Slovenec skočil z mosta in utonil

dijo_porko

mona
6. sep 2007
2.134
70
48
123
Mislim, da je imel kar klasicni potapljaski jopic, ki je spuscen, dokler ga z regulatorjem ne napolnis. To, da ni bilo nobenega v vodi je pa druga zgodba...

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
ksz
eden profi skakalec pravi, da je skočil brez rok in je po vsej verjetnosti zlomil 4. vretence
nekaj je šlo narobe. bodo potem strokovnjaki povedali, ko ga bodo našli.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Kakor sem gledal posnetek, je bil njegov skok zelo lep. Če bi imel bolj razširjene roke, če bi priletel notri preko, če bi ... karkoli drugače, bi zelo mnogo bolj špricnilo okoli njega. Špricnilo je najmanj mogoče, zletel je v vodo kot sulica. Zelo lep skok.

Seveda nisem nikakršen poznavalec, gledam pa skozi oči. Da se je pa že po nekaj sekundah agonije izmuznil potapljaču,
confused-1.gif
, kaj drugega mi ni predstavljivo.
Zdravstvene težave?
frown-1.gif
- ne verjamem, če bi se slabo počutil, ne bi skočil 20 metrov globoko.

Še enkrat: le kako se je izmuznil potapljaču?

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Nisem strokovnjak.
Pred tem je bilo samo na enem portalu, zdaj je pa na večih:

Medtem je za srbski Blic spregovoril Nenad Arseniæ, bivši jugoslovanski reprezentant v skokih v vodo. Po njegovih besedah je Beuc naredil veliko napako, saj je z 20 metrov višine skočil v vodo, ne da bi pri tem predse postavil roke.

»Po takšni napaki je vse odvisno od položaja glava. Kot sem videl na posnetkih, je Andrej po vsej verjetnosti dobil udarec v zadnji del glave, pri čemer bi mu lahko počilo četrto vretence hrbtenice. Ko se to zgodi, se izgubi nadzor nad rokami in preostalim delom telesa. A vseeno pustimo zadnjo besedo zdravnikom, ki bodo povedali, kaj se je zgodilo,«

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Krivi si samo reševalci in še enkrat samo reševalci. In to samo zato, ker ga niso potegnili ven. Zdravega, poškodovanega ali pa mrtvega. Zato si bili tam!! Za poškodbe oz. posledice samega skoka, organizator ne odgovarja. So pač skakalci podpisali izjave, da skačejo na lastno odgovornost. Drugo je pa, kako je organizator poskrbel za varnost. Po mojem, se v tako kalno reko ne bi smelo skakati. Enostavno skačeš v neznano. Obstaja možnost, da je po reki kaj priplavalo in je Andrej zadel. Videti pa niso mogli iz mostu, kaj plava po vodi. Obstaja slika, tik pred vstopom v vodo. Andrej je imel še roke razširjene cca 30cm. Vemo pa, da bi morale biti skupaj, ker naj bi roke "razbile" vodo. Če tega ne narediš, treščiš z glavo in je boleče že na manjših višinah. Z 20 metrov, pa so (tako strokovnjaki opisujejo) možnosti poškodb zelo velike. Bosanci so pokazali na posnetku tudi, da ko je Andrej zadnjič dal roko iz vide (minimalno) se je cca 3-4m od njega še nekaj pokazalo iz vode. Sam sem gledal večkrat in to se je res v tisti sekundi od izstopa iv vstopa nazaj v vodo premaknilo v smeri kjer je Andrej zadnjič pokazal roko. kaj bi bilo to, je variant več. kakšna veja ali nekaj kar bi lahko priplavalo po vodi. Omenjajo celo neke some, ki naj bi bili tudi nekaj metrski v Drini. Riba načeloma beži od hrupa. Ampak se tudi vrne. Osebno se mi to zdi malo verjetno, da bi celo som poskusil kot hrano človeka. Če je pa priplaval pod mestom doskoka je pa možno, da bi ga zadel. Mislim pa, da je slednje samo neka varianta, ki bi se lahko zgodila res po spletu naključja. Recimo tako, da se še nikoli ni, zdaj je bilo pa prvič. Ampak tudi če je bilo, je to nemogoče dokazati, ker Andreja ni več.
Reševalci niso naredili niti ene stvari pravilno. Vsaj ne vidim je. Potapljačev s popolno opremo sploh ni bilo. (kisik, maska, plavutke, potapljaška obleka). Tisti, ki naj bi to bili, so bili v čolnih. Morali bi biti v vodi. Bili so predaleč. Njihova izjava, da imajo pravilo da skačejo po 5 sekundah, ko skakalca ni iz vode je neumnost. Od kod jim to. (potapljač mora biti na nekaj metrov od doskokov v vodo in takoj zaplavati proti skakalci in to pod vodo, ne glede če je z njim vse OK. Pod vodo namreč potapljač takoj opazi, če je vse OK. Pri izhodu iz vode pa naj bi skakalec dal znak z dvignjenim palcem, da je z njim vse OK.
Tisti poizkusi" reševalca", ko naj bi se skušal potopiti z rešilnim jopičem so res trago-komični. Celo zdi se mi, da je v nekem trenutku pomagal iz vode "reševalcu", ki je imej kisikovo bombo na hrbtu. Kpt da bi že sami sebe reševali.
Mislim, da so krivi organizatorji tolko, da ne bi smeli skakati v tako motno reko. (zgoraj opisani vzrok) In tudi skakalci bi lahko rekli da ni varno skakati v reko, kjer ne vidim kaj je vse lahko v njej.
Za mogočo napako v skoku je kriv Andrej.
Da ga pa niso iz vode lešili, je pa za nekaj let zapora!
Je pa zanimivo prebrati bosanske komentarje na you tube. Reševalcem so prehebali vso familijo za 300 let naprej

