Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Matejbeer

Zelenc'
31. okt 2013
8
0
1
Lep pozdrav. Vidim, da imamo tudi pri nas kar nekaj mojstrov domačega varjenja. Sam do nedavnega nisem preveč maral piva in ga zadnjih 15 let nisem pil, ker mi je Laško, Union, Heineken ogabno. Boljša polovica mi je naročila nekaj temnih piv in spoznal sem kakšno sranje pijemo Slovenci ponavadi. Povrnila se je strast do piva in predvsem zanimanje za homebrew. V zadnjem mesecu sem prebral in pregledal vse kar sem našel na to temo. Prvi domači poskus bo muntons kit-beer(brown ale ali ipa) + DME namesto sladkorja. Za naprej pa se bom verjetno lotil all grain ampak po BIAB metodi, ki je najbolj smiselna tja do 20-25 litrov.
Lepo bi bilo, če bi imeli svoj forum. Sam nimam pogojev za vzpostavitev lastnega serverja, ampak lahko poizkusimo s kakšnim brezplačnim forumom, če ste za to? Uspešno vretje vam želim.
nahrung002.gif

Matej
 
Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Imam občutek, da je vseeno premalo zanimanja, da bi tak forum konkretno zaživel. Po začetni euforiji bi čez čas najverjetneje pristali pri parih postih na mesec.
Mogoče kot podforum v sklopu nekega foruma(alter?).
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.084
113
Citat:
Uporabnik header pravi:
Sedaj po 6 dneh (od flaširanja) sem odprl eno plastenko z pivom, da sem preveril kako poteka sekundarna fermentacija.
Prav veliko ni "pihnilo" iz steklenice.
Pivo je še vedno zelo "flat" čeprav je bila plastenka na otip trda. Tako, da se je v plastenki vseeno nekaj dogajalo. Pomeril sem FG , ki je na istem nivoju kot pri ustekleničenju (1008). Tudi pene je zelo malo.
Ali je potrebno še počakati oz. ali se sedaj da, kaj storiti da se to popravi?
Pri polnjenju steklenic se mi je pivo precej penilo in jo je šlo nekaj tudi ven .
Ali je možno , da je šlo z peno ven tudi nekaj sladkorja?

Tu je potrebno ločit par zadev. Prvo kot prvo delež CO2ja v pivu določa točno to (količino CO2 v nekem volumnu piva) ne pove pa veliko o peni in pa "mehurčkih".

Ti imaš lahko veliko CO2ja pa bo pivo še vedno relativno brez pene in pa brez mehurčkov.

Sam CO2 iz sladkorja po izkušnjah nastane v cca. 3-5 dneh ko je pivo na toplem, potem se volumen ne spreminja veliko. CO2 v tekočini se absorbira glede na temperaturo in pivo ki je toplo ima MANJ CO2 raztopljenega v tekočini ima pa jasno več CO2ja ki je "neraztopljen". Da bi dobil dobro peno in pa mehurčke ki se "dvigajo" moraš imeti CO2 ki je raztopljen v samem pivu, to pa dosežeš tako da daš pivo po "karbonizaciji" na hladno kjer se absorbira. Ta absorbcija je v grobem sicer relativno hitra (1 dan hladilnika čisto dovolj) ampak daljši čas omogoča "lepšo absorbcijo" oz. po domače povedano več časa pivo staraš lepše bo CO2 abosrbiran (=boljše bo pivo). Recimo za prisilno karbonizacijo s CO2jem se priporoča dva tedna podvrženosti piva "pritisku" tako da bi tudi pri stekelničenju lahko tole uporabil kot referenco (=dva tedna pivo na malce nižji temperaturi).

Torej da idealno oceniš peno moraš pivo ohladit in pustiti ohlajeno nekaj časa pred konzumacijo. Pa po izkušnjah mlado pivo nima nikoli dobre pene.

Na kakovost pene sicer bolj kot sam co2 vpliva vsebina piva. Pivo iz kita + sladkorja bo imelo "zanič peno" (pene bo malo in bo hitro "pošla"). Na splošno sicer vzemi tako da nižji kot je FG slabša bo pena, čeprav to ni pravilo. Za "polno" peno, ki je zaželjena pri nekaterih vrstah piva se recimo dodaja dodatke (recimo ržene/ječmene ipd. kosmiče) oz uporablja specialne slade (recimo karamelni sladi povečujejo "kakovost" pene).

