sončna elektrarna

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.649
6.706
113
pri taščici
A sva midva na isti valovni?
Elektrarno dala, ti pa tudi prec pomislis na...
Daniel je ze en tak kmet.
Jaz sem direkotrja predlani pumpal za elektratno. Ce bi pokril celo streho , presegel dovoljeno soglasje , pa bi mu se skoraj polovico elektrike zmanjakalo.
Predlani ie bil racun za elektriko jurja, sedaj je dva.

Predlani bi bila.elektrarna placana v 6 letih, letos...

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.855
6.515
113
Jaz nisem na nic pomislila, ampak poglej, o cem je debata prej tekla in kaj sem hotela povedati, potem pa svoj odgovor daj v ta kontekst.

• Haha
Reactions: futuristic

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.855
6.515
113
Tisti ki ste na soncu, če ste kaj bolj na tekočem.

- ali sta tam, če si kupec možni VT/MT ali je samo ET
- po koliko je kWh, če ga hočeš kupiti (nimaš SE)

gre pa za stanovanjski blok in ne individualno gradnjo, če je to kaj važno

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
633
113
Glede na to da imajo v ceniku VT in MT bi rekel da imajo.

Tole je pa cenik ki so mi ga poslali pred kratkim:

1664456841506.png

• Všeč mi je
Reactions: Jabe

B81

22. jul 2007
36.898
10.467
113
Saj jaz itak nisem v tej fazi, nimam SE, kot kaže se zanjo tudi ne bom odločil. Pred 14 dnevi se mi ni o tem niti sanjalo, zdaj recimo da se mi stvari začenjajo malo svitati. Recimo da sem pred kakšnim tednom bil zagret za to, bolj kot pa vrtaš, bolj se ti začne dozdevati da je to vse skupaj brezveze. Preveč je neznank, preveč je nedorečenih stvari, nihče ti ničesar ne jamči. In ja, če hočeš imeti zadevo tako kot je treba pa se stvar več ne izplača...
Tudi takrat ne, ko pokrijes vrednost SE in ti do konca zivlj.dobe dela le profit?

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
633
113
Tudi takrat ne, ko pokrijes vrednost SE in ti do konca zivlj.dobe dela le profit?
Moja računica je bila enostavna. Ker imamo TČ+klimo smo letno dali cca 1300€ za štrom. Za elektrarno sem dal 11,000€ (že odbita subvencija).
Letno dam 230€ za priključek, torej privarčujem 1070€ letno, kar pomeni da bi se mi investicija povrnila v cca 10letih.
Ker se je pa elektrika podražala za cca 70% glede na 2021, se mi bo investicija povrnila veliko prej, spet odvisno od cene elektrike v prihodnosti.
Če računam da bi dajal 70% več letno je to 2210€ na leto. Torej se investicija povrne že v manj kot 6 letih.

Poleg tega je dejstvo da država ne bo mogla v nedogled bremzat cen elektrike.
Ker če je veleprodajna cena kWh 40 centov, potem jo bodo el. distributerji težko prodajali po 10 centov gospodinjstvom.
In bolj kot cena elektrika raste, krajša je doba ko se ti investicija povrne...

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: mags in ncnifrej

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
633
113
Bistveno vprašanje je, koliko ti tega "konca" še ostane o kakšnem profitu na koncu govorimo. Če sem tekom življenjske dobe profitiral nekaj k€ potem lahko rečem samo ne hvala.
Poglej moj post nad tvojim. Ne vem kakšno imaš ti situacijo ozr koliko porabiš ampak meni se bo SE po 6 letih sama odplačala in potem bom imel imam cca 25let (minimalna življenska doba celic) skoraj free štrom... Preko palca 50,000€ privarčevanega štroma, če se cena elektrike nebi spremenila.
(Plačujem samo priključek 19€ mesečno).
Tudi če bo inverter kdaj vmes crknil izven garancije, se vseeno splača...
(Seveda je to ob predpostavki da bo netmetering dejansko še 25 let, kar pa je najbrž utopija)

pol3ni

Fizikalc
10. jan 2011
356
239
43
Idrija
Pred enim tednom je bil pri meni merilec za SE.Meritve so ok.Vloga za priključitev na omrežje oddana.
Koliko časa ste potem še čakali ,da vam jo je elektro uradno priklopil.
Da malo okvirno vem,koliko časa to potem še traja.
Hvala

