Planet Golob

disc

Guru
4. feb 2011
2.449
569
113
Sej kmetje niso protestiral , ker bi hoteli višje subvencije. Oni imajo dovolj tega, da imajo stalno nove omejitve (zadnja je natura 2000, če se ne motim), folk iz pisarn jim diktira, kdaj in kje lahko kosijo in obdelujejo zemljo in to, da imajo poleg svojega dela, še ogromno dela s papirologijo oz birokracijo.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.593
2.407
113
Pomurje
Imaš prav.
Samo zaradi tega je treba it v bruselj ne ljubljano.
In to ne včeraj, ampak prej.

Leta 2035 bo prepozno protestirat po ljubljani, ker več ne bo avta na bencin/dizel in poceni goriva.
Sintetika pa bo svinjsko draga.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
če nimajo profita, lahko zaprejo kmetijo.... ni profita, ni denarja za opremo, seme, škropiva, splošne investicije......
Popoldanske kmetije, kjer je dohodek sekundarnega pomena, lahko tako preživijo in delajo hrano zase + 20% viška. Ampak imajo lastniki drugo primarno zaposlitev, vsaj eden od družine.

Pa še to, veš kok hitro se travnik/njiva zaraste z grmovjem? Vsako leto ga lahko poje trnje/grmovje na širini 2m...

men pa je zanimivo, da se tukaj ne omenja trgovcev, ki jim stiskajo cene v poden.

• Všeč mi je
Reactions: Gavran in kajpace

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Ne vem ce si proti kmetom, si pa en mali nevoscljivi mozicelj, ki ocitno meni da kmet mora trpeti na soncu in si ne zasluzi klime.

men je neverjetno da lahko iz enega cloveskega bitja taka skodezeljnost veje ven.
Nisem nevoščljiv, želim samo povedati, da nimajo proti ničemur protestirati in da so za te proteste nahujskani od se ve koga.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Mogoče še malo za oris povečanja stroškov skozi leta.
Leta 2003 je traktor Landini Ghibli 94 KM stal preračunano 34000 eur. Sicer ni imel neke posebne elektronike, bolj klasika varianta. Danes takega po moje pod 70k eur ne dobiš. Sicer nisem spraševal ampak predvidevam, da bi bil nekje tam.

Mleko je bilo takrat plačano tam nekje okrog 30 euro centov. Enako je bilo plačano tudi tam nekje 2 leti nazaj. Nekateri temu rečejo tudi cenovne škarje.
Po kateri ceni pa računaš mleko ljudem, ki pridejo ponj k tebi na kmetijo? Stavim, da ne po 30c, pa po 60c tudi ne.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Sicer pa, da se malo pohvalim

Stery 430 letnik 1975, živ bog ne ve koliko ur ima, nekih 15 let števec ne dela več, pa je že takrat kazal 14.000 ur.
Torpedo 7506 letnik 1983, enaka fora s števcem, je pa bil pred tem na kombinatu, tako, da je najbrž obrnil že krepko čez 10.000 ur.
Landini Ghibli letnik 2003, ravno tako števec ur ne dela več iz neznanega razloga, ima jih tam nekje 7000 okvirno nov števec je tam okrog jurja, preveč...
NH T4050 letnik 2011, 7700 ur kupljen rabljen par let nazaj s 5600 urami. Takrat je bil 24k eur.

Tako čez palec bi za vse 4 pa mogoče vseeno dobil nekih 35k eur.

Nov traktor primeren za tako velikost kmetije, če gledaš še malo za naprej je pa trenutno tam okrog 140k eur z DDV za 140 KM 4 cilindre motor.
V nekem komentarju je pišoči vprašal soseda, popoldanskega kmeta in s 5 ha zemlje, zakaj ima tri traktorje. Odgovoril mu je, da zato, ker je pretežko menjavati priključke.

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.809
388
83
Vipavska dolina
NI fora samo menjavanje priključkov, z nekaterimi narediš bistveno lažje ter hitreje.
Bom podal moj primer, 4 leta nazaj sem kupil (z lastnim denarjem, brez subvencij in ostalega) nov 85km traktor (oznaka je sicer 95 ampak ima nekaj rezerve, pa ne vem če kdaj pride do 95 konjev, lahko bi ga pa odprl na 110 če bi želel), poleg tega še strižno koso. Lahko bi vzel na disk ampak kar jaz pokosim bo tole dovolj. Za lažje delo z drvmi sem si nabavil še vitlo z daljincem ter cepilec. Obenem sem nabavil še par strojev, pa ne bom zdaj našteval da ne izpade da se hvalim. Je pa res da recimo s traktorsko pokosim trikrat hitreje kot bi z BCS, pa tudi slednjo na par koncih še rabim. Drva lahko vlačim sam, ne rabim še nekoga da mi vleče, ali pa potegnem par metrov pa se baraba zavali ravno za kakšno skalo ali štor.
Ker pa zadnje čase vsi vidijo samo subvencije, za traktor sem dal 50 jurjev, kar bi zneslo nekje 100 let subvencij. Če kdo želi mu prepustim subvencije pa naj si z njimi nakupi stroje ter obdeluje kolikor pač je za obdelavo. Tudi s kopačico bo sfrezal njivo, kopačica stane recimo 500€, verjetno pa bom jaz prej naredil z vrtavkasto brano ki stane desetkrat več, ali pa 15x, ni pomembno. Ampak s starim traktorjem pol strojev še dvignil skoraj ne bi, ne pa da bi z njimi lahko delal (brana recimo tehta 820kg po specifikacijah), star traktor pa samo z zadnjim pogonom recimo 2500 kg.
Ampask dokler bom lahko in bo zdravje služilo bom nekaj migal, dobička tako ali tako ni, ampak raje jem svoje meso in svoj krompir, pa čeprav me na koncu pride dražje kot iz trgovine. Sicer pa vsakemu svoje, nekateri raje delajo selfije na kavču medtem ko drugi gledajo v nebo ali bo vreme in bo lahko nekaj naredil ali bo čakal na boljše čase.
PS tudi cvička ne tankam, ga nikoli nisem in ga tudi sedaj ko je "požegnan" s strani države ne bom, kar porabim nafte bom že požrl tisto razliko, pa vprašanje sploh če mi pripada glede na velikost kmetije, verjetno Daniel pokuri nafte v enem dnevu kolikor jaz v mesecu ali pa letu.
Pa dovolj...

