Škodljivost glutena za normalno populacijo

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Od kod energijo?
smile-1.gif
FATS, obv.

Saj sem dal link, kaj so v eni NBA ekipi uvedli, 50% kalorij iz maščob, ostalo pa 25 25% deljeno med beljakovine in OH. Kar je, imo, čisto dovolj za neke extreme, kot so NBA igralci.

Kolesarje pa pustimo, oni so tak vsi na igli in vprašanje kako jim sploh deluje metabolizem, če sploh enako kot "nam".
 

mr_

Guru
20. sep 2007
9.360
2.739
113
Ne mores primerjat NBA in kolesarjenja. Sploh pa ne vpletat populizma o iglah in da so kaj drugacni od rekreativcev. Testenine zrejo. Pa saj ni treba da so profiji, ze ekstremni rekreativci rabijo velike zaloga glikogena. Pa res brez igel prosim. Lahko primerjas tenis in kosarko, kjer se gre za obilico eksplozivnih startov, vzdrzljivostne sporte pa si ne predstavljam brez testenin. Oziroma povejte za kaksnega.
 

mr_

Guru
20. sep 2007
9.360
2.739
113
Zanimivo, se bo treba malo poglobit. Sicer pa ce ves, na strani pise low carb, se pravi ni popolnoma izlocil?
 

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
902
91
28
select 1 from dual;
Ja sej OHji pridejo tudi iz drugih virov kot žitaric (oziroma virov, ki vsebujejo gluten) in čisto brez OHjev tudi tisti ki so na Ketogenih dietah niso. Če pa telo matraš 9ur na skoraj 100%, je pa dejstvo, da je verjetno potrebno vnesti tudi nekaj cukra.
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Problem je v tem, da ima celiakalijo 10x več ljudi, kot je uradno diagnosticirane. In ti ljudje imajo res težave z glutenom. Vedno so neke prebavne motnje, bolečine v trebuhu in še druge precej nedoločene težave. Za druge ljudi je gluten b.p.

Ja, se strinjam, ampak nekateri prikazujejo, kot da vsi moramo nujno nehati jesti gluten in to že včeraj. Meni ne "smrdi" niti seitan, ki je v bistvu čisti gluten, delal sem ga tudi že sam. Pravzaprav se počutim po zaužitju še boljše kot prej
smile-1.gif
. Verjetno je vmes kaka genetska finta, podobno kot s kazeinom. Ob zmerni uporabi za večino ljudi pač ne bo nikoli problemov.
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
No, jaz sem začel extremno, iz 1kg kile kruha na dan, na zero pšenica. Pa ni frke, če ima človek lasten cilj. Verjamem pa, da za kakega slabiča, kaj takega ne bi bilo enostavno.

Ti si sploh car, ker ti uspe brezglutensko jest, čeprav greš na 2 big tastya v mcdonalds. Kunemo ti se.
 

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Tu je govora o potencialni škodljivosti.

Ampak to ni bil namen mojega posta. Jaz sem hotel povedati, da če je nekaj škodljivo, ni dovolj da za 70% zmanjšaš količino, ampak da se je moraš v celoti rešiti.
Tako kot masti in holesterola?
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Citat:
Uporabnik ThorZEN pravi:
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Problem je v tem, da ima celiakalijo 10x več ljudi, kot je uradno diagnosticirane. In ti ljudje imajo res težave z glutenom. Vedno so neke prebavne motnje, bolečine v trebuhu in še druge precej nedoločene težave. Za druge ljudi je gluten b.p.

Ja, se strinjam, ampak nekateri prikazujejo, kot da vsi moramo nujno nehati jesti gluten in to že včeraj. Meni ne "smrdi" niti seitan, ki je v bistvu čisti gluten, delal sem ga tudi že sam. Pravzaprav se počutim po zaužitju še boljše kot prej
smile-1.gif
. Verjetno je vmes kaka genetska finta, podobno kot s kazeinom. Ob zmerni uporabi za večino ljudi pač ne bo nikoli problemov.

http://www.thedailybeast.com/articles/2013/12/10/wheat-threatens-all-humans-new-research-shows.html

Citat:

All grains produce lectins, which selectively bind to unique proteins on the surfaces of bacteria, fungi, and insects. These proteins are found throughout the animal kingdom. One protein in particular for which WGA has an extremely high affinity is N-Acetylglucosamine. N-Acetylglucosamine richly adorns the casing of insects and plays an important role in the structure of the cellular walls of bacteria. More importantly, it is a key structural component in humans in a variety of tissues, including tendons, joint surfaces, cartilage, the lining of the entire digestive tract, and even the lining of the hundreds of miles of blood vessels found within each of us.

It is precisely the ability of WGA to bind to proteins lining the gut that raises concern amongst medical researchers. When WGA binds to these proteins, it may leave these cells less well protected against the harmful effects of the gut contents.

WGA may also have direct toxic effects on the heart, endocrine, and immune systems, and even the brain. In fact, so readily does WGA make its way into the brain that scientists are actually testing it as a possible means of delivering medicines in an attempt to treat Alzheimer’s disease.

And again, the concern here is not just for a small segment of the population who happened to inherit susceptibility for sensitivity to gluten. This is a concern as it relates to all humans. As medical researcher Sayer Ji stated, “What is unique about WGA is that it can do direct damage to the majority of tissues in the human body without requiring a specific set of genetic susceptibilities and/or immune-mediated articulations. This may explain why chronic inflammatory and degenerative conditions are endemic to wheat-consuming populations even when overt allergies or intolerances to wheat gluten appear exceedingly rare.”