Glede polnjenja in penjenja je jasno da če uhaja vsebina iz steklenice v kateri je sladkor da je del sladkorja šel "v nič". Vseeno ti predlagam da sedaj nič ne popravljaš ker se znajo stvari samo poslabšat (sicer bi lahko dodal sladkor ampak vprašanje koliko bi ga moral dodat, ko odpreš flaško gre namreč nekaj co2ja ven).
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.084
113
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
Slovenija je malo majhna za samostojni forum, je pa v bližnji soseščini nekaj živih forumov.
http://www.pivarstvo.info/forum/index.php
http://www.volimpivo.ba/forum-6.html

Se strinjam s tem + mnenjem jest5. Nekako popularnost homebrewinga pri nas ne dosega nivoja ko bi lahko furali neko kakovostno vsebino v samostojnem forumu.

Sicer pa tudi nivo kulture pitja piva v sloveniji ni na visokem nivoju in dokler se to ne bo spremenilo je večina homebrewinga samo malce bolj koristen hobi.

Opažam sicer da se kultura pitja dviga in mogoče bo nekoč možno tudi v sloveniji imeti hombrewing društva ki bodo organizirala razne dejavnosti, tu mislim od "delavnic" pa do "okuševalnic" in pa mogoče tudi tekmovanj.
 

Matejbeer

Zelenc'
31. okt 2013
8
0
1
Ko malce pomisliš, imate na žalost prav. Nadaljujmo kar tukaj.
Je lahko mlinček za semena alternativa Barley crusherju? Če naročim slad od Hmezada, kako drobno ga moram zmleti za BIAB metodo?
Lp
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
Sedaj po 6 dneh (od flaširanja) sem odprl eno plastenko z pivom, da sem preveril kako poteka sekundarna fermentacija.
Prav veliko ni "pihnilo" iz steklenice.
Pivo je še vedno zelo "flat" čeprav je bila plastenka na otip trda. Tako, da se je v plastenki vseeno nekaj dogajalo. Pomeril sem FG , ki je na istem nivoju kot pri ustekleničenju (1008). Tudi pene je zelo malo.
Ali je potrebno še počakati oz. ali se sedaj da, kaj storiti da se to popravi?
Pri polnjenju steklenic se mi je pivo precej penilo in jo je šlo nekaj tudi ven .
Ali je možno , da je šlo z peno ven tudi nekaj sladkorja?

Tu je potrebno ločit par zadev. Prvo kot prvo delež CO2ja v pivu določa točno to (količino CO2 v nekem volumnu piva) ne pove pa veliko o peni in pa "mehurčkih".

Ti imaš lahko veliko CO2ja pa bo pivo še vedno relativno brez pene in pa brez mehurčkov.

Sam CO2 iz sladkorja po izkušnjah nastane v cca. 3-5 dneh ko je pivo na toplem, potem se volumen ne spreminja veliko. CO2 v tekočini se absorbira glede na temperaturo in pivo ki je toplo ima MANJ CO2 raztopljenega v tekočini ima pa jasno več CO2ja ki je "neraztopljen". Da bi dobil dobro peno in pa mehurčke ki se "dvigajo" moraš imeti CO2 ki je raztopljen v samem pivu, to pa dosežeš tako da daš pivo po "karbonizaciji" na hladno kjer se absorbira. Ta absorbcija je v grobem sicer relativno hitra (1 dan hladilnika čisto dovolj) ampak daljši čas omogoča "lepšo absorbcijo" oz. po domače povedano več časa pivo staraš lepše bo CO2 abosrbiran (=boljše bo pivo). Recimo za prisilno karbonizacijo s CO2jem se priporoča dva tedna podvrženosti piva "pritisku" tako da bi tudi pri stekelničenju lahko tole uporabil kot referenco (=dva tedna pivo na malce nižji temperaturi).

Torej da idealno oceniš peno moraš pivo ohladit in pustiti ohlajeno nekaj časa pred konzumacijo. Pa po izkušnjah mlado pivo nima nikoli dobre pene.

