Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
Sedaj po 6 dneh (od flaširanja) sem odprl eno plastenko z pivom, da sem preveril kako poteka sekundarna fermentacija.
Prav veliko ni "pihnilo" iz steklenice.
Pivo je še vedno zelo "flat" čeprav je bila plastenka na otip trda. Tako, da se je v plastenki vseeno nekaj dogajalo. Pomeril sem FG , ki je na istem nivoju kot pri ustekleničenju (1008). Tudi pene je zelo malo.
Ali je potrebno še počakati oz. ali se sedaj da, kaj storiti da se to popravi?
Pri polnjenju steklenic se mi je pivo precej penilo in jo je šlo nekaj tudi ven .
Ali je možno , da je šlo z peno ven tudi nekaj sladkorja?
Tu je potrebno ločit par zadev. Prvo kot prvo delež CO2ja v pivu določa točno to (količino CO2 v nekem volumnu piva) ne pove pa veliko o peni in pa "mehurčkih".
Ti imaš lahko veliko CO2ja pa bo pivo še vedno relativno brez pene in pa brez mehurčkov.
Sam CO2 iz sladkorja po izkušnjah nastane v cca. 3-5 dneh ko je pivo na toplem, potem se volumen ne spreminja veliko. CO2 v tekočini se absorbira glede na temperaturo in pivo ki je toplo ima MANJ CO2 raztopljenega v tekočini ima pa jasno več CO2ja ki je "neraztopljen". Da bi dobil dobro peno in pa mehurčke ki se "dvigajo" moraš imeti CO2 ki je raztopljen v samem pivu, to pa dosežeš tako da daš pivo po "karbonizaciji" na hladno kjer se absorbira. Ta absorbcija je v grobem sicer relativno hitra (1 dan hladilnika čisto dovolj) ampak daljši čas omogoča "lepšo absorbcijo" oz. po domače povedano več časa pivo staraš lepše bo CO2 abosrbiran (=boljše bo pivo). Recimo za prisilno karbonizacijo s CO2jem se priporoča dva tedna podvrženosti piva "pritisku" tako da bi tudi pri stekelničenju lahko tole uporabil kot referenco (=dva tedna pivo na malce nižji temperaturi).
Torej da idealno oceniš peno moraš pivo ohladit in pustiti ohlajeno nekaj časa pred konzumacijo. Pa po izkušnjah mlado pivo nima nikoli dobre pene.
Na kakovost pene sicer bolj kot sam co2 vpliva vsebina piva. Pivo iz kita + sladkorja bo imelo "zanič peno" (pene bo malo in bo hitro "pošla"). Na splošno sicer vzemi tako da nižji kot je FG slabša bo pena, čeprav to ni pravilo. Za "polno" peno, ki je zaželjena pri nekaterih vrstah piva se recimo dodaja dodatke (recimo ržene/ječmene ipd. kosmiče) oz uporablja specialne slade (recimo karamelni sladi povečujejo "kakovost" pene).
Glede polnjenja in penjenja je jasno da če uhaja vsebina iz steklenice v kateri je sladkor da je del sladkorja šel "v nič". Vseeno ti predlagam da sedaj nič ne popravljaš ker se znajo stvari samo poslabšat (sicer bi lahko dodal sladkor ampak vprašanje koliko bi ga moral dodat, ko odpreš flaško gre namreč nekaj co2ja ven).