PREPOČASI!!

CebelicaMaja

Fizikalc
2. sep 2007
2.316
23
38
3/4 ljublančanov nori po gorenjskih cestah
1/4 lublančanov ne zna table brat in mislijo, da je gorenjska vas, kjer se vozi 50 km/h (en primerk za
10.gif
dons zjutri)

majč

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Citat:
Uporabnik jansatovaurska pravi:
Ne mi rečt da po zakonu NE SME biti večina slovenskih traktorjev na cesti ponoči? Izjemoma JCB in fendt?
Seveda potem ne bi smel tudi tak sodoben traktor voziti po cesti s kakim priključkom, ker le izjemoma kak priključek dopušča hitrost "kompozicije" 50 km/h.
Iz članka se da razumeti, da je traktorist mogoče vozil v naselju. Tam je vozil z več kot 50% dovoljene hitrosti in se mu po zakonu ni nujno potrebno umakniti (30.člen, 4 odstavek).
Sicer lepo, da so policaji dali to v javnost in tako "šolajo" traktoriste. Zanima me, kdaj bodo na avtocesti začeli šolati take, ki se z osebnim avtomobilom hecajo in vozijo < 90 km/h sredi lepega sončnega dneva, da jih tovornjaki morajo prehitevati. Vsaj ven bi jih lahko cuknili in jih opozorili, da početje ni najbolj zaželeno in naredili kako reklamo kot so s tem traktoristom. Ali take, ki na magistralni cesti vozijo konstantno 65, da ne bi zgrešili kake omejitve. Ni kaznivo, lahko bi jih pa preverili, zakaj se tako peljejo. Ali preveč klepetajo po telefonu, ali pa preprosto niso več ažurni s predpisi in niti ne vedo, koliko je omejitev.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Sicer lepo, da so policaji dali to v javnost in tako "šolajo" traktoriste.
Si sploh prebral članek?
Problem je ker je traktorist poskušal šolat policaje. Jebo vas teh 30 km/h!
tongue-1.gif

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
ksz
Če ima traktor fabrško hitrost manjšo od 50km/h (v praksi to pomeni da nima vzmetene ne prednje ne zadnje osi ), ponoči ne sme vozit po cesti. Pika. Nažgan gor ali dol. Izjemoma lahko z ekstra dovoljenjem UE za potrebe npr. zimske službe.

Ne mi rečt da po zakonu NE SME biti večina slovenskih traktorjev na cesti ponoči? Izjemoma JCB in fendt?

hysterical-1.gif

Dihaj.
priden.gif

Par mescov nazaj sem delov izpit. Sem bil šokiran ampak tko je.
3. člen: http://www.uradni-list.si/1/content?id=73946

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Citat:
Uporabnik badguy777 pravi:
Na par 100m je vedno plac kamor se lahko umakneš.
Kam pa se po predpisih lahko umakneš? Primerna je denimo avtobusna postaja, če imaš prikolico. Se smeš? Po mojem ne. Na stransko cesto? Po mojem ne, ker s stranske ne smeš vzvratno na glavno. Na privatno zemljišče, dovoz? Najbrž raje ne, fašeš tožbo. Na bankino? Tega pa z nekaj tonskim vozilom nikoli ni za poskusiti. Sem jih kar nekaj videl, ki jih bankina ni vzdržala in so se obrnili. Pred kakim mesecem en traktor 100 metrov od mojega doma.
Verjetno se sicer na tisti ceste da dati prostor, drugače dvomim, da bi policisti v obvestilu to zapisali. Ampak bi pa bilo zanimivo preveriti, če je res legalna možnost za dati prostor in jih v nasprotnem malo povprašati.

jansatovaurska

Pripravnik
27. sep 2011
695
0
16
Naravnost absurden je pa zakon za vozniški izpit in sicer da če imaš izpit za motokultivator (ga dobiš ko narediš B) LAHKO voziš kombinirko, VENDAR TRAKTORJA NE SMEŠ ker potrebuješF.

Tomo vinkoviča ne smeš vozit po cestak če nimaš F izpita..vendar se lahko fijakaš po cesti z 8 ali več tonsko kombinirko...

jansatovaurska

Pripravnik
27. sep 2011
695
0
16
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Sicer lepo, da so policaji dali to v javnost in tako "šolajo" traktoriste.
Si sploh prebral članek?
Problem je ker je traktorist poskušal šolat policaje. Jebo vas teh 30 km/h!
tongue-1.gif

Si prebral članek?

