plačilo položnic

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
gre se za nasednji problem. "dolg" je star točno dve leti. Neko podjetje mi 5 mesecev ni pošiljalo položnic za plačilo po 5 mesecih mi jih je pošiljalo redno in tudi redno sem jih plačeval. V začetku tedna pa mi pošljejo opomin, da sem jim za tistih 5 mesecev pač dožan ( še enkrat položnic nisem dobival, tiste ki sem so bile plačane v roku).
Kako je sedaj s tem pošljejo mi opomin za zadevo, ki je nisem niti dobil.
Sem jim dožan ta del plačat po 2 letih njihovega nedela? Ali kakšen takešn dolg kdaj zapade?
Če kdo potrebuje še kakšen podatek da bi mi lažje svetoval bom še pisal

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Kako že gre, če je že mimo leto v katerem so bile izdane položnice, pa mine še eno leto, nisi več dolžan plačati.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Odvisno za katero podjetje gre, oz dejavnost, nekateri računi zastarajo po 1 letu, drugi po 3.

Drugače pa to je malce težko "dokazat" da ti računov nisi prejel, ker ni obvezno, da se pošljejo priporočeno, tako da ni dokazil. Pa tudi ena finta mislim da je, če si naročen na neko storitev, in če ne dobiš računa, je nekak tudi na tebi odgovornost, da se pozanimaš zakaj je tako. Vsaj za simobil vem, da je imel nekaj takega v pogodbi.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
kateri zastarajo po 1 in kateri po 3 letih?
Na nič se nisem naročil to so položnice, ki pridejo obvezno. V položnice da ti jih nekdo pošlje pač ti ne siliš. Ne vem zakaj jih 5 mesecev niso pