sončna elektrarna

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.857
6.517
113
Sam v premislek vsem: če so paneli in razsmerniki primerljivi, še ne pomeni, da so primerljive elektrarne. Podkonstrukcija, recimo, zna naredit kar precej razlike (in tudi razlike v kvaliteti so lahko ogromne). Še posebej pri kaki ravni strehi ali nevsakdanjih kritinah.

Kam rangira solnavitasova, ki je bila kar na nekaj ponudbah.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Nisem mislil za 1 teden oblačnegs vremena. Recimo nekaj mesecev od aprila do oktobra bi se AvtoFun komot prezivljal s tem sistemom

Zakaj misliš da bi hotel to imeti v smislu, da bi bil samooskrben? Iščem smisel te drage mašinerije zato sem vprašal in ja, če bi imel SE in če bi šlo vse v maloro bi se verjetno s kakšnim takšnim 30kwh lahko pogojno "preživljal" seveda ob hudem varčevanju. Me pa zanima nekaj drugega in sicer če imaš tak velikanski UPS, a ga lahko ti filaš direktno s pridelki SE? Ali moraš energijo ki jo pridela SE v vsakem primeru poslati v omrežje, iz omrežja pa jemati drugo?

• Všeč mi je
Reactions: ales85

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.857
6.517
113
Kar se pridela, gre najprej v hiso (ali baterijo), kar rabi sproti, ostalo pa v omrezje.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Zanimivo, te dni sem govoril z enim kmetom ki ima cele hale tega. Pa mi je zatrdil da je sistem tak, da vse kar se proizvede gre direkt v omrežje, oni pa črpajo "drugo" elektriko iz omrežje. 31.12. da je kao presek, obračun, se pogleda koliko so naredili in poslali v omrežje, ter koliko so vzeli iz omrežja. Višek se podari. Zanimivo ker sem ga izrecno vprašal ali se kmetija napaja v realnem času direkt iz tega kar ustvarjajo paneli.

B81

22. jul 2007
36.900
10.465
113
Zanimivo, te dni sem govoril z enim kmetom ki ima cele hale tega. Pa mi je zatrdil da je sistem tak, da vse kar se proizvede gre direkt v omrežje, oni pa črpajo "drugo" elektriko iz omrežje. 31.12. da je kao presek, obračun, se pogleda koliko so naredili in poslali v omrežje, ter koliko so vzeli iz omrežja. Višek se podari. Zanimivo ker sem ga izrecno vprašal ali se kmetija napaja v realnem času direkt iz tega kar ustvarjajo paneli.
Kmet nima samooskrbe, ampak verjetno 50 kw elektrarno in prodaja vso elektriko po trikrat višji ceni, kot kupuje, trenutno.

Ne. Vedno najprej hisa vzame, kar rabi, potem gre ostanek v omrežje
Torej app na fonu kaže dejansko proizvedeno elektriko, ne kaže pa, koliko je hiša vzela (če nimaš dokupljenega merilca porabe)?

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.857
6.517
113

Če je na samooskrbi in letnem nezmeteringu, niti slučajno ne. Prav kmetje na veliko "izkoriščajo" to, ker zaradi potreb dajo bistveno vecje SE kot imajo soglasja za oddajo in se prilagajajo, da čimveč del, ki zahtevajo elektriko, prestavijo na sredino dneva, da jim ne reže špic in bi šla v nic.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: AvtoFun

masevc

Guru
2. sep 2007
3.512
891
113
Če je na samooskrbi in letnem nezmeteringu niti slučajno ne. Prav kmetje na veliko "izkoriščajo" to, ker zaradi potreb dajo bistveno vecje SE kot imajo soglasja za oddajo in se prilagajajo, da čimveč del, ki zahtevajo elektriko, prestavijo na sredino dneva, da jim ne reže špic in bi šla v nic.
to ti lahko tudi jaz potrdim, da vračaš v omrežje samo razliko med proizvedeno in porabljeno. Net metering
energy.png

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.721
5.878
113
Se pravi če prav razmišljam, avgusta smo imeli porabo 333kwh, se pravi povprečno 11kwh dnevno kar pomeni da če hočem s takšno škatlo pregurati dan potem rabim 15kwh edicijo namreč na razpolago so sano 10-15-30. Se pravi slabih 9 tisočakov. Če pa hoče 30kwh mašino ki mi dnevno pokrije tudi zimske mesece ko smo na TČ pa smo že na slabih 20 tisočakih? Lepa igra...
Pri baterijah je zelo diskutabilno kako veliko rabiš. Moje mnenje je da rabiš tako veliko + nekaj rezerve, koliko imaš povprečno porabo od recimo 17.00 do 7.00. Ker da imaš baterijo večina časa polno in da se ta nikoli ne izprazni več kot 20% je nesmisel. Pač to je moje mnenje. Obstajajo pa seveda še drugi vidiki.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77 in AvtoFun

