Planet Golob

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.993
3.648
113
Mogoče še malo za oris povečanja stroškov skozi leta.
Leta 2003 je traktor Landini Ghibli 94 KM stal preračunano 34000 eur. Sicer ni imel neke posebne elektronike, bolj klasika varianta. Danes takega po moje pod 70k eur ne dobiš. Sicer nisem spraševal ampak predvidevam, da bi bil nekje tam.

Mleko je bilo takrat plačano tam nekje okrog 30 euro centov. Enako je bilo plačano tudi tam nekje 2 leti nazaj. Nekateri temu rečejo tudi cenovne škarje.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.593
2.407
113
Pomurje
Sicer pa, da se malo pohvalim

Stery 430 letnik 1975, živ bog ne ve koliko ur ima, nekih 15 let števec ne dela več, pa je že takrat kazal 14.000 ur.
Torpedo 7506 letnik 1983, enaka fora s števcem, je pa bil pred tem na kombinatu, tako, da je najbrž obrnil že krepko čez 10.000 ur.
Landini Ghibli letnik 2003, ravno tako števec ur ne dela več iz neznanega razloga, ima jih tam nekje 7000 okvirno nov števec je tam okrog jurja, preveč...
NH T4050 letnik 2011, 7700 ur kupljen rabljen par let nazaj s 5600 urami. Takrat je bil 24k eur.

Tako čez palec bi za vse 4 pa mogoče vseeno dobil nekih 35k eur.

Nov traktor primeren za tako velikost kmetije, če gledaš še malo za naprej je pa trenutno tam okrog 140k eur z DDV za 140 KM 4 cilindre motor.
Si imel en kup možnosti dobit novega za 50% trzne vrednosti.
Eni celo 25%.
Tito je rekel znajdi se, kardelj pa če se veš!

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.593
2.407
113
Pomurje
haha, to lahko izjavi le kakšno razvajeno tele iz interneta.

Bi te rad videl po 6 urah oranja, gledanja nazaj, da dobiš heksnšus po 3 urah, potem letiš nekaj pojest domov pa še druge 4 ure istega dela. In to na zračnem sedežu, ki te več ne nabija v križ, kot te je od 10 leta naprej do recimo 35ega konstantno in imaš še danes posledice....in ja, okna se zaprejo in klima dela, do nakupa takega pa se nažreš prahu ob delu, umetnega prahu ob trosenju, apna...

in zaradi takih imaš ti kaj za jest, neotesanec nerazgledani.
Ti pa že dolgo nisi bil na moderni kmetiji.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.993
3.648
113
Si imel en kup možnosti dobit novega za 50% trzne vrednosti.
Eni celo 25%.
Tito je rekel znajdi se, kardelj pa če se veš!
In kdaj so dajali 50 in 25%? In s tem ne mislim prirejenih gozdarskih razpisov, kjer so bile vse vloge izpolnjene in vložene 1 uro po odprtju razpisa, mislim, da celo opolnoči.

• Všeč mi je
Reactions: 8888

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.593
2.407
113
Pomurje
Je kar malo zaskrbljujoče, če obiskuješ samo moderne posodobljene kmetije in si na podlagi tega ustvarjaš mnenje, še za 55.000 tistih, ki pa morda niso tako moderne.

Moje mnenje je da si krvavo zaslužite denar.
Moje mnenje je, da ste veliko bolj "bogati" in veliko lažje preživite, kot delavec v katerikoli tovarni-firmi.
Če se pa z malo kmetijo želite primerjati z lastnilomobrtnikom/podjetnikom pa imate nerealne predstave.
Velike kmetije pa po vrednosti z lahkoto šijejo privatnike/menedžerje

• Všeč mi je
Reactions: bizi

B81

22. jul 2007
37.617
10.911
113
Moje mnenje je da si krvavo zaslužite denar.
Moje mnenje je, da ste veliko bolj "bogati" in veliko lažje preživite, kot delavec v katerikoli tovarni-firmi.
Če se pa z malo kmetijo želite primerjati z lastnilomobrtnikom/podjetnikom pa imate nerealne predstave.
Velike kmetije pa po vrednosti z lahkoto šijejo privatnike/menedžerje
Ma kaj ti to pomaga? Delavec naspara dnar in gre na morje, kmet pa ne. Veliki kmeti imajo kakega zaposlenega itd.. srednje in male kmetije pa ne in 50 krav ne morejo vlacit zraven v zrce. Tamiceni pa tudi tistih dveh ne pelje zraven.

