Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Nimam dobrga občutka glede tegale
crazy1.gif
Pšenično mi je zdej 12ti dan spet začelo nekej vreti(drugače se je vretje umirilo 4ti dan), temperatura je približno enaka ves cajt. Vsaj zaenkrat ni vidt, da bi kaj nenavadnega plavalo, pač malo standardne pene. Upam da nisem fasal kakega divjega kvasa.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Če ni bilo pivo podvrženo zunanjim vplivom skoraj ni možno da bi se infekcija začela tako pozno. Divji kvas bo kar agresiven in če ni bil prisoten na začetku težko da se kar pojavi. Je sicer res da lahko razkraja daljše sladkorje in potencialno deluje tudi ko se enostavni sladkorji že porabijo, ampak tudi za divji kvas je primarna hrana enostavna in če je nima se ne bo množil.

Če si jemal vzorce primerjaj kako kaže sedaj oz. spremljaj malo dalje, divje kvasovke bodo porabljale kompleksnejše sladkorje in bo tako gostota piva padala dalje (nižje od predvidene FG). Možno tudi da gre tudi za zapoznelo fermentacijo če še nisi na FGju.

Lahko bi bila tudi bakterijska okužba ampak za večino bakterij narejeno pivo ni ugoden življenski prostor ker rabijo kisik. Anaerobne bakterije pa načeloma PORABLJAJO CO2 in tako nebi smel dobiti efekta brbotanja vehe.

Če je karkoli narobe se bo itak poznalo na okusu, če je okus OK potem brezveze da se spašuješ kaj je vse notri!
grin1.gif
 

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
No pa sem včeraj še sam začel s prvim varjenjem. Zadeva je pa taka, tekoči hmeljan ekstrat sem načeloma samo zlil v pivino (prej kuhan DME + hmelj) in nisem premešal (pozabil). Zaradi tega je verjetrno izmerjeni OG napačen (1.021) ker se je LME vsedel na dno. Glede na prebrano naj me nebi preveč skrbelo, ker bodo kvasovke same našle sladkorje? Danes zjutraj je bila že vidna plast pene na gladini, vendar pa ni zaznati kakšnega brbotanja v vehi. Je možno, da mi sod ne tesni dobro (sicer preveril) ali sem samo neučakan glede na, to da ni minilo še niti 24ur
smile-1.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Ma vsaj ornk bi preguncal posodo, da narediš v njej vrtinec, bi se večina vsebine premešala. Ker sedaj bo trajalooooo, pa tudi vretje bo trajalo dalj časa.
Sicer lahko še vedno preguncaš posodo, samo ne imeti zatesnjenega pokrova, ker se zna zelo zapeniti in ti izstreliti vsebino vehe naokoli
evil.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik Naabo pravi:
No pa sem včeraj še sam začel s prvim varjenjem. Zadeva je pa taka, tekoči hmeljan ekstrat sem načeloma samo zlil v pivino (prej kuhan DME + hmelj) in nisem premešal (pozabil). Zaradi tega je verjetrno izmerjeni OG napačen (1.021) ker se je LME vsedel na dno. Glede na prebrano naj me nebi preveč skrbelo, ker bodo kvasovke same našle sladkorje? Danes zjutraj je bila že vidna plast pene na gladini, vendar pa ni zaznati kakšnega brbotanja v vehi. Je možno, da mi sod ne tesni dobro (sicer preveril) ali sem samo neučakan glede na, to da ni minilo še niti 24ur
smile-1.gif

Sladkor se bo v vodi vedno raztopil ker gre za tipičen primer dobre difuzije, sicer LME drži zelo dobra "elastičnost" in če nisi zlil segretega ali pa v vrelo vodo bi lahko tudi dočakal bridki konec na dnu posode. To da se kvasovke kar spravijo na vse sladkorje tudi ni res, preveliko sladkorja bo kvasovke ubilo.

Sicer ok, recimo da se bo/je LME raztopil do konca in da ne bo problema. Si pa vseeno falil ker nisi premešal, namreč mešanje ni potrebno zaradi samega mixa ampak zato da v pivino vneseš kisik ki je potreben za začetno rast kvasovk. Mogoče ti zaradi tega tudi še ni pričelo brbotat v vehi (počasen začetek).

Če imaš plastičen sod tesnost preveriš tako da ga stisneš in držiš stisnjenega in tekočina v vehi se mora dvignit ter ostati dvignjena. Če se ne dvigne imaš zanič tesnjenje, če se dvigne in počasi pada nazaj pa tesni malce slabše. Sicer tole itak nima veze, dokler pivo proizvaja CO2 bodo šli plini ven in pivo bo sterilno, divji kvas/bakterije pa tudi nimajo nog in ne bodo lezli po sodu in iskali luknje v pokrovu!
grims-1.gif
 

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
Pivino sem parkrat iz višine pretočil iz lonca v sod in nazaj (za dotok zraka). Potem sem šele dodal piksno, ki je bila v vroči vodi, da je stvar lažje stekla ven. Je smiselno da potem malo pretresen sod ali ne?