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.687
9.480
113
Se pravi če prav razmišljam, avgusta smo imeli porabo 333kwh, se pravi povprečno 11kwh dnevno kar pomeni da če hočem s takšno škatlo pregurati dan potem rabim 15kwh edicijo namreč na razpolago so sano 10-15-30. Se pravi slabih 9 tisočakov. Če pa hoče 30kwh mašino ki mi dnevno pokrije tudi zimske mesece ko smo na TČ pa smo že na slabih 20 tisočakih? Lepa igra...
Mislim, da si si odgovoril, kje je finta, da prodajanje"viškov" ne pije vode dolgoročno vse dokler hranilniki ne bodo cenejši in bistveno večjih kapacitet. Sistem, ki ga pa zdaj trži naš avtomagazimovec je pa namenjen temu, da ti ponoč filaš avto na svoje viške. TČ s tem ne boš gonil. Še indukcije in pralnega stroja ne.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
633
113
Če koga zanima bolj tehnični aspekt baterij in ali se splača ali ne:

Je pa Dave v Sydney-u v Avstraliji, kjer imajo "malenkost" bolj primerne vremenske pogoje za SE in baterije kot pri nas.
(Pozimi temperature 18*C/8*C)

Poleg tega ne poznajo netmetringa in mora vso energijo, ki jo vzame iz omrežja plačati po 30centov/kWh, oddano energijo pa mu plačajo po 7,6centov/kWh.
Torej precej drugače kot pri nas ampak verjetno bo pri nas kmalu podoben sistem...

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: sad

damirj

Guru
9. maj 2012
5.244
2.379
113
Če koga zanima bolj tehnični aspekt baterij in ali se splača ali ne:

Je pa Dave v Sydney-u v Avstraliji, kjer imajo "malenkost" bolj primerne vremenske pogoje za SE in baterije kot pri nas.
(Pozimi temperature 18*C/8*C)

Poleg tega ne poznajo netmetringa in mora vso energijo, ki jo vzame iz omrežja plačati po 30centov/kWh, oddano energijo pa mu plačajo po 7,6centov/kWh.
Torej precej drugače kot pri nas ampak verjetno bo pri nas kmalu podoben sistem...

Če prav razumem, je to precej bolje kot pri nas, ki je plačano skoraj nič? V tem primeru se bilokakšna baterija, tudi najmanjša lahko zelo hitro izplača.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Mislim, da si si odgovoril, kje je finta, da prodajanje"viškov" ne pije vode dolgoročno vse dokler hranilniki ne bodo cenejši in bistveno večjih kapacitet. Sistem, ki ga pa zdaj trži naš avtomagazimovec je pa namenjen temu, da ti ponoč filaš avto na svoje viške. TČ s tem ne boš gonil. Še indukcije in pralnega stroja ne.

Saj jaz itak nisem v tej fazi, nimam SE, kot kaže se zanjo tudi ne bom odločil. Pred 14 dnevi se mi ni o tem niti sanjalo, zdaj recimo da se mi stvari začenjajo malo svitati. Recimo da sem pred kakšnim tednom bil zagret za to, bolj kot pa vrtaš, bolj se ti začne dozdevati da je to vse skupaj brezveze. Preveč je neznank, preveč je nedorečenih stvari, nihče ti ničesar ne jamči. In ja, če hočeš imeti zadevo tako kot je treba pa se stvar več ne izplača...

• Všeč mi je
Reactions: damirj

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
633
113
Če prav razumem, je to precej bolje kot pri nas, ki je plačano skoraj nič? V tem primeru se bilokakšna baterija, tudi najmanjša lahko zelo hitro izplača.
Dokler je pri nas netmetering se ne splača kupovati baterij, to je dejstvo. (Netmetering je letni obračun energije, torej viške energije, ki jih poleti oddaš v omrežje lahko pozimi porabiš. In če si poleti več pridelal kot pozimi porabil, potem si na letnem nivoju naredil plus in ti ni treba plačati energije, ki si jo vzel iz omrežja.)

Ko pa netmeteringa ne bo več (za nove inštalacije po 2023), potem bo pa treba SE delati v kompletu z baterijami...

• Všeč mi je
Reactions: sad