Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Prodam 3 nove mash vrece za drozganje, sirine za sod premera 38 cm, vanjo gre tudi do 6-7 kg slada, globina vrece cca 40 cm. Cena ene je 10 eur.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Tudi jaz sem se prvič spravil k varjenju piva.
Začel sem z najbolj osnovno varianto ki jo dobiš v kompletu.
Real ale Cooperjev akestrat, 1kg sladkorja - brez kompliciranja zaenkrat.
Napravil sem pivino, ki je z dodajanjem vode prišla na 32 stopinj, ali lahko pri tej temperaturi dodam kvas in zaprem ali je potrebno nujno doseči vsaj 24stopnij?
 
Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.097
-8.767
113
Daj ohladi vsaj do ene 28 stopinj. Ter ko dodaš kvas, hladi dalje vsaj do 20 stopinj.
Naslednjo rudno pa jasno zamenjaj cukr za svetli DME in naredi le 18-20l. Razlika bo očitna
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Sumim da mi manometer nekaj čudno kaže....pač čudno se obnaša, ali se ga da kako "skalibrirati"?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.097
-8.767
113
Primerjaš ga z dobro delujočim in popraviš cifre.

btw kako to gre
hysterical-1.gif
 

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
Ravnokar sem flaširal mojo prvo serijo, in sicer IPA. Pred flaširanjem sem dal posodo v hladilnik za 24h, tako da je bila temperatura pivine ob flaširanju 11 stopinj - za sekundarno fermentacijo pa sem uporabil tabletke - 1,5, tabletke v 0,5l flašo

ko sem polnil zadnje 3 flaše, je bila pivina zelo motna (kvas) - vse ostale so bile bolj bistre. A sem mogoče naredil napako in bi moral pivino prej dobro premešati, da bi se usedlina enakomerno razporedila?

Hvala vnaprej za odgovore
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Če si imel namen delat cold crash, potem ti ni uspel. Za cold crash naj bo pivina vsaj 24 ur na 0 stopinj. Časa hlajenja ne upoštevaj, torej cca dva dni v hladilniku na čimmbolj mrzlem. Z mešanjem usedline ne bi dosegel nič drugega kot stanje pred cold crashom, tako da mešanje nima smisla.

 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Sumim da mi manometer nekaj čudno kaže....pač čudno se obnaša, ali se ga da kako "skalibrirati"?

Ponavadi se ne da kalibrirat, lahko ti ga je "zabilo" pa je oslabela povratna vzmet. Sicer ga lahko zamenjaš (govorimo o tistem na regulatorju?), preko ebaya dobiš iz anglije v parih dneh pod 5EUR na komad pa so čisto solidni (mislim da so ponavadi 1/8" BSP, nekateri tudi 1/4" BSP navoji).

Sicer če imaš še kakšen manometer ali pa recimo kompresor s prikazom tlaka lahko primerjaš delovanje da na isto linijo montiraš oba, v skrajni sili natakni na manometer neko cevko pa pojdi do petrola in uporabi njihovo pumpo (tiste so načeloma s certifikatom oz. se redno kalibrirajo)
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik sazihno pravi:
Ravnokar sem flaširal mojo prvo serijo, in sicer IPA. Pred flaširanjem sem dal posodo v hladilnik za 24h, tako da je bila temperatura pivine ob flaširanju 11 stopinj - za sekundarno fermentacijo pa sem uporabil tabletke - 1,5, tabletke v 0,5l flašo

ko sem polnil zadnje 3 flaše, je bila pivina zelo motna (kvas) - vse ostale so bile bolj bistre. A sem mogoče naredil napako in bi moral pivino prej dobro premešati, da bi se usedlina enakomerno razporedila?

Hvala vnaprej za odgovore

Naredil si prav, če so motne samo zadnje 3 flaške je to posledica tega da je usedlino pobralo na koncu z dna. To se bo zgodilo v vsakem primeru, težko se izogneš temu. Pač tiste 3 flaške prej popij in pazi na usedlino.

Če bi zmešal usedlino bi dosegel to da bi imel polno usedline v vseh flaškah. Nekako nočeš (veliko) usedline v flaškah, to je namen cold crasha.
 

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Če si imel namen delat cold crash, potem ti ni uspel. Za cold crash naj bo pivina vsaj 24 ur na 0 stopinj. Časa hlajenja ne upoštevaj, torej cca dva dni v hladilniku na čimmbolj mrzlem. Z mešanjem usedline ne bi dosegel nič drugega kot stanje pred cold crashom, tako da mešanje nima smisla.