Kar se tiče soda, mislm da kolikor toliko tesni ker se veha dvigne, če sod rahlo stisnem.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
V trenutni situaciji je najbolje če odpreš pokrov in s sterilno lopatico PREVIDNO premešaš vsebino na dnu. Previdno zato ker sedaj nočeš vpihovat kisika v pivo.

Če se je LME raztopil bi moral pa že po merjenju gostote to zaznat. Koliko je bil predviden OG?

Glede brbotanja, tam med 12-24h ni kritično če še ne začne, ampak če narediš kot je prav in imaš pravo temperaturo potem začne brbotat lahko precej prej. Če praviš da je na vrhu pena pomeni da je kvas aktiven, tako da pomojem ni problema. Sicer aktivnost kvasa lahko slišiš, daj uho na sod in če slišiš kako pokajo mali mehurčki potem kvas opravlja delo.
 

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
OK hvala za nasvet, bom preveril zadevo, ko pridem domov. Predviden OG je bil sicer mislim da 1.046.
 

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
No pogledal doma zadevo, pomoje, da še ni razloga za preplah, stvar se peni, kar se tudi sliši, vrelna veha se sicer ne premika, je pa zgornji del non stop privzdignjen (je sicer takale kot tu na sliki ). V semplu se je vohal alkohol, gostota je sedaj 1.032, na dnu pa se nabira tanka plast sedimenta. Upajmo da bo kolikor toliko ratalo
cheer.gif
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Mislim da je glede usedline in pa pene vse ok.

Glede vehe oz. pritiska v sodu, a vrelno veho imaš S oblike ali tako kot je na slikici ki si jo dal od soda ("dvojna šalčka")? Tele vehe za sode ki se pri nas uporabljajo v vinarstvu in žganjekuhi so večinoma za 200l+ sode in posledično imajo malce preveč volumna tekočine tako da mehurčki niso tako očitni oz. rabiš v sodu več pritiska da sploh brbota. No kakorkoli, če stvar funkcionira kot mora potem se ne sekiraj in počakaj da prevre.
 

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
Ja vrelna veha je identična tisti na sliki in je res kar velika, tako da sem že sumil, da je potreno več pritiska, da bi stvar resno brbotala. Hvala za nasvete, sedaj pa pridno čakanje
smile-1.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Slaba stran tega je, da boš imel v piru raztopljenega več CO2 in se ti bo bolj penilo, ko boš filal v flaše
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Živjo!
Sem še eden, ki je prepozno zasledil vaš forum.
V soboto sem napolnil pol litrske steklenic z pivom v katere sem dodal pivovarski sladkor po merici iz kompleta.
To je bilo približno 110g na 22 litrov lager piva.
Šele sedaj pa se preko forumov prebral , da bo to premalo? Ali to drži?
Ali lahko še sedaj dodam malo sladkorja (koliko) in hitro zaprem steklenice?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik header pravi:
Živjo!
Sem še eden, ki je prepozno zasledil vaš forum.
V soboto sem napolnil pol litrske steklenic z pivom v katere sem dodal pivovarski sladkor po merici iz kompleta.
To je bilo približno 110g na 22 litrov lager piva.
Šele sedaj pa se preko forumov prebral , da bo to premalo? Ali to drži?
Ali lahko še sedaj dodam malo sladkorja in hitro zaprem steklenice?

Pusti kot je, glede na količino piva in sladkorja boš imel nekaj mehurčkov tako da sile ni. Tako na hitro preračunano bo stopnja karbonizacije okoli 2 volumenska deleža.

Glede na to da si verjetno pivo delal z ale kvasovkami ne boš dobil pravega lagerja ampak "pale ale" pivo. Slednje pa zahteva relativno malo karbonizacije in je sladkor ki so ga dodal čisto ok!
zmaga.gif


Še hitro plonk tabela:
British Style Ales 1.5 - 2.0 volumes
Belgian Ales 1.9 - 2.4 volumes
American Ales and Lager 2.2 - 2.7 volumes
Fruit Lambic 3.0 - 4.5 volumes
Porter, Stout 1.7 - 2.3 volumes
European Lagers 2.2 - 2.7 volumes
Lambic 2.4 - 2.8 volumes
German Wheat Beer 3.3 - 4.5 volumes
 

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
Ali kdo kupuje sestavine za varjenje še kje drugje ali samo na naših dveh spletni trgovinah? Namreč pri nas marsičesa ni na zalogi ali sploh v ponudbi...
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Katere sestavine misliš?

