Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
Pale ale 4 kg
Munich 0,4 kg

Hmelj:
Styrian golding 60g 60 minut
Styrian golding 60g 5 minut

Mash 65 - 66 stopinj 60 minut

Dry Styrian golding 30g 10 dni
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Angleški pale ale ...

Slad:
3.5 kg pale ale
0.5 kg munich

Hmelj:
25g s. golding @ 60 min (IBU 20)
25g s.golding @ 30 min (IBU 15)
25g s. golding @ 5 min (IBU 3)

Ven pade dokaj svetel pale ale s tam okoli 5% alkohola pri 75% efektivnosti. IBUja med 35-40.

Ker nimaš karamelnega sladu drozgaj na malce višji temperaturi, tam 69-70C za bolj full body da zadaneš angleški stil če misliš delat z ameriškim kvasom (lahko zamenjaš s S-04 pa drozgaš na 67-68C). Prihranit se da tudi pri prvem hmelju (in delno drugem) ker dajat aromatičen hmelj za grenkobo ni ravno "poceni".

Za bolj ameriški stil spremeniš:
- drozgaš pri 66-67C in uporabiš US-05 kvas
- hmelj dodaš na 60 in 30 min enako, zadnji hmelj povečaš x2 (50g) in dodaš ob koncu vretja (0 min), lahko tudi dry hoppaš z enako količino za še več arome
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Da bi se ti med dryhopingom pokvarilo je praktično nemogoče, razen če bi pelete valjal ne vem kje. Ker hmelj deluje antimikrobno.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Hmelj se je v pivu uporabljal v starih časih izkjučno kot konzervans oz. zaradi snovi ki jih vsebuje deluje protibakterijsko in s tem samo poveča obstojnost piva.

Sicer ne škodi da se tudi s hmeljem dela "sterilno", oz. se pač pri dry hoppingu pazi da se ne vnaša ostalih snovi v fermentor (hmelj se nasuje v neko "čisto" skodelico in se ga od tam usuje v fermentor, stik z rokami ni željen).
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
V bistvu je pivo dejansko zelo težko okužit, sploh v fazi, ko not vsuješ hmelj. Pivo je najdovzetnejše za okužbe v fazi hlajenja pivine, tko da kar pogumno, dry hop je zakon.
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Bom se zdaj na hitro naredil eno turo s temi sestavinami, ki so mi se ostale :)

3,20 Pale Ale MD
0,80 Wheat MD
0,80 Cara 50 MD
0,25 Cara 120 MD

24,0 Cascade 60min
14,0 Cascade 10min
22,0 Cascade 3min

Lallemand BRY-97
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
Od cascada ne boš mel kej dost v fazi 60 minut, rajši vzemi Auroro in tisti cascade raje stresi v fermentor.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Delam škotski ale, sej smo že neki govorili.
Potrebujem sam odgovor DA ali NE :D
Ali bo šlo to čez glede encimske moči:
Pale ale 57%
Viena: 7%
Munich: 7%
Karamelni (več različnih): 23%
Ječmenovi kosmiči: 6%
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
da
zmaga.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Kakšen/kateri lager?
grims-1.gif


Koda:
Light Lager
    Lite American Lager
    Standard American Lager
    Premium American Lager
    Munich Helles
    Dortmunder Export

Pilsner
    German Pilsner (Pils)
    Bohemian Pilsener
    Classic American Pilsner

European Amber Lager
    Vienna Lager
    Oktoberfest/Märzen

Dark Lager
    Dark American Lager
    Munich Dunkel
    Schwarzbier (Black Beer)

Bock
    Maibock/Helles Bock
    Traditional Bock
    Doppelbock
    Eisbock
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Pilsner je silno enostaven kar se tiče recepta, recimo moja "keep it simple" verzija (20l končnega produkta):
4kg pilsner sladu
100g munich sladu
100g svetlega do srednje temnega karamelnega sladu*

Hmelj:
15g Magnum (12% AA) @ 90 min
20g saaz (3.5% AA) @ 30 min
20g saaz (3.5% AA) @ 10 min

Kvas, saflager W-34/70 ali drug ustrezen čisti lager kvas. Fermentacija na 12C oz. ustrezno glede na zahteve kvasa, lagering 6 tednov na 0C.

Drozganje tam v spodnjem medium območju (66-67C)!*

Ven pride pri 75% efektivnosti cca. 5% alkohola, 35-40 IBU grenkobe.

* če se dodaja več karamelnega sladu se lahko temperatura drozganja zniža ker ven mora prit relativno malo telesa.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik wuhec pravi:
aja, pa še nekaj, je uporablal kdo od vas kdaj divji hmelj ? in kako je izpadlo ?

Odvisno kakšen hmelj dobiš, divji hmelj tudi nima enakega okusa, pomembno je tudi rastišče in pa kdaj se ga obira.

Sam sem naredil en batch z divjega hmelja s tem da sem ga uporabil samo za aromo ker za grenkobo težko zadaneš na pamet AA. Stvar je prišla ven solidna, precej "earthy" angleška aroma (aroma starih vrst angleškega hmelja).

Skratka da se, je pa potrebno računat da je arome bolj malo in je potrebno dozirat hmelja več.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Vienna in Munich imata dovolj encimske moči za pretvorbo. Sploh Vienna je kar močna, sem delal že single malt piva iz Vienne brez težav.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.