sončna elektrarna

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.853
6.515
113
Itak... Konc koncev, a Janez kupi olje ali pa drva vsak mesec ali caka na ugodno ceno pa za celo leto.

Ponudniki zakupijo za ohoho casa strom vnaprej. Zato vedno sprasujejo ob menjavi, koliko pricakujes da bos porabil. Pol ko si pa tam, pa itak vedo.

Ce sistem momentalno ni vec smotrn, se bo delalo na masi, kot vedno.

Omreznine se ne bo nic vec pobralo, ce zacnemo zaracunavati sonckarjem... Vsem gor en cent...

Cena elektrike malo zakalkulirana - vsem gor en cent

Na masi se pobira in to niso sonckarji. Splet okoliscin je pa tak, da se samo njih ne bo tikalo.

Tako kot ne hodijo po bajtah gledat kaj priklapljajo. Tc dela đumbus pozimi, bolj kot SE poleti. Cena stroma je bila pa nizja vedno za TČ pakete.

Ironija je, da ce se bo delalo kot vedno, bodo tele SE zajebe, ce do njih pride, placevali vsi, razen vpletenih. Kalbo npr... :evil:

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Se pravi če prav razmišljam, avgusta smo imeli porabo 333kwh, se pravi povprečno 11kwh dnevno kar pomeni da če hočem s takšno škatlo pregurati dan potem rabim 15kwh edicijo namreč na razpolago so sano 10-15-30. Se pravi slabih 9 tisočakov. Če pa hoče 30kwh mašino ki mi dnevno pokrije tudi zimske mesece ko smo na TČ pa smo že na slabih 20 tisočakih? Lepa igra...
Ni finat samo v tem, da bi 100% vlekel iz SE, ampak da ne porabljaš, ko je najdražji štrom, ampak takrat vlečeš iz baterije, filaš jo pa na SE ali poceni štrom. Ker prej sli slej nas čakajo dinamične tarife ipd ...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Mislim, da si si odgovoril, kje je finta, da prodajanje"viškov" ne pije vode dolgoročno vse dokler hranilniki ne bodo cenejši in bistveno večjih kapacitet. Sistem, ki ga pa zdaj trži naš avtomagazimovec je pa namenjen temu, da ti ponoč filaš avto na svoje viške. TČ s tem ne boš gonil. Še indukcije in pralnega stroja ne.
Zakaj ne? imaš 9 in več kW razsmernike pri baterijah, mariskaj lahko goniš ...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Pred enim tednom je bil pri meni merilec za SE.Meritve so ok.Vloga za priključitev na omrežje oddana.
Koliko časa ste potem še čakali ,da vam jo je elektro uradno priklopil.
Da malo okvirno vem,koliko časa to potem še traja.
Hvala
Če sodiš pod elektro ljubljana, znaš 3-4 mesece na soglasje čakat (mb podobno, na primer, gorenjci pa teden, dva, recimo). Postavi se v enem dnevu, od soglasja ipd do montaže je kakih 14 dni. Pol pa še priklop, pri ELLj je bilo pri meni slabe 3 tedne.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Saj to je to. Ti to že imaš, ti koristiš, tebi se je že marsikaj poplačalo. Vprašanje smo mi ko tega še nimamo in tudi če se potrudim prej kot konec leta v začetku drugega leta tega ne morem imeti montiranega. Ti pa že vnaprej grozijo da za "nove" netmeteringa več ne bo. A se ti zdi to logično, pravično in demokratično da če si napele namontiral danes da zate to velja, če pa jih 8 dni kasneje ko poteče rok pa so popolnoma drugi pogoji. Če mene vprašaš to ne more obstati. Prav tako že zaradi tega ne, če pravite da smo (še) eni redkih kjer to gre koristiti. Torej če letos vržem panele gor pa mi v roku 2 let netmetering onemogočijo je to po mojem pušiona. Šprice poleti mi bodo za drobiž odkupovali, pozimi pa ko imam porabo bom pa drago kupoval elektriko. Zraven tega so paneli trenutno dragi, subvencij ni. Kaj pa vem. Aja porabimo 7,5-8 letno.
Saj ni tako. Začet (vloga za soglasje) moraš pred koncem 2023. To je samo od tebe odvisno.
Končat pa do konca 2024. To pa je stvar tebe (saj ni treba ravno 31.12.3023 oddajat vloge) in izvajalca

• Všeč mi je
Reactions: AvtoFun

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.853
6.515
113
AvtoFun ne... Po vsem tem, kar sem tukaj odlapala na temo SE, misliš da je meni važno, če sem koristna v tej zgodbi? za neke višje cilje? zase ne rečem, ampak formuliral si, kot da stojim na nekem zelenem pediestalu. Niti ne maram preveč zelene barve, sem lani kar malo trpela, ko je bila "in". še cel sestavek je bil napisan tako, da res ni bilo mogoče brati, kot da je bioekogreen sploh v uvidu, kaj šele cilj.

iskreno povedano - jaz pojma nimam, ali samo drekam ali kje kaj doprinesem, niti me ne zanima. velike debate tipa kuponov, zmogljivosti omrežja, nabavnih cen, proizvodnje, velikoprodaje in maloprodaje elektrike in vse to povezano in samostojno... to pa jaz uboga para ne vem, to je tema za alteraše, da žolc zlivajo en po drugem.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.853
6.515
113
Meli smo K-2 nazadnje, ko sem gledal. Ne vem pa, če so še. Sem med montažo pri meni noter sedel in delal.
pa bi bilo fino vedet, glede na to, da si takoj to omenil. za z rokava stresti...

pa drugače, kdo ve?
solalu konstrukcija je kar je montiral geni dolga leta in najbrž še zmeraj, v ponudbo, odkar jim ne montira sol navitas dajo samo alu konstrukcija. lahko pa da izberejo pač tisti moment najcenejšo od recimo solidnih. torej v praksi, tisti ki imajo SE najdlje imajo najverjetneje solalu gor - je kje kaki problem? to še nismo obdelali... pol so pa še bolj ali manj kvalitetne kljukice pa kabli, ki delajo silno razliko v končni ceni.