Na radar so ga dobili z famoznimi 26 km/h in potem se je pa začelo ker se je človeku mal utrgalo...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Seveda potem ne bi smel tudi tak sodoben traktor voziti po cesti s kakim priključkom, ker le izjemoma kak priključek dopušča hitrost "kompozicije" 50 km/h.
Iz članka se da razumeti, da je traktorist mogoče vozil v naselju. Tam je vozil z več kot 50% dovoljene hitrosti in se mu po zakonu ni nujno potrebno umakniti (30.člen, 4 odstavek).
To nekaj narobe gledaš.
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2010109&stevilka=5733
45. člen, točka 4 :

Voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. Voznik vozila, ki vozi na čelu kolone z nižjo hitrostjo od največje dovoljene hitrosti in od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, za katerim se nabere kolona vozil, se mora, če ga kolona ne more varno prehiteti, na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.

Nima omejitev veze. Če delaš gužvo, jih moraš naprej pustiti. " na prvem primernem kraju" , kot piše.

jansatovaurska

Pripravnik
27. sep 2011
695
0
16
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
ksz
Če ima traktor fabrško hitrost manjšo od 50km/h (v praksi to pomeni da nima vzmetene ne prednje ne zadnje osi ), ponoči ne sme vozit po cesti. Pika. Nažgan gor ali dol. Izjemoma lahko z ekstra dovoljenjem UE za potrebe npr. zimske službe.

hysterical-1.gif

Dihaj.
priden.gif

Par mescov nazaj sem delov izpit. Sem bil šokiran ampak tko je.
3. člen: http://www.uradni-list.si/1/content?id=73946

Ja piše...

Sam kmetje nimajo praznikov in če bo pač v nedeljo lepo vreme po celo tedenskem deževnih dnevih bo pač šel kmet delat in recimo pospravit suho seno

Kdor je te zakone pisal..adijo pamet

(1) Za vozila iz prejšnjega člena je na cestah iz prvega odstavka 4. člena te odredbe prepovedan promet:

– v petek pred Veliko nočjo od 14.00 do 21.00 ure,

– ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 8.00 do 21.00 ure.

(2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka je za vozila iz prejšnjega člena prepovedan promet od vključno zadnjega konca tedna (sobota in nedelja) v juniju do vključno prvega konca tedna (sobota in nedelja) v septembru (turistična sezona):

– ob sobotah od 8.00 do 13.00 ure,

– ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 8.00 do 21.00 ure.

(3) Ne glede na prejšnji odstavek je na cestah iz prvega odstavka 4. člena te odredbe z zaporedno številko 14., 15., 16., 17. in 25. v obdobju iz prejšnjega odstavka prepovedan promet za vozila iz prejšnjega člena te odredbe:

– ob sobotah od 6.00 do 16.00 ure,

– ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 8.00 do 24.00 ure.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:
To nekaj narobe gledaš.
Imaš prav. Kliknil sem na prvi link na zakon iz leta 2004. Tam pa je bilo tako:
Citat:
(4) Kadar je hitrost vozila iz prejšnjega odstavka za več kot polovico nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, mora voznik takega vozila vklopiti varnostne utripalke, razen če uporablja rumeno utripajočo luč v skladu s 128. členom tega zakona. Ko se za njim nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.
Še ena bedarija, da bi pri nas moral za čisto navadno ušivo vožnjo vsako leto na novo študirati zakonodajo.

Torej po 45.členu ima policija orodje, da ukrepa proti voznikom, ki vozijo neupravičeno počasi. To so predvsem vozniki avtomobilov. Voznik traktorja ne more voziti hitreje, kot vozi njegovo vozilo. Ampak ali je kdo videl, da bi za radarjem na mestu, kjer je denimo 70 km/h omejitev, cuknili ven tistega, ki se je na čelu peljal s 50 km/h ali še manj v normalnih voznih razmerah? Ali pošiljajo domov položnice, če se mimo stacionarnega radarja na avtocesti pelješ z osebnim avtomobilom 80 km/h?

jansatovaurska

Pripravnik
27. sep 2011
695
0
16
Citat:
Uporabnik stein pravi:

Nima omejitev veze. Če delaš gužvo, jih moraš naprej pustiti. " na prvem primernem kraju" , kot piše.

In kje se ti bo umaknil traktorist , ki ima skupno težo čez 15 ton ali ve? Na neutrjeni bankini?

Fantje..današnji traktorji s priključki dosegajo težo večjih tovornjakov..in s tem ni šale da bi se kr tako mimogrede umaknil razgretemu vozniku v avtomobilu..

Cesta je pa itak od vseh..a ne?

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
Jap, šmarnca je hudič.

Ni pihal --torej ne klobasaj da je bil pijan.
hysterical-1.gif

Če je bil pa trezen in ni vedel kakšne posledice ima zavrnitev pihanja, potem pa sploh ni za na njivo, kaj šele cesto.

jansatovaurska

Pripravnik
27. sep 2011
695
0
16
Mogoče ga je pač samo tako razkurilo ko mu je polcaj pokazal na radarju tistih famoznih 26km/h..pač norčevanje s strani polcajev..

Sj bi tud jst mu rekel če je vse v redu z njemu..

tomi

Guru
1. sep 2007
18.568
9.812
113
40
MB
Citat:
Uporabnik badguy777 pravi:
Na par 100m je vedno plac kamor se lahko umakneš.Je sicer tudi pomembno, če/kaj maš prihaklano odzadaj, ampak veš kaj mislim.Kolona pa se tut ne naredi v sekundi... Pa običajno traktoristi vozijo po domačih cestah, nena se pelje v sosednji kraj ,10km vstran.Tak da sigurni ve al pa bi mogo vedet , kje se umaknit.

se vidi da se ne voziš ob frekventnih urah ruše-mb in pop nazaj
grin1.gif

glej zjutraj srečam na cesti vse možno kmetijsko mehanizacijo, ni da ni, umika se noben ne dokler ni za njim res 2 km kolone
stupid-1.gif

po tretji uri pa isto v obratno smer ... samo da je kolona pač 2,5x

p.s. te pa nea kao ti kmetje in to delajo od zore do mraka? tu pri nas vsi ob treh pičijo z stroji proti domu isto ko mi vsi ostali
grin1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Ali pošiljajo domov položnice, če se mimo stacionarnega radarja na avtocesti pelješ z osebnim avtomobilom 80 km/h?
Kdo bo junak in probal?
Ajde, eni veste lokacije teh radarjev na pamet.
Kdo ima jajca?
cool-1.gif

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.814
5.923
113
Kam se lahko kmet s traktorjem in naloženo prikolico umakne ? Se lahko za minuto/dve ustavi na avtobusnem postajališču ?
Bankine so v glavnem neutrjene in kdor je vozil še kaj težjega od avta ve kaj to pomeni (nimaš kaj tam iskat, ker boš pristal v grabi)..

hitrosti za traktor:
http://www.tecajcpp.com/cpp/hitrost.php

50 km/h:
> traktor, ki ima vzmeteno najmanj sprednjo premo in ima delovno zavoro, ki deluje na vsa kolesa traktorja, in traktor z vzmeteno najmanj sprednjo premo in vzmetenim priklopnikom ter z delovno zavoro, ki deluje na vsa kolesa traktorja in traktorskega priklopnika
40 km/h:
> traktor z delovno zavoro, ki deluje na vsa kolesa traktorja in traktor z vzmetenim
priklopnikom, katerega delovna zavora deluje na vsa kolesa traktorja in traktorskega priklopnika,
30 km/h:
> za traktor, razen traktorja iz prejšnjih točk,

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
p.s. te pa nea kao ti kmetje in to delajo od zore do mraka? tu pri nas vsi ob treh pičijo z stroji proti domu isto ko mi vsi ostali
grin1.gif
Pa delaj ti malo dalj in ne boš padel v gužvo...
Moje mnenje je, da če je cesta namenjena tudi temu, da se gre marsikdo gor športno aktivnost, potem se naj po njej pelje tudi kmet s traktorjem. Kolesarja v gužvi na povprečni naši cesti enako težko varno prehitiš kot traktorista. Ko se mi mudi, mi gresta oba enako na živce.