sončna elektrarna

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.649
6.706
113
pri taščici
Ja, kar je manj kot jurja po kw ( z subvencijo) se mi zdi kar ugodno danes. Ali je to na racun borbe za kupce, ali na racun slabe opreme bomo pa videli cez desetletje al dve(uveljavljanje garancije) .
mlacar
Nekje je meja, da je manjsa cenejsa od 11kw. Kje pa je ta meja, pa ne vem.
Ce je denar , ce je dovolj strehe, potem daj gor minimalno 28 panelov (isci cimmanjse, cimstarejse, cim bolj svoh) pa se bos potem ukvarjal kam z viski elektrike.
Tudo ce je soglasje za manjso elektratno, jo pa omejis na velikost soglasja.
Pistimo sedaj ekstreme v soglasjih z nekaj kw.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.857
6.517
113
Meja je 28 panelov, ker najmanj 14 optimizatorjev mora biti. Najmanjši razsmernik za ta stos je pa 16K.

Ko je ta mantra 11kw ven prisla, so bili najobičajnejši paneli cca 380W. Ne vem koliko, so sedaj... 28x380W je pa 10,6kW.

To velja za solaredge, ki je bil doglo edini pri nas. Pri drugih, ce ne gresta 2 panela na en optimizator se matematika se spreminja z velikostjo na enka nacin.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.857
6.517
113
To so zahteve masinerije. Hja... Ne vem. Odkar ima solaredge razsmernike od 16K na gor s temi pogoji. Lahko 2 panela na 1 optimizator, optimizatorjev mora biti najmanj 14. In po domace se je potem govorilo o 11kW iz zgoraj omenjenij razlogov.

• Všeč mi je

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.162
2.472
113
To so zahteve masinerije. Hja... Ne vem. Odkar ima solaredge razsmernike od 16K na gor s temi pogoji. Lahko 2 panela na 1 optimizator, optimizatorjev mora biti najmanj 14. In po domace se je potem govorilo o 11kW iz zgoraj omenjenij razlogov.
Si ti ziher v te cifre, ker komot daš gor 8kW elektrarno in potem te cifre nimajo smisla. Enako velja če imaš ta velike panele po 500+W.
Za optimizatorje pa mi je zadnjič razlagal kolega, ki se s postavitvami SE ukvarja na veliko po celi Evropi, da je to neka kaprica v Sloveniji in da pri velikosti mikro SE vse skupaj nima smisla, ker če crkne celica, ni problema ostale delajo dalje, če pa je ena v senci, bi teoretično šle vse "v senco", kar pa je tudi na 100m2 strehe velika verjetnost.
So pa optimizatorji strošek cca 70€ po komadu, zdaj pa si računajte.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.857
6.517
113
Ja, sem sigurna. To so pac zahteve razsmernika, zdaj pa izvolijo naorej računati ali je bolje manj panelov in vec optimizatorjev ali obratno. Solaredge se ne ukvarja s tem, po kok so paneli v sloveniji. Ce si pa kdaj vec ponudb primerjal med seboj, si pa tudi lahko opazil, da so ponudniki vec ali manj enake jakosti ponujali. V nekem trenutku je price/performance na neki jakosti. Potem se pa dodatno izmisljuje ali vecje ali manjse (pa zato vec).

In ta mantra je na veliko prihajala ven v obdobju, ko je bil P/P na 380W. Sicer resnicna, ampak je treba vedeti od kod je prišla, ker se bo izpela.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.162
2.472
113
Čakaj, ti govoriš o zahtevah razsmernika in ne SODO-a?!

Od dva/tri mesece nazaj je izbira razsmernikov precej večja. Da pa vsi enako ponujajo pa je logično, saj imamo vsi navzgor omejeno priključno moč - 11kW je pač uradni maksimum.

• Všeč mi je

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.857
6.517
113
Ja, jaz govorim o debati kdaj je 11kw cenejsa od manjse. To je bila debata. In seveda to velja za solardege, ki je bil takrat ko se je ta urbani mit zacel edini. Huawei je sledil, pa ne vem ce ima moznost 2 panelov na 1 optimizator, zato so bile vecje SE nekonkurencne. Za vse ostale vem se manj, ker takrat sploh opcija niso bili.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.649
6.706
113
pri taščici
Čakaj, ti govoriš o zahtevah razsmernika in ne SODO-a?!

Od dva/tri mesece nazaj je izbira razsmernikov precej večja. Da pa vsi enako ponujajo pa je logično, saj imamo vsi navzgor omejeno priključno moč - 11kW je pač uradni maksimum.
11 je max za 3x20A
13.6 je max za 3x25A (max gospodinjska tarifa)
34? kw je max za MPO (3x63A)
Visje netmering ni možen, moras iti na druge sheme (px3 itd al kaj so ze oznake)

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.857
6.517
113
Daj prasaj koliko je, ce das se enega pa 16K inverter pa 1 optimizator/2 panela. Sem sigurna da dobis mocnejso SE za manj denarja.

• Všeč mi je

Rajc

Pripravnik
22. jul 2007
571
5
18
Kakšne imate dejanske izkušnje s sončno elektrarno v ljubljani? Jesen in zima sta precej megleni.

Po izračunih bi potreboval 6kW s pokritostjo 31m2...

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.857
6.517
113
Ker sele inverter 16K ali vecji podpira 2panela/optimizator. Manjsi zahteva za vsak panel svoj optimizator

• Všeč mi je
Reactions: B81