Sem izpostavil najbolj "zanimiv" del, če se komu ne da brat
wink-1.gif
 

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik perofero pravi:
Koruzni kruh, ajdov kruh.. Pozanimaj se v enem večjem marketu kateri kruh ima najmanj pšenične moke.

.....

.

saj delaš zanimive šejke, ampk na kruh se pa ne spoznaš. V ''koruzni'' kruh ki ga dobiš v trgovini se dodaja tudi pšenična moka. Koruzna moka ne more narasti ker nima glutena.
 

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Gluten je vezivo in ne vzhajalno sredstvo. Za slednje se recimo uporablja kvas, pecilni prašek, jelenova sol ipd.

Pa glede koruznega kruha tudi drži, da je v njem večinoma navadne moke. 100% koruzni "kruh" so namreč kar žganci
grin1.gif
 

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Potem pa sem narobe razumel besedno zvezo "ne more narasti". Ampak kruh brez glutena lahko vseeno lepo naraste. Si že kdaj videl brezglutenski kruh za ljudi s celijakijo?
 

gufy

Pripravnik
11. apr 2009
620
18
18
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
Citat:
Uporabnik gufy pravi:
Kaj potem jeste namesto kruha? Zame je kruh precej univerzalna zadeva. Za zajtrk, za v hribe za sendvič, kšn košček s salamo za zvečer,...

kaj nej jem namest tega? za zajtrk muslijev ne, ker so žita, z mlekom sploh ne ker ni zdrav, kruha ne, oves je žitarica. Krompirja si pa tud ne bom šel kuhat, fak. polenta? kilo sadja in bom lačen čez pol ure?

če te skrbi samo gluten, potem obstajajo brez glutenski kruhi oz si jih lahko sam pečeš.

če bi se pa rad nasplošno žitaricam odrekel, pol pa je mal večja jeba, ker ni tukaj samo kruh;) Rezanci v taščini juhci, mlinci, testenine, moka kot gostilo za omake, prazniki se bližajo = v vsem pecivu, milka čokolada ...
Ko začneš enkrat tko poglboljeno gledat, vidiš, da kr ni konca s to moko:)

Kako stvar se navadiš tudi brez kruha jest. Recimo jst si pred leti nisem predstavljal kako bi lahko čevapčiče brez kruha jedel. No sedaj gre brez problema. Me sploh ne premami. Rata pa pritem drug problem, ker poješ potem za 3+ porcije mesa
grin1.gif
Tudi salam kupljena ali domača z nekaj zelenjave gre brez težav brez kruha.

Priporočam ti, da pogooglaš za paleo prehrano in recepte. Imaš miljon receptov. Je pa tle še jeba, ker se zna zgodit, da boš shujaš v kg in v €
frown-1.gif
Jst ravno zaradi tega dvojga nisem 100% na paleo. Tko še vedno pojem riž, krompir, arašide. Jebiga, sam z mesom in zelenjavo ne morem obdržat kg, ker potem lahko celo plačo sam za to zmečem.


hehe odlično. Po citiranem postu in tistem od perofero vidim, da nič tako hudega ne delam, če pojem nekaj kruha vsak dan. Boljš 2 kosa salame in kruh kot cela salama brez -> baje so predelane mesnine precejšen razlog za raka.
Da bi vsak dan požru kilo banan tud verjetno ni zdravo, še posebej ker jih ne moremo štet za neko bio prehrano.
Mletje nekih žit, potem jih pa zaliješ z mlekom, arašidovim putrom, nekimi umetnimi praški in podobnim se mi tud ne zdi ravno pretirano zdravo

ostajam na sendviču na bazi kruha!
smile-1.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Sadje ni zdravo, oz...bolj je kot kruh ja, drugače pa ni ravno neka božja hrana, kot ga nekateri želijo prikazati.

Kaj za zajtrk, če že moraš nekaj jesti? Jajca s slanino je nekako win win kombinacija. 4, 5 jajc pa 50 do 100g slanine...se ne rabi noben kruh. In potem razne variante s tem, mešana jajca, na oko, lahko tudi trdo kuhana...namesto slanine recimo šunka, etc...ali pa omlete...polno možnosti
wink-1.gif


Še najboljše pa pač je, da se zajtrk preskoči.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Zakaj pa ne? Ker je kao "najbolj pomemben obrok dneva"? To seveda ni res, oz ne drži.
Če se pa gre za osebno preferenco, ker je pač nekdo navajen jesti zjutraj, oz mu paše, pa pač poje tisto, kar sem napisal.

Aja, pozabil sem še napisat...rukne lahko tudi liter mleka, polnomastnega, svežega, je več vredno kot kak kruh s salamo.
 

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
včeraj med rednim shopingom v sparu, sem se spomnil na tole temo, pa sem mal pogledal izdelke;
- brez glutenski kruh ima zraven še en kup drugih primesi, ki bi rekel, da so za zdravga človeka bolj nevarne kot gluten
- polente imajo pripis, da lahko vsebujejo gluten
- sem si pa kupil 100% koruzne makarone, na katerih piše, da so brez glutena, brez dodatkov, nizki GI ... probam danes:)


malo izven teme, ker je @gufy ravno omenil:
Vsaka predelana hrana ima neke E-je in razne dodatke, ne samo mesnine. Men je fascinantno, da v kosu pršuta, slanine..., ki na pogled zgleda, da tukaj pa res ne more bit nič več notri kot samo meso, vidiš, da je še en kup drugih stvari. Tudi vse tiste "ta domače" salame, ko si misliš, ok tukaj pa je vrjetno kej manj, mah k..ac je manj:( Ali pa razne poli salame, kjer je manj kot 80% mesa.