plačilo položnic

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ampak a ne razumeš, da ko ti nekaj "kupiš" je to tvoja želja, torej ti želiš elektriko, obnašaš pa se, kot da je elektro dolžan tebe obveščati in te opominjati, da plačaj.

si plačal kdaj račun za elektriko? Torej veš, da se znesek mesečno spremnija? Veš da elektro pošiljapoložnice tudi preko maila?
grims-1.gif
in da hodijo redno?
In da tudi če nekaj naročim so mi dolžni izstavit račun v tem primeru položnico, to velja tako za elektro, komunalo, telefon.... veš zneski se mesečno spremnjajo, prav tako sklici na položnici in se ne plačuje tako preko prsta.
bonk.gif

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
kaj za svoje položnice na svoje stroške kličeš okoli in prosiš da bi ti jih poslali?
Zakaj imajo potem tam zaposlene ljudi? Si predlagal vladi, da bi v državnih firmah ukinili službe računovodstvo ker bi ljudje itak lahko direktorja poklicali naj jim pove koliko je za plačat, sklic številko rračuna pol pa gasa na banko da se plača.
Jaz plačujem po položnicah ker se nimam časa ukvarjat še s tem da bo klical okoli ....

Važno da imaš čas jamrati tule.

Ponovimo, položnice ti NISO dolžni pošiljati, to je le usluga.

A iz vsake malenkosti v lifu narediš tako katastrofo?

položnico so dolžni pošiljat, ker se plačuje po izdani fakturi v tem primeu položnici.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
pa da se zadeva lahko zaključi. Zadevo sem predal odvetnici. Stvar je taka, da položnica za plačilo MORA biti izdana in samo takrat ima OPOMIN pravno podlago samo če je bil račun izdan v tem primeru ni bil izdan. Poleg tega položnice, ki so bile izdane leta 2010 so zastarale 1.1.2012. Napisala jim je dopis in jim to razložila je rekla ko je vse ksupaj brala do jo prav zanima ali si bodo upali to predati naprej sodišču
evil.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Si se prepričal še pri kakšnem drugem odvetniku, ker tole z zastaranjem 1.1.2012 ravno ni enak info, kot tisti link, ki sem ti ga jaz dal.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.498
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik Numy pravi:

Ponovimo, položnice ti NISO dolžni pošiljati, to je le usluga.

Ampak dolzni pa so posiljati racun (in na racunu podatki za placilo... torej znesek, sklic, rok placila,...), na podlagi katerega se placuje... tega pa,kolikor sem jaz razumel, ni bilo za prvih pet mesecev ...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Mogoče pa pri CSD odločbah ni potrebno izdajati račune?

Saj sem že vprašal, kako je to rešeno pri preživninah, skoraj prepričan sem, da se tam ne izdaja račune, ampak "dolžnik" pač vsak mesec sam nakaže?

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
kurbe ne rabijo izstavljat račune ostali pa VSI. Račun je podlaga za plačilo ne moreš kar nekaj pavšalno in čez palec plačevati. Res me zanima kak to eni počnete ker iz tega kar je v tej temi se nabralo si lahko marsikaj mislim.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Torej, kako to zgleda, pri preživninah? Mati (ali foter) spiše račun? On izdaja račun, kot fizična oseba? In potem ga mora dolžnit poravnati?
Malo smešno mi to izpade, če je res tako.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Saj ni bil to point
wink-1.gif

Dopuščam pač možnost, da CSD ne rabi izstavljati račun.

Ketidu

Fizikalc
23. feb 2009
227
37
28
Štajerska
Če si lahko sposodim temo, ker me zanima to o zastaranju...

