Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Ah nobeno tesnilo ne drži dobro
bonk.gif
Ampak to ni to, ker neostik s časom popolnoma otrdi in bi moral ponavlajti vajo.
 

dobro_pivo

Pripravnik
20. okt 2013
33
0
6
Pozdravljeni!

Včeraj sem pripravil svoj prvi "batch" svetlega piva.
Žal nisem prej zasledil vašega foruma.
Vendar danes po 24 urah še vedno ni tistega praveg vrenja. V vehi se tekočina počasi premika iz enega konca v drugega.
Ali je že čas za paniko?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Najprej preveri če si res dobro zatesnil pokrov.
Če vse dobro tesni in je temperatura okoli 20 stopinj, je res že malo hecno vse skupej. Opcija je še, da malo prerukaš/premešaš vsebino, daš v topel prostor in upaš na najbolje.
 

dobro_pivo

Pripravnik
20. okt 2013
33
0
6
Res je bil pokrov!!! Sedaj veselo brbota!
Kar nisem si upal odpreti in še enkrat zapreti pokrova.
Ker sem ravno odpru pokrov sem pogledal vsebino in na vrhu je bilo nekaj pene.
Je to ok?
 
Nazadnje urejeno:

bles

Pripravnik
18. sep 2007
257
2
18
54
Vidim da morajo v CRO domači pivovarji prijavit zadevo. Kako je to pri nas? Neka trošarina je, samo nikjer nisem našel mejnih količin.

bles
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Sem že jst spraševal tole pa očitno nihče ne ve. Dobil sem podatek za vino in pa žganje. Možno da nimamo direktive v zakonu za pivo, tako da zna bit da si avtomatično podvržen trošarinskemu zakonu od 0l dalje ... v praksi pa verjetno noben ne bo kompliciral dokler ne boš prodajal.

V tujini kjer so te stvari malce bolj razvite imaš omejitev od 100-1000l letne proizvodnje, v nekaterih državah pa je celo prepovedano.

Lahko pa kdo piše na carino, jst se ne mislim izpostavljat da mi potem pridejo nabijat kazni!
evil.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Pri nas to ni rešeno, ker imamo močan Laško lobij, nikjer pa še nisem slišal, da bi prišel carinik in dejansko spraševal, kaj imaš v 20 litrskih posodah, saj bi bila to nadneumnost, sploh v državi, kjer se proizvede in proda na hektolitre vina brez trošarin in mimo davkarije, da o žganju ne govorim. Pomojem dokler imaš za lastno uporabo in ne prodajaš zadeve ni težav, ker zakonsko stvar ni dorečena.
Ko bodo stvar dorekli in dali v zakon, potem sem prvi na carinskem uradu in prijavim proizvodnjo piva za lastne potrebe..
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Kar se tiče pa vehe, zna pa stvar kar nagajat vizualno v plastičnih posodah, ki slabo tesnijo. Če se je naredila pena, potem fermentacija normalno poteka, po 14 dneh se naredi meritev in to je to.
 

dobro_pivo

Pripravnik
20. okt 2013
33
0
6
Peti dan poteka fermentacija piva. V vehi imam prekuhano vodo vendar je žena "malo prestavila" fermentator in je nekaj te vode ušlo v fermentator!!!
Ali to lahko predstavlja težavo?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Veha je klasična S oblike? Če je noter sterilna voda ne bo sile ker tudi če je kaj iz zraka padlo v vodo načeloma nima hrane, da bi se pretirano razvijalo. Če imaš pokovček na vehi je pa to itak še dodatna zaščita in je voda notri povsem sterilna. Je pa precej bolje uporabit neko snov ki ubije potencialne škodljivce (alkohol). To da ti med premikanjem ali pa ko vzemaš vzorce malce pade noter v sod je pa normalno, se zgodi vsakemu kdaj.

Glede frambosa, to je specifično pivo in meni že "vrhunsko" deluje pokvarjeno tako da rezultat bo verjetno dober če ga imaš rad!
grin1.gif
 

dobro_pivo

Pripravnik
20. okt 2013
33
0
6
Hvala!
Frambosa še nisem delal. Zanimiv bi bil mogoče za ženo. Ona načeloma ne pije piva razen piv z dodatki (banditos in podobno).
Se pravi nekaj kar nima direktnega okusa po pivu.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Naj bi se po flaširanju kak teden imelo flaše na toplem, pol pa naj bi se jih dalo v hladnejši prostor, kjer pir "dozori". Ok fajn...
Kaj pa če se jih pusti na toplem? A ne bo potem pir hitreje zorel(da se zbistri ga že daš par dni pred uporabo v hladilnik)? Jasno tudi hitreje pokvaril, sam kdo pa bo šparal polno flašo več let
tongue-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
.. vsaj en teden na toplem, toliko časa poteka da kvasovke pokurijo sladkor za CO2.

Za klasična lahka ale piva se uporablja pravilo 1-2-3 (povzeto po Palmerju). To pomeni 1 teden primarne fermentacije v eni posodi, 2 tedna fermentacije v drugi posodi in pa 3 tedne staranja v steklenicah. Tole staranje v stekelnicah je mišljeno v temperaturnem območju kjer je kvas še aktiven.

Glavno vprašanje kaj želiš s staranjem doseč. Recimo če boš dal takoj po karbonizaciji (1 teden) pivo na mrzlo bodo kvasovke "umrle", potonile na dno in pivo se bo ščistilo brez "okusa". Za ena piva je to dobro (lagerji, ameriška ale piva, ..) za ena piva pa aktivnost kvasovk v sklepni fazi še vedno prispeva del arome - tudi ta je ponavadi "čista" (sploh to velja za težka/močna piva). Da pivo ni OK postarano zaznaš po tem da ima okus/priokus/pookus po kvasu, to se lepo čuti pri 1 teden starem pivu in ta okus se s staranjem izgublja.

Kaj je najboljše naredit je težko rečt, razlike bodo v vsakem primeru minimalne. Je pa najbolje da probaš; daj 3 flaške v kuhinjo na toplo in 3 v kot hladilnika .. po enem mesecu, dveh, treh probaj katero se ti zdi boljše!
zmaga.gif


Se pa tudi sam večinoma ko enkrat stekleničim ravnam po logiki "uporabnosti" in gajbe čimprej (skušam jih sicer gledat na toplem vsaj 2 tedna) odnesem v "toplejšo" klet (poleti 16C, pozimi pa tam okoli 10C) ker so tam enostavno najmanj v napoto in v temi!
grin1.gif


S stališča pokvarljivosti je pa nižja temperatura boljša, to je logično.

Če nimaš kam dat piva oz. ti manjka flašk je najceneje in enostavno kupit dodatno fermentacijsko posodo pa naj tam notri leži in čaka!
cheer.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Brewfermov triple je že v flašah, božično vre, grand cru pa čaka na frej posodo. In vsa ta rabijo par mesecev zorenja.
Vsak žejen človek se jasno vpraša, če se da to kaj pospešiti
grin1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
zmaga.gif


Sej če maš res silo povabi za kakšen vikend pa pospravimo!
hysterical-1.gif


Jst čakam pa zimo da naredim en full size batch outdoor, oz če bo tako vreme še dolgo bom popizdil in spuscal/razkužil garažo!
tongue-1.gif
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.