Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
Uporabnik fritzz pravi:
Kaj pa v tem primeru....brat je prijavljen in živi v mojem stanovanju.
Če prijavim stalno bivališče na to stanovanje sem upravičen do nižjega davka ?
Je dovolj začasna prijava ?
Drugače sem še solastnik hiše v kateri živim in sem prijavljen.
Evo še malo bolj jasno podkrepljeno z členi nepremičninskeg zakona, mislim da je zadeva jasna, bratu podeliš služnost rabe stanovanja (kar je OSEBNA SLUŽNOST - osebna pravica ), po zakonu o darilih in dediščinah pa so obdavčene zgolj stvarne služnosti oz. tudi drugače rečeno stvarne pravice.
Nepremičninski zakon pa trdi v 4. členu kdo je davčni zavezanec:
- za nepremičnine, na katerih je v zemljiško knjigo, skladno z določbami zakona, ki ureja stvarnopravna razmerja, vpisana osebna služnost na celotni nepremičnini, fizična ali pravna oseba, imetnik osebne služnosti,
torej tu je definicirano komu se davek odmerja oz. kdo je v tem primeru davčni zavezanec (torej v našem primeru brat)
6. Člen zakona pa trdi:
(3) Za rezidenčno stanovanjsko nepremičnino se šteje nepremičnina, ki se v skladu s seznamom iz Priloge I tega zakona po modelu in šifri dejanske rabe uvršča med stanovanjske nepremičnine in ima v njej na dan 1. januarja leta, za katero se
davek odmerja, zavezanec prijavljeno stalno prebivališče, oziroma zavezanec, ki ni državljan Republike Slovenije, prijavljeno stalno ali začasno prebivališče.
Torej brat bo izpolnil oba pogoja, ker bo imel na 1.1. urejeno služnost bo davčni zavezanec za to nepremičnino + imel bo na ta dan prijavljeno stalno prebivališče in s tem bo deležen rezidenčnega 0,15% davka.
Mislim da to mora iti skoz.... LP
PS:. Za nič ne odgovarjam