Sam v premislek vsem: če so paneli in razsmerniki primerljivi, še ne pomeni, da so primerljive elektrarne. Podkonstrukcija, recimo, zna naredit kar precej razlike (in tudi razlike v kvaliteti so lahko ogromne). Še posebej pri kaki ravni strehi ali nevsakdanjih kritinah.
Nisem mislil za 1 teden oblačnegs vremena. Recimo nekaj mesecev od aprila do oktobra bi se AvtoFun komot prezivljal s tem sistemom
Torej kot sem odgovoril, bil bi samozadosten pol leta. To ni ne tic ne mis. Ne pozabi, da se v tem primeru amortizacija podaljsa za x2.Nisem mislil za 1 teden oblačnegs vremena. Recimo nekaj mesecev od aprila do oktobra bi se AvtoFun komot prezivljal s tem sistemom
Kmet nima samooskrbe, ampak verjetno 50 kw elektrarno in prodaja vso elektriko po trikrat višji ceni, kot kupuje, trenutno.Zanimivo, te dni sem govoril z enim kmetom ki ima cele hale tega. Pa mi je zatrdil da je sistem tak, da vse kar se proizvede gre direkt v omrežje, oni pa črpajo "drugo" elektriko iz omrežje. 31.12. da je kao presek, obračun, se pogleda koliko so naredili in poslali v omrežje, ter koliko so vzeli iz omrežja. Višek se podari. Zanimivo ker sem ga izrecno vprašal ali se kmetija napaja v realnem času direkt iz tega kar ustvarjajo paneli.
Torej app na fonu kaže dejansko proizvedeno elektriko, ne kaže pa, koliko je hiša vzela (če nimaš dokupljenega merilca porabe)?Ne. Vedno najprej hisa vzame, kar rabi, potem gre ostanek v omrežje
Tako je. Lahko pa pogledaš na moj elektro in preracunasTorej app na fonu kaže dejansko proizvedeno elektriko, ne kaže pa, koliko je hiša vzela (če nimaš dokupljenega merilca porabe)?
Zanimivo, te dni sem govoril z enim kmetom ki ima cele hale tega. Pa mi je zatrdil da je sistem tak, da vse kar se proizvede gre direkt v omrežje, oni pa črpajo "drugo" elektriko iz omrežje. 31.12. da je kao presek, obračun, se pogleda koliko so naredili in poslali v omrežje, ter koliko so vzeli iz omrežja. Višek se podari. Zanimivo ker sem ga izrecno vprašal ali se kmetija napaja v realnem času direkt iz tega kar ustvarjajo paneli.
to ti lahko tudi jaz potrdim, da vračaš v omrežje samo razliko med proizvedeno in porabljeno. Net meteringČe je na samooskrbi in letnem nezmeteringu niti slučajno ne. Prav kmetje na veliko "izkoriščajo" to, ker zaradi potreb dajo bistveno vecje SE kot imajo soglasja za oddajo in se prilagajajo, da čimveč del, ki zahtevajo elektriko, prestavijo na sredino dneva, da jim ne reže špic in bi šla v nic.
Pri baterijah je zelo diskutabilno kako veliko rabiš. Moje mnenje je da rabiš tako veliko + nekaj rezerve, koliko imaš povprečno porabo od recimo 17.00 do 7.00. Ker da imaš baterijo večina časa polno in da se ta nikoli ne izprazni več kot 20% je nesmisel. Pač to je moje mnenje. Obstajajo pa seveda še drugi vidiki.Se pravi če prav razmišljam, avgusta smo imeli porabo 333kwh, se pravi povprečno 11kwh dnevno kar pomeni da če hočem s takšno škatlo pregurati dan potem rabim 15kwh edicijo namreč na razpolago so sano 10-15-30. Se pravi slabih 9 tisočakov. Če pa hoče 30kwh mašino ki mi dnevno pokrije tudi zimske mesece ko smo na TČ pa smo že na slabih 20 tisočakih? Lepa igra...
Mislim, da si si odgovoril, kje je finta, da prodajanje"viškov" ne pije vode dolgoročno vse dokler hranilniki ne bodo cenejši in bistveno večjih kapacitet. Sistem, ki ga pa zdaj trži naš avtomagazimovec je pa namenjen temu, da ti ponoč filaš avto na svoje viške. TČ s tem ne boš gonil. Še indukcije in pralnega stroja ne.Se pravi če prav razmišljam, avgusta smo imeli porabo 333kwh, se pravi povprečno 11kwh dnevno kar pomeni da če hočem s takšno škatlo pregurati dan potem rabim 15kwh edicijo namreč na razpolago so sano 10-15-30. Se pravi slabih 9 tisočakov. Če pa hoče 30kwh mašino ki mi dnevno pokrije tudi zimske mesece ko smo na TČ pa smo že na slabih 20 tisočakih? Lepa igra...
Bo avtomagazinovec razložil kako to gre. Bi blo pa fajn da brez rožic.z 10 kwh baterijo boš ti nafilal ponoč avto?
Če koga zanima bolj tehnični aspekt baterij in ali se splača ali ne:
Je pa Dave v Sydney-u v Avstraliji, kjer imajo "malenkost" bolj primerne vremenske pogoje za SE in baterije kot pri nas.
(Pozimi temperature 18*C/8*C)
Poleg tega ne poznajo netmetringa in mora vso energijo, ki jo vzame iz omrežja plačati po 30centov/kWh, oddano energijo pa mu plačajo po 7,6centov/kWh.
Torej precej drugače kot pri nas ampak verjetno bo pri nas kmalu podoben sistem...
Mislim, da si si odgovoril, kje je finta, da prodajanje"viškov" ne pije vode dolgoročno vse dokler hranilniki ne bodo cenejši in bistveno večjih kapacitet. Sistem, ki ga pa zdaj trži naš avtomagazimovec je pa namenjen temu, da ti ponoč filaš avto na svoje viške. TČ s tem ne boš gonil. Še indukcije in pralnega stroja ne.
Dokler je pri nas netmetering se ne splača kupovati baterij, to je dejstvo. (Netmetering je letni obračun energije, torej viške energije, ki jih poleti oddaš v omrežje lahko pozimi porabiš. In če si poleti več pridelal kot pozimi porabil, potem si na letnem nivoju naredil plus in ti ni treba plačati energije, ki si jo vzel iz omrežja.)Če prav razumem, je to precej bolje kot pri nas, ki je plačano skoraj nič? V tem primeru se bilokakšna baterija, tudi najmanjša lahko zelo hitro izplača.