razbijamo mit: JLA tretja največja vojaška sila

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
41.995
5.631
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
In "tekovine" niso od AlanFord generacije - ampak jih je ta tvoja (moja) t.i. AlanFord generacija poslala v večna lovišča.

Mnja...ne vem če...včeraj bil na festivalu piva v Tivoliju..tvoja generacija se lepo poplesava na Rock partyzane in njihove jugonostalgicne šlagerje
stupid-1.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
In "tekovine" niso od AlanFord generacije - ampak jih je ta tvoja (moja) t.i. AlanFord generacija poslala v večna lovišča.

Mnja...ne vem če...včeraj bil na festivalu piva v Tivoliju..tvoja generacija se lepo poplesava na Rock partyzane in njihove jugonostalgicne šlagerje
stupid-1.gif

A ikoss band, zelo pribljubljeni bend pri določeni slovenski sodnici, pa ni nič razglašeno fušal, kot je sicer, sodeč po posnetkih, značilno za njih

I

Izbrisan uporabnik #9334

Odraščali smo v 60. in 70. letih - ti temu praviš AlanFord generacija. Mi je prav všeč.
smile-1.gif
Na pol opravljeno delo in sedaj bomo morali rušiti znova. Škoda bo teh zapravljenih 25 let!

Jugo muzika?
tongue-1.gif
Po moje je to kaka izseljenska matica od bivših bratov - pa saj imajo pravico do svoje muzike. Da se je pa ravno RGL moral razklati na jugo Actual in pop Expres, mi je pa trapasto.

Opažam pa sicer, da se tudi moj glasbeni okus spreminja, ampak ne na jugo ritme!

I

Izbrisan uporabnik #9334

Skoraj ziher boš vedel: kako se je delalo z nočnim nišanom (daljnogled)? To je bil "pasivni nočni optični nišan" ali tako nekako.

Smo imeli pol leta specialce (izviđači) na karavli, ki so bili namazani z vsemi žavbami in so imeli posebno opremo s seboj - bili so kot pomoč zaradi izrednih razmer zaradi dogajanja na Kosovu - in mi tudi ti niso znali pokazati, kako se z njim dela. Tako kot je bilo, je bilo neuporabno.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.877
107
63
štajerska
podnevi se nočnogledov ni smelo oz niti ni moglo uporabljati. pri preveč svetlobe so se sami izklopili. sicer pa ni neka umetnost. praktično enako kot daljnogled

I

Izbrisan uporabnik #9334

"Podnevi ... ". Ne sprašujem za podnevi!
Daljnogled je bil pasiven in si ponoči v bistvu "dvignil" filter, ki je "kao" prepuščal samo toplotno (IR) svetlobo. Tako je bilo razumeti v navodilih. Dejansko je bila pa v okularju ena sama tema! To ni bil "aktivni sistem", ampak pasivni. Aktivni so takrat šele dobro prihajali v življenje ...

Nazadnje uredil moderator:

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.877
107
63
štajerska
najprej so bili aktivni sistemi pote4m pa pasivni
za aktivne si moral "bojišče" osvetljevati z IR svetlobo. Nisi nobenih IR filtrov ipd jajc dvigoval ali gor dajal
nočnogledi so imeli ( nekateri še imajo ) za podnevi gor filter, da prepušča čim manj svetlobe ali pa samo en del IR spektra
za toplotno IR svetlobo so drugačni senzorji in se jih lahko ( FLIR in LWIR ) uporablja tudi podnevi ob največji sončni svetlobi )
pasivni nočnogledi uporabljajo elektronske ojačevalce svetlobe in to kar je imala YU vojska so biti tristopenjski ruskli ali pa tristopenjski nizozemski sistemi prve generacije. imeli so tri cevi prve+ generacije eno nad drugo in si imel ojačitev tudi do 100 000 x
če si hotel imeti "svetlobo" v okularju si potreboval baterijo, in vklopiti zadevo....
ruski so bili jajc z slabo sliko nizozemski pa prava zadeva, ki se lahko po performancah primerja tudi z današnjimi modeli

I

Izbrisan uporabnik #9334

To kar mi pravkar tolmačiš s "pasivno - aktivno", nasprotuje mojemu vedenju.
"Pasivno", kot ga poznam, je enostavno filtriranje svetlobe na tisto, kar bi rad videl in tisto, česar ne rabim. Torej ponoči ti filter prepušča samo IR svetlobo skozi optiko, ki ti povečuje opazovališče, kjer je človek ali žival, ki sta topla, na okularju svetla, okolica ki je hladnejša, pa temnejše prikazana.
"Aktivno" je pa bilo ojačevanje zajete slike skozi daljnogled z elektroniko, ki ti je na katodni cevi v okularju prikazala ojačano sliko nočne pokrajine.

Imeli smo aktivni nočni daljnogled, kot ročni daljnogled. Napajan je bil z dvema NiCd akumulatorjema - torej napajalna napetost 2,4 V. Objektiv okoli fi 70 - 80 mm, dvojni okular, kjer si gledal, je pa dal 3.000 kratno ojačanje svetlobe. Povečava in zoom? - ne vem . Proizvajalec - Nizozemska. (Na čipu je tako pisalo
smile-1.gif
). Bilo je leto 1981 !!!

Nekaj mesecev prej, preden sem "ajnrikal", sem nekje v ŽIT prebral članek o tem in se mi je zdelo znanstvena fantastika, čeprav sem se kot mulec ljubiteljsko ukvarjal z elektroniko.

Iz tega stališča sprašujem o "pasivnem" nočnem nišanu, ker razumem, da so se tehnologije kasneje tako spremenile in prepletle, da je težko natančno opredeliti.

Nazadnje uredil moderator:

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.877
107
63
štajerska
najprej si boš moral razčistil pojme o aktivnem in pasivnem . tako je kot sem napisal to je pasivni od electro zeiss
2028197-$(KGrHqJ,!lIFHVv9rl31BR5FtbD4)Q~~60_35.JPG

Priponke

• 2028197-$(KGrHqJ,!lIFHVv9rl31BR5FtbD4)Q~~60_35.JPG
    2028197-$(KGrHqJ,!lIFHVv9rl31BR5FtbD4)Q~~60_35.JPG
    15 KB · Ogledi: 242
I

Izbrisan uporabnik #9334

Brez tega reflektorja, prosim. Pa upoštevaj leto 1981.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ne, to niso ti daljnogledi, ki jih imam v spominu. To smo čitali v Naši obrambi nekaj let kasneje. Govorim za daljnogled na M76.
Pa tudi tisti ročni, "made in holland" ni. Bil je moderne oblike, enojni objektiv in dvojni okular. Vse zalito v gumijasto oblogo, SMB barve. Na vrhu dve tipki (levo in desno) za vklop mašine, prav tako zaliti v gumo. Pravim, da moderne oblike.

Ok, zmeda
tongue-1.gif
. Sprašujem za optični daljnogled za snajper M76, funkcija za nočno delo. Kako se z njim dela?