razbijamo mit: JLA tretja največja vojaška sila

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Ni povohal smodnika, jaz sem ga pa! Bil sem na Albanski meji 81. in 82. leta, ko je bilo najbolj vroče. Ni videl bojne rane, ki ti jo krogla naredi, jaz sem jo pa! Sicer je bila mala, človek je preživel in hvalabogu ni bila moja krogla - bila pa je, da se človek zamisli sam nad seboj, kako majhen je.
V naši vasi so enega fanta pripeljali v pločevinasti krsti domov. Bil sem star kakih 15 let. Zraven so prišli: dva vojaka z orožjem kot stražarja, in vodnik. Niti starši niso smeli videti trupla svojega sina, do pokopa!

Sem enkrat govoril z enim veteranom Oluje sicer.......je bil vojaški policaj dol na kosovu (služil vojsko)....vrijeme tam okol 85-88 ne spomnim se ravno prave letnice....pravi da so že takrat YU tanki gazili čez une lesene bajte in da je blo res vojno stanje dol...po TV pa sploh niso pokazal

Te krste so zanimive....je v njih kar nekaj slovencov prišlo nazaj iz služenja roka.....pa nobenih pojasnil....
sprasujem se.gif

Meje so bile zelo različne. Na nekaterih se je streljalo do razpada Juge. To sedaj nihče ne ceni in vsi mulci mislijo da je bilo lahko. Prav tako podpora lokalnega prebivalstva ki je bilo drugih nacionlnosti ni bila vedno idealna. Če iz karaule hodiš v vas z puško, veš da nekaj ni kot bi moralo biti.

Glede krst: veliko vojakov je padlo na branjenju tedanje domovine. Ni bila vojna je pa bilo vojno stanje. Mnogo jih je naredilo tudi samomor, nekaj je bilo tudi nesreč. Za samomore JLA kot taka ni bila direktno odgovorna. Bila je pač sprememba okolja, sprememba načina življenja... marsikoga je zapustila punca... razne podobne primere so v JLA reševali zelo resno. To sem izvedel iz pogovora z internetnim prijateljem oficirjem JLA. Nikakor pa ni bilo neke zarote proti slovencem.

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
8x4

daj še meni povej kaj so delali v kos-u. vsaka vojska vsake države ima svoje obveščevalne službe. Rersno me zanima da me podučiš kaj kriminalneg so delali v KOS-u.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.118
6.924
113
Napisal si da je bila jugoslavija samozadostna in pisal o standardu itd... recimo zeljava (ki jo je nekdo omenjal) je bila zgrajena iz denarja ki ga je kapitalisticni zahod namenil tej samozadostni drzavi za gradnjo avtocest... itd...

Danes ko gledamo z distance in primerjamo statisticne podatke lahko vidimo, da so nekateri drugje po svetu takrat ziveli bolje. Nekako v korelaciji s prostim trgom in demokraticno ureditvijo. A ves ena bolj bednih stvari je bila, da ce se nisi strinjal s sistemom si bil vse samo clovek ne. Izdajalec, belcek, itd... nekaj si celo pisal kako so imeli za take kol. Ne vem a tebi je normalno da fizicno obracunas z ljudmi ki se ne strinjajo s teboj? Al pa da oni obracunajo s tabo ce se ne strinjas z njimi? No to se neumnosti ki jih klatis. Je pa brezvezna tema. Da o uporabniku ki necenzurirano pise "jebem vas v usta" ne izgubljam besed.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
41.995
5.631
113
No da tema ne bo zaklenjena........ker smo way OFF topic že.....in ker bi si res želel da pride do 100+ strani (brez OFFa)

YU atomska bomba? Je bla res projekt......al samo izgovor posameznih jedinic da ko so jih čini vprašal na čemu delajo da so se lahko izgovoril na vojno tajno in mel mir
sprasujem se.gif

Hipoteza postavljena....pišite

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Apollo

tuji kaital lahko kontrolita kam gre denar. Hitro se ugotovi ali gre za AC ali željavo. Tudi letalske baze so imele smisel v tistih časih. Bile so obrambe zahoda v hladni vojni.