V bistvu sem hotel samo malo zbistriti pivino, da ne bo toliko usedline. Glede na to da sem delal ale pivo in ne lagerja ( uporabljal kvasovke zgornjega vrenja) - a jih lahko sploh izpostavimo temperaturi okoli nule? a ni nevarno, da bi jih potem uničilo?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Sumim da mi manometer nekaj čudno kaže....pač čudno se obnaša, ali se ga da kako "skalibrirati"?

Ponavadi se ne da kalibrirat, lahko ti ga je "zabilo" pa je oslabela povratna vzmet. Sicer ga lahko zamenjaš (govorimo o tistem na regulatorju?), preko ebaya dobiš iz anglije v parih dneh pod 5EUR na komad pa so čisto solidni (mislim da so ponavadi 1/8" BSP, nekateri tudi 1/4" BSP navoji).

Sicer če imaš še kakšen manometer ali pa recimo kompresor s prikazom tlaka lahko primerjaš delovanje da na isto linijo montiraš oba, v skrajni sili natakni na manometer neko cevko pa pojdi do petrola in uporabi njihovo pumpo (tiste so načeloma s certifikatom oz. se redno kalibrirajo)

Mah ja, tist na regulatorju. Neki čudn se obnaša po enem letu stagniranja.
Pa neki je počl notr, pri tisti luknjici na vrhu. Predvidevam da je to varnostni ventil, pa je blo preveč pritiska notr.
Zdej pa nevem, nekaj čudno kaže ta regulatorju, čeprav ne deluje pokvarjen...bom še enkrat poskušal popolnoma zapreti regulatorni ventil, pa ponovno priviti gor manometer.
Torej če se je uničil se je pač samo števček, ali je mogoče da se je tudi celoten manometer??
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik sazihno pravi:
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Če si imel namen delat cold crash, potem ti ni uspel. Za cold crash naj bo pivina vsaj 24 ur na 0 stopinj. Časa hlajenja ne upoštevaj, torej cca dva dni v hladilniku na čimmbolj mrzlem. Z mešanjem usedline ne bi dosegel nič drugega kot stanje pred cold crashom, tako da mešanje nima smisla.

V bistvu sem hotel samo malo zbistriti pivino, da ne bo toliko usedline. Glede na to da sem delal ale pivo in ne lagerja ( uporabljal kvasovke zgornjega vrenja) - a jih lahko sploh izpostavimo temperaturi okoli nule? a ni nevarno, da bi jih potem uničilo?

Kvasovke preživijo globoko pod nulo, tudi tam do -50. Torej to ni problem, samo aktivne niso pri nizkih temperaturah. Tako da ne skrbet, načeloma se tudi ale piva ohlaja do 0C za cold crash pa še vedno preživi (oz. ostane v pivu) del kvasa ki opravi karbonizacijo v steklenicah. Zaradi nizkih temperatur sicer večina kvasa pade na dno, zato je pivo tudi bolj čisto, posledično pa traja potem malce več časa da tisti sladkor v steklencah prevre do konca.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Manometer = števec za tlak!
evil.gif


Regulator = ventil za uravnavanje tlaka, ponavadi imaš na na njem dva manometra (vhodni in izhodni tlak).

Glede regulatorja, če je prišla v regulator vlaga ali pa recimo pivo (s kontra smeri) potem se lahko pokvari. Načeloma so vsi ti regulatorji narejeni po principu "vzmetene" membrane katere napetost uravnavaš preko vijaka za nastavitev pritiska. Večino regulatorjev se da odpret in preverit stanje v njih, kar bi se lahko notri pokvarilo je vzmet ki drži pritisk ali pa gumjasto tesnilo membrane (sama membrana je sicer ponavadi kovinska), kaj drugega skoraj ne more bit. Števci/manometri lahko tudi začnejo puščat v notranjost in jih potem moraš zamenjat.

