Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Za pšenično ne rabiš nič hmelja ker pšenična piva (z izjemo ameriških) skorajda nimajo arome hmelja.

Za ostala piva pa spet niha odvisno od tega kaj želiš in kakšna je osnova. Če bi rad poustvaril ameriški pale ale z intenzivno aromo hmelja potem najbolje da za začetek izbereš eno nevtralno pale ale osnovo in jo samo dry hoppaš. Za 23l piva dodaš recimo 25-50g nekega aromatičnega ameriškega hmelja kar bi po mojem moralo zadostovat glede na osnovo. Za več arome je pa potrebno dvignit tudi grenkobo in pa telo piva, kar pomeni da iz samega piksna ekstrakta nima smisla tega delat.
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Citat:
Uporabnik sazihno pravi:
aha.... sem že opazil, da so med spletnimi trgovinami različne cene.

Koliko hmelja pa potrebujem za 23l pive? (se pravi kuhanje + dry hoping?)ravno se pripravljam, da zvarim eno rundo pšeničnega namreč?

Pšeničnega ne dry hoppaš, hmelj dodaš le na začetku kuhanja. Sam sem pred kratkim delal pšenično s hmeljem Hallertauer Hersbrucker, za 23L bi ga dal okoli 30g.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Pšenično pivo je običajno bolj malo hmeljeno, pa še to samo s hmeljem za grenčino (na začetku vretja). Po BJCP se pšenično pivo (hefeweizen) vari na 8 do 15 IBU grenkobe, kar je precej malo. Za 23 litrov rabiš cca. 15 do 30 gramov kakšnega, pomožnosti nemškega hmelja (magnum je pri nas poceni in običajno na voljo v vseh trgovinah).

Za točen recept si naloži kak pivovarski software ali poišči kakšnega, ki dela kar preko spleta. Točne količine so odvisne od tvoje opreme in postopka varjenja.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
Odvisno, kok želiš arome, kater hmelj daš in podobno. Tko za občutek, sam dam za močno hmeljen IPA, ki je sicer po alkoholu na spodnji strani IPAja 60g cascade in 60g citre na koncu kuhanja in potem še vsakega po 80g v fermentor za 38 litrov končnega produkta, se pravi okol 40 litrov pivine. Aja, pa pšenični ni za te namene, raje tako nakmelji kak IPA kit.

So pa ti hmelji, če jih kupuješ po 30g precej dragi.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Evo, ph 5,6 pri pale, me zlo zanima, kaj bo pri stoutu.

A daš še sestavine v % (slad)?

Ker recimo to je dokaj nizek pH če imaš precej svetlega sladu, pri stoutu bo zagotovo nižji in lahko da pade v območje kjer ni več "ok".
A s sodo bikarbono bi mi ratal ohranit višji PH pr stoutu?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Evo, ph 5,6 pri pale, me zlo zanima, kaj bo pri stoutu.

A daš še sestavine v % (slad)?

Ker recimo to je dokaj nizek pH če imaš precej svetlega sladu, pri stoutu bo zagotovo nižji in lahko da pade v območje kjer ni več "ok".
A s sodo bikarbono bi mi ratal ohranit višji PH pr stoutu?

Soda bikarbona bo v vodni raztopini tvorila bazicno okolje tako da naceloma ja, bo dvignila pH. Je pa soda enako kot na drugi strani dodatek kisline, s tem direktno uravnas pH kjub neravnovesju mineralov. Ponavadi je bolje uravnavat neravnovesja dirketno na mineralih, je pa jasno odvisno za kakšne vrste piva gre (ena piva prosperirajo z balansiranjem mineralnih dodatkov [sploh temna]), ena piva zajtevajo pa nizko stopnjo mineralov (recimo pilsner in ostali svetli ležaki) in tako ne ostane drugega kot dirketni popravek na nivoju pHja).

Načeloma če dodaš sodo nekih sprememb na okusu ne bo, pH bo narasel in verjetno ti bo tudi FG zaradi tega padel tako da načeloma ne bo problema!
zmaga.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik sazihno pravi:
@Utiševalec: kaj pomeni, da je potrebno dvigniti "telo" piva?

Če delaš pivo iz piksne z dodatkom sladkorja bo tvoj FG verjetno veliko pod 1.010 kar pomeni da pivo ne bo imelo telesa. Za bolj hmeljena piva je potrebno zagotovit dosti grenkobe, drugače imaš namesto piva hmeljni "čaj". Če dvigneš grenkobo rabiš pa tudi telo, drugače bo pivo še vedno le zelo grenek čaj in ne pivo!

Torej v tem pogledu je telo piva tvoj FG, sicer ni nujno to povezano (so tudi drugi triki kako se dviguje telo) ampak v osnovi to drži. Če delaš pivo z ekstrakta potem ti za dvig telesa v osnovi ostane menjava sladkorja za DME in pa uporaba manj požrešnega kvasa ki pusti višji FG.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.097
-8.767
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Evo, ph 5,6 pri pale, me zlo zanima, kaj bo pri stoutu.

A daš še sestavine v % (slad)?

Ker recimo to je dokaj nizek pH če imaš precej svetlega sladu, pri stoutu bo zagotovo nižji in lahko da pade v območje kjer ni več "ok".
A s sodo bikarbono bi mi ratal ohranit višji PH pr stoutu?
Kot sem že napisal, po pucanju z oksijem fermentorja ne popolnoma ocediti, pa ti bo ostanek malo dvignil ph. Malo grd trik, a bolje kot nič
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Evo, ph 5,6 pri pale, me zlo zanima, kaj bo pri stoutu.

