plačilo položnic

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.629
113
še v SLO - ampak komaj
Saj imaš v osnovi prav - oni bi morali poskrbti. Očitno se jim je zgodila napaka in le-to sedaj odpravljajo (pač z "opominom"). Zamudnih obresti ti verjetno niso zaračunali in s tem ne nek način priznali svojo napako.

Glej iz svetle plati - dobil si brezobrestni 2 dvoletni kredit.
grin1.gif

PS: A si lastnik kake nepremičnine?
grims-1.gif

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:

PS: A si lastnik kake nepremičnine?
grims-1.gif

nisem
evil.gif

Če bi se izmikal ali karkoli drugega počel ne bi plačeval teh položnic saj ni problema sam me razjezi ker mi nekaj računajo kar mi niso niti zaračunali. Naj pač težavo odpravi tisti ki jo je zakuhal in ne jaz.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.517
843
113
Saj jo je. Poslali so ti račun za opravljeno storitev. Kaj bi še? Opravili so jo tudi, na to do danes nisi imel pripomb.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Točno tega sem se hotel izogniti, ko sem rekel, da je to stvar odvetnikov in sodišč, sedaj bo vsak palamudil, kaj se njemu zdi pravilno in kaj ne in kako si razlaga zakon. Nima smisla, ker točno za takšne primere v zakonu nič ne piše, torej je pristojno zgolj sodišče, da pove, kako je prav.

Drugače pa vaginko, opomin si dobil za neplačano storitev, ki je bila v preteklosti, saj ne dobiš opomina na neplačan račun.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
opomin se dobil za neplačan račun tako mimogrede, ki ga pa tudi nisem prejel.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Torej zastaralo po linkih sodeč ni.
A so za opomin kake stroške zaračunali? Ker to zakon omejuje, na tam nekje 1,50 EUR, če se ne motim. (pa višino zamudnih obresti ne sme presegati).

Za obresti same pa kot rečeno, rabimo nekoga, ki se bolj na materijo pozna.

Na grobo bi rekel: če gre za drobiž, je škoda časa in živcev. Sicer pa odvetnik (prej kake zastonj svetovalne službe vprašat, verjetno nisi prvi, ki se mu je to zgodilo)

PS: Tu je še ena kratka o zastaralnih rokih http://zps.si/pravice/storitve/kdaj-zastarajo-racuni-2.html?Itemid=637

Nazadnje urejeno:

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
ne nobenih stroškov niso računali. So mi pa poslali isti dopis kot pred 2 mesecema da bodo zadeveo prepustili sodišči če TAKOJ ne plačam.
Po moje tut igrajo na to da bom takoj plačal ker dvomim da lahko predajo sodišču in v isti sapi rečejo da položnic niso poslali ker je imelo računovodstvo težavo.
Zanimivo pa je da so posalli samo dopis koliko sem jim dolžan in brez položnice.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Če imaš z njimi pogodbo in v njej navedene zneske in termine plačil, je pošiljanje položnic bolj prijaznost kot pa obveznost. Zadošča že račun.
Pa tudi težko boš dokazal, da položnice niso plačali, za račun pa verjetno lažje, če ga sploh niso izdali tedaj. Naj ti pošljejo še ustrezne račune, da si morda kaka kreativna računovodkinja ne spravlja kaj v lasten žep?

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
nobene pogodbe ni je samo odločba centra za socialno delo, ki pravi koliko moram plačevati mesečno na podlagi poslane položnice.
Aja tudi kakšnih računov ne dobim samo razčlenjeno oz specificiranoi položnico.

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
Ne vem kako ga nekateri ne razumete... če se jaz recimo odločim, da bom neko stvar plačeval obročno preko položnice (ali pa recimo trajnika) pričakujem od prodajalca, da mi to položnico tudi vsak mesec izstavi. Ne pa da mi po dveh letih guši, zakaj nisem plačal storitve ali izdelka. Mislim, da je to njihova napaka, glede na to, da so vedeli, da položnice niso poslali...

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.517
843
113
Ne razumemo, ker tu ni kaj razumeti.

Ali piše opomin ali original ali povabilo ali kaj četrtega, je irelevantno. Važna je vsebina. Če vaginko ve (in očitno ve), da prvih n mesecev ni plačal, in ga sedaj terjajo za teh prvih n mesecev, je vsako vprašanje čisto sprenevedanje.

O zastaralnih rokih v Obligacijskem zakoniku govorijo členi 335 do 370. Bistveno je, da ima pogodbena stranka znotraj tega roka pravico zahtevati izpolnitev pogodbene obveze.

Zastaralni rok je vsaj 3 leta, torej so kar krepko znotraj meja.

