Škodljivost glutena za normalno populacijo

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.956
6.987
113
No da še nekaj dopišem, preden se spet kdo drugi javi...

Problem maščob je samo njihova pridelava in sestava. Olivno se recimo lahko hladno stisne in je zato pač gut. Kakšno sončnično pa se ne more in je potrebna večja obdelava. Potem pa pride do preveč polinasičenih maščob, preveč omega 6...
 

B81

22. jul 2007
37.001
10.533
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
No da še nekaj dopišem, preden se spet kdo drugi javi...

Problem maščob je samo njihova pridelava in sestava. Olivno se recimo lahko hladno stisne in je zato pač gut. Kakšno sončnično pa se ne more in je potrebna večja obdelava. Potem pa pride do preveč polinasičenih maščob, preveč omega 6...

mimogrede, imaš tudi hladno stiskano sončnično olje, ki ni toplotno obdelano, sicer pa ima rafinirano sončnično mejo na 230 °C (preden razpade)

Kokosovo olje vsebuje nasičene mašč. kisline, ne vem zakaj bi bilo tako zdravo (holesterol itd..) Proti npr. sončničnemu tudi ne vsebuje AO vit. E skoraj nič.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.956
6.987
113
Tudi če ga. Naše telo absorbira zelo malo holesterola iz hrane, ki jo zaužijemo, večino ga pridela samo. Zato so recimo pred leti bili vsi proti jajčnim rumenjakom, zdaj pa so top shit hrana.

Skala, odvisno od vrste olja, imaš hladno stiskano, ampak tudi predelano...
 

B81

22. jul 2007
37.001
10.533
113
Hvala, zanimivo.

Sem bral nekaj na MON o holesterolu in pravijo, da ga 80-90% pridela telo samo in da je posledica psihičnega stresa, česar pa niti slučajno ne verjamem, ker imam sam zeloo stresno življenje in imam cel. holesterol 3.5 namesto 4-->, res pa je da pijem konopljino olje, pa bučno, pa jod, pa ne vem kaj še vse
smile-1.gif
Oče je ščitnični bolnik, sicer funkcionar v večih zadevah in ima tudi stresno življenje in preveč kg in ima holesterol malce pod mejo.

Imam še kolega, ki je v bolnici trenutno (podstrešje) in ima holesterola 12...v nekaj mesecih se je iz športnika, fitneserja, tekača prelevil dobesedno v debeluha, takoj so ga dali na dieto in mu je holesterol padel na okoli 8. Seveda še vedno ogromno pojé, ampak zdravo hrano.

Tako da pravljici o stresu in holesterolu jaz ne verjamem, ker to so trije primeri iz "prve" roke. In tudi če ga telo pridela samo, je odvisno od zaužite hrane, ker ga ne pridela z lufta, tako se meni zdi logično iz teh treh primerov (ki so seveda tudi lahko čisti slučaj).
 

miha123

Pripravnik
30. nov 2010
286
7
18
Grobe stene žil... Sladkor, stres,..., dejavnikov ne nešteto.

In še enkrat, hrana rastlinskega izvore ne vsebuje holesterola:)
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Holesterol ni noben problem ne HDL ne LDL.

Škodo povzroči oksidiran LDL, drugače pa sploh ni povezav s holesterolom.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.956
6.987
113
ThorZen je enkrat omenil, da je morda problem z moko ravno zaradi prevelike predelave živila, oz industrijske priprave kruha in podobnih živil.

Pred kratkim so v tej smeri pisali tudi v tem strokovnem čtivu:

Wheat-based foods and non celiac gluten/wheat sensitivity: Is drastic processing the main key issue?
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26364045

Je pa verjetno vse povezano z slabo prebavo, potem slabo prebavljivostjo proteinov v pšenici, posledično fermentaciji le-te v črevesju, etc etc...
 

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
ThorZen je enkrat omenil, da je morda problem z moko ravno zaradi prevelike predelave živila, oz industrijske priprave kruha in podobnih živil.

Morda bi znalo bit res.
Tašča je dobila moko z mlina/splava na muri. Pravi, da je razlika kot noč in dan med kupljeno v trgovini. Čist je bla navdušena.
Jst v tistem kosu kruha nisem zaznal razlike:)
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Mlin na Muri verjetno melje pšenico, ki se prideluje v Prekmurju. Posebnost pri tej moki je predvsem to, da je sveža iz relativno svežih žit (do 1 leta starosti). Kdor kaj peče, ve, da se moki staranje kar pozna.
Na temo: zadnjič sem bral en tiskan članek od nekega našega zdravnika. Pravi, da ima brezglutenska dieta ugodne posledice za vso populacijo. Podobne so običajnim učinkom placeba.