sončna elektrarna

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.649
6.706
113
pri taščici
Ne bom ti oporekal, si tehnično podkovana, tvoja stroka, moja ni. Kapo dol. Nekje je en rekel da šipe niso ok pozimi. Verjetno si mislila mene, tudi jsz sem tega mnenja. Se delno strinjam s teboj glede gretja skoz šipo, je pa to strinjanje zgolj 25%. S V in Z bolj jalovo pozimi ogreva skoz šipe. Naš primer, na jugu imamo 2 dolgi in nizki okni na garaži ter eno okno v otroški sobi. Vsa ostala okna so drugje, velik del na severu, nekaj V in tudi kr nekaj čisti Z morda celo SZ. In lahko ti predstaviš vse teoretične izračune tega sveta pa še vedno pozimi ni prijetno posedati zraven panoramske stene ali kakšnega drugega stekla, kar pomeni da tam uhaja. Aja pa stekla in to so najboljši faktor kar je bilo takrat možno dobiti. Prav tako so pomenljive vse te pasivne gradnje s temi majhnimi okenci, kjer so večje površine dovoljene zgolj na J strani. Če bi bila suma sumarum bilanca v prid steklom, potem verjetno teh omejitev ne bi bilo. Kakorkoli obrneš, izolirana stena je zakon, več kot je imaš, manj bo izgub. Preprosto.
Ce nimas oken, gres lahko v zaklonisce zivet ali pa kak bunker.
Okna na jug so naibolj optimalna, zato jih je pametno vecino imeti na jug.poleti seveda sencena. Najbolj smiselno s kaksnim napuščem.

• Všeč mi je
Reactions: ales85

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.852
6.514
113
AvtoFun
ne, ne tebe konkretno... na splošno se ta fraza "velike šipe so potratne" kar naprej pojavlja in se ji verjame kot 1+1=2. Pa hočem opozoriti, da ni res! že že reklamne letake raznih ponudnikov hiš pogledaš, imajo njihove varčne hiše velika okna. Tukaj bi bilo takoj treba zastriči z ušesi, da nekaj ne štima.

ker imam možnost, ti dam nekaj številk (za svojo hišo seveda). od teh 70m2 šip jih je 37m2 obrnjenih na VZ. če je V 90 stopinj pa sever 180, potem na 110 stopinj od juga. če hišo zarotiram za 90 stopinj z največjimi šipami proti jugu, bi bila potreba ne 14,6kWh/m2a, ampak 7,4kWh/m2a v standardnih pogojih. V naših (ker vem koliko se štroma porabi notri dejansko, s koliko efekta ela rekuperator, na koliko ogrevamo ipd itn) pogojih je razlika 28 vs 18.

Kot sem v sosednji temi rekla, lahko se igram z različnimi vrednostmi debelin in vsega, pa cifre ven mečem za občutek.

in da istočasno odgovorim ales85u. leta 2010, ko sva dala delati projekt za hišo, so že bile omejitve, kako potratna je lahko. mislim, da je mogla biti pod 3L. Projekt se je delal pa res z mislimi prvo na to, kako hišo želima in v sekundarnem planu, koliko bo rabila. obrnjena je tja, kjer je najlepši razgled in mir. je dolga in ozka in ni kvadrat. Moja edina želja, ki ni bila zahteva, je bil rekuperator, ker zimsko odpiranje oken me že v zamisli nervozno dela. pa mora vračati vlago. potem se je pa v projekt ruknilo 35cm urse v streho, troslojne šipe (neko povprečje), 18cm belega stiropora na steno, 10cm xpsa na steno kleti (je bivalna, torej ne sme biti fajhtna in ne sme ohlajati preostale hiše, ker je znotraj ovoja), 24cm xpsa pod plato. pa en rekuperator, ki ga je svak takrat zase kupil, ker nekaj je bilo treba notri dati. hiša je bila 26-26,5kWh/m2a. kaj dosti nižat za ostati po 3L nisem mogla, ker kot rečeno, ni ravno bila sprojektirana s pasivnostjo v mislih. to je bila klasika takrat, ko si dal projekt zrisat. tam nekje. No pol se pa malo špilat začneš, ker za subvencijo 12k€ je bilo treba imeti 15kWh/m2.

pocenitve:
- debelino urse v strehi znižat
- xpsa pod plato (ta je najdražji stiropor od vseh) 12cm, ostalih 12cm eps nad plato (ta je pa najcenejši od vseh)
podražitve:
- 20cm črnega eps na fasado
- okna z g=0,6, izolativnost ostane, kjer je. pa to je cenejša kombinacija bila kot g=0,5, pa večja izolativnost in boljša.
- menjava rekuperatorja za drugega
- stena kleti zahtevala večjo debelino - spet xps, ampak je lahko 300, ne 400

rezultat mora biti pod 12000€ investicije, ker toliko je bilo subvencije. Ampak priznam, da sem bila na koncu cca jurja/dva v minusu (požrem pri celi bajti), ker so subvencije vmes znižali na 150m2 površine in je bila samo 9k€. sem bila jezna ko hudič!