Na kakovost pene sicer bolj kot sam co2 vpliva vsebina piva. Pivo iz kita + sladkorja bo imelo "zanič peno" (pene bo malo in bo hitro "pošla"). Na splošno sicer vzemi tako da nižji kot je FG slabša bo pena, čeprav to ni pravilo. Za "polno" peno, ki je zaželjena pri nekaterih vrstah piva se recimo dodaja dodatke (recimo ržene/ječmene ipd. kosmiče) oz uporablja specialne slade (recimo karamelni sladi povečujejo "kakovost" pene).

Glede polnjenja in penjenja je jasno da če uhaja vsebina iz steklenice v kateri je sladkor da je del sladkorja šel "v nič". Vseeno ti predlagam da sedaj nič ne popravljaš ker se znajo stvari samo poslabšat (sicer bi lahko dodal sladkor ampak vprašanje koliko bi ga moral dodat, ko odpreš flaško gre namreč nekaj co2ja ven).

Najlepša hvala za obrazložitev!!!
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.084
113
Citat:
Uporabnik Matejbeer pravi:
Ko malce pomisliš, imate na žalost prav. Nadaljujmo kar tukaj.
Je lahko mlinček za semena alternativa Barley crusherju? Če naročim slad od Hmezada, kako drobno ga moram zmleti za BIAB metodo?
Lp

Kakšen mlinček imaš v mislih?

Pri klasičnem drozganju rabiš večje kose in "ovoje" zrnja zato da lahko voda teče skoz/čez slad ob izpiranju. Zato je mletje sladu zelo pomembno, če zmelješ prefino se ti bo ustavilo izpiranje, če melješ predebelo pa ne boš dobil "vseh" sladkorjev. Za BIAB po drugi strani nima pomena velikost in je najbolje mlet čimbolj fino (večja efektivnost), ajde ravno moke ni dobro naredit ker ti potem pride "smetje" v pivo. Če nimaš mlinčka lahko za silo zdrobiš/zmelješ tudi s klasičnim kuhinjskim mikserjem, ampak za 5kg sladu bo trajalo kar nekaj časa.

Jst osebno pri BIABu kombiniram klasično BIAB metodo z izpiranjem! Za cca. 9l piva za mashing uporabim cca. 6l vode ko končam mashout dam vrečo v cedilo in potem izpiram in "iztisnem" še tiste dodatne 4-5l da dosežem končni volumen po kuhanju cca. 9l. Ker bi bilo pri prefino mletem sladu izpiranje malce problematično ga meljem malce bolj na grobo, še vedno pa precej manj kot pa za klasičo drozganje.

Takole zgleda pri meni optimalno zmlet slad:
 

Matejbeer

Zelenc'
31. okt 2013
8
0
1
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Za BIAB metodo je vseeno kakšen mlinček uporabljaš, za resno all grain metodo pa nujno potrebuješ pravi mlin za slad. Barley crusher je prva investicija, ki je skoraj nujna. Naroči ga preko beersmith.com, je nekaj cenejši, mlin je pa vreden vsakega centa, čeprev je trteba plačat poštnino in ddv pri nas.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Ali je že kdo pripravil pivo iz ekstrakta - Coopers Mexican?
Zanima me vaša ocena in kaj dodati ekstraktu za kvalitetnejši izdelek.
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Iščem skupaj poceni opremo za prvo varjenje, ste me navdušili. 25l okrogle posode s pipico so v lokalni kmetijski trgovini cca. 20 EUR. Imajo pa tudi znatno cenejše (7 EUR) kanistre s pipico, največji je 20l, ki izgleda takole:



Bi to ustrezalo? Za veho bi malo povrtal nekje zgoraj.
 

bles

Pripravnik
18. sep 2007
257
2
18
54
Citat:
Uporabnik header pravi:
Ali je že kdo pripravil pivo iz ekstrakta - Coopers Mexican?
Zanima me vaša ocena in kaj dodati ekstraktu za kvalitetnejši izdelek.

Jaz sem naredil od Muntonsa. Malo bolj grenak kot ostali kiti.,Ampak čisto v redu. Jaz sem dal noter 500G DME in 500G dekstroze, ker se mi je ravno na pol porabljena vrečka DME valjala okoli.

bles
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.084
113
Citat:
Uporabnik header pravi:
Ali je že kdo pripravil pivo iz ekstrakta - Coopers Mexican?
Zanima me vaša ocena in kaj dodati ekstraktu za kvalitetnejši izdelek.