Hiter opis zadev:
Podjetje za dobavo toplote poda zoper mene konec leta 2011 poda predlog za izvršbo zaradi neplačila položnic za mesece 12/2010, 01/2011, 02/2011.
Po mojem ugovoru(ter še pripravljalni vlogi tožnika in odgovoru tožene stranke), zadeva stoji sodišču in do danes še ni rešena.
Če ostale okoliščine glede lastništva nepremičnine (dedovanje, prodaja, podpis pogodbe, prenos pogodbe na novega lastnika,...) v tem trenutku zanemarim, me zanima ali se lahko zgovarjam na zastaranje terjatev?

Prosil bi, če lahko odgovorijo samo tisti, ki imajo kaj pojma o pravu ali morebitne izkušnje v podobnih zadevah!

Hvala

I

Izbrisan uporabnik #488

Tako je. Ni zastaralo.

Ce pa je vmes kdo drug postal lastnik, seveda na dan racuna pa lahko regresiras placilo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Da si še jaz malce sposodim tole temo.

Dne 17.3.2011 sem od Studio directa dobil poziv k plačilu neplačanih računov podjetju T2. Plačilo je bilo potem izvedeno.

Nato pa ta teden dobim spet poziv k plačilu, oz opomin pred izvršbo, tokrat direktno od T2, in sicer za dokument (račun), ki je bil izdan 31.1.2011 in s valuto 14.2.2011. Zneska nista enaka!

Zdaj pa mi je tole malce čudno, če sem 17.3.2011 že dobil poziv k plačilu neplačanih računov, kako to, da ta račun ni bil zajet, oz bi glede na zakon moral biti sprejet? Ker seveda nikjer ne piše kateri vsi računi so zajeti v tistem opominu, ki sem ga dobil 17.3.2011, seveda ne morem vedeti, če je bil ta račun zajet ali ne, oz če je potem tako, me lahko T2 lepo jebe še naprej in mi pošilja neke opomine, češ da nisem plačal?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Pa še tole sem našel:

http://shrani.si/f/40/Ec/3e6zbiHZ/wp20131115003.jpg

Torej oktobra 2010 se je šlo k drugemu operaterju in takrat se je tudi izbrala opcija, da nov operater prekine pogodbo s starim. Torej se je oktobra 2010 prekinila pogodba s T2, oni pa so zdaj meni poslali opomin, češ da nisem plačal računa s datumom 14.2.2011.

wtf?

I

Izbrisan uporabnik #488

Računi (terjatve) za telekomunikacijo zastarajo v enem letu, pri čemer ta rok prične teči s koncem tekočega leta.

Torej račun iz leta 2011 zastara 31.12.2012.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Računi (terjatve) za telekomunikacijo zastarajo v enem letu, pri čemer ta rok prične teči s koncem tekočega leta.

Mar niso ponudniki storitev proti takšnim dolžnikom začel postopke zaradi neupravičenim bogatenjem, kjer pa je zastaralni rok 5.let?
sprasujem se.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Že ja. Ampak meni ni jasno od kod njim račun, če se je pogodba z njimi prekinila že pred meseci. Če niso prekinili razmerja, bi potem itak še moral dobiti več računov in ne samo enega, tako osamljenega
smile-1.gif
Potem pa mi tudi ni jasno, kako mi prvo pošljejo neko izvršbo, potem pa po nekaj letih še račun, ki bi naj bil pred to izvšrbo. Saj potem mi lahko za vse račune za nazaj isto naredijo, ker na izvršbi točno ne piše, kateri računi so zajeti? Človek bi pričakoval, da je v izršbi zajet ves dolg nekoga, do točno tistega datume, ki je na izvršbi ?

Kaj naj potem naredim, zahtevam prvo kopijo tega račun, mi jo morajo posredovati?

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik telex pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:

Mar niso ponudniki storitev proti takšnim dolžnikom začel postopke zaradi neupravičenim bogatenjem, kjer pa je zastaralni rok 5.let?
sprasujem se.gif

To mi ni znano, vsekakor pa je zanimivo, če so uveljavljali na podlagi drugega temelja.

Zadeva po moje ne more iti skozi, res pa je, da sodišča presenečajo.