B81

22. jul 2007
36.898
10.467
113
Bistveno vprašanje je, koliko ti tega "konca" še ostane o kakšnem profitu na koncu govorimo. Če sem tekom življenjske dobe profitiral nekaj k€ potem lahko rečem samo ne hvala.
Ja koliko pa bi rad protfitiral? :p

Stare SE so ze ne vem, 10, 15+ let in se delajo. V tujini verjetno vec. Ponavadi se glede na sonce pri nas, pokrije pred 7 leti.

Torej. Ti od 7 leta do npr. 15 leta ne placujes elektrike (razen seveda prispevka). Ce to ni profit, ne vem, kaj je.
Aja zavarovanje placas vsako leto, drugega vzdrzevanja ni.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
(Seveda je to ob predpostavki da bo netmetering dejansko še 25 let, kar pa je najbrž utopija)

Saj to je to. Ti to že imaš, ti koristiš, tebi se je že marsikaj poplačalo. Vprašanje smo mi ko tega še nimamo in tudi če se potrudim prej kot konec leta v začetku drugega leta tega ne morem imeti montiranega. Ti pa že vnaprej grozijo da za "nove" netmeteringa več ne bo. A se ti zdi to logično, pravično in demokratično da če si napele namontiral danes da zate to velja, če pa jih 8 dni kasneje ko poteče rok pa so popolnoma drugi pogoji. Če mene vprašaš to ne more obstati. Prav tako že zaradi tega ne, če pravite da smo (še) eni redkih kjer to gre koristiti. Torej če letos vržem panele gor pa mi v roku 2 let netmetering onemogočijo je to po mojem pušiona. Šprice poleti mi bodo za drobiž odkupovali, pozimi pa ko imam porabo bom pa drago kupoval elektriko. Zraven tega so paneli trenutno dragi, subvencij ni. Kaj pa vem. Aja porabimo 7,5-8 letno.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.855
6.515
113

odvisno koliko porabiš...
kar nekaj strani nazaj sem to računala. SE je šla gor, ko se je po takratnih cenah (SE in elektrike) pokrila v 10 letih. nekako realno lahko računaš na 15 let nemotenega delovanja. zdaj ko je šla elektrika gor, se poračunala, da se mi povrne po teh reguliranih cenah v 6 letih. seveda, ker se mi cena SE ne spreminja več, jaz sem jo že plačala. elektrika je dobrih 0,15€ zdele. 12000kWh/leto in pridemo v 10 letih na 4*12000*0,15=7200€. Če bo cena elektrike 2027-2031 taka kot danes, torej. Ne vem, kaka bo...

7200€ pri 11100 investicije v 10 letih ni slabo. Vsako nadaljne leto je pa 1800€. žal ne gre za obrestnoobrestni račun, ampak jaz sem vseeno zadovoljna. sploh če letni metering ostane za življenjsko dobo elektrarne. jo bomo z veseljem popravljali malo pa pomalo...

na vprašanja, kaj bo ko/če bo:
- kaj bo z letnim netemeteringom za nas, ki ga imamo v pogodbah sicer neomejeno dolgo
- kaj bo s cenami elektrike
- kaj bo z delovanjem SE
- kaj bo...

res, vse to so neznanke neminornega pomena, ampak sem pa kar sigurna da 10 let bomo sigurno še, ker zdaj nas od 2024 pri miru pustijo, nov režim bo pa sigurno še 5 let, preden pride kaka nova shema. od takrat naprej... ja bomo videli. izmed danih opcij bom izbrala najbolj profitabilno. Če bo to, da jo izklopim, pa naj bo tako...

