Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.007
9.533
113
Evo utisevalec, dobil PH meter. Plan je tak, da jutri varim pale ale in zmerim PH drozge ene 10 minut po vmešanju. Če je višje kot 5,3, potem mi definitivno stout uide previsoko. Normalno zvarim moj pale in naslednjič probam samo prevret vodo za stout in spet zmerim PH, če bo OK, je to to, v nasprotnem primeru bo treba drugač ukrepat, al kako? Pa najbrš moram ohladit pred meritvijo na 20 stopinj.
 

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
Kontaktirajte me,
imam dobro opcijo za sodčke.

Sodčki 18 litrov ball lock. Sodčki rabljeni, v dobrem stanju, tesnijo.
Prodaja proizvajalec pijač, ki menja način embalaže, tako da so praktično direktno iz uporabe (ne nekje zaležani).

Po mojem bi se lahko zmenili za:
- sodček
- dve sklopki (konektorja za priklop cevi na sodček)
- 3 metre pivovarske cevi
- par objemk za te cevi
za kakšnih 60 EUR.

Če ste face, pa bi se dalo zmenit, da dostavljavci pripeljejo v vaš konec Slovenije in tam nekako prevzamete.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Evo utisevalec, dobil PH meter. Plan je tak, da jutri varim pale ale in zmerim PH drozge ene 10 minut po vmešanju. Če je višje kot 5,3, potem mi definitivno stout uide previsoko. Normalno zvarim moj pale in naslednjič probam samo prevret vodo za stout in spet zmerim PH, če bo OK, je to to, v nasprotnem primeru bo treba drugač ukrepat, al kako? Pa najbrš moram ohladit pred meritvijo na 20 stopinj.

Če imaš pale do 5,6 je ok. Tanini se izločajo nad 5,6. Če imaš za pale ph drozge okrog 5,8 - 6, potem boš imel za stout ravno prav. Jaz imam karbonata 262 ppm, dodam 0,39mL mlečne kisline na liter vode v celotno vodo in dobim mash Ph 5.3 in 50 ppm karbonata za pale ale. Brun's water kalkulator je dobra zadeva za računanje. Za stout ne dodajem nič kisline, razen malo kalcija. Preden merim počakam 20 minut v mash tunu potem pa ohladim na cca 20 stopinj in izmerim. V mash nisem se dodajal nič, da bi uravnal Ph, ker ni bilo potrebno pa tudi hitro lahko zeznes pri tem.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Evo utisevalec, dobil PH meter. Plan je tak, da jutri varim pale ale in zmerim PH drozge ene 10 minut po vmešanju. Če je višje kot 5,3, potem mi definitivno stout uide previsoko. Normalno zvarim moj pale in naslednjič probam samo prevret vodo za stout in spet zmerim PH, če bo OK, je to to, v nasprotnem primeru bo treba drugač ukrepat, al kako? Pa najbrš moram ohladit pred meritvijo na 20 stopinj.

Če imaš pale do 5,6 je ok. Tanini se izločajo nad 5,6. Če imaš za pale ph drozge okrog 5,8 - 6, potem boš imel za stout ravno prav. Jaz imam karbonata 262 ppm, dodam 0,39mL mlečne kisline na liter vode v celotno vodo in dobim mash Ph 5.3 in 50 ppm karbonata za pale ale. Brun's water kalkulator je dobra zadeva za računanje. Za stout ne dodajem nič kisline, razen malo kalcija. Preden merim počakam 20 minut v mash tunu potem pa ohladim na cca 20 stopinj in izmerim. V mash nisem se dodajal nič, da bi uravnal Ph, ker ni bilo potrebno pa tudi hitro lahko zeznes pri tem.

kalbo-ta jebe nizek ph pri stoutu, s tem se mu zniza pozresnost kvasa in dobi visok FG. Pod 5.2 se namrec pozresnost kvasa ze zacne upocasnjevat, pod 5.0 ze obcutno.

Kalbo ce imas pri pale ale ki ima veliko osnovnega sladu in bolj malo temnih sladov ph nizji od recimo 5.6 zna bit ze problem pri stoutih. Koliko pade ph med pale ale in stout je tezko ugibat ce nimas vodnega porocila s stanjem mineralov/soli. Meni recimo stout pade na spodnjo mejo (5.2), medtem ko imam pri pilsnerju z 100% pils sladu brez popravkov ph 6+, je pa voda izredno mehka. Trsa ko je voda manj bo razlike med pHjem ker se povecajjo puferske lastnosti.

