To kar mi pravkar tolmačiš s "pasivno - aktivno", nasprotuje mojemu vedenju.
"Pasivno", kot ga poznam, je enostavno filtriranje svetlobe na tisto, kar bi rad videl in tisto, česar ne rabim. Torej ponoči ti filter prepušča samo IR svetlobo skozi optiko, ki ti povečuje opazovališče, kjer je človek ali žival, ki sta topla, na okularju svetla, okolica ki je hladnejša, pa temnejše prikazana.
"Aktivno" je pa bilo ojačevanje zajete slike skozi daljnogled z elektroniko, ki ti je na katodni cevi v okularju prikazala ojačano sliko nočne pokrajine.
Imeli smo aktivni nočni daljnogled, kot ročni daljnogled. Napajan je bil z dvema NiCd akumulatorjema - torej napajalna napetost 2,4 V. Objektiv okoli fi 70 - 80 mm, dvojni okular, kjer si gledal, je pa dal 3.000 kratno ojačanje svetlobe. Povečava in zoom? - ne vem . Proizvajalec - Nizozemska. (Na čipu je tako pisalo
). Bilo je leto 1981 !!!
Nekaj mesecev prej, preden sem "ajnrikal", sem nekje v ŽIT prebral članek o tem in se mi je zdelo znanstvena fantastika, čeprav sem se kot mulec ljubiteljsko ukvarjal z elektroniko.
Iz tega stališča sprašujem o "pasivnem" nočnem nišanu, ker razumem, da so se tehnologije kasneje tako spremenile in prepletle, da je težko natančno opredeliti.