B81

22. jul 2007
36.894
10.464
113
KSZ
IMO če imaš novo nizkoenergijsko hišo, izolirano, kot je treba in brez EV, je vsa zajebancija s SE brezveze...

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
709
113
Itak... Konc koncev, a Janez kupi olje ali pa drva vsak mesec ali caka na ugodno ceno pa za celo leto.

Ponudniki zakupijo za ohoho casa strom vnaprej. Zato vedno sprasujejo ob menjavi, koliko pricakujes da bos porabil. Pol ko si pa tam, pa itak vedo.

Ce sistem momentalno ni vec smotrn, se bo delalo na masi, kot vedno.

Omreznine se ne bo nic vec pobralo, ce zacnemo zaracunavati sonckarjem... Vsem gor en cent...

Cena elektrike malo zakalkulirana - vsem gor en cent

Na masi se pobira in to niso sonckarji. Splet okoliscin je pa tak, da se samo njih ne bo tikalo.

Tako kot ne hodijo po bajtah gledat kaj priklapljajo. Tc dela đumbus pozimi, bolj kot SE poleti. Cena stroma je bila pa nizja vedno za TČ pakete.

Ironija je, da ce se bo delalo kot vedno, bodo tele SE zajebe, ce do njih pride, placevali vsi, razen vpletenih. Kalbo npr... :evil:
Dve predpostavki je potrebno imeti v mislih.
* najlažje se obere na masi
* "onesnaževalec" naj plača

vsaka kWh ni enako kvalitetna ;)

Vpletenim (tako upravljavcu el.omrežja, kot prodajalcu energije) je v interesu, da ima odjemalec čimkonstantnejši odjem (v smislu moči).

Dejansko bo cena energije šla v nebo in potem bo zelena alternativa konkurenčna.

• Všeč mi je
Reactions: sad

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.649
6.706
113
pri taščici
SE proizvaja predvsem v casu VT (Izjema vikend) , odjem imas ponoci v casu MT. Se tu nekaj razlike dobijo.
Geni je pa itak v interesu da postavi cimvecjo. Vec marze pri SE, več viškov ki jim bodo ostali.
Saj niso po zup priplaval

• Všeč mi je
Reactions: mags in Jabe

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.853
6.515
113
Tlele neki na nov racunamo pa toplo vodo odkrivamo. Igralnica vedno zmaga.

Matko, meni je to jasno. Ampak tu se gre ko mutav na telefon na strani SE. Kaj pa na odjemni... Klime poleti, TC in grelci pozimi, indukcije ob 13h, to so skos neki rukerji in motilci. Zadeva ni optimalna, ampak niti ni izolirana od ostalih dejavnikov. Kaj je alternativa? Pa da je boljsa pod crto. Zdaj pa poglej, kaj se je dogajalo. Uporbniki TČ so bili nagrajeni. S subvencijo, z nizjo ceno elektrike, na vsakem koraku. SE tudi. Pod crto konje v igri se trilijon dejavnikov ko jih alteras sploh ve ne. Lahko so financno, lahko so okoljski, lahko se kaj tretjega, definitivno pa sestevek vsega skupaj.

Ne bi se sploh cudila, ce bi res samo vsem dvignili za stroske, ki bodo morebiti nastali. Za omreznino in/ali ceno stroma. Ce so svicarji zmagali, ni hudic, da ne bi tudi sonckarji, kak so oni to bili zavedeni. Ma komu se da, ce je resitev tako enostavna, pa se osporavat ji ne mores. Vazno da denar notri pride, saj ni vazno od kod, od sonkarjev pred 2024 pa teh denarcev ne bo veliko Pac od 2024 dalje bodo pac novi na drugem režimu, za ostale se caka da jim pocrka vse skupaj. In sigurno bo to prej kot v 30 letih. Fer ali ne.. ne vem, ce je to neki faktor pri vsej zgodbi. A kdaj je?

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.649
6.706
113
pri taščici
Ce mi kdo zrihta kogeneracijo na les moci vsaj 10kw za ceno 20 jurjev z garancijo vsaj 10 let, se upam iti off grid.
Tega filma kot kaze se dolgo ne bo..

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
AvtoFun ne... Po vsem tem, kar sem tukaj odlapala na temo SE, misliš da je meni važno, če sem koristna v tej zgodbi? za neke višje cilje? zase ne rečem, ampak formuliral si, kot da stojim na nekem zelenem pediestalu. Niti ne maram preveč zelene barve, sem lani kar malo trpela, ko je bila "in". še cel sestavek je bil napisan tako, da res ni bilo mogoče brati, kot da je bioekogreen sploh v uvidu, kaj šele cilj.

iskreno povedano - jaz pojma nimam, ali samo drekam ali kje kaj doprinesem, niti me ne zanima. velike debate tipa kuponov, zmogljivosti omrežja, nabavnih cen, proizvodnje, velikoprodaje in maloprodaje elektrike in vse to povezano in samostojno... to pa jaz uboga para ne vem, to je tema za alteraše, da žolc zlivajo en po drugem.
PA ČE SEM SE ZAFRKAVAL :cool:

• Všeč mi je
Reactions: Jabe