razbijamo mit: JLA tretja največja vojaška sila

I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Napisal si da je bila jugoslavija samozadostna in pisal o standardu itd... recimo zeljava (ki jo je nekdo omenjal) je bila zgrajena iz denarja ki ga je kapitalisticni zahod namenil tej samozadostni drzavi za gradnjo avtocest... itd...

Danes ko gledamo z distance in primerjamo statisticne podatke lahko vidimo, da so nekateri drugje po svetu takrat ziveli bolje. Nekako v korelaciji s prostim trgom in demokraticno ureditvijo. A ves ena bolj bednih stvari je bila, da ce se nisi strinjal s sistemom si bil vse samo clovek ne. Izdajalec, belcek, itd... nekaj si celo pisal kako so imeli za take kol. Ne vem a tebi je normalno da fizicno obracunas z ljudmi ki se ne strinjajo s teboj? Al pa da oni obracunajo s tabo ce se ne strinjas z njimi? No to se neumnosti ki jih klatis. Je pa brezvezna tema. Da o uporabniku ki necenzurirano pise "jebem vas v usta" ne izgubljam besed.

Sem se šel še enkrat brati in ocenjujem, da je bil moj zapis zelo precizen. Natančno pripoveduje o mojem prepričanju o izpolnjevanju državljanskih dolžnosti - ne samo pravic in privilegijev. Zato sem tudi spomnil, kako so v še ne tako daljnji preteklosti 200 let nazaj obračunavali na balkanu. Ne, da bi to danes izvajali ( - kje pa, vseeno smo pa nekaj vendarle pridobili v civilizacijskih normah).
Poleg tega Slovenija ni nikoli bila del balkana, mislim po civilizacijskih normah.

Uporabil sem močno poved, da zaboli in da se boste spomnili, da državljanska pripadnost in izpolnjevanje dolžnosti z njo ni bil nikoli hec in nikoli ne bo! V mirnem obdobju se lahko malce igraš in se izgovarjaš, v vojnem stanju pa ne! Mi smo 81. leta tam dol imeli vojno stanje. Pa če bi bilo treba, bi še šel. Ker sem bil tako vzgojen od malega. (Sedaj seveda za Slo in ne za Yu, ki ni več moja država).

Še pes je lojalen gospodarju in svoji domačiji, ko leži na pragu in se po jajcih liže. Mi smo pa ljudje, ki si sami gradimo svojo državo. Treba jo je spoštovati, pa kakršna koli že je. In pridno odstranjevati smeti in odpadke.

Niso samo ugodnosti, so tudi dolžnosti - ki so mnogo bolj pomembne.

Nazadnje uredil moderator:

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Zakaj bi moral biti kdorkoli lojalen totalitarni zločinski oblasti komunistične kamarile???

Stiber, daj povej mi kdaj si se postavil po robu po tebi tako imenovani totalitarni zločinski oblasti bivše SFRJ. Dvomim da si imel toliko principov da si rekel karkoli.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Točno tako..to so vedeli molijoni nabornikov, par posebnežev pač ne. Ki so mislili, da so nekaj posebnega in nekaj več. Takih tudi v kasnejšem življenju ne marajo, recimo v delovnih sredinah.
Ja, imaš prav.
V delovnih sredinah so najbolj priljubljene ovaduške špeckahle

EDIT: in kaj natančno so vedeli miljoni nabornikov? Da v JLA prideš najboljše skozi, če lažeš, kimaš in zatajiš vse v kar verjameš? Res nas je JLA naučila lepih stvari.

Nazadnje urejeno:

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.711
6.108
113
blizu močvirne prestolnice
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Zakaj bi moral biti kdorkoli lojalen totalitarni zločinski oblasti komunistične kamarile???
Pusti revčke, ki ne ločijo med domoljubjem in branjenjem ideologije.

aplauz.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.503
2.864
113
v lokalni ostariji
edino kar mi ni jasno, da je bil sistem tako zločinski itd ampak še vedno ste vsi živi in zdravi čeprav bi človek pričakoval drugače glede na to, da razlagate kako ste se upirali itd itd.

ali ste morda enaki kot en možakar, ki je včasih hodil po poteh avnoja sedaj je pa goreč nasprotnik? hmm

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Pa kaj za hudiča ste toliko zapeli za nekaj kar je razpadlo in umrlo 23 let nazaj? Vam je zmanjkalo notranjega sovražnika v sedanjem času pa pogrevate zgodovino?
Bogami, ima naš župnik čisto prav, ko je zadnjič v pogovoru (namreč pogovarjam se z vsemi strpnimi ljudmi) dejal da tudi desničarji nočejo sprave in miru za mrtve...