• Všeč mi je
Reactions: mags in ales85

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.855
6.515
113
A se ti zdi to logično, pravično in demokratično da če si napele namontiral danes da zate to velja, če pa jih 8 dni kasneje ko poteče rok pa so popolnoma drugi pogoji.

to je po definiciji tako. z vsako stvarjo. na en datum se nekaj začne in konča. oni ki je 1.1. rojen bpovsem drugače voden, kot tisti, ki je 31.12. od vstopa v šolo dalje, pri vsakem športu, pri vsaki stvari, kjer se gleda letnica rojstva...

ko menjaš operaterja, se z enim točno na en dan nekaj konča in z drugim točno na en dan nekaj začne.

Vsaka pogodba je na točno določen dan - mehkih prehodov ni.

• Všeč mi je
Reactions: B81

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Že že ampak tu gre za energetsko infrastrukturo kjer ima država velik del besede zraven, tu ne gre za neke pogodbe z firmami čeprav dejansko gre. Ampak teh pravil verjetno ne diktirajo razni Geni, Petroli in ostali... zato se mi zdi da bi v tem primeru bilo edino pravilno da so pravila enaka za vse.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.014
837
113
zato se mi zdi da bi v tem primeru bilo edino pravilno da so pravila enaka za vse.
nekje moras potegnit crto.. enaka pravila za vse pomoje niso mozna (nasploh - ne samo za SE)..
Moj primer - Sosed je dal vlogo za legalizacijo objekta daljsega obstoja - dobre pol leta pred mano.. pa so mu cist drgac odmerli ozurpacijo kot meni…hisi mava pa enak stari pa obe sta enak “nerodn” pozidani.. to ni feeer.. dejmo vsem enako ;)

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.855
6.515
113
Že že ampak tu gre za energetsko infrastrukturo kjer ima država velik del besede zraven, tu ne gre za neke pogodbe z firmami čeprav dejansko gre. Ampak teh pravil verjetno ne diktirajo razni Geni, Petroli in ostali... zato se mi zdi da bi v tem primeru bilo edino pravilno da so pravila enaka za vse.

No, pa drugace. Katera stvar, ki stopi v veljavo nekega dne, se spreminja za nazaj. Imas tam neko gradbeno dovoljenje, kdaj ga rabis. Recimo da je mejnik letnica 1965 (ne vem, na pamet, recimo, da je ta). Tisti ki ima bajto z decembra 1964, ga ne rabi za legalizacijo, oni z januarja 1965 pa. Pa je rang bistveno visji od neke SE. Tistega, ki se pa s tem ukvarja, pa leta '65 se v zamisli ni bil. Povsod je en presecni datum, kjer je naslednji dan lahko vse drugace. Nekdo bo pa vedno en dan prepozen, pa se mu bo zdelo blazno nefer, ceprav je zanj veljalo vse enako kot za ostale. 2 leti cajta so dalo, da se zrajtas, ne mores ven vleci a zdaj konjenpa 1.1.2024 pa ne vec. Ni fer...

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: mags in ncnifrej

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.687
9.480
113
Moja računica je bila enostavna. Ker imamo TČ+klimo smo letno dali cca 1300€ za štrom. Za elektrarno sem dal 11,000€ (že odbita subvencija).
Letno dam 230€ za priključek, torej privarčujem 1070€ letno, kar pomeni da bi se mi investicija povrnila v cca 10letih.
Ker se je pa elektrika podražala za cca 70% glede na 2021, se mi bo investicija povrnila veliko prej, spet odvisno od cene elektrike v prihodnosti.
Če računam da bi dajal 70% več letno je to 2210€ na leto. Torej se investicija povrne že v manj kot 6 letih.

Poleg tega je dejstvo da država ne bo mogla v nedogled bremzat cen elektrike.
Ker če je veleprodajna cena kWh 40 centov, potem jo bodo el. distributerji težko prodajali po 10 centov gospodinjstvom.
In bolj kot cena elektrika raste, krajša je doba ko se ti investicija povrne...
Če predpostavljaš, da ti bodo pod temi pogoji plačevali viške. Mislim da ti jih ne bodo.