Druga stvar je, če v opominu/originallu/povabilu/... zaračunavajo še stroške opomina in/ali obresti. Tu bi se lahko zgovarjal, da niso poslali položnic.

Čeprav sem sicer prepričan, da pričakovanje položnic obstaja samo v vaših glavah; ob podpisu pogodbe za karkoli se obvežete za določene stvari. To, da vam nekdo pošlje položnico je samo dokaz, da za svojo terjatev skrbi kot dober gospodar. Terjatev pa je nastopila z dobavo ali opravljeno storitvijo in ne s položnico.

Če bi bila stvar odvisna od položnic, bi tako ali tako ne prišlo do zastaranja, ker po tej kmečki logiki do terjatve še prišlo ni, saj ni bilo položnic.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
ČE bi bile položnice tisto "sredstvo" na katerem vse sloni, bi jih tudi pošiljali priporočno, etc, tako da že tud je videt logiko, da so položnice zgolj neke vrste opomnik, itak vsak ve, kdaj je komu kaj dolžan, tako da to je klasično sprenevedanje.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.517
843
113
Če prav razumem, se torej strinjamo, da je zahteva za plačilo (ne glede na naziv) legitimna in vaginkov boj, če se bo vanj spustil, boj brez upa zmage.

Razumem pa, da naenkrat kot strela z jasnega dobiti račun za 5 obrokov oskrbe ni ravno nekaj, ob čemer bi povprečni državljan lahko samo skomignil. Mislim, da lepa beseda lepo mesto najde in da bi se skoraj moralo dati dogovoriti za obročno odplačevanje.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
še enkrat pogodbe ni nobene je samo odločba in na odločbi piše da da se plačuje odmerjen znesek mesečno po poslani položnici če položnice ni kako naj plačam in kam? A vi kar plačujete neke položnice po občutku če se ugane sklic in številka računa banke pač na srečo denar pride do pravega prejemnika?
tisti ki pravite bi lahko plačal če sem vedel kako potem vi plačujete elektriko tako čez palec če ni položnice?

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Očitno vsi ti znalci še niso uspeli plačati redne položnice in vnesti sklic iz prejšnje položnice, ki je sicer legalen a vendar napačen. In psledice tega...

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
še enkrat pogodbe ni nobene je samo odločba in na odločbi piše da da se plačuje odmerjen znesek mesečno po poslani položnici če položnice ni kako naj plačam in kam? A vi kar plačujete neke položnice po občutku če se ugane sklic in številka računa banke pač na srečo denar pride do pravega prejemnika?
tisti ki pravite bi lahko plačal če sem vedel kako potem vi plačujete elektriko tako čez palec če ni položnice?

Saj sem ti že rekel, piši/kliči jih za podatke za plačilo in pač plačaj.
Lahko se pa tudi smiliš sam sebi, v tem primeru ti bodo olajšali delo in ti lepega dne utrgali iz računa, pa si boš prihranil napor.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
sem govoril s kolegico pravnico. Pravi da ni pravne podlage izdajo opominov če račun ni bil izdan v tem prileru položnica. Je rekla naj pustim da predajo sodišču, ker bodo morali v predaji navesti tudi datume izdaj položnic in zapadlosti
evil.gif

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
pazi zdaj nekaj, če ti na trenutnem opominu niso smeli zaračunati obresti, pa ti jih lahko sedaj, plus stroški izvršb, etc...vse gre na tvoje breme.

ne se preveč igrat s tem.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.128
1.079
113
Glej, storitev je bila opravljena.
Račun/pogodba/obveatilo CSD,... obstaja.
Ti nisi plačal.

Pravi da ni pravne podlage izdajo opominov če račun ni bil izdan v tem prileru položnica. Je rekla naj pustim da predajo sodišču, ker bodo morali v predaji navesti tudi datume izdaj položnic in zapadlosti

Ja, res je, lahko greš na sodišče. In kaj boš s tem dosegel?
Nasprotna stran lahko takoj napiše račun za 5 mesecev, pa si na istem.
S tem da ti vejetno ne bodo dali kakšne možnosti obročnega,
zamudne obresti bodo kmalu začele teči, ...

Lepo se odpravi do njih, povej da je pač prišlo do nesporazuma okoli plačila,
pa da boš vse plačal, da pa je vse skupaj malo preveč, pa da bi na obroke, po 100€ mesečno, pa...

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.498
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Ce je napisal, da racun NI BIL izdan... Pogodba NI racun... je samo podlaga za izstavitev racuna ...

Sicer pa potem, ko bo zadeva na sodiscu, se bo verjetno tudi nasel racun, ki je bil izdan
smile-1.gif