A daš še sestavine v % (slad)?

Ker recimo to je dokaj nizek pH če imaš precej svetlega sladu, pri stoutu bo zagotovo nižji in lahko da pade v območje kjer ni več "ok".
A s sodo bikarbono bi mi ratal ohranit višji PH pr stoutu?

Soda bikarbona bo v vodni raztopini tvorila bazicno okolje tako da naceloma ja, bo dvignila pH. Je pa soda enako kot na drugi strani dodatek kisline, s tem direktno uravnas pH kjub neravnovesju mineralov. Ponavadi je bolje uravnavat neravnovesja dirketno na mineralih, je pa jasno odvisno za kakšne vrste piva gre (ena piva prosperirajo z balansiranjem mineralnih dodatkov [sploh temna]), ena piva zajtevajo pa nizko stopnjo mineralov (recimo pilsner in ostali svetli ležaki) in tako ne ostane drugega kot dirketni popravek na nivoju pHja).

Načeloma če dodaš sodo nekih sprememb na okusu ne bo, pH bo narasel in verjetno ti bo tudi FG zaradi tega padel tako da načeloma ne bo problema!
zmaga.gif

Aha, OK. Preventiva je bolje na mineralih, kurativa je soda. Bom naslednjič naredil stout, pa pomerim PH in če bo prenizek ga dvignem s sodo. Pol pa naslednjič probam vodo popravit. Hvala.
 

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
razumem - potem v mojem primeru ni panike, ker sem/bom uporabil zgolj DME in nič sladkorja.... se pravi, da lahko mirno dodam še hmelj po želji
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Lahko, samo ti pravim da če želiš veliko hmeljen arome boš moral ali izbrat piksno ki ima dovolj grenkobe ali pa sam naredit koplet ves proces. Grenkobe iz hmelja namreč ne dobiš če dodaš hmelj v fermentor ali ap v lonec kjer samo segreješ ekstrakt ker ga moraš dalj časa kuhat.

Torej moj nasvet, izberi za osnovno neko pale ale piksno in dodaj hmelj za aromo kot dry hopping po končani fermentaciji (cca. 2-3 tedne po koncu vretja) za en teden v fermentor in nato stekleniči.
 

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
Kaj pa filtriranje? A vi mojstri pivovarji tukaj na forumu svoje zvarke (mislim predvsem na tiste narejene po enostavnem postopku iz piksen) kaj filtrirate pred flaširanjem al samo naredite mini cold crush in potem naravnost v steklenice?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Smisel domačega piva je da ni filtrirano!
grin1.gif


Filtracija s filtri ki odstranjujejo kvas namreč odstrani tudi precej ostalih komponent okusa. Sploh ale piva se zato redko filtrira celo industrijsko, pri lagerjih je drugače ker so itak "flat" in filtracija ne spreminja dosti okusa.

S filtracijo v domačem pivovarstvu prideš tudi do problema da ne moreš dobit pritiska v steklenicah, nameč če ni kvasa ni možnosti za tvorbo co2ja in pivo bo brez mehurčkov. Če se doda dodatno kvas je pa spet tako da se bo v steklenicah namnožil in skupaj s sladkorjem ki tudi ni čist ustvaril usedlino. Torej v čem je smisel?
 

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
Razumem!

Za ale piva pa je vseeno fajn, da jih damo enih 24h pred stekleničenjem na hladno (recimo v hladilnik), a ne?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Dobiš čistejše pivo če ga prej "cold crashas" oz. se znebiš meglice pri ohaljenem pivu (chill haze).
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Ola, eno vprasanje glede shranjevanja opranega kvasa v hladilniku. Je ok ce je v zaprtih kozarcih za vlaganje, vse razkuzeno v smislu da so kozarci in voda vreli cca 10 min, kljub temu da je v hladilniku zelenjava, ipd.? Pa se nekaj, pri vrwnjuboz.med vrenjem je bilo dokaj dosti usedline od vodnega kamna, se pozna tudi po kozarcih, posledicno je tudi v kozarcih kjer stoji voda . Je to ok za kvas, ali bolje z destilirano vodo?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.097
-8.767
113
Glede shranjevanja ni problema. Lahko je pa problem pri odpiranju, tako da zunanjost kozarca pred odprtjem malo razkuži.
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Ok, tnx, tudi glede vodnega kamna verjetno ni panike, ker ga je kar dosti, se opazi na kozarcih, so rahlo motni pa tudi usedlina je v njih. To imam vodo za dodati v fermentor, po koncanem pretakanju, potem grem pa na pranje.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Destilirana voda tudi ni ravno dobra za kvas. Boljše trda voda ker kvasu načeloma ne škodi oz. celo dobi potrebne minerale za ohranjanje svojih celičnih struktur. Dokler je voda čista/sterilna ni panike torej, pazit je treba na kakšne primesi kot so klor ipd. ki lahko počasi pokončajo kvas.

Sicer če daš veliko kvasa v destilirano vodo itak voda ni več tretirana kot destilirana saj kvas sam vsebuje precej mineralov ki uspešno otrdijo vodo.

Eni dajejo opran kvas v destilirano vodo, ampak namen je ravno obraten. Veliko destilirane vode in malo kvasa pomeni da bo kvas zaradi neugodnih življenskih pogojev šel v obliko spor. To je ok če želiš ohranit kvas dosti časa pri življenju (spore dejansko preživijo vse, tudi kuhanje na 100C), ampak po drugi strani pa se s pojavom kvasa v sporah pojavi možnost večjih mutacij kar pomeni da ima lahko kvas ki pride ven totalno druge lastnosti kot pa prvoten kvas.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.