Planet Golob

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.997
3.652
113
Nimam nobenega traktorja s CommonRail, tako, da težko rečem ampak po moje ne bi smelo biti težav.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.682
6.443
113
Kazen za metulja, ki ga na Barju še niso videli.

Ministrstvo za naravne vire in prostor je po opominu Evropske komisije namreč objavilo številne omejitve za kmete s teh območij. Te med drugim obsegajo prepovedujejo pašo, gnojenje in postavljajo datum prve košnje trave šele po 1. avgustu. Vse to z namenom, da se izognejo kazni, s katero grozi Evropska komisija. Z ministrstva za naravne vire in prostor so posebej za nas pojasnili, da ta okvirno znaša 280.000 evrov.

Nimam nobenega traktorja s CommonRail, tako, da težko rečem ampak po moje ne bi smelo biti težav.
injektorji znajo nastradati..se spominm pred leti je model tankal kurilca v nov HDi motor, pa so šli injektorji zugrunt, isto bi utegnilo biti tule. Ja v kaka stara jajca (avto, traktor itd) lahk tankaš tud solatno olje sam v novejše pa si jaz ne bi upal. so vseeno preveč delikat

biodizel je pa "zakon" ker ima vsaj 6x več dušikovih izpustov napram navadnemu fosilnemu dizlu. Raziskavo je leta nazaj delal Kmetisjki inštitut, kjer so dokazali da ima biodizel vs. navadn dizel 6x več NOx v izpustu...hec pa je da je pri dizlu poleg trdih delcev NOx (nerazgrajene aminokisline in ostale tvorbe, katere vsebujeo vezan dušik) tadrugi najhujši izpust....zdej pa bod pameten

delter333

Guru
21. maj 2010
1.928
1.627
113
Notranjska
Kakšno sprenevedanje. Ko meščani zahtevajo, da podeželani živijo z precej nadpovprečno populacijo zveri in njihova rešitev, ki je očitno še nikoli niso videli v praksi je, naj si postavijo ograje in kupijo pse. Seveda je zadeva na papirju v nulo, ko pa treba vse te pse nahraniti pa itak vidiš, da ti pojedo ves zaslužek, ki bi ga morda imel s čredo, da ne omenjamo stroškov nabave. Ograje so pa podobna bedarija, kar naenkrat bomo kar vse kjer stoletja ni bilo ograj ogradili. A kak tvoj znanec je posrednik za ograje?

Take nebuloze lahko trosi samo teoretik iz bloka, ki je najbližje naravi bil tam okrog rožnika.

Kar se pa žuželk tiče, pa ima očitno tale zgolj še kakšen teden, nato bo umrla od lakote... daj stopi kdaj iz tega sveta fikcije v katerem živiš in se spusti na zemljo.

Poglej priponko 67029
Pazi na Rožniku se je pred leti tudi sprehajal medo, no takrat so aktivirali specijalce da so ga potamanili. Nisem pa videl nobenih transparentov proti temu, zdaj a je to hinavščina ali Rožnik ni naravni habitat za medveda? :bonk:

• Všeč mi je
Reactions: nacek in Marxon

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.997
3.652
113
Saj, ravno zato pa sprenevedanje. Če medo slučajno spet zatava tja bo pa udarila vsesplošna pozanljivost in bo zahtavana takojšnja odstranitev tistega medveda, ki bi si drznil vznemirjati Ljubljančane na sprehodih v naravi. Mi sicer vidimo dvoličnost, oni pa je očitno ne.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.997
3.652
113
injektorji znajo nastradati..se spominm pred leti je model tankal kurilca v nov HDi motor, pa so šli injektorji zugrunt, isto bi utegnilo biti tule. Ja v kaka stara jajca (avto, traktor itd) lahk tankaš tud solatno olje sam v novejše pa si jaz ne bi upal. so vseeno preveč delikat

biodizel je pa "zakon" ker ima vsaj 6x več dušikovih izpustov napram navadnemu fosilnemu dizlu. Raziskavo je leta nazaj delal Kmetisjki inštitut, kjer so dokazali da ima biodizel vs. navadn dizel 6x več NOx v izpustu...hec pa je da je pri dizlu poleg trdih delcev NOx (nerazgrajene aminokisline in ostale tvorbe, katere vsebujeo vezan dušik) tadrugi najhujši izpust....zdej pa bod pameten
Lahko bi fasali zaradi žvepla. V tem kurilnem olju, ki je na voljo sedaj je delež žvepla bistveno zmanjšan. Sicer so tudi meni Continentalovi injektorji šli na nekje 170.000 km, tako, da je lahko bila tudi roba z napako.

