Za nove prikljucke, da. Da ne bo kdo prevec sklepal iz enega odstavka.
Za nove prikljucke, da. Da ne bo kdo prevec sklepal iz enega odstavka.
Pa moras imeti SE da si v skupnostni samooskrbi, ali si lahko zraven tudi samo kot vascan (ali podjetje) na istem trafu?Klasična skupnostna samooskrba. Podpiše se pogodba, v njej se določi ključ za razdelitev, potem operater v omrežje oddano energijo razdeli med merilna mesta iz pogodbe po tem ključu in jo avtomatsko odšteje od porabe - ta neto podatek pa potem dobijo dobavitelji. Tako da samo na računu pač dobiš zaračunanih manj kWh.
Kolikor sem gledal moraš bit "soinvestitor" oz. solastnik SE v skupnostni samooskrbi. Saj sedaj reklamirajo zelo velike SE, na katerih boš "kupil delež" in pridobil ugodnosti iz skupnostne samooskrbe.Pa moras imeti SE da si v skupnostni samooskrbi, ali si lahko zraven tudi samo kot vascan (ali podjetje) na istem trafu?
Ceprav kot sem ob uveljavitvi nekaj bral zahteve, je kar nekaj vec birokracije okol.tega
Vsi pa bi si morali prizadevati, da čim več proizvedene energije porabijo sami in v omrežje oddajajo čim manj presežkov ter ga posledično manj obremenjujo. To lahko dosežejo denimo z naložbo v baterijski sistem, ki omogoča, da čez dan proizvedeno elektriko porabljajo zvečer oziroma ponoči in v času zmanjšane proizvodnje sončne elektrarne.Cel članek:
Nisem vedel da sploh obstajajo TČ brez zalogovnika? Moja ima 180l že vgrajen bojler v notranjo enoto... (WPL 15 ACS)Tole s TČ je ok, ce imas zalogovnik. Isto je folk pocel (se pocne, bo spet pocel) v navezi z eloblockom, ampak z logiko zalogovnik v NT segrevati, med VT je pa pocival.
offtopic sicer - men prodajajo 400l zalogovnik.. pa 300l bojler.. poj pa bodi pametenNisem vedel da sploh obstajajo TČ brez zalogovnika? Moja ima 180l že vgrajen bojler v notranjo enoto... (WPL 15 ACS)
Ampak če nimaš zalogovnika, potem ti pač segreje čez dan hišo za kako stopinjo več, da lahko ponoči počiva (in ti ni treba za ponoči plačat omrežnine; govorim za bodoče SE...)
Ja v mojem primeru je zalogovnik samo za sanitarno vodo, ker imamo talno gretje... Je pa TČ tista ki ogreva tako sanitarno vodo, kot to ki je v talnem ane...Govoris ti o zalogovniku za SV ali zalogovniku za ogrevanje?
Kakorkoli, moja nima nic od tega. Zalogovnik, ne vem zakaj bi imela pri TČ in talnem. Razen v opisanem primeru, ce bi se izkazalo, da je talno prevec odzivno. je hitro vroce na lep soncen dan, ze brez tega. Teh nocno/dnevnih nihanj ne maram. Rada imam skos isto.
Zalogovnik za SV imam pa tudi posebej.
Najboljš da gledaš samo sredinski graf, ker kaže temperaturo v TČ. Ta svetlomodra "ISGActual temperature".Edit:
Pa ste tocili vodo? sem malo bolje pogledala. To so pa orengi izgube.
Edit2:
Caki malo, ko je nehala segrevati je bilo 45,6. Kje imas senzor za temperaturo. Spodaj ali na sredini?
Bistvo kar sem hotel sploh povedat je to, da tisti ki bodo imeli SE na strehi in bodo primorani plačevet omrežnino, bodo to lahko reševali tako, da bodo vodo segrevali na višje temperature čez dan. Če bodo imeli zaradi tega večje izgube, je to samo kolateralna škoda.Kakorkoli, manj je izgub manj pride do izraza akumulacija preko dneva v bojlerju SV. Dogreje v nekaj te tvoje 3 stopinje, pol je la konec. Moja do 60 ne gre (NT), tvoja ne vem, ampam ne vem ce tok profitiras kot izgubljas s teranjem TČ na 60 stopinj. Poraba no premosorazmerna, kot pri grelcu npr
Časa bo do konca 2024 (in ne 2023), in kdor bo že na netiranju, bo lahko ostal. Bodo pa, kolikor vem, spdbude, da se mu odpoveš.
Pošišči si ga na netu, Victron jih ne skrivačTehnični list nalimej.
Birokracije ni malo, katastrofa pa tudi ni.Pa moras imeti SE da si v skupnostni samooskrbi, ali si lahko zraven tudi samo kot vascan (ali podjetje) na istem trafu?
Ceprav kot sem ob uveljavitvi nekaj bral zahteve, je kar nekaj vec birokracije okol.tega