Nazadnje urejeno:

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.852
6.514
113
aja, narobe te razumela, jaz se pa tok razpisala... stara navada najbrž. V glavi imam še vedno, da ko greš na dopust, da je treba vse dol vržt, ker kaj če bo strela. to je bilo privzgojeno praktično in nikdar nisem o tem kaj dosti razmišljala (samo naredila). sem čist spreparirana v tem smislu, nisem mirna, če ne gredo varovalke dol, kjer lahko, pa kabli iz šukotov (tv, računalnik ipd). je pa fajn bit miren na dopustu... tudi zdaj, ko si v lahkode delo nalagam brezveze, ker imam štrom zastonj, vse dol poklikam, ko kam gremo za dalj časa. kot je kalbo rekel, paranoja.

Nazadnje urejeno:

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
AvtoFun
ne, ne tebe konkretno... na splošno se ta fraza "velike šipe so potratne" kar naprej pojavlja in se ji verjame kot 1+1=2. Pa hočem opozoriti, da ni res! že že reklamne letake raznih ponudnikov hiš pogledaš, imajo njihove varčne hiše velika okna. Tukaj bi bilo takoj treba zastriči z ušesi, da nekaj ne štima.

ker imam možnost, ti dam nekaj številk (za svojo hišo seveda). od teh 70m2 šip jih je 37m2 obrnjenih na VZ. če je V 90 stopinj pa sever 180, potem na 110 stopinj od juga. če hišo zarotiram za 90 stopinj z največjimi šipami proti jugu, bi bila potreba ne 14,6kWh/m2a, ampak 7,4kWh/m2a v standardnih pogojih. V naših (ker vem koliko se štroma porabi notri dejansko, s koliko efekta ela rekuperator, na koliko ogrevamo ipd itn) pogojih je razlika 28 vs 18.

Kot sem v sosednji temi rekla, lahko se igram z različnimi vrednostmi debelin in vsega, pa cifre ven mečem za občutek.

in da istočasno odgovorim ales85u. leta 2010, ko sva dala delati projekt za hišo, so že bile omejitve, kako potratna je lahko. mislim, da je mogla biti pod 3L. Projekt se je delal pa res z mislimi prvo na to, kako hišo želima in v sekundarnem planu, koliko bo rabila. obrnjena je tja, kjer je najlepši razgled in mir. je dolga in ozka in ni kvadrat. Moja edina želja, ki ni bila zahteva, je bil rekuperator, ker zimsko odpiranje oken me že v zamisli nervozno dela. pa mora vračati vlago. potem se je pa v projekt ruknilo 35cm urse v streho, troslojne šipe (neko povprečje), 18cm belega stiropora na steno, 10cm xpsa na steno kleti (je bivalna, torej ne sme biti fajhtna in ne sme ohlajati preostale hiše, ker je znotraj ovoja), 24cm xpsa pod plato. pa en rekuperator, ki ga je svak takrat zase kupil, ker nekaj je bilo treba notri dati. hiša je bila 26-26,5kWh/m2a. kaj dosti nižat za ostati po 3L nisem mogla, ker kot rečeno, ni ravno bila sprojektirana s pasivnostjo v mislih. to je bila klasika takrat, ko si dal projekt zrisat. tam nekje. No pol se pa malo špilat začneš, ker za subvencijo 12k€ je bilo treba imeti 15kWh/m2.

pocenitve:
- debelino urse v strehi znižat
- xpsa pod plato (ta je najdražji stiropor od vseh) 12cm, ostalih 12cm eps nad plato (ta je pa najcenejši od vseh)
podražitve:
- 20cm črnega eps na fasado
- okna z g=0,6, izolativnost ostane, kjer je. pa to je cenejša kombinacija bila kot g=0,5, pa večja izolativnost in boljša.
- menjava rekuperatorja za drugega
- stena kleti zahtevala večjo debelino - spet xps, ampak je lahko 300, ne 400

rezultat mora biti pod 12000€ investicije, ker toliko je bilo subvencije. Ampak priznam, da sem bila na koncu cca jurja/dva v minusu (požrem pri celi bajti), ker so subvencije vmes znižali na 150m2 površine in je bila samo 9k€. sem bila jezna ko hudič!