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Zakaj pa ne smemo odpirati zgodovinskih tem...pač je zgodba o tem, da so nekateri preveč visoko ocenjevali moč JNA. Jaz sem podal ugotovitve kompetentnega avtorja, nekateri se z njegovimi izvajanji ne strinjajo, navajajo svoje argumente in debata poteka bolj ali manj v smer, ki je skladu z namenom teme.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ha ha. Tema gre v smer zaničevanja vsega kar samo malo diši po polpreteklosti. Ob tem iste vire označuješ za kredibilne ali nekredibilne, odvisno kako ti je všeč tema o kateri se piše.

Največkrat si ti OT.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Ha ha. Tema gre v smer zaničevanja vsega kar samo malo diši po polpreteklosti. Ob tem iste vire označuješ za kredibilne ali nekredibilne, odvisno kako ti je všeč tema o kateri se piše.

Največkrat si ti OT.

Mi lahko prosim poveš, kje sem isti vir označil hkrati kot kredibilen/nekredibilen?
confused-1.gif
Æe cikaš na Kranjca, naj ti povem, da nikjer ni omenil, da je bil m-84 boljši od abramsa, govoril je le o 'sodobnih ameriških tankih'. kolikor vem, abramsa v času izbora kuvajtskega tanka sploh ni bilo mogoče prodajati v tujino, sem si pa drznil povprašati slo tankovsko avtoriteto, ki sem jo že omenil v tej temi, o kuvajtskem izboru in dobil odgovor, da je šlo za poplačilo dolgov za nafto, torej dolga jugoslavije kuvajtu. Toliko o tem.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
41.995
5.631
113
Blagovna menjava ko u srednjem veku.....zahodnih dolarjev pa zmanjkal takoj ko jih je grdi zahod nakazal na TRR?

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
YU atomska bomba? Je bla res projekt......al samo izgovor posameznih jedinic da ko so jih čini vprašal na čemu delajo da so se lahko izgovoril na vojno tajno in mel mir
sprasujem se.gif

Hipoteza postavljena....pišite

Čitaj!

Čitaj 2 (na dnu strani)

Drugače pa se raje drži takih stvari. So primernejše za otroke.
evil.gif

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Blagovna menjava ko u srednjem veku.....zahodnih dolarjev pa zmanjkal takoj ko jih je grdi zahod nakazal na TRR?

koliko neumnosti v eni vrstici....

V menjavi oziroma komenzaciji ni prav nic narobe. V SLO postaje zadnje casa skoraj pravilo.
Tanki se nisi prodali zaradi kompenzacije. Danes se sicer drzave koljejo za taksne posle. Finci tudi podkupujejo.
Dolarjev ni zmanjkal, v bistvo je bil celo visek. Drzava je tik razpadom vrnila konkretno kolicino dolarjev. Dolg drzave je konkretno padal, danes pa konkretno raste.

Takrat je drzava dobila cel posel, danes niso sposobne dobiti niti vzdrzevanja. V blagovni menjavi ali kakorkoli drugace. V bistvu je slo cisto vse lepo v 3pm.

Poleg tega se je dogovarjal posel se za 1000 tankov za isti del sveta. Kaj bi to pomenilo za drzavo verjetno ni treba razlagati?

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
No, jaz bolj verjamem osebi, ki se na tanke zelo dobro spozna. In povedal mi je tako, kot sem napisal. M-84 so dobili kot plačilo za nafto in to je to.

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
No, jaz bolj verjamem osebi, ki se na tanke zelo dobro spozna. In povedal mi je tako, kot sem napisal. M-84 so dobili kot plačilo za nafto in to je to.

Kuvajtu ni bilo treba delat klirinških menjav. Če ni bilo abramsov bi si lahko kupili katerikoli drugi zahodni tank, ali pa ruske. Izbrali so kar se jim je tedaj zdel najboljši nakup. Upam da se strinjava.

Zraven so kupili še 1100 (ja tisoč sto) tamov T110, pogovori so šli še za nakup večjega števila oklepnikov BVP -M80. Žal se je Juga prej razpadla.

Imava pa midva zelo različne vire, vsak naj verjame svojim. Sedaj je to tako ali tako stvar zgodovine.