• Všeč mi je
Reactions: mosseero in nacek

delter333

Guru
21. maj 2010
1.928
1.627
113
Notranjska
Se dobro zavedam, da je dosti dela in da morajo delati s profitom. In prav nič ni narobe s tem, saj vsi delamo za denar in lastno korist. Moti me le način, kako se želi kmete prikazati kot neke altruiste, ki se mučijo zaradi nas in se žrtvujejo, da imamo mi kaj jesti.
V bistvu se, voda in hrana je osnova za življenje potem pride pa prostor za bivanje in vse ostalo. V principu lahko vso hrano uvoziš samo potem imaš drugo Širilanko.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.993
3.649
113
Imaš prav.
Samo zaradi tega je treba it v bruselj ne ljubljano.
In to ne včeraj, ampak prej.

Leta 2035 bo prepozno protestirat po ljubljani, ker več ne bo avta na bencin/dizel in poceni goriva.
Sintetika pa bo svinjsko draga.
So kar v Ljubljani poskrbeli za še nekaj dodatnih omejitev, ki jih eu nikoli ni predpisovala. Tako, da bi lahko rekli, da je "krivda" deljena.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.993
3.649
113
Po kateri ceni pa računaš mleko ljudem, ki pridejo ponj k tebi na kmetijo? Stavim, da ne po 30c, pa po 60c tudi ne.
70 centov. Prej sem imel 50, ampak je potem odkupna cena mlekarne dosegla 50 centov in sedaj spet pada. Ampak tega gre tam nekih 15 litrov na mesec in od tega ne nihče ne bo obogatil in nihče bankrotiral.

Še enkrat pa ti povem, da se ne trudi komentirati stvari, ki jih čisto zares ne poznaš, ker se vidi iz vesolja, da ne veš, kaksni so razlogi za proteste, niti se nisi potrudil prebrati teh razlogov, ti samo rines neko politiko konstantno v to.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.993
3.649
113
V nekem komentarju je pišoči vprašal soseda, popoldanskega kmeta in s 5 ha zemlje, zakaj ima tri traktorje. Odgovoril mu je, da zato, ker je pretežko menjavati priključke.
A te boli, če jih ima? To je delovni stroj in ne igrača za luksuz. Stari pa se ne prodajajo, ker ne dobiš nič zanj. A tu bi uvedel obvezno odprodajo, če ne naredi vsaj 300 ur letno? Ker pišeš že take, kot, da bi ti to lahko prišlo na misel.

B81

22. jul 2007
37.619
10.912
113
Mater ko en lenuh ocita delovnim ljudem..

Dejstvo je, da mi, ki delamo v pisarnah ipd. in ne (vec) na kmetijah, sploh ne vemo kaj je delo.
Se enkrat, ne vemo, kaj je delo.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.575
4.723
113
Ne poznam kmeta, ki bi slabo živel in ne poznam kmeta, ki ne bi vsak dan v letu razmišljal kaj ima še za naredit tisti dan, ker dela nikoli ne zmanjka. Fouš jim nimaš bit čisto nič, ker si svoje vsekakor zaslužijo. Da jim neki kravatar jemlje zemljo in zapoveduje kmetovanje, je kriminal. Enako kot vlada in EU s svojo zgrešeno zeleno politiko jemljeta tudi vsem ostalim. Ko ti bogat jemlje v tvoje dobro in v imenu neke agende... hkrati pa 80% ostalega sveta dela nasprotno in se ti smeje.

• Všeč mi je
Reactions: kajn
Nisem nevoščljiv, želim samo povedati, da nimajo proti ničemur protestirati in da so za te proteste nahujskani od se ve koga.

JANŠA JE ZADI, JANŠAAAAA!!!! jao bože mili

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.245
3.691
113
Če prav razumem gre (tudi, predvsem?) za tole - evropski prvaki (beri: bedaki) po % površine države pod Natura 2000:
FupBxa2XoAM0w6F.png

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.084
16.247
113
Če prav razumem gre (tudi, predvsem?) za tole - evropski prvaki (beri: bedaki) po % površine države pod Natura 2000:
Poglej priponko 67028Sem že citiral njihove

Tole sem enkrat že citiral pa bom še enkrat:

Kmetje so zahteve do vlade zbrali v več točkah. Med njimi so, naj nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja, da se zmanjšajo območja Nature 2000, da se kmetje ne obremenjujejo z novimi davki, da so ukrepi jasni in administrativno nezahtevni, da se neposredna plačila uskladijo z inflacijo, da se zmanjša populacija zveri in divjadi, da se uredi zaščita najboljših kmetijskih zemljišč, ter zavrnejo uredbe o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev.
vir

Ampak ja, prosto po biziju kmetje "nimajo proti ničemur protestirati in so za te proteste nahujskani od se ve koga" :bonk: