razbijamo mit: JLA tretja največja vojaška sila

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
No, jaz bolj verjamem osebi, ki se na tanke zelo dobro spozna. In povedal mi je tako, kot sem napisal. M-84 so dobili kot plačilo za nafto in to je to.

in kje tocno ti vidis problem pri celi zadevi? da je drzava sposobna sestaviti tank? da to nekdo placa? da tisoce ljudi dobi delo? da drzava dobi reference?

zagotovo ves da se je zaradi tega posla zacel bistveno vecji? ti bo oseba ,ki te zadeva dobro pozna zagotovo pojasnila vse podrobnosti
crazy1.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Problem je bil v tem, da eni trdijo, med drugim bi dejal, da med njih sodiš tudi ti, da so izbrali m-84, ker je bil le.ta tako ibr kul. Nihče ne trdi, da je bil m-84 zanič, saj tudi t-72 ni zanič, je pa poceni množični tank in kot tank ne more konkurirati dražjim in bolj izpopolnjenim tankom. Ni pa to neki super duper najboljši tanka na sveti nikoli bil.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Problem je bil v tem, da eni trdijo, med drugim bi dejal, da med njih sodiš tudi ti, da so izbrali m-84, ker je bil le.ta tako ibr kul. Nihče ne trdi, da je bil m-84 zanič, saj tudi t-72 ni zanič, je pa poceni množični tank in kot tank ne more konkurirati dražjim in bolj izpopolnjenim tankom. Ni pa to neki super duper najboljši tanka na sveti nikoli bil.

Oni so izbrali m84 ,ker je bil takrat fantasticen nakup. Uber ce zelis... Glede na to da so izbrali prav m84 in ga uporabljajo se danes kljub stalnim pritiskom ZDA je tank potrjeno 100% UBER. Stekas? To je tudi eden od razlogov da gredo v zelo drago nadgradjo.

Pri orozju, sploh v tem primeru ni potrebno da je neka stvar "najboljsa". Isce se "dovolj dobra" in pa "primerna". V bistvu je to vcasih celo "slabo". Samo otroci gledajo na orozje kakor na igrace...

Njim je bil v nekem casu najboljsi nakup. Drzavi pa dober posel. Kdo, kam in zakaj je pa cisto k. vseeno. Probaj danes prodati za miljardo $ cesarkoli za karkoli.... Danes nobene od drzav ni vec sposobna niti vzdrzevati tanke kaj sele prodati.

Sicer je pa M84 je za njih in njihove potrebe se danes boljsi nakup od kateregakoli Abramsa.

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.711
6.108
113
blizu močvirne prestolnice
Tako je, Kuvajt je kupil izključno zaradi tega ker juga ni imela keša, pa še tanki so bili OK. Pa še neuvrščenost je takrat imela nek pomen v teh državah. Ne bom pozabil, kako so bile muslimanske države zbegane za katero stran naj bi bili, ali Srbijo oziroma Jugoslavijo ali bosance, saj je še vedno v njihovih piskrih prevladovala neuvršenost.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.503
2.864
113
v lokalni ostariji
štiber ne potvarjaj!

omenil sem citat iz TVOJEGA vira, ki je povedal da je M-84 bil boljši kot ameriški tank! seveda ker pa ti to ni všeč mešaš kuvajt vmes pa ruse samo da tvoj vir v tem delu označiš kot nekredibilen...

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
štiber ne potvarjaj!

omenil sem citat iz TVOJEGA vira, ki je povedal da je M-84 bil boljši kot ameriški tank! seveda ker pa ti to ni všeč mešaš kuvajt vmes pa ruse samo da tvoj vir v tem delu označiš kot nekredibilen...

Kje točno je 'moj vir' to dejal?? A mi lahko najdeš? Abrams ni bil omenjen niti z besedo...

Aja, pri mornarici je pisal, če sem prav razumel, žabkar...kranjcu pa, vsaj glede tankov, očitno ne gre tako dobro, baje je pri m-84 zapisanih kar nekaj napak

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
KSZ

Nekdo je pisal o razlikah med M70 in ostalimi derivati AK47.