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Pač bosansko srbska posla....škoda, družini, da izgubijio sina/brata tako....naj jih iztožijo mastno.....pa še kaka kazenska ovadba ne bi bila odveč tukaj.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Vsi pametni kot da so dezurne sluzbe v sloveniji kaj boljse na raznih prireditvah. Sreca je samo to da se nic takega ne zgodi pri nas, ni pa dalec ko bo nekdo umrl tudi pri nas zaradi amaterstva.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Tragedija na Blanci?
Že takoj danes se lahko kaj podobnega primeri - kjerkoli in ne samo pri nas. Ne znam razložiti, kako nizkotno mi je, ko tako nizkotno tožijo in služijo na tuji nesreči
rolleyes-1.gif

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.125
7.692
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Tragedija na Blanci?
Že takoj danes se lahko kaj podobnega primeri - kjerkoli in ne samo pri nas. Ne znam razložiti, kako nizkotno mi je, ko tako nizkotno tožijo in služijo na tuji nesreči
rolleyes-1.gif

Me zanima kako bi pisal, če bi bil skakalec kakšen od tvojih? Bi se tudi iz svoje tragedije nekaj naučil, ali pa bi jim jeebal vse po spisku?

I

Izbrisan uporabnik #9334

Na Blanci je bil eden od mojih. Toliko o moji morali.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Tragedija na Blanci?
rolleyes-1.gif

zmaga.gif

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Veš, Blanca ni bila primerljiva s temle v nobenem pogledu. Blanca je bila posledica totalne neumnosti, tu je šlo pa za amaterizem nekoga, ki bi moral bit profesionalen.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.137
11.008
113
kod Džej-Zija
Blanca in tale skok nista niti malo primerljiva. Skakanje je bilo uradno organizirano tekmovanje z vsemi dovoljenji, kjer se pričakuje ustrezen nivo organizacije. Če pride do malomarnosti, o čemer tu niti ni dvoma, bi bilo treba odgovorne ustrezno preganjati, predvsem kazensko.
Blanca je bila po drugi strani privaten dogodek, samoorganiziran, odgovorni so bili akterji, ki pa so že plačali za svojo neumnost ultimativno ceno. Tu nimaš nikogar za preganjat ne kazensko ne odškodninsko. Edino na elektrarno bi se lahko obesil, če ne bi bilo ustreznih oznak, pa vemo, da so bile. Nekaj so se hoteli spravljati na izposojevalnico zaradi odsotnosti rešilnih jopičev, ampak v tisti situaciji jim ne bi čisto nič pomagali. Še več, razlog, da je vsaj ena srečnica preživela, je najverjetneje ravno v odsotnosti rešilnega jopiča. Skratka, koga bi tu sploh lahko preganjal?

