Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Citat:
Uporabnik Afroman pravi:
KSZ
Nekdo je pisal o razlikah med M70 in ostalimi derivati AK47.
M70 ne rjavi nič posebnega imel sem dve, pa jih je potrebno samo na par dni namazat z oljem. M70 z preklopnim kundakom se tako ali tako nosi navzdol, z lesenim se ga pa obrne navzdol, čeprav ni po PS. Vidne korozije ni bilo nikoli. Če vojak ne ceni svojih škornjev in puške naj raje spoka domov. Tudi škornji mi niso nikoli puščali, vsake toliko se namažejo s kremo, pa je stvar rešena.
M 70 je bila izdelana iz prešanega jekla, ostale iz brušenega, kasneje kromiranega. Vsaka napaka pri brušenju se še potencira z kromiranjem. Kasneje z obrabo se začne tudi rjavenje. Življenska doba takih pušk je 10-20.000 strelov, zastave 2x dalj. Nekje po 10.000 strelih lahko kromirana cev strelja okoli vogala. Velik problem je tudi segrevanje. Teoretično obstaja boben za 70 strelov, vendar se ne uporablja zaradi pregrevanja cevi. Tudi pri tem je negdo navedel ali je M60 boljši od šarca. M53 ima izmenljivo cev. Tudi podstavek je dosti bolj masiven, kar je heba za nosit, se pa na streljanju vrhunsko obnese. Pa še kaliber je večji, hitrejša frekvenca streljanja, itd...
Tudi pri kvaliteti izdelave je M70 veliko boljši od AK 47 iz vzhodne evrope.
Morda so bile marsikatere stvari kopije, pa so vse eno dosti bolje izdelane od originala.
Zanimivo, kajti jaz imam prav nasprotne podatke. Sam z M70 (z nekaterimi drugimi ak47 pa) nimam osebnih izkušenj, ampak po pripovedovanjih je bila cev precej nagnjena h koroziji.
me pa čudi to, kar pišeš o kromiranih ceveh...le-te naj bi bile precej bolj odprne na korozijo in tudi na obrabo zaradi streljanja, tudi v rafalih. Danes se, kot je meni znani, praktično vse vojaške flinte kromirajo...manj problemov s korozijo in obrabo, baje tudi s segrevanjem...
slaba stran je pa dražja cev in manjša natančnost orožja, ampak pri puški, kot je ak-47/M-70, pri kateri natančnost pač ni v prvem planu, to ne bi smelo igrati nobene vloge, saj se kromira cevi tudi dosti bolj preciznih orožjih.