Ce gre za klasicno svetlo mehisko pivo (cerveza) potem je to v originalu lager pivo. Tako da bi iz kita z ale kvasom izpadlo ok je malo verjetno, za cimboljsi priblizek bi bilo najbolse uporabit ale kvas ki nima veliko estrov. Ce bos delal s prilozenim kvasom naj bo temperatura pri fermentaciji na spodnji meji tako bo najmanj nezelenih estrov.

Poleg samega ekstrakta dodaj svetli oz. se bolje ekstra svetli dme.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.084
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Tale tu ne bo najboljša, ker jo boš težko očistil. Boljše so okrogle.

To je to. Ni pa ravno nemogoce ocistit, tako da razen tega je taka posoda ok.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
Ali je že kdo pripravil pivo iz ekstrakta - Coopers Mexican?
Zanima me vaša ocena in kaj dodati ekstraktu za kvalitetnejši izdelek.

Ce gre za klasicno svetlo mehisko pivo (cerveza) potem je to v originalu lager pivo. Tako da bi iz kita z ale kvasom izpadlo ok je malo verjetno, za cimboljsi priblizek bi bilo najbolse uporabit ale kvas ki nima veliko estrov. Ce bos delal s prilozenim kvasom naj bo temperatura pri fermentaciji na spodnji meji tako bo najmanj nezelenih estrov.

Poleg samega ekstrakta dodaj svetli oz. se bolje ekstra svetli dme.
Se pravi za take fejk lagerje je verjetno fino vzeti safale us-05?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.084
113
Jah težko rečt da je optimalen, še vedno bodo prisotne "sadne arome". Na splošno safale us-05 na nizki temperaturi bi moral dati kar soliden čisti okus, če je osnovno pivo malce bolj kompleksnega okusa (več hmeljne arome, uporaba temejših sladov) zna izpast dobro. Vprašanje pa koliko nizko se da kvasovke spravit še v dober pogon, tam 16C bi rekel da je dokaj mejna temperatura za ta kvas.

Po drugi strani bo S-04 na nižji temperaturi malce bolj dejaven in ga je možno spustit tudi do 14C ali še kakšno stopinjo nižje, glede estrov sta torej lahko tam tam. Pri višjih temperaturah pa bo US-05 precej boljša izbira.

Po mojih izkušnjah S-04 napram US-05 daje precej bolj čisto pivo (motnost) in to že od samega začetka, tako da če ti je to pomembno je tudi S-04 zanimiv.

Ne glede na to kateri kvas se izbere je pri relativno nizkih temperaturah pomembno da daš kvasa ustrezno več.
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Bom za prvi eksperiment uporabil kar ta poceni kanister, tudi če ga potem uporabljam za kaj druga.

Sicer bom pa probal z Muntons Connoisseurs NUT BROWN ALE in kakšnih 12L, brez DME. Kvas safale US-05 bi verjetno ustrezal?
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Jah težko rečt da je optimalen, še vedno bodo prisotne "sadne arome". Na splošno safale us-05 na nizki temperaturi bi moral dati kar soliden čisti okus, če je osnovno pivo malce bolj kompleksnega okusa (več hmeljne arome, uporaba temejših sladov) zna izpast dobro. Vprašanje pa koliko nizko se da kvasovke spravit še v dober pogon, tam 16C bi rekel da je dokaj mejna temperatura za ta kvas.

Po drugi strani bo S-04 na nižji temperaturi malce bolj dejaven in ga je možno spustit tudi do 14C ali še kakšno stopinjo nižje, glede estrov sta torej lahko tam tam. Pri višjih temperaturah pa bo US-05 precej boljša izbira.

Po mojih izkušnjah S-04 napram US-05 daje precej bolj čisto pivo (motnost) in to že od samega začetka, tako da če ti je to pomembno je tudi S-04 zanimiv.

Ne glede na to kateri kvas se izbere je pri relativno nizkih temperaturah pomembno da daš kvasa ustrezno več.

Koliko je to "ustrezno več" kvasa?
V pol kleti imam trenutno temperaturo 17°c.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.