sončna elektrarna

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.687
9.480
113
Ni Huawei ... TAB (LFP) + Victron. In je 9 kW (trifazni). Ali več, če si custom naročiš.
Stranke imajo vgrajeno in vidijo pozitivne rezultate.
Za koliko invsticij v hranilnik si pa preračuna investicijo in ROI, da tako odločno tole pišeš?
Ni Huawei in stranke vidijo pozitivne rezultate? Dej tehnični list gor, tam piše max obremenitev, in pol začnes Wate seštevat, pa zagonske tokove, pa bo hitr počepnil tale tvoj trifazni 9kW, ko bo stara indukcijo zakurblala, vmes pa še prat dala, pa od zjutri rundo sušit, bo naredl sam ups.... Nehi rožce sadit.

Nazadnje urejeno:

oby

Fizikalc
20. jul 2008
383
130
43
No jaz vseeno mislim da so vse te nove inverterske naprave malo bolj pametne in bo to delal... recimo meni toplotna trenutno ne potegne več kot 3kw trenutne moči; pa je isto 9kw max moči.
Zadnjič, ko je štromar dokončal montažo 1-0-2 stikala sem po združitvi vsega na eno fazo vse skupaj priklopil na agregat od 2kw in je delalo vse. Še celo indukcijsko je potegnil na 2 rinki; tako da...
Ker odkar mamo SE smo naprimer že zamenjali ritem pranj in sušenj... Prej sem ponavadi čakal na nižjo tarifo, zdej vse opravimo čez dan; ko gre itak vse na sonce. Ker zakaj bi to delal potem ponoči, če ni treba...

Jaz verjamem da bo to opcija za obvladovanje stroškov ko bodo ukinil letni netmetering. Ne bo pa to pomenil džabe štroma.

• Všeč mi je
Reactions: sad in Samo Svoj

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Se je kdo ze zanimal za blok?

- je max oddaja tudi 80% prikljucne moči
- cene za samooskrbo so najbrz enake kot za gospodinjstva.
- kako je z garancijami za delo? Je enako kot pri posameznih fizicnih osebah ali ne?
- je se kaksna pomembna razlika napram stanovanjskim hisam

Gre pa za skupni prikljucek, torej skupno elektriko. Ne za posamezne enote. Oni bodo svoje placevali posebej, vsak pri svojem ponudniku.
Mi jih glih par rihtamo.
ja
ja
enako
pač posebnosti skupnostne samooskrbe.

In zlahka se iz tistega, kar ostane po pokritju skupne elektrike, razdeli tudi med privat priključke stanovalcev

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.851
6.513
113
Pisuka, jaz sem nasla, da pri blokih ni omejitve oddaje. Čeprav je to vseeno tukaj. Imajo 43kw prikljucek in ne rabijo tok močne za pokrivanje skupne elektrike.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
tako suveren nastop, da pa podkontrukcija razlike dela, potem pa tako švoh nadaljevanje.
Nisem hvalil lastnega, samo pojasnil, sem, da se vse prvečkrat pozabi, da je podkonstrukcija in finančno zelo vplivna, in je lahko zaradi nje (če ni OK) dosti težav ... Splošen nasvet / pojasnilo. Ker vsi gledajo samo znamko in moč panelov.

Tudi, ko svetujemo firmam, jim razložimo, kaj v resnici rabijo, in ne katero znamko točno abijo. Jim pa seveda povemo, da imamo mi tudi in to dobro. Ampak osnova je, da najprej vejo, kaj rabijo, da ne kupujejo ali preslabo ali da jim kdo drago ne proda tistega, česar ne rabijo. Ne boš verjela, kolikokrat nam razložijo, da so jih prepričevali v ful drage stvari (npr HPC polnilnice za par službenih EV čez noč nafilat) ... Ker je tam pač orenk marža.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Ni Huawei in stranke vidijo pozitivne rezultate? Dej tehnični list gor, tam piše max obremenitev, in pol začnes Wate seštevat, pa zagonske tokove, pa bo hitr počepnil tale tvoj trifazni 9kW, ko bo stara indukcijo zakurblala, vmes pa še prat dala, pa od zjutri rundo sušit, bo naredl sam ups.... Nehi rožce sadit.
Če pri 9 kW obremeniš nad 9 kW, seveda ni OK. Al si pričakoval, da bo delalo?
Če rabiš več kot 9 kW, pač vzameš več. 15, 30, 300 ... Kolikor pač rabiš.
Itak pa vidim, da ne dojemaš ravno, kako dela in čemu služi. Na štrom iz SE in / ali omrežja si pozabil?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Pisuka, jaz sem nasla, da pri blokih ni omejitve oddaje. Čeprav je to vseeno tukaj. Imajo 43kw prikljucek in ne rabijo tok močne za pokrivanje skupne elektrike.
Če hočejo kot klasično samosokrbo, je omejitev. če pa gradiš za proizvodno, Ps1 shema, pa pač kolikor se zmeniš. Ampak to ni glih za skupnostno samooskrbo.
Na 43 kW bodo spravili tistih 34 kW, kar bo viška, pač pokurijo v stanovanjih. Bo pa še tam nižji račun.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.851
6.513
113
tnx. saj 80% od 43kW bi bilo dovolj. po kakem principu se lahko prenaša viške na števce posameznih enot? Tukaj drugačni pogoji kot pri ostalih? Ker resda imajo sedaj ponudbo od sonce energija in preko njihovega suncontracta bi šlo.

