Škodljivost glutena za normalno populacijo

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Sam uporabljam riževe rezance, ti ziher nimajo glutena
wink-1.gif
 

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Potem pa sem narobe razumel besedno zvezo "ne more narasti". Ampak kruh brez glutena lahko vseeno lepo naraste. Si že kdaj videl brezglutenski kruh za ljudi s celijakijo?

Mislil sem da koruzna moka nebo vzhajala kot pšenična z kvasom. Pecilni jo bo samo malo zmehčal, jelenove soli ne poznam. Iz koruzne moke se lahko naredi pogače in podobno. saj gre za kakšne narezke, sire, namaze, ampak za pri kosilu pa? Sicer pa tam gre potem lahko krompir, riž, itd.

Brezglutenski kruh je iz moke iz katere je odstranjen gluten, namesto njega so pa vstavljeni razni dodatki ki prevzamejo njegovo funkcijo, zato izgleda kot pravi kruh.

Opozorilo pri koruzni moki, polenti, itd o sledeh glutena je zato ker se melje v istih ''mlinih'' pšenica in koruza in se ne da absolutn ščistit, med mletji.
 

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.847
677
113
Citat:
Uporabnik Afroman pravi:
...
Brezglutenski kruh je iz moke iz katere je odstranjen gluten, namesto njega so pa vstavljeni razni dodatki ki prevzamejo njegovo funkcijo, zato izgleda kot pravi kruh.
...

To je seveda jasno, da je potrebno dodati neko drugo vezivo. Verjetno tudi ni problem najti veziva, ki bi ga lahko dodal tudi v čisto koruzno moko...
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
No...to, da se iz moke odstrani gluten seveda ni res, ker je kaj takega (verjetno) nemogoče
smile-1.gif


zato se pač uporabijo druge "moke", riževa, koruzna, itd...

ampak...vpašanje zdaj sploh je, zakaj je sploh taka potreba po kruhu? Če pa to ni eno izmed bolj praznih živil, pol pa tudi ne vem katero je...
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ne!...........nisi!

Si res vprašal zakaj kruh? Ok riž je na prvem mestu, potem pa kar kmalu sledi pšenica oz. primarno kruh kot feeder celih narodov.
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
ksz... Gluten kolikor vem na veliko ločujejo v Heliosu, ker v barvah ni zaželjen.

Lahko ga pa tudi sam. Zadaj je strašna kemija, rabiš celo H2O in dve roki.
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
ksz ...

Zakaj vidim tukaj cele romane o rešitvi problema, ki to sploh ni?
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Seveda je, saj sem pa pripopal linke, je tam malo bolje obrazloženo od pisarjenja tukaj, tako da svetujem branje
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Seveda je, saj sem pa pripopal linke, je tam malo bolje obrazloženo od pisarjenja tukaj, tako da svetujem branje
Ja seveda, kar bral bom svašta in svega. Kot da ni mogoče napisati povzetka v nekaj stavkih ali dveh odstavkih ...

To je isto kot kake druge fore, "na, poglej si tale zanimiv dveurni filmček, pa še tale in tale ..."
bonk.gif
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
ja saj. odkar smo se ljudje ustalili in začeli kmetovati pred zelo veliko tisoč leti in smo vzgojili žitarice nas te zastruplajajo. v tem času se je populacija zmanjšala in bila hudo bolehna. ustavil se je in celo nazadoval razvoj...
tako je ukinit žitarice. ker so hudo nezdrave...
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Seveda je, saj sem pa pripopal linke, je tam malo bolje obrazloženo od pisarjenja tukaj, tako da svetujem branje
Ja seveda, kar bral bom svašta in svega. Kot da ni mogoče napisati povzetka v nekaj stavkih ali dveh odstavkih ...

To je isto kot kake druge fore, "na, poglej si tale zanimiv dveurni filmček, pa še tale in tale ..."
bonk.gif

Sorči, ampak tudi to sem že naredil, pa bom še enkrat:

Citat:
All grains produce lectins, which selectively bind to unique proteins on the surfaces of bacteria, fungi, and insects. These proteins are found throughout the animal kingdom. One protein in particular for which WGA has an extremely high affinity is N-Acetylglucosamine. N-Acetylglucosamine richly adorns the casing of insects and plays an important role in the structure of the cellular walls of bacteria. More importantly, it is a key structural component in humans in a variety of tissues, including tendons, joint surfaces, cartilage, the lining of the entire digestive tract, and even the lining of the hundreds of miles of blood vessels found within each of us.

It is precisely the ability of WGA to bind to proteins lining the gut that raises concern amongst medical researchers. When WGA binds to these proteins, it may leave these cells less well protected against the harmful effects of the gut contents.

WGA may also have direct toxic effects on the heart, endocrine, and immune systems, and even the brain. In fact, so readily does WGA make its way into the brain that scientists are actually testing it as a possible means of delivering medicines in an attempt to treat Alzheimer’s disease.

And again, the concern here is not just for a small segment of the population who happened to inherit susceptibility for sensitivity to gluten. This is a concern as it relates to all humans. As medical researcher Sayer Ji stated, “What is unique about WGA is that it can do direct damage to the majority of tissues in the human body without requiring a specific set of genetic susceptibilities and/or immune-mediated articulations. This may explain why chronic inflammatory and degenerative conditions are endemic to wheat-consuming populations even when overt allergies or intolerances to wheat gluten appear exceedingly rare.”
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.921
-8.639
113
Citat:
Uporabnik skala pravi:
ja saj. odkar smo se ljudje ustalili in začeli kmetovati pred zelo veliko tisoč leti in smo vzgojili žitarice nas te zastruplajajo. v tem času se je populacija zmanjšala in bila hudo bolehna . ustavil se je in celo nazadoval razvoj...

Higijenske razmere jasno pri tem nimajo nič ane
wink-1.gif
To da imaš ob/v bajti kup dreka in scanja, ter kupe glodalcev in druge golazni ima zihr zelo pozitiven vpliv.
Lovec/nabiralec, ki se večino časa seli teh težav večinoma nima.
 

perofero

Pripravnik
27. feb 2013
405
0
16
Citat:
Uporabnik Afroman pravi:
Citat:
Uporabnik perofero pravi:
Koruzni kruh, ajdov kruh.. Pozanimaj se v enem večjem marketu kateri kruh ima najmanj pšenične moke.

saj delaš zanimive šejke, ampk na kruh se pa ne spoznaš. V ''koruzni'' kruh ki ga dobiš v trgovini se dodaja tudi pšenična moka. Koruzna moka ne more narasti ker nima glutena.

Nisem nikjer trdil, da je koruzni ali ajdov kruh brez pšenične moke. Je pa vsekakor boljše, če je 70:30 koruzna:pšenična, kot pa samo pšenična. Se strinjamo?
 

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Res je, ampak če se bojiš glutena ga lahko izločiš iz prebave, pač zaužiješ drugo vrsto OH. Da se naredit tudi koruzne pogače, ampak niso take kot ''koruzni'' kruh v trgovinah. Sicer se pa sam odloči kako se boš prehranjeval, meni je vse eno. Ljudje imajo različne zahteve.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Gluten je beljakovina
wink-1.gif
OH v psenici sploh niso problematicni - skrob torej.