Sicer pa kaj pomeni da čudno dela? Ne drži pravega tlaka?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Pardon za napačno poimenovanje delov.
Ja, naredil sem letni servis :D (pač menjava teflonskih tesnil itd...
Ko sem moanometer na regulatorju privil, je le tega nabilo na konec skale, vbistvu je števec ustavila šele igla na koncu skale.
Nato sem ga ponovno odvil, števec pa kar ni hotel sputiti. Nato sem ga fizično spravil nazaj na nulo. Od takrat se mi zdi da ne deluje več kot bi moral., sicer z pritiskom premo sorazmerno raste, vendar mislim da je nekaj zmaknjen, ker sod ni nevem kako poln pa kaže kar 4 bare.
Aja, zunanjost regulatorja mi po nekaj minutah uporabe zamrzne, je to normalno? Pač prov videti je kako se kristali gor nabirajo Uporabljam pa gasilni aparat.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Če ti je zabilo manometer kot rečeno je lahko šla tudi povratna vzmet ki vrača iglo nazaj. A se ti ustavi na 0 ko je odključen? Glede na to da je cena manometrov dokaj nizka si naroči enega novega pa boš ziher da je vse ok.

Glede zamrzovanja in gasilnega aparata je logično, sem napisal že 1x da ima gasilni aparat zajem tekoče faze CO2ja (ima cevko ki vleče CO2 iz dna, torej v tekoči obliki). Pri velikih pretokih se tako sprememba agregatnega stanja dogaja intenzivno na samem ventilu regulatorja in ta zmrzuje, kar lahko povzroča nepravilno delovanje ali pa celo okvaro regulatorja.

A imaš na vhodni strani (ki gre na jeklenko) regulatorja nekakšno "kovinsko gobo" ali je direktno cev? Boljši regulatorji imajo namreč namensko neke vrste dekompresijsko cono kjer se tudi tekoč CO2 lahko razširi v plinskega, tako ta ne pride do samega ventila in membrane. Cenejši tega nimajo in ti pač zamrzuje vse skupaj.

Za rabo jeklenke dalje jo lahko obrneš na glavo s tem da bo še nekaj CO2ja ostalo v cevi tako da tistega počasi spusti ven (regulator tam na 0.5 bar za kakšnih 5 min) in jo potem pusti in uporabljaj v takem položaju. Ko bo prazna jo nesi na servis pa naj ti odstranijo cevko ki zajema tekočo fazo ali pa pač naredi sam to (mora bit 100% prazen, pod pritiskom tvegaš da dobiš ventil v glavo), načeloma je prav da ti to naredijo na servisu kjer ti tudi pobarvajo vrat jeklenke v sivo (siva barva = zajem plinske faze, rdeča barva = zajem tekoče faze).

Sicer tudi če je jeklenka pokonci načeloma pri nizkih pretokih regulator nebi smel zmrzovati, ampak če nabiješ recimo 2bar pritiska v prazen keg bo pretok zelo velik in v tem primeru dobiš zamrzovanje. Lahko poskusiš postopoma dvigovat pritisk po 0.5 bar, torej nastaviš na 0.5 bar in počakaš da se pritisk izravna, potem daš na 1 bar, itd. ....
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Ko ga odklopim gre nazaj na nulo, ja.
Ja, glede delcev sm pa opazu, ko sm mal spaznu gasilni aparat, pa nisem imel gor priklopljenga regulatorja, je blo prav videti granule kako letijo ven.
 

tonak

Zelenc'
18. mar 2015
1
0
1
Imam nekaj hmelja viška:
cascade, simcoe, palisade, s. golding, auora, northern brewer, magnum, saaz
Če koga zanima naj mi piše na ZS.
 

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6

Kvasovke preživijo globoko pod nulo, tudi tam do -50. Torej to ni problem, samo aktivne niso pri nizkih temperaturah. Tako da ne skrbet, načeloma se tudi ale piva ohlaja do 0C za cold crash pa še vedno preživi (oz. ostane v pivu) del kvasa ki opravi karbonizacijo v steklenicah. Zaradi nizkih temperatur sicer večina kvasa pade na dno, zato je pivo tudi bolj čisto, posledično pa traja potem malce več časa da tisti sladkor v steklencah prevre do konca.

[/QUOTE]

...koliko pa predvidevaš, da bo trajala sekundarna fermentacija potem?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Če si spustil temperaturo samo do 11C, pa še to samo za kratek čas (24h ohlajanja, torej domnevam da ni bilo veliko časa pod 12C do kjer je ale kvas ponavadi še vedno dejaven) se sekundarna fermentacija v steklenicah ne bo dosti upočasnila. Tam max. 1 teden bo trajalo vse skupaj.
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Imate kak "poceni" recept za svetlo pivo - 20l - all grain - slovenske sestavine...?

npr.
Slad
- PALE ALE 2RS
- MUNICH 25 2RS
Hmelj
- Styrian Golding
Kvas
- SAFALE S-05

... Kako bi vi skombinirali ali pa spremenili?
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.