zmotilo me je še, da "ene garancije" pa nimajo. In sicer na zamakanje strehe. Je to zato, ker ima blok ravno streho, ker pri moji klasični dvokapnici z opečnato streho je kamot bila 10 let proti zamakaju.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.687
9.480
113
Če pri 9 kW obremeniš nad 9 kW, seveda ni OK. Al si pričakoval, da bo delalo?
Če rabiš več kot 9 kW, pač vzameš več. 15, 30, 300 ... Kolikor pač rabiš.
Itak pa vidim, da ne dojemaš ravno, kako dela in čemu služi. Na štrom iz SE in / ali omrežja si pozabil?
Tehnični list nalimej.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
tnx. saj 80% od 43kW bi bilo dovolj. po kakem principu se lahko prenaša viške na števce posameznih enot? Tukaj drugačni pogoji kot pri ostalih? Ker resda imajo sedaj ponudbo od sonce energija in preko njihovega suncontracta bi šlo.
Klasična skupnostna samooskrba. Podpiše se pogodba, v njej se določi ključ za razdelitev, potem operater v omrežje oddano energijo razdeli med merilna mesta iz pogodbe po tem ključu in jo avtomatsko odšteje od porabe - ta neto podatek pa potem dobijo dobavitelji. Tako da samo na računu pač dobiš zaračunanih manj kWh.

• Všeč mi je
Reactions: Jabe

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Screenshot_20221003_200807.jpg

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.648
6.704
113
pri taščici
Klasična skupnostna samooskrba. Podpiše se pogodba, v njej se določi ključ za razdelitev, potem operater v omrežje oddano energijo razdeli med merilna mesta iz pogodbe po tem ključu in jo avtomatsko odšteje od porabe - ta neto podatek pa potem dobijo dobavitelji. Tako da samo na računu pač dobiš zaračunanih manj kWh.
Pa moras imeti SE da si v skupnostni samooskrbi, ali si lahko zraven tudi samo kot vascan (ali podjetje) na istem trafu?
Ceprav kot sem ob uveljavitvi nekaj bral zahteve, je kar nekaj vec birokracije okol.tega

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.157
2.472
113
Pa moras imeti SE da si v skupnostni samooskrbi, ali si lahko zraven tudi samo kot vascan (ali podjetje) na istem trafu?
Ceprav kot sem ob uveljavitvi nekaj bral zahteve, je kar nekaj vec birokracije okol.tega
Kolikor sem gledal moraš bit "soinvestitor" oz. solastnik SE v skupnostni samooskrbi. Saj sedaj reklamirajo zelo velike SE, na katerih boš "kupil delež" in pridobil ugodnosti iz skupnostne samooskrbe.

sad

Guru
24. avg 2007
21.036
9.672
113
Vsi pa bi si morali prizadevati, da čim več proizvedene energije porabijo sami in v omrežje oddajajo čim manj presežkov ter ga posledično manj obremenjujo. To lahko dosežejo denimo z naložbo v baterijski sistem, ki omogoča, da čez dan proizvedeno elektriko porabljajo zvečer oziroma ponoči in v času zmanjšane proizvodnje sončne elektrarne.
To je sedaj nov način ''siljenja'' eko agende. Poleg EVjev, ki se ''splačajo'' tudi Hasotu, ki gre v Bosno vsak vikend, bo sedaj top eko shit rešitev še dodatni 200-300kg baterij v hiši, da boš eko. In seveda to se bo full ''splačalo''.
Če bi jaz šel v to, bi sicer baterije dal v fizično ločen prostor čim dlje od hiše. Ker če to začne enkrat goreti, potem gre vse. Aja, seveda to se ne bo zgodilo nikoli, ker to je sedaj nov najnovejši najboljšjejši džem na kruhu.

• Všeč mi je
Reactions: ales85

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
633
113
Samo kot zanimivost, za mojo TČ (StiebelEltron) se dokupil web gateway modul, da lahko vidim temperature, pretoke in stanje TČ kar preko weba.
In ker ima web vmesnik tudi sekcijo za "SG Ready" (SG = Smart Grid) sem raziskal kaj to je in našel tole:

Ta web kontroler (ISG) povežeš z inverterjem, da TČ lahko komunicira z inverterjem.
In ko TČ opazi, da SE proizvaja viške energije, takrat dvigne temperaturo tople vode (in/ali temperaturo ogrevanja hiše), da čim več viška energije gre raje v gretje vode/hiše namesto v omrežje.
Tako v bistvu bojler/hiša delujeta kot baterija...

1664876084004.png

Pa "SG Ready" podpirajo tudi Mitsubishi toplotne in verjtno še veliko drugih (in verjetno ima večina web vmesnik že vgrajen za razliko od Stiebel Eltron-a):

To bo zelo uporabno za tiste, ki bodo SE postavili ko bo že nov zakon v veljavi...

Nazadnje urejeno:

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
633
113
Podobno stvar (ki jo bom vkratkem zavtomatiziral s HA) zdaj počnem že sam.
Namreč moja SE ima 9,55kW inštalirane moči.
V teh dneh, ko je bolj hladno ampak vseeno sončno, je peak proizvodnja šla čez 9,6kW (dovoljena oddaja je pa 9,55kW) porabe pa praktično nič ni sredi dneva.
In ker je inverter začel omejevati oddano moč, sem prižgal dve el. lojtri v kopalnicah. Boljše da ogrevam hišo, kot pa da gre v nič...
(Lahko bi tudi na TČ začasno nastavil višjo temperaturo, da bi pač vklopila gretje hiše.)

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: sad in Sokol