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Za otroke preminulih na Blanci je bilo kar lepo poskrbljeno; zbirali so denar, kasneje so dobili službe.

Je bilo kar nekaj zgražanja na račun tega-ko se ponesreči kak nepomemben starš se občinskim veličinam jebe, ti so pa že tako imeli dosti denarja.

I

Izbrisan uporabnik #9334

ksz.
V obeh primerih je prisotna voda in človeška nemoč proti njej. Ja, šli bi odkrivat vesolje in njegovo soseščino - pa še en meter pod vodo ne znamo videti
rolleyes-1.gif
. Nihče, niti amerikanci in rusi ne!

Kar se Blance tiče, kaže da vsi veste dobro ta primer. Moj prijatelj mi je dva meseca pred tragedijo potožil (med prvomajskimi prazniki), da so ga povabili zraven, pač simbolna vožnja po Savi, ker potem reka ne bo več plovna tako kot doslej.

- "Veš, jaz se vode panično bojim. Ko sem bil še mulc, smo se nekaj igrali in me je en v potoček tiščal z glavo notri; mene je vode strah.
tongue-1.gif
"
- "Vem, saj ne plavaš. Pa ne potem iti, nikar. Če imaš odpor do tega, te ne more nihče prisiliti in tudi zameriti ne."
- "Veš da moram iti, ko sem pa ... , že po službeni dolžnosti bom moral
tongue-1.gif
"
- " Ma, jebeš službeno dolžnost, če pa ne plavaš in te je itak vode strah!
tongue-1.gif
"

Pa je šel, itak. Sedaj bi otroci smeli biti malce predrzni in tožiti tistega, ki je dejansko pognal čoln v preliv
rolleyes-1.gif
???

Lejte, na koncu smo še vedno ljudje. Marsikaj se je že primerilo že našim bližnjim, pa tudi nam se bo tudi naposled. Čisto vsakemu in brez izjeme
tongue-1.gif
. Zakaj bi torej sedaj napajali mrhovinarje? Pametne kot 100 mater, sedaj ko je - kar je?

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.125
7.692
113
Če se prav spominm, sem takrat bral, da so bili pod vplivom alkohola. Demz, je bilo to res?

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
ja bi moral tožiti, "že po službeni dolžnosti bom moral", mobing, občino tožit, da si še kdo kdaj na vodilnem položaju ne spomne kaj podobnega.

kako vlogo bi pa alkohol mel lahko pri vsem skupaj mi pa ni jasno, a trezni bi preživeli?

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.125
7.692
113
Citat:
Uporabnik geronimo pravi:
ja bi moral tožiti, "že po službeni dolžnosti bom moral", mobing, občino tožit, da si še kdo kdaj na vodilnem položaju ne spomne kaj podobnega.

kako vlogo bi pa alkohol mel lahko pri vsem skupaj mi pa ni jasno, a trezni bi preživeli?

Ti pametnjakovič, naredi prometno nesrečo nažgan, pa povej kaj ti bodo na zavarovalnici rekli. Mogoče še bolj zanimivo, da si v prometni nesreči samo udeležen, ne pa kriv. Si pa vinjen. Kaj bo?

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ne bi vedel in ne verjamem. Tudi prvič slišim.

To so bili najvišji predstavniki naših skupnosti, od župana naprej. Torej niso bili navadna razpuščena in zapita banda, kot bi jo pričakoval na povprečni gasilski veselici. Ni bil alkohol. Bil je pa adrenalin, oz. premalo le-tega pri vsaj dveh prisotnih.
Več pa ne nameravam razpredati o tisti nesrečni zadevi.

Kar se pa te teme tiče, pa pravim, da je že prav, da se pošlata organizatorje, nikakor pa napajanje hijen in mrhovinarjev. Nesreča je že tako dovolj globoka in v opomin lahkomiselnosti
rolleyes-1.gif
.

Še vedno ne razumem, kako se je potapljaču izmuznil na komaj meter - dva stran .

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Hočeš povedati, da ker so bili nekateri pijani in življensko zavarovani niso dobili nič? Ali zavarovanje ne vključuje adrenalinskih športov?

Sicer se mi ne da ugibati, ti si v to temo pripeljal alkohol, sedaj pa še povej zakaj.