M70 ne rjavi nič posebnega imel sem dve, pa jih je potrebno samo na par dni namazat z oljem. M70 z preklopnim kundakom se tako ali tako nosi navzdol, z lesenim se ga pa obrne navzdol, čeprav ni po PS. Vidne korozije ni bilo nikoli. Če vojak ne ceni svojih škornjev in puške naj raje spoka domov. Tudi škornji mi niso nikoli puščali, vsake toliko se namažejo s kremo, pa je stvar rešena.

M 70 je bila izdelana iz prešanega jekla, ostale iz brušenega, kasneje kromiranega. Vsaka napaka pri brušenju se še potencira z kromiranjem. Kasneje z obrabo se začne tudi rjavenje. Življenska doba takih pušk je 10-20.000 strelov, zastave 2x dalj. Nekje po 10.000 strelih lahko kromirana cev strelja okoli vogala. Velik problem je tudi segrevanje. Teoretično obstaja boben za 70 strelov, vendar se ne uporablja zaradi pregrevanja cevi. Tudi pri tem je negdo navedel ali je M60 boljši od šarca. M53 ima izmenljivo cev. Tudi podstavek je dosti bolj masiven, kar je heba za nosit, se pa na streljanju vrhunsko obnese. Pa še kaliber je večji, hitrejša frekvenca streljanja, itd...

Tudi pri kvaliteti izdelave je M70 veliko boljši od AK 47 iz vzhodne evrope.

Morda so bile marsikatere stvari kopije, pa so vse eno dosti bolje izdelane od originala.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik Afroman pravi:
KSZ

M70 ne rjavi nič posebnega imel sem dve, pa jih je potrebno samo na par dni namazat z oljem. M70 z preklopnim kundakom se tako ali tako nosi navzdol, z lesenim se ga pa obrne navzdol, čeprav ni po PS. Vidne korozije ni bilo nikoli. Če vojak ne ceni svojih škornjev in puške naj raje spoka domov. Tudi škornji mi niso nikoli puščali, vsake toliko se namažejo s kremo, pa je stvar rešena.

M 70 je bila izdelana iz prešanega jekla, ostale iz brušenega, kasneje kromiranega. Vsaka napaka pri brušenju se še potencira z kromiranjem. Kasneje z obrabo se začne tudi rjavenje. Življenska doba takih pušk je 10-20.000 strelov, zastave 2x dalj. Nekje po 10.000 strelih lahko kromirana cev strelja okoli vogala. Velik problem je tudi segrevanje. Teoretično obstaja boben za 70 strelov, vendar se ne uporablja zaradi pregrevanja cevi. Tudi pri tem je negdo navedel ali je M60 boljši od šarca. M53 ima izmenljivo cev. Tudi podstavek je dosti bolj masiven, kar je heba za nosit, se pa na streljanju vrhunsko obnese. Pa še kaliber je večji, hitrejša frekvenca streljanja, itd...

Morda so bile marsikatere stvari kopije, pa so vse eno dosti bolje izdelane od originala.

Zanimivo, kajti jaz imam prav nasprotne podatke. Sam z M70 (z nekaterimi drugimi ak47 pa) nimam osebnih izkušenj, ampak po pripovedovanjih je bila cev precej nagnjena h koroziji.

me pa čudi to, kar pišeš o kromiranih ceveh...le-te naj bi bile precej bolj odprne na korozijo in tudi na obrabo zaradi streljanja, tudi v rafalih. Danes se, kot je meni znani, praktično vse vojaške flinte kromirajo...manj problemov s korozijo in obrabo, baje tudi s segrevanjem...

slaba stran je pa dražja cev in manjša natančnost orožja, ampak pri puški, kot je ak-47/M-70, pri kateri natančnost pač ni v prvem planu, to ne bi smelo igrati nobene vloge, saj se kromira cevi tudi dosti bolj preciznih orožjih.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
41.995
5.631
113
Da so izelane iz kromiranega pleha
sprasujem se.gif
Ok obstajajo pozlačeni in kromirani kalaši aftermarket.....da bi pa prav pleh prej pokromiral v zastavi pa.....prvič slišim!