Prej so ljudje ziveli na vasi, danes vsi silijo v mesta, male kmetije se zapirajo, velike pa posledicno vecajo, da se ohranja pridelava hrane.

delter333

Guru
21. maj 2010
1.928
1.627
113
Notranjska
Zakaj misliš, da sem proti kmetom? Tako lepo kot zadnja leta, jim že nikoli ni bilo. Subvencije, odškodnine, nepovratna sredstva, ni da ni. Turistične kmetije, ki so pravi hoteli, rastejo kot gobe po dežju, traktorjev na prebivalca največ na svetu, tudi takih s klimo in stereo muziko, da se preveč ne pretegnejo.
Traktor je predvsem delavni stroj in ne osebno vozilo. Ali je kmet res toliko manj vreden da ko dela ne sme poslušati muzike ob prijetni temperaturi? Ali lahko samo ti uživaš v klimi z bouse slušalkami na glavi?

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.312
2.942
113
Lublana
Obišči stran
Moram se oglasit, ker tole je pa res smešno. Razumem, da se marsikdo s protestom kmetov ne strinja in jih ne podpira zaradi drugačnega prepričanja. Ampak, da se jim pa naprej meče delovne stroje je pa res na nivoju nepismenega debila. Kaj, če protestirajo recimo delavci v proizvodnji, jim boste očitali dragega robota, ki na liniji opravi pol dela? Pa pozimi ogrevane in poleti ohlajene prostore kjer delajo? Najbolje, da kar zunaj pod milim nebom postavijo proizvodno linijo. Eni ste res moteni.

dandelion

Zelenc'
8. jan 2023
15
-7
3
Bi te rad videl po 6 urah oranja, gledanja nazaj, da dobiš heksnšus po 3 urah, potem letiš nekaj pojest domov pa še druge 4 ure istega dela. In to na zračnem sedežu, ki te več ne nabija v križ, kot te je od 10 leta naprej do recimo 35ega konstantno in imaš še danes posledice....in ja, okna se zaprejo in klima dela, do nakupa takega pa se nažreš prahu ob delu, umetnega prahu ob trosenju, apna...

in zaradi takih imaš ti kaj za jest, neotesanec nerazgledani.

Ko to berem, se mi kmeti skoraj zasmilijo, ko se tako altruistično žrtvujejo za nas, da imamo kaj jesti. :D

• Žalosti me
Reactions: kajn

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
Zakaj misliš, da sem proti kmetom? Tako lepo kot zadnja leta, jim že nikoli ni bilo. Subvencije, odškodnine, nepovratna sredstva, ni da ni. Turistične kmetije, ki so pravi hoteli, rastejo kot gobe po dežju, traktorjev na prebivalca največ na svetu, tudi takih s klimo in stereo muziko, da se preveč ne pretegnejo.
Ne vem ce si proti kmetom, si pa en mali nevoscljivi mozicelj, ki ocitno meni da kmet mora trpeti na soncu in si ne zasluzi klime.

men je neverjetno da lahko iz enega cloveskega bitja taka skodezeljnost veje ven.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.658
3.937
113
Ljubljana
hmpg.net
Moram se oglasit, ker tole je pa res smešno. Razumem, da se marsikdo s protestom kmetov ne strinja in jih ne podpira zaradi drugačnega prepričanja. Ampak, da se jim pa naprej meče delovne stroje je pa res na nivoju nepismenega debila. Kaj, če protestirajo recimo delavci v proizvodnji, jim boste očitali dragega robota, ki na liniji opravi pol dela? Pa pozimi ogrevane in poleti ohlajene prostore kjer delajo? Najbolje, da kar zunaj pod milim nebom postavijo proizvodno linijo. Eni ste res moteni.
Sam traktorjev nisem očital, samo našel sem vir, i trdi, da je 22 let povprečna starost traktorjev povsod po svetu kjer so delali raziskavo)

Tvoja trditev: ", jim boste očitali dragega robota, ki na liniji opravi pol dela? Pa pozimi ogrevane in poleti ohlajene prostore kjer delajo? " je popolnoma napačna.
Če bi res rad primerjal, potem se vprašaj ali so kmečki delavci, ki jih veleposestva najemajo, da z njihovimi traktorji obdelujejo zemljo, kjer niso lastniki, bili na protestih?
Teh "kmetov" ni bilo, ker v Sloveniji tega pravzaprav skoraj ni več. In to je posledica agrarne reforme iz prejšnje države.

Bi pa zelo rad vedel, kaj se je v zadnjem letu tako spremenilo, da je potrebno sedaj tako izrazito in glasno protestirati. Ali imajo kmetje (in njihova organizacija) in zdravniki (in njihova organizacija) kaj skupnega?

dandelion

Zelenc'
8. jan 2023
15
-7
3
Sej se ti ne rabijo, sam zate naj bodo pridelki 10x drazji in dobis zraven se pravico do uzivanja ob gledanju nekoga drugega ko dela.

Želel sem samo povedati, da jih ni treba prikazovati kot neke mučenike. Za njih je to služba in delajo za svoj profit, ne pa za naše dobro. Če ne bi imeli profita, jih ne bi kaj dosti skrbelo, kaj bomo vsi ostali jedli.
Drugače pa nimam nič proti njim, kot tudi proti frizerjem, trgovcem, in vsem ostalim poklicnim skupinam nimam nič.

• Všeč mi je
Reactions: cvetka2

kajn

Guru
5. okt 2007
2.840
1.685
113
Iskajoč brata
Želel sem samo povedati, da jih ni treba prikazovati kot neke mučenike. Za njih je to služba in delajo za svoj profit, ne pa za naše dobro. Če ne bi imeli profita, jih ne bi kaj dosti skrbelo, kaj bomo vsi ostali jedli.
Drugače pa nimam nič proti njim, kot tudi proti frizerjem, trgovcem, in vsem ostalim poklicnim skupinam nimam nič.
če nimajo profita, lahko zaprejo kmetijo.... ni profita, ni denarja za opremo, seme, škropiva, splošne investicije......
Popoldanske kmetije, kjer je dohodek sekundarnega pomena, lahko tako preživijo in delajo hrano zase + 20% viška. Ampak imajo lastniki drugo primarno zaposlitev, vsaj eden od družine.

Pa še to, veš kok hitro se travnik/njiva zaraste z grmovjem? Vsako leto ga lahko poje trnje/grmovje na širini 2m...

• Všeč mi je
Reactions: visek_izobrazbe

dandelion

Zelenc'
8. jan 2023
15
-7
3
če nimajo profita, lahko zaprejo kmetijo.... ni profita, ni denarja za opremo, seme, škropiva, splošne investicije......
Popoldanske kmetije, kjer je dohodek sekundarnega pomena, lahko tako preživijo in delajo hrano zase + 20% viška. Ampak imajo lastniki drugo primarno zaposlitev, vsaj eden od družine.

Pa še to, veš kok hitro se travnik/njiva zaraste z grmovjem? Vsako leto ga lahko poje trnje/grmovje na širini 2m...

Se dobro zavedam, da je dosti dela in da morajo delati s profitom. In prav nič ni narobe s tem, saj vsi delamo za denar in lastno korist. Moti me le način, kako se želi kmete prikazati kot neke altruiste, ki se mučijo zaradi nas in se žrtvujejo, da imamo mi kaj jesti.

• Všeč mi je
Reactions: bizi in cvetka2