Renault 1.5 dCi / 1.9 dCi

afroC

Majstr
6. jun 2009
2.771
351
83
Serijsko je. Verjetno imajo tak grelec prav vsi dizli zadnjih 10-15l let, saj je izkoristek motorja tako dober, da bi brez pomoči grelca pozimi na toplo kabino čakal celo večnost.

"Webasto" pa je druga (in tudi draga
grin1.gif
) zadeva, ki pa je dejansko v večini primerov dod oprema oz. naknadna vgradnja.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Me prav zanima, kje bi potem ta grelec bil in v kakšni obliki (kaj greje, vodo ali zrak?). Jaz sem prepričan, da ga moj megane nima. Sploh pa se voda ogreje iz -10 na 40 v manj kot 5 minutah oziroma po manj kot 3km, kar je čisto zadostna temperatura, da piha toplo.

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
pri +4 stopinje ponoči, ne more v 100 metrih vožnje toplo pihat, še posebej ne pri dizlu. Tako da nek grelec mora biti noter. Avto sem vžgal, laufal je na mestu 5 sekund, tolko, da sem se privezal in z brisalci pobrisal šipo, nato po cca. 100 metrov vožnje ven pihalo mlačno. Pomojem je to grelec zraka in ne vode. Vem pa, da so v prejšnjo generacijo mazde 3 dizel nek grelec dodali, ki je grel zrak ko si z daljincem odklenil avto.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.672
6.710
113
pri taščici
Pozabite da boste v 100m segreli vodo da bo pihalo toplo. Ogreva se kvecjemu zrak (kalorifer sistem).
Faceliftani sharani prve generacije imajo vsi "vebasto" kot vem. Je pa res da nimajo elektornike ki bi poskrbela da se vsedes v topel avto. Njegov vebasto samo dogreva vodo ko so zunanje temperature dovolj nizke.
Moj začne pri okoli 10C.
Kljub temu rabi kaksnih 5km da zacne toplo pihati. Marsikomu ta grelec crkne, potem si celo zimo na mrzlem (baje), ker z motorjem ne segrejes avta niti po 50km v postenem mrazu.

afroC

Majstr
6. jun 2009
2.771
351
83
Ksz

Ne ogreva vode, ampak samo pomaga ogrevati kabino (torejj zrak), dokler se voda ne ogreje. Vsaj pri renaultu je tako, seveda pa obstajajo tudi grelci, ki ogrevajo hladilno tekočino, skandinavska varianta pa je gretje bloka motorja...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik afroC pravi:
Ksz

Ne ogreva vode, ampak samo pomaga ogrevati kabino (torejj zrak), dokler se voda ne ogreje.

In ti grelci so ponavadi iz keramike (PTC). Tudi Hidria jih dela. In ja, ima jih cel kup, večina dizlov.
Potem so pa tu še podobi grelci, ii grejejo zrak, ki gre v motor, recimo ...

cnpod

Fizikalc
20. okt 2013
716
96
28
Mi lahko kdo svetuje katero aplikacijo za android in kateri BT vmesnik uporabiti za branje podatkov iz renojevega avtomobilskega računalnika. Avto je letnik 2013.

cnpod

Fizikalc
20. okt 2013
716
96
28
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik afroC pravi:
Ksz

Ne ogreva vode, ampak samo pomaga ogrevati kabino (torejj zrak), dokler se voda ne ogreje.

In ti grelci so ponavadi iz keramike (PTC). Tudi Hidria jih dela. In ja, ima jih cel kup, večina dizlov.
Potem so pa tu še podobi grelci, ii grejejo zrak, ki gre v motor, recimo ...

Ja, sem zadnjič v mrzlih dneh res opazil, da se kabina nekam hitro ogreje in to niti ne vpliva na ogrevanje motorja. Tudi motor se dokaj hitro ogreje.

Nazadnje urejeno:

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik cnpod pravi:
Mi lahko kdo svetuje katero aplikacijo za android in kateri BT vmesnik uporabiti za branje podatkov iz renojevega avtomobilskega računalnika. Avto je letnik 2013.
Katerikoli oz. ELM327 se mi zdi, da je, pa potem recimo Android Torque aplikacijo.

cnpod

Fizikalc
20. okt 2013
716
96
28
Megane.
tiste, ki se jih da brati... saj kolikor vem, se kaj dosti ne da prebrati. Lahko me pa ti seznaniš kateri so dostopni. Mi bo koristilo.

Pbutec

20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
hitrost, obrati, pospešek, boost, throttle, zunanja temperatura, temperatura hladilne tekočine, poraba.

Mislim, da je to vse, skratka nič posebej uporabnega.

cnpod

Fizikalc
20. okt 2013
716
96
28
Hvala za info... Kaj pa tlak polnilnega zraka in tlak goriva v šobah, status regeneracije filtra itd...?

Nazadnje urejeno:

Pbutec

20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik cnpod pravi:
Hvala za info... Kaj pa tlak polnilnega zraka in tlak goriva v šobah, status regeneracije filtra itd...?
Tlak polnilnega zraka, to je menda boost?
Tlak goriva v šobah ne kaže, glede dpf tudi nič ne kaže.