Da ti ali (jaz) ne kontroliramo denarja nima veze, odšel bo tam kjer ga bodo rabli.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
KOS je počel precej tistega, kar je počel VOS, v nekoliko milejši obliki.
VOS je določil "sovražnika" in ga justificiral (ubil); pri KOS-u so si med naborniki izbrali tarčo, začeli s provokacijami in če so uspeli (žrtev je povedala, kar nebi smela - verbalni delikt!), jo je začel zasliševati KOS. Končalo se je tako, da so tistega vojaka preden so ga poslali pred vojaško sodišče, še razkazovali pred celotnim postrojenjem vojašnice in ga javno blatili. Nato je dobil nekaj let zapora.
Niso ga ubili, "samo" življenje so mu uničili.

In preden mi kdo oporeka: bil sem med postrojenimi vojaki, ki so morali(!) poslušati javno blatenje; bil sem med tistimi, ki so ga neuspešno provocirali.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik stieber pravi:

Smo v 21. stoletju in stvari se rešujejo na volitvah, ne s puškami kot pri iveku.

Ne vem, če bi se Libijci, Sirijci itn strinjali s tabo.

Ali pa v parih državah po Afriki, kjer "vzdržujejo red" Francozi:

slika.php

Čeprav...

Oni bi se že mogoče, anglosaksonci, francozi in ostali se ne bi...

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Poba, po lastnih izkušnjah so se lotevali pametnjakovičev tvojega, štibrovega, telexovega kova. Non-stop otresanje z gobčkom, orto pameten, poklican za komentirat vsako stvar, provocirat, povilečevat sovražnika.
Hebat ga, če si ob služenju premogel vsaj troho zdrave pameti in samokontrole se ti ni nič zgodilo. Imel si celo možnost dostopa do informacij, dozvol...

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Poba, po lastnih izkušnjah so se lotevali pametnjakovičev tvojega, štibrovega, telexovega kova. Non-stop otresanje z gobčkom, orto pameten, poklican za komentirat vsako stvar, provocirat, povilečevat sovražnika.
Hebat ga, če si ob služenju premogel vsaj troho zdrave pameti in samokontrole se ti ni nič zgodilo. Imel si celo možnost dostopa do informacij, dozvol...
No, to pa je izvrstna logika: če so te izbrali za tarčo, si zagotovo kriv
stupid-1.gif
- in kriv česa pravzaprav? Nestrinjanja z indoktrinacijo?

Z dovoljenji nisem imel težav: imel sem dovoljenje za podaljšano spanje
grims-1.gif
, stalno dovolilnico za v mesto... Meni ni bilo treba za vsak izhod prositi desetarjev - nekateri so se znali prav izživljati...

Nazadnje urejeno:

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Točno tako..to so vedeli molijoni nabornikov, par posebnežev pač ne. Ki so mislili, da so nekaj posebnega in nekaj več. Takih tudi v kasnejšem življenju ne marajo, recimo v delovnih sredinah.

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Nigel:

pri nas desetarji niso določali kdo sme vmesto. dovolili so 2-3 potem je pa dežurni oficir določil kdo sme. Meni v 2 poskusih ni uspelo, potem sem raje šel spat pa naj gredo drugi. Na karauli je bilo čisto drugo, tam je šlo po rangu, pa še mesto ni bilo pravo, ampak samo vas.

S kakšnim vosom in kosom nisem imel problemov. Normalno se mi zdi da ima vojska svoje obveščevalne službe. Če se držiš pravil z njimi nimaš problemov. Pa v moji JNA/JLA kartoteki je pisalo ''želi zapustiti JLA''. Nikoli nisem imel problemov zaradi tega. Pravzaprav niso bili politični problemi, ampak osebni, da bi malo preložil trajanje službe.

Z desetarji nisem imel problemov niti ne z nižjimi oficirji. Na karauli morda malo, ampak ponovno ne na politični osnovi. Daleč od tega da so bili vsi zadrti kosovci.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ali æato ali celo pitomac iz ŠRO. Veliko se nas ni strinjalo z indoktrinacijo, pametnih 'by default' pa ni bilo veliko
Pri nas je dozvole podeljeval poveljnik voda in čete (oba kapetana). Mene izhodi ob sredah in sobotah niso zanimali, sem imel pa stalni celodnevni izhod ob nedeljah...
Namesto desetarja smo imeli pitmca ml. vodnika in imeli smo se skrajno dobro.