Nevem ali si se zakalkulirala ali pa imaš ogromno hišo ampak 70m2 "šip" je ogromno. Nisem sicer pri nas računal ampak niti v sanjah nimamo 50m2 šip pa je hiša 180m2 pa se mi zdi da je vse v steklu, bistveno preveč kot je potrebno. A si ti 100% da tukaj zraven nisi računala steklenih šip na mizah, tuših in panelov? :valjamse:

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.852
6.514
113
ne, nisem se zakalkulirala... sem pa se res nerodno izrazila. gre za okna, ne šipe. okvirji oken všteti.
saj imaš projekt, pa seštej luknje. ali pa če ste spreminjali sproti kaj, ponudbo od oknarja.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.687
9.480
113
aja, narobe te razumela, jaz se pa tok razpisala... stara navada najbrž. V glavi imam še vedno, da ko greš na dopust, da je treba vse dol vržt, ker kaj če bo strela. to je bilo privzgojeno praktično in nikdar nisem o tem kaj dosti razmišljala (samo naredila). sem čist spreparirana v tem smislu, nisem mirna, če ne gredo varovalke dol, kjer lahko, pa kabli iz šukotov (tv, računalnik ipd). je pa fajn bit miren na dopustu... tudi zdaj, ko si v lahkode delo nalagam brezveze, ker imam štrom zastonj, vse dol poklikam, ko kam gremo za dalj časa. kot je kalbo rekel, paranoja.
Ti se kr razpiš. Te je veselje brat. Še nisem srečal ženske, ki bi jo tok zanimale stvari. Ko moji začnem razlagat kaj (trenutno mam centralarje v bajti in je bla dva dni odsotna) pomoje od prve sekunde dalje sliš sam bla bla bla. Pol me pa vpraša, ja a nisi že kupu kabla za štrom urihtat, a tok cevi je treba..... No sej ma druge kvalitete, sam za tehniko pa ni glih.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.852
6.514
113
3 štuki. K+P+M. dvovišinski prostor je galerija. torej manjka strop med pritličjem in mansardo. po 235m2 lahko hodiš (poden), po 20 pa letiš (ni podna).

Po izobrazbi nisem tehnične stroke, niti po poklicu.

• Haha
Reactions: ales85

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.852
6.514
113
Za vse je dovolj cajta. Pa se za sport zraven. Ampak zdaj smo pa res skrenili...

Da se vrnem na temo, september bo prvi mesec letos, ko bo SE naredila manj od pričakovanega. neki je bil slab vreme...
EDIT: prehitro rekla, tudi avgust je bil slabši

Nazadnje urejeno:

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
235 maš 1 štok? Enonadstropno imaš? Kaj pomeni 20m2 dvovišinskega prostora? Povej po slovensko peeesda, nismo vsi iz tehnične stroke :valjamse:
Jaz sem jo cisto prav razumel :)
Ok, torej stara sola, brez resne podlage (brez, da bi te kaj zafrkaval) :) Konec koncev strela lahko udari tudi, ko si v sluzbi, ali pa za vikend nekam gres. Razen, ce res vedno vse izklapljas.
Kaj pa strelovod? Ne zaupas? Vem sicer, da niso vsemogocni.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.852
6.514
113
ta zadnji čas... letos je pridelala že 550kWh več od pričakovanj. elektrobilanca pa guzi...

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: AvtoFun

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.649
6.706
113
pri taščici
Ti se kr razpiš. Te je veselje brat. Še nisem srečal ženske, ki bi jo tok zanimale stvari. Ko moji začnem razlagat kaj (trenutno mam centralarje v bajti in je bla dva dni odsotna) pomoje od prve sekunde dalje sliš sam bla bla bla. Pol me pa vpraša, ja a nisi že kupu kabla za štrom urihtat, a tok cevi je treba..... No sej ma druge kvalitete, sam za tehniko pa ni glih.
Vcasih je bolje da se vsak na nekai spozna in se ne vtika prevec v tisto v kar se ne spozna.