Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Evo utisevalec, dobil PH meter. Plan je tak, da jutri varim pale ale in zmerim PH drozge ene 10 minut po vmešanju. Če je višje kot 5,3, potem mi definitivno stout uide previsoko. Normalno zvarim moj pale in naslednjič probam samo prevret vodo za stout in spet zmerim PH, če bo OK, je to to, v nasprotnem primeru bo treba drugač ukrepat, al kako? Pa najbrš moram ohladit pred meritvijo na 20 stopinj.
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Evo utisevalec, dobil PH meter. Plan je tak, da jutri varim pale ale in zmerim PH drozge ene 10 minut po vmešanju. Če je višje kot 5,3, potem mi definitivno stout uide previsoko. Normalno zvarim moj pale in naslednjič probam samo prevret vodo za stout in spet zmerim PH, če bo OK, je to to, v nasprotnem primeru bo treba drugač ukrepat, al kako? Pa najbrš moram ohladit pred meritvijo na 20 stopinj.
Če imaš pale do 5,6 je ok. Tanini se izločajo nad 5,6. Če imaš za pale ph drozge okrog 5,8 - 6, potem boš imel za stout ravno prav. Jaz imam karbonata 262 ppm, dodam 0,39mL mlečne kisline na liter vode v celotno vodo in dobim mash Ph 5.3 in 50 ppm karbonata za pale ale. Brun's water kalkulator je dobra zadeva za računanje. Za stout ne dodajem nič kisline, razen malo kalcija. Preden merim počakam 20 minut v mash tunu potem pa ohladim na cca 20 stopinj in izmerim. V mash nisem se dodajal nič, da bi uravnal Ph, ker ni bilo potrebno pa tudi hitro lahko zeznes pri tem.
Citat:
Uporabnik Sulc pravi:
Kontaktirajte me,
imam dobro opcijo za sodčke.
Sodčki 18 litrov ball lock. Sodčki rabljeni, v dobrem stanju, tesnijo.
Prodaja proizvajalec pijač, ki menja način embalaže, tako da so praktično direktno iz uporabe (ne nekje zaležani).
Po mojem bi se lahko zmenili za:
- sodček
- dve sklopki (konektorja za priklop cevi na sodček)
- 3 metre pivovarske cevi
- par objemk za te cevi
za kakšnih 60 EUR.
Če ste face, pa bi se dalo zmenit, da dostavljavci pripeljejo v vaš konec Slovenije in tam nekako prevzamete.
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Evo, ph 5,6 pri pale, me zlo zanima, kaj bo pri stoutu.
8 kg pale aleCitat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Evo, ph 5,6 pri pale, me zlo zanima, kaj bo pri stoutu.
A daš še sestavine v % (slad)?
Ker recimo to je dokaj nizek pH če imaš precej svetlega sladu, pri stoutu bo zagotovo nižji in lahko da pade v območje kjer ni več "ok".
Citat:
Uporabnik sazihno pravi:
Živjo!
pred dnevi sem pil IPA od pelicona, ki je imel zelo izrazito aromo po malinah.... kako bi nekaj podobnega dosegel tudi jaz z uporabo celovitega ekstrakta za IPA? Vem, da se lahko v svetla piva dodaja med, v stoute pa kakav.... kaj bi bilo pa potrebno dodati, da dobim to aromo in vonj po malini?