejši modul. V primeru optimizatorjev, optimizirajo ti, en ali dva modula ne glede ali ostali senčijo ali ne.
Težko boš to preveril, če samo malo manj dela, če pa sploh ne pa z meritvijo to hitro ugotoviš, le na streho bo treba in odklapljat module. Če imaš Solaredge z optimizatorji vidiš na portalu vsak modul in ti ni potrebno na streho.
Pa še viki razlaga: https://wikislv.icu/wiki/Power_optimizer
Sam v premislek vsem: če so paneli in razsmerniki primerljivi, še ne pomeni, da so primerljive elektrarne. Podkonstrukcija, recimo, zna naredit kar precej razlike (in tudi razlike v kvaliteti so lahko ogromne). Še posebej pri kaki ravni strehi ali nevsakdanjih kritinah.Kaj je primerljivo... geni je dal ponudbo s 5% popusta na takojšnje plačilo za 13kWp za ceno 14470€, po odbiti subvenciji 12150€ (tukaj so celo narobe zračunali, so naračunali 12050€). preračun na 13,5kW je cena 12600€. to je s popustom na takojšnje plačilo. drugače preračunana cena za 13,5kWp 15820€, po odbiti subvenciji 13400€.
Sol navitas, ki je dolga leta montiral za njih je za enakovredne kitajske panele hotel imeti za 13,5kWp 10800€ po odbiti subvenciji. Po izkušenosti in kilometrini bi rekla, da prednjačijo pred geni.
zadevi sta bili po materialih in tudi drugače primerljivi, samo po ceni ne. skoraj 2k€ razlike, če sploh krede ne vzamem. če pa kredo vzamem pa 2600€ razlike. Težko me bo prepričati, da gre tukaj za brezobrestni bilokaj.
vloge so bile pa do 4. marca za ekosklad za oddati. še kar nekaj po tem so ponudniki kar tako malo informativno pisali na ponudbe ceno z odbito subvencijo, ki je ni bilo. Ne vem, kako je danes, ampak to je barabija.