Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Ni povohal smodnika, jaz sem ga pa! Bil sem na Albanski meji 81. in 82. leta, ko je bilo najbolj vroče. Ni videl bojne rane, ki ti jo krogla naredi, jaz sem jo pa! Sicer je bila mala, človek je preživel in hvalabogu ni bila moja krogla - bila pa je, da se človek zamisli sam nad seboj, kako majhen je.
V naši vasi so enega fanta pripeljali v pločevinasti krsti domov. Bil sem star kakih 15 let. Zraven so prišli: dva vojaka z orožjem kot stražarja, in vodnik. Niti starši niso smeli videti trupla svojega sina, do pokopa!
Sem enkrat govoril z enim veteranom Oluje sicer.......je bil vojaški policaj dol na kosovu (služil vojsko)....vrijeme tam okol 85-88 ne spomnim se ravno prave letnice....pravi da so že takrat YU tanki gazili čez une lesene bajte in da je blo res vojno stanje dol...po TV pa sploh niso pokazal
Te krste so zanimive....je v njih kar nekaj slovencov prišlo nazaj iz služenja roka.....pa nobenih pojasnil....
Meje so bile zelo različne. Na nekaterih se je streljalo do razpada Juge. To sedaj nihče ne ceni in vsi mulci mislijo da je bilo lahko. Prav tako podpora lokalnega prebivalstva ki je bilo drugih nacionlnosti ni bila vedno idealna. Če iz karaule hodiš v vas z puško, veš da nekaj ni kot bi moralo biti.
Glede krst: veliko vojakov je padlo na branjenju tedanje domovine. Ni bila vojna je pa bilo vojno stanje. Mnogo jih je naredilo tudi samomor, nekaj je bilo tudi nesreč. Za samomore JLA kot taka ni bila direktno odgovorna. Bila je pač sprememba okolja, sprememba načina življenja... marsikoga je zapustila punca... razne podobne primere so v JLA reševali zelo resno. To sem izvedel iz pogovora z internetnim prijateljem oficirjem JLA. Nikakor pa ni bilo neke zarote proti slovencem.