Kolker berem ga je v YU zelo "primanjkovalo" in jim ga je bilo škoda za v cevi...zato so tud brez kromirane cevi in majo navaden "blue steel"

Nazadnje urejeno:

Kamele0N

23. jul 2008
41.995
5.631
113
Misliš da so jih rangiral?

Afrika....kromirani
Bližnji vzhod....pozlačeni

smile-1.gif

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Citat:
Uporabnik Afroman pravi:
KSZ

Zanimivo, kajti jaz imam prav nasprotne podatke. Sam z M70 (z nekaterimi drugimi ak47 pa) nimam osebnih izkušenj, ampak po pripovedovanjih je bila cev precej nagnjena h koroziji.

me pa čudi to, kar pišeš o kromiranih ceveh...le-te naj bi bile precej bolj odprne na korozijo in tudi na obrabo zaradi streljanja, tudi v rafalih. Danes se, kot je meni znani, praktično vse vojaške flinte kromirajo...manj problemov s korozijo in obrabo, baje tudi s segrevanjem...

slaba stran je pa dražja cev in manjša natančnost orožja, ampak pri puški, kot je ak-47/M-70, pri kateri natančnost pač ni v prvem planu, to ne bi smelo igrati nobene vloge, saj se kromira cevi tudi dosti bolj preciznih orožjih.

Po svoje se strinjava, razen v detaljih. Gre se za čisto drugačen koncept cevi. Eno je cev ki rabi malo vzdrževanja (kromirana) drugo je cev ki je bolj natančna (CZ). O lovskih in športnih orožjih nimam pojma, verjamem pa da tam ker se rabi natančnost ni kroma.

M70 je zelo natančna, zadel sem lahko stoječo tarčo na 400m. Kaj več bi bilo teško brez optike ali podstavka. Pardon, lahko sem zadel tudi Patrijo, pardon avtobus tudi na 600m. Rang streljanja pokromanih AK47 je bil za tretino krajši.

Vsak strojnik ti bo rekel da je prešano jeklo veliko trše od navadnega in pokromanega. Kromiranje je samo dodajanje sloja kroma. Tudi vsaka mikronska napaka v liti cevi se z dodajanjem kroma samo poveča. Raztezanje različnih materialov tudi ni isto. Ponovno se povečuje netočnost cevi.

JLA je imela zelo stroge standarde o vzdrževanju orožja. Po določeni količini strelov ali času je orožje šlo v remont. Tam so se zamenjali obrabljeni deli. Tudi za orožje ki ni bilo v uporabi so jih vsakih 5 let odmastili, pregledali, in ponovno konzervirali.

Kar se tiče mojega vzdrževanja: na ''obuci'' (4. meseci) smo veliko streljali, veliko iz pravih metkov in veliko iz manevrskih. Po vsakem streljanju smo morali puške detaljno očistiti. Pri tem je važna tudi agresivnost/korozivnost smodniškega polnenja. Če se puška ne očisti, lahko rjavi. Dežja prih par mesecev ni bilo veliko. Naslednje 4 mesece nisem streljal, bil sem pa 12h na dan v snegu, megli, dežju. M70 z preklopnim kundakom. Vsake 2-3 dni je bilo potrebno izvleči palčko (šipko) in krtačko, dati malo olja in cev je bila zaščitena, brez kakršnih koli sledov rje. Še 4 mesece sem služil, približno na 2 dni po 12 ur na terenu, vremenski pogoji kakor je pač bilo, občasno čiščenje in mazanje. Puško sem vrnil v istem stanju kot sem jo dobil. Nobene dodatne rje.

Se pa strinjm da lahko rjavi če se jo ne maže kot je treba. Ampak redno mazanje vzame morda pol minute na dan, kompletno razstavljanje pa par minut.

Kamele0N

23. jul 2008
41.995
5.631
113
Zaklep&vodila se je mazalo al oljilo? Al je slo vse skp na suho?

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Najbolj podvrženo rji je bila cev. Če se je namazala ni nič rjavela. Čisto malo časa je bilo potrebno da se namaže.