Če pogledaš par trani nazaj je razloženo zakaj se v tujini ne splača kupovat oz. vsaj ne s klasično nakupno logiko. Sam sem kupil že par manjših zadev iz anglije, češke in estonije. Če misliš kupovat pa slad (ekstrakt) se splača mogoče pa samo v večjih količinah ki zapolnijo zgornjo limito kururske službe ki dostavlja.

Recimo dober primer je že slovenija, ječmenov slad v 25kg vreči stane med 20-30EUR, poštnina pride pa 10+ EUR. Torej 1/3 do 1/4 cene predstavlja poštnina, iz tujine se razmerje samo še kvari.
 

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
Mi je jasno, da predvsem slad se ne splača naročati iz tujine. Ampak naprimer, da bi se danes odločil za varjenje pšeničnega piva, pa da nebi rad uporabil beer kita, mi ne preostane drugega, kot da plačam mastne denarce za poštnino, ker trenutno noben od naših ponudnikov nima omenjenega slada na zalogi. Pa recimo, da bi se odloči začeti uporabljati specialne slade ali pa naprimer wyeast kvasovke, nekako ni durge kot tujina? Ena opcija je očitno tudi Mr Malt iz Videma, kjer se lahko dogovoriš in prideš iskati k njim naročeno.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Manjše stvari kar gre lahko preko airmaila se splača mogoče kupit v angliji (sam sem recimo kar nekaj naročal tule ).

Velja za kvasovke, hmelj do 100g, irish moss, ...

Za mr. malt lahko pišeš tipu na sam svoj pivovar, cena ki jo bo dal on je skoraj enaka kot jo imajo lahi na spletni istrani. Če greš pa kaj po nakupih v Udine mogoče pa lahko prevzameš pri njih.

DMEja, sploh specialnega je na trgu v pomankanju to moraš vedet. Cena je posledično visoka, pa dobava v mali slo je nikakva (tudi v tujini ne držijo rednih zalog).

Jst sem sam uspel spacat skupaj 4 lastna DME piva pa pri 3h sem moral nekaj kombinirat z DMEjem ker ustreznega ni bilo na voljo dovolj nikjer. To mi je dopizdilo in sem šel na all-grain.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
Živjo!
Sem še eden, ki je prepozno zasledil vaš forum.
V soboto sem napolnil pol litrske steklenic z pivom v katere sem dodal pivovarski sladkor po merici iz kompleta.
To je bilo približno 110g na 22 litrov lager piva.
Šele sedaj pa se preko forumov prebral , da bo to premalo? Ali to drži?
Ali lahko še sedaj dodam malo sladkorja in hitro zaprem steklenice?

Pusti kot je, glede na količino piva in sladkorja boš imel nekaj mehurčkov tako da sile ni. Tako na hitro preračunano bo stopnja karbonizacije okoli 2 volumenska deleža.

Glede na to da si verjetno pivo delal z ale kvasovkami ne boš dobil pravega lagerja ampak "pale ale" pivo. Slednje pa zahteva relativno malo karbonizacije in je sladkor ki so ga dodal čisto ok!
zmaga.gif


Še hitro plonk tabela:
British Style Ales 1.5 - 2.0 volumes
Belgian Ales 1.9 - 2.4 volumes
American Ales and Lager 2.2 - 2.7 volumes
Fruit Lambic 3.0 - 4.5 volumes
Porter, Stout 1.7 - 2.3 volumes
European Lagers 2.2 - 2.7 volumes
Lambic 2.4 - 2.8 volumes
German Wheat Beer 3.3 - 4.5 volumes


Sedaj po 6 dneh (od flaširanja) sem odprl eno plastenko z pivom, da sem preveril kako poteka sekundarna fermentacija.
Prav veliko ni "pihnilo" iz steklenice.
Pivo je še vedno zelo "flat" čeprav je bila plastenka na otip trda. Tako, da se je v plastenki vseeno nekaj dogajalo. Pomeril sem FG , ki je na istem nivoju kot pri ustekleničenju (1008). Tudi pene je zelo malo.
Ali je potrebno še počakati oz. ali se sedaj da, kaj storiti da se to popravi?
Pri polnjenju steklenic se mi je pivo precej penilo in jo je šlo nekaj tudi ven .
Ali je možno , da je šlo z peno ven tudi nekaj sladkorja?
 
Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Ti kar še počakej, s časom bo brez skrbi nastalo še nekaj plina.
Če imaš slučajno na hladnem, daj za par dni na toplo
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.