Nisem vedel da sploh obstajajo TČ brez zalogovnika? Moja ima 180l že vgrajen bojler v notranjo enoto... (WPL 15 ACS)Tole s TČ je ok, ce imas zalogovnik. Isto je folk pocel (se pocne, bo spet pocel) v navezi z eloblockom, ampak z logiko zalogovnik v NT segrevati, med VT je pa pocival.
offtopic sicer - men prodajajo 400l zalogovnik.. pa 300l bojler.. poj pa bodi pametenNisem vedel da sploh obstajajo TČ brez zalogovnika? Moja ima 180l že vgrajen bojler v notranjo enoto... (WPL 15 ACS)
Ampak če nimaš zalogovnika, potem ti pač segreje čez dan hišo za kako stopinjo več, da lahko ponoči počiva (in ti ni treba za ponoči plačat omrežnine; govorim za bodoče SE...)
Ja v mojem primeru je zalogovnik samo za sanitarno vodo, ker imamo talno gretje... Je pa TČ tista ki ogreva tako sanitarno vodo, kot to ki je v talnem ane...Govoris ti o zalogovniku za SV ali zalogovniku za ogrevanje?
Kakorkoli, moja nima nic od tega. Zalogovnik, ne vem zakaj bi imela pri TČ in talnem. Razen v opisanem primeru, ce bi se izkazalo, da je talno prevec odzivno. je hitro vroce na lep soncen dan, ze brez tega. Teh nocno/dnevnih nihanj ne maram. Rada imam skos isto.
Zalogovnik za SV imam pa tudi posebej.
Najboljš da gledaš samo sredinski graf, ker kaže temperaturo v TČ. Ta svetlomodra "ISGActual temperature".Edit:
Pa ste tocili vodo? sem malo bolje pogledala. To so pa orengi izgube.
Edit2:
Caki malo, ko je nehala segrevati je bilo 45,6. Kje imas senzor za temperaturo. Spodaj ali na sredini?
Bistvo kar sem hotel sploh povedat je to, da tisti ki bodo imeli SE na strehi in bodo primorani plačevet omrežnino, bodo to lahko reševali tako, da bodo vodo segrevali na višje temperature čez dan. Če bodo imeli zaradi tega večje izgube, je to samo kolateralna škoda.Kakorkoli, manj je izgub manj pride do izraza akumulacija preko dneva v bojlerju SV. Dogreje v nekaj te tvoje 3 stopinje, pol je la konec. Moja do 60 ne gre (NT), tvoja ne vem, ampam ne vem ce tok profitiras kot izgubljas s teranjem TČ na 60 stopinj. Poraba no premosorazmerna, kot pri grelcu npr
Časa bo do konca 2024 (in ne 2023), in kdor bo že na netiranju, bo lahko ostal. Bodo pa, kolikor vem, spdbude, da se mu odpoveš.
Pošišči si ga na netu, Victron jih ne skrivačTehnični list nalimej.
Birokracije ni malo, katastrofa pa tudi ni.Pa moras imeti SE da si v skupnostni samooskrbi, ali si lahko zraven tudi samo kot vascan (ali podjetje) na istem trafu?
Ceprav kot sem ob uveljavitvi nekaj bral zahteve, je kar nekaj vec birokracije okol.tega
To je že zdaj uporabno. Ne dirketno TČ-inverter, ampak TČ-HEMS. Zakaj ne bi krmilil TČ, če imaš itak to možnost, ker imaš itak krmilnik, ki skrbi za SE, polnilnico ipd ...Samo kot zanimivost, za mojo TČ (StiebelEltron) se dokupil web gateway modul, da lahko vidim temperature, pretoke in stanje TČ kar preko weba.
In ker ima web vmesnik tudi sekcijo za "SG Ready" (SG = Smart Grid) sem raziskal kaj to je in našel tole:
Ta web kontroler (ISG) povežeš z inverterjem, da TČ lahko komunicira z inverterjem.
In ko TČ opazi, da SE proizvaja viške energije, takrat dvigne temperaturo tople vode (in/ali temperaturo ogrevanja hiše), da čim več viška energije gre raje v gretje vode/hiše namesto v omrežje.
Tako v bistvu bojler/hiša delujeta kot baterija...
Poglej priponko 59924
Pa "SG Ready" podpirajo tudi Mitsubishi toplotne in verjtno še veliko drugih (in verjetno ima večina web vmesnik že vgrajen za razliko od Stiebel Eltron-a):
Ihr Hersteller fürs Kühlen, Heizen & Lüften
Mitsubishi Electric ist Ihr Hersteller für moderne und effiziente Klima- und Lüftungsanlagen sowie Wärmepumpen und Kaltwassersätze.www.ecodan.de
To bo zelo uporabno za tiste, ki bodo SE postavili ko bo že nov zakon v veljavi...
Namesto da imaš hard limit na inverterju, uporabiš tole https://www.vrhunskaemobilnost.si/e-upravljanje/optimoon-za-dom/Podobno stvar (ki jo bom vkratkem zavtomatiziral s HA) zdaj počnem že sam.
Namreč moja SE ima 9,55kW inštalirane moči.
V teh dneh, ko je bolj hladno ampak vseeno sončno, je peak proizvodnja šla čez 9,6kW (dovoljena oddaja je pa 9,55kW) porabe pa praktično nič ni sredi dneva.
In ker je inverter začel omejevati oddano moč, sem prižgal dve el. lojtri v kopalnicah. Boljše da ogrevam hišo, kot pa da gre v nič...
(Lahko bi tudi na TČ začasno nastavil višjo temperaturo, da bi pač vklopila gretje hiše.)
Ja seveda... Me pride dosti ceneje da 3x letno vklopim el. radiator, kot pa da bi še en kompliciran sistem dajal v hišo za mucho dinero...Namesto da imaš hard limit na inverterju, uporabiš tole https://www.vrhunskaemobilnost.si/e-upravljanje/optimoon-za-dom/
Kako pa ves, da inverter omejuje moc?Podobno stvar (ki jo bom vkratkem zavtomatiziral s HA) zdaj počnem že sam.
Namreč moja SE ima 9,55kW inštalirane moči.
V teh dneh, ko je bolj hladno ampak vseeno sončno, je peak proizvodnja šla čez 9,6kW (dovoljena oddaja je pa 9,55kW) porabe pa praktično nič ni sredi dneva.
In ker je inverter začel omejevati oddano moč, sem prižgal dve el. lojtri v kopalnicah. Boljše da ogrevam hišo, kot pa da gre v nič...
(Lahko bi tudi na TČ začasno nastavil višjo temperaturo, da bi pač vklopila gretje hiše.)
Bistvo kar sem hotel sploh povedat je to, da tisti ki bodo imeli SE na strehi in bodo primorani plačevet omrežnino, bodo to lahko reševali tako, da bodo vodo segrevali na višje temperature čez dan. Če bodo imeli zaradi tega večje izgube, je to samo kolateralna škoda.
Bistvo da tisti višek energije koristno porabiš namesto, da bi moral še plačati omrežnino za oddano energijo... In da ti ponoči ni treba plačevati omrežnine za prejeto energijo.
Sej a se že ve a bo omrežnina samo za prejeto ali tudi za oddano energijo?