Glede meritve, usujes slad v vodo, pocakas cca. 5 min, vzames vzorec ki ga ohladis na sobno temperaturo in potem meris. Sondo moras pustiti cca 30-60sec da se meritev izravna.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.007
9.533
113
Kalibriram pa na 4.0 a ne, pri 20 stopinjah. No bom jutri pri paleu opravil meritev, pa da vidmo.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.007
9.533
113
Citat:
Uporabnik Sulc pravi:
Kontaktirajte me,
imam dobro opcijo za sodčke.

Sodčki 18 litrov ball lock. Sodčki rabljeni, v dobrem stanju, tesnijo.
Prodaja proizvajalec pijač, ki menja način embalaže, tako da so praktično direktno iz uporabe (ne nekje zaležani).

Po mojem bi se lahko zmenili za:
- sodček
- dve sklopki (konektorja za priklop cevi na sodček)
- 3 metre pivovarske cevi
- par objemk za te cevi
za kakšnih 60 EUR.

Če ste face, pa bi se dalo zmenit, da dostavljavci pripeljejo v vaš konec Slovenije in tam nekako prevzamete.

Rabim samo sode, kupim takoj 4 za 40 EUR po komadu, pa za to ceno morajo bit res v dobrem stanju.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Evo, ph 5,6 pri pale, me zlo zanima, kaj bo pri stoutu.

A daš še sestavine v % (slad)?

Ker recimo to je dokaj nizek pH če imaš precej svetlega sladu, pri stoutu bo zagotovo nižji in lahko da pade v območje kjer ni več "ok".
 

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
Živjo!
pred dnevi sem pil IPA od pelicona, ki je imel zelo izrazito aromo po malinah.... kako bi nekaj podobnega dosegel tudi jaz z uporabo celovitega ekstrakta za IPA? Vem, da se lahko v svetla piva dodaja med, v stoute pa kakav.... kaj bi bilo pa potrebno dodati, da dobim to aromo in vonj po malini?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.007
9.533
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Evo, ph 5,6 pri pale, me zlo zanima, kaj bo pri stoutu.

A daš še sestavine v % (slad)?

Ker recimo to je dokaj nizek pH če imaš precej svetlega sladu, pri stoutu bo zagotovo nižji in lahko da pade v območje kjer ni več "ok".
8 kg pale ale
0,8 kg cara gold 120
0,3 kg kosmičev

Aja, sej veš, če mi rata stout normalen, pijeva naslednjič na moj račun. Aja, pa z batch spatge u enim izpiranjem sem dobil enak OG kot prej z malo slabšim fly. Tko da fly odpade, tko da bova definitivno pila na moj račun, ker sem mel dons ob 2. uri pomito.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik sazihno pravi:
Živjo!
pred dnevi sem pil IPA od pelicona, ki je imel zelo izrazito aromo po malinah.... kako bi nekaj podobnega dosegel tudi jaz z uporabo celovitega ekstrakta za IPA? Vem, da se lahko v svetla piva dodaja med, v stoute pa kakav.... kaj bi bilo pa potrebno dodati, da dobim to aromo in vonj po malini?

Pelicon in tudi ostali uporablja(jo/mo) za doseganje sadnih arom različne predvsem uvožene hmelje (cascade, citra, polaris, palisade...) To so tako imenovani dišavni hmelji, ki dajejo ven različne arome. Nevem kaj točno si pil in kir hmelj bi potegnil po malini...
Sicer pa lahko v pivo dodaš tudi maline same.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Pomoje tud, čeprav meni ni na maline vlekel, prej na agrume in cvetlice....sam pač, okusi so subjektivna stvar
nahrung002.gif


Sicer pa če bi rad kaj podobnega dosegel.
Skuhaj celovit ekstakt, zadnjo minuto kuhanja dodaj en dišavni hmelj. Nato pa še po fermentaciji dodaj spet dišavni hmelj v fermentor (za kake 5 dni- temu se reče dry hop). Arome zagotovljene!
 
Nazadnje urejeno:

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
aha.... sem že opazil, da so med spletnimi trgovinami različne cene.

Koliko hmelja pa potrebujem za 23l pive? (se pravi kuhanje + dry hoping?)ravno se pripravljam, da zvarim eno rundo pšeničnega namreč?
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.