Notranji deli niso bili toliko podvrženi rji - ni prihajal zraven ne vlaga ne zrak. Če se je spucalo na teden ali dva ob slabem vremenu, ni bilo nobenih sledi rje. M70/AK47 se zelo hitro in preprosto razstavi. Pucanje in mazanje cele puške je par minut dela. Na meji smo cenili svoje orožje, veliko časa smo ga prenosili z pravo municijo, imeli smo pa tudi dovolj časa za brez veze, pa smo ga dostikrat porabili za čiščenje orožja. Čisto brez tega da bi nas kdo preganjal.

Čisto nekaj drugega je pa čiščenje orožja po streljanju. Nam k sreči ni bilo potrebno streljat na meji, smo pa imeli spoštovanje do svojega orožja (za vsak slučaj)

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ah, to je super puška!
smile-1.gif
Poenostavljena do skrajnosti in zanesljiva. S čiščenjem je zares minimalno dela, tako enostavna je. Na strelišču je bila zadnja tarča na 400 m in brez problema je vedno padla - na pojedinačno. Res pa je, da smo na karavli vedno dobivali novo orožje, direkt iz fabrike. Precej drugače je bilo na usposabljanju, ko smo imeli stare puške. Je bilo precej težje zadeti na 400 m, ampak se je prav tako dalo.

Puško si vedno pazil, da je bila očiščena in namazana. Konec koncev je bilo moje življenje od tega precej odvisno. Ampak to si samo vsakih par dni potegnil mastno cunjo skozi cev in od zunaj prebrisal. Vsega skupaj za dve minuti dela. Imel sem jo 3 mesece, potem naslednje tri snajper M76 in nazadnje do konca zopet M70B. Vse so šle iz rok kot nove.

Streljali smo na strelišču kar velikokrat, morda na mesec ali dva. Nekajkrat pa tudi na meji, ko je šlo zares. (Največkrat po nesreči, vsaj tri akcije so pa bile tazaresne, sem malo že pozabil) Takrat jo je pa zares treba spucati v nulo, sicer bo že drugi dan nagrižena!

Kamele0N

23. jul 2008
41.995
5.631
113
Dons ko sem oddal "vprasanje" sem naredu relacijo Lj-Bg-Lj...

In se vedno nimam odgovora...

Ni cudno da so sle tekovine Alan Ford generacije U PM!!!
evil.gif

I

Izbrisan uporabnik #9334

Odgovor
grin1.gif
? Mazalo se jih je, ja. Z oljem.

In "tekovine" niso od AlanFord generacije - ampak jih je ta tvoja (moja) t.i. AlanFord generacija poslala v večna lovišča.

Nazadnje uredil moderator:
I

Izbrisan uporabnik #9334

Pa, ko sem že zgoraj nekaj začel obujati spomine, naj dodam še okoli snajperja.

Snajper M 76 je bil super puška - ampak predvsem snajper. Če so ti ga dali, je bilo tako, kot bi dal 12 letnemu mulcu Caterpillarja za peljat
grin1.gif
. Imel sem občutek, da bi lahko Kennedyju na 1000 metrih muho iz nosa odstranil! To je municija 7,9 mm in ko greš nazaj na 7,62 mm, se ti zdi otročje.

Puško sem dobil novo, zraven kompletna tovarniška dokumentacija. Priložena je bila tarča, da si videl, kako je puška nastreljena. Ej, s tem si zadel vse!
smile-1.gif
Samo daljnogled bi pa lahko bil malo močnejši. Imel je samo 4x ali 6x povečavo - sem že pozabil cifro. Smelo bi biti več.

Vendar to ni za na mejo. Tam smo bili policaji in snajper bi moral v bistvu imeti ilegalec - in ne mi, ki ga iščemo. Tri mesece sem ga imel in vse tri mesece sem tastarega prosil za mojo avtomatsko nazaj. Potem sem jo dobil, zopet ganc novo. Za zadnje tri mesece služenja. Pa sem še kljub temu po enem letu vedel številke mojega snajperja napamet!

Zares impozantna puška!

Nazadnje uredil moderator: