NI fora samo menjavanje priključkov, z nekaterimi narediš bistveno lažje ter hitreje.
Bom podal moj primer, 4 leta nazaj sem kupil (z lastnim denarjem, brez subvencij in ostalega) nov 85km traktor (oznaka je sicer 95 ampak ima nekaj rezerve, pa ne vem če kdaj pride do 95 konjev, lahko bi ga pa odprl na 110 če bi želel), poleg tega še strižno koso. Lahko bi vzel na disk ampak kar jaz pokosim bo tole dovolj. Za lažje delo z drvmi sem si nabavil še vitlo z daljincem ter cepilec. Obenem sem nabavil še par strojev, pa ne bom zdaj našteval da ne izpade da se hvalim. Je pa res da recimo s traktorsko pokosim trikrat hitreje kot bi z BCS, pa tudi slednjo na par koncih še rabim. Drva lahko vlačim sam, ne rabim še nekoga da mi vleče, ali pa potegnem par metrov pa se baraba zavali ravno za kakšno skalo ali štor.
Ker pa zadnje čase vsi vidijo samo subvencije, za traktor sem dal 50 jurjev, kar bi zneslo nekje 100 let subvencij. Če kdo želi mu prepustim subvencije pa naj si z njimi nakupi stroje ter obdeluje kolikor pač je za obdelavo. Tudi s kopačico bo sfrezal njivo, kopačica stane recimo 500€, verjetno pa bom jaz prej naredil z vrtavkasto brano ki stane desetkrat več, ali pa 15x, ni pomembno. Ampak s starim traktorjem pol strojev še dvignil skoraj ne bi, ne pa da bi z njimi lahko delal (brana recimo tehta 820kg po specifikacijah), star traktor pa samo z zadnjim pogonom recimo 2500 kg.
Ampask dokler bom lahko in bo zdravje služilo bom nekaj migal, dobička tako ali tako ni, ampak raje jem svoje meso in svoj krompir, pa čeprav me na koncu pride dražje kot iz trgovine. Sicer pa vsakemu svoje, nekateri raje delajo selfije na kavču medtem ko drugi gledajo v nebo ali bo vreme in bo lahko nekaj naredil ali bo čakal na boljše čase.
PS tudi cvička ne tankam, ga nikoli nisem in ga tudi sedaj ko je "požegnan" s strani države ne bom, kar porabim nafte bom že požrl tisto razliko, pa vprašanje sploh če mi pripada glede na velikost kmetije, verjetno Daniel pokuri nafte v enem dnevu kolikor jaz v mesecu ali pa letu.
Pa dovolj...