Saj kar se onesnaževanja tiče bi bilo najbolje, da bi imeli vsi nove traktorje z DPF in Adblue ampak to pričakovati je iluzorno. Niti si nočem predstavljati, kako bi to izgledalo, taki kot bizi bi najbrž doživeli samovžig za tipkovnico.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Spet mestni fantek pametuje... Verjetno nisi menjal priključkov v lajfu, pa ti preklaplej prečno rotacijsko in pajka, pa nakladalko... Da te vidim. V enem dnevu bi bil revež zlomljen in leto dni na bolniški....

dva traktroja imajo že zato, če ker zataji, ponavadi je pri taki kmetiji en novejši in dva starejša in ja z 5h imaš samo mulca da ti pomaga al pa še to ne.
Si svetovni kreten ki nima blage o ničemer.

da o ostalih priključkih ne govorim, trosilec........ Ko je košnja ti nimaš cajta preklpljat, ampak skačeš iz traktorja na traktor....
Samo tak kreten kot ti, je videl, da sem tisto pripombo napisal jaz. :bonk:Sicer naj pa imajo kmetje zaradi mene za vsak priključek svoj traktor, če jim tako paše. Samo potem naj ne jamrajo, da so reveži. :jok:

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Kakšno sprenevedanje. Ko meščani zahtevajo, da podeželani živijo z precej nadpovprečno populacijo zveri in njihova rešitev, ki je očitno še nikoli niso videli v praksi je, naj si postavijo ograje in kupijo pse. Seveda je zadeva na papirju v nulo, ko pa treba vse te pse nahraniti pa itak vidiš, da ti pojedo ves zaslužek, ki bi ga morda imel s čredo, da ne omenjamo stroškov nabave. Ograje so pa podobna bedarija, kar naenkrat bomo kar vse kjer stoletja ni bilo ograj ogradili. A kak tvoj znanec je posrednik za ograje?

Take nebuloze lahko trosi samo teoretik iz bloka, ki je najbližje naravi bil tam okrog rožnika.

Kar se pa žuželk tiče, pa ima očitno tale zgolj še kakšen teden, nato bo umrla od lakote... daj stopi kdaj iz tega sveta fikcije v katerem živiš in se spusti na zemljo.

Poglej priponko 67029
Lahko bi vedel, da ta ptica ne živi od žuželk. Kdaj si nazadnje slišal slavčka. Seveda boš rekel, da ga vsako jutro.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.997
3.652
113
Samo tak kreten kot ti, je videl, da sem tisto pripombo napisal jaz. :bonk:Sicer naj pa imajo kmetje zaradi mkene za vsak priključek svoj traktor, če jim tako paše. Samo potem naj ne jamrajo, da so reveži. :jok:
Pojem revščine je precej širok in ne zgolj pri kmetih. Od mentalne naprej.

Sicer pa zanimivo, da se še naprej čutiš poklicanega komentirati stvari o katerih ne veš nič. Tvoj modus operandi se ustavi pri "če ne razmišljaš kot jaz ne jamraj in bodi tiho".

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Imam vrabcev in lastovic toliko, da slavček niti do besede ne pride.

Lahko predložiš kakšno raziskavo o pomanjkanju žuželk?
Ali je ta dovolj znanstvena?

Pa še citat iz sicer zaklenjenega članka

Tudi entomolog in eden od avtorjev razstave Svet žuželk v Domžalah Stane Gomboc zaradi pomanjkanja raziskav ne more z gotovostjo trditi, koliko manj žuželk je v Slovenji: »Ocenjujem, da je število žuželk od moje mladosti močno upadlo, rekel bi, da za okrog polovico, v drugih evropskih državah še bolj. Koliko vrst je pri nas izumrlo, pa ne vemo natančno, ker se z njimi ukvarja premalo ljudi, in še to večina ljubiteljsko. Da so izginile, vemo le za nekatere markantne vrste, kot so dnevni metulji.«

Izumirajo kobilice, ostajajo komarji​

Vzrokov, zakaj izginjajo žuželke, je več, vsi pa so povezani s človeškim vplivom na naravo. »Vsekakor v zadnjem času k temu zelo veliko prispeva globalizacija, zaradi katere je v Evropo zanesenih precej tujerodnih vrst, obenem poceni pridelana hrana ljudi sili k večji intenzivnosti kmetijske pridelave. Rotacijski deli ob košnji, obračanju mrve in baliranju pomorijo večino žuželk na travnikih. Sami težki stroji jih pri vsakokratni obdelavi še veliko potlačijo. Ob povečanem številu košenj travnikov in povečanem gnojenju smo s travnikov že izgubili večino metuljev in kobilic,« je opozoril Gomboc. Poleg tega je velik problem svetlobno onesnaženje, kar je posebno opazno pri nočnih metuljih. »Po pripovedovanju starejših entomologov je število nočnih metuljev na lučeh v strnjenih naseljih v zadnjih 30 letih padlo za več kot 50-krat,« meni Rudi Verovnik. Ogrožene so tudi močvirske žuželke, ker izginjajo močvirski predeli, in tiste žuželke, ki živijo v ekstremno suhih skalnatih traviščih. »Kar nekaj takih vrst je v Sloveniji žal že izumrlo ali pa so na dobri poti, da izginejo,« je opozoril Verovnik. Entomologi menijo, da so ogrožene vse vrste žuželk, ki vse izginjajo podobno hitro. »Bolje gre le tistim, ki so vezane na urbano okolje, kot so škodljivci okrasnih rastlin, tujerodne vrste in podobno,« je dodal Gomboc.
Vir:

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.188
4.308
113
Samo tak kreten kot ti, je videl, da sem tisto pripombo napisal jaz. :bonk:Sicer naj pa imajo kmetje zaradi mene za vsak priključek svoj traktor, če jim tako paše. Samo potem naj ne jamrajo, da so reveži. :jok:
Jo omenjaš, ker si mali pizdek te povabim, da premenjaš kardan in priključek v živo in da se narežimo...
Da boš vedel kaj gobcaš, in o čem nimaš pojma..

No sprejmeš iziv, da vidimo tvoj debilizem v živo.

Kmetje niso protestiral zaradi denarja!
Iz posta v post se delaš večjo budalo...

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Jo omenjaš, ker si mali pizdek te povabim, da premenjaš kardan in priključek v živo in da se narežimo...
Da boš vedel kaj gobcaš, in o čem nimaš pojma..

No sprejmeš iziv, da vidimo tvoj debilizem v živo.
Daj si ti mali idiotek že enkrat dopovedati, da tiste pripombe o traktorjih in priključkih nisem pisal jaz, sem jo samo prenesel. :jok: :bonk:

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.188
4.308
113
Daj si ti mali idiotek že enkrat dopovedati, da tiste pripombe o traktorjih in priključkih nisem pisal jaz, sem jo samo prenesel. :jok: :bonk:
A idiotizme ti preneašaš.... zakaj jo, verjetno zato ker se strinjaš...
Sej vem da nimaš blage.....

Zato nebuloze prenašaš... in hočeš pokazat, da je kmet louded....
Enostavno si bumbar, ki ne veš kaj je prenesel. In se ne zavedaš, da je to must have pr kmetu, da sploh sfolga...

+ da sta ponavadi dva traktorja vredna manj kot en motor...

bumbar bumbar

in še enkrat bumbar..

Še to ne veš zakaj so štrajkal...

• Všeč mi je
Reactions: visek_izobrazbe

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.997
3.652
113
Ali je ta dovolj znanstvena?

Pa še citat iz sicer zaklenjenega članka

Vir:
Fascinantno res. Sedaj bom kosil 1x letno, da bojo nekateri lahko šteli žužke, če sem slučajno katerega odkosil. Zadnjih 20 let kar delam to so na travnikih redno prisotne ptice, ki vestno pobirajo vse kar ostane. Kar se mene tiče jih je okrog nas še zmeraj polno, od čričkov (ki jih boš počasi imel za kosilo) naprej. Zdaj ne vem ali te skrbi za kosilo ali dejansko za žužke.

Sicer pa sem že omenil, naj si država naredi svoj park, zaposli ljudi, nabavi mehanizacijo in naj v tistem delu gojijo vse, od žužkov do žab. Ampak vemo, da ne bojo, ker tisto stane, je ceneje blokirati in zajebavati kmeta.

Ergo, plačaj za hrano 10x toliko kot sedaj in, da bo razliko dejansko dobil kmet in ne posredniki in trgovci, pa ti bom tudi jaz kosil 1x letno vse travnike in pokošeno zapeljal v graben, ker za kaj drugega več ni primerno.

Ah ja, pa v mestih ugasnite luči, da se bojo žužki zaletavali vanje z vso silo.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Pojem revščine je precej širok in ne zgolj pri kmetih. Od mentalne naprej.

Sicer pa zanimivo, da se še naprej čutiš poklicanega komentirati stvari o katerih ne veš nič. Tvoj modus operandi se ustavi pri "če ne razmišljaš kot jaz ne jamraj in bodi tiho".
V mladosti sem vsake počitnice preživel vsaj en mesec na dedkovi kmetiji in delal vsa kmečka dela, od košnje do žetve. Samo v tistih časih je imel edini stroj moč enega konja.

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.188
4.308
113
V mladosti sem vsake počitnice preživel vsaj en mesec na dedkovi kmetiji in delal vsa kmečka dela, od košnje do žetve. Samo v tistih časih je imel edini stroj moč enega konja.
bravo... verjetno si bil za okras tam......

Če so ti grable dal, verjamem, da nisi znal naresti niti ograbka.. Ker če bi se čistmal spoznal, tega idiotizma nebi pisal....
Še enkrat bumbar...

Lahko pa mi dokažeš drugače, kot rečeno premenjaj priključek 5x zaporedoma, pa da vidimo tele nesposobne rokce, ki lapajo....

• Všeč mi je
Reactions: visek_izobrazbe

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.997
3.652
113
Meni tole vse skupaj deluje, kot da si ti, ko so nam napovedali, da bomo sedaj namesto šniclov jedli žužke namesto "zakaj" vprašal "koliko"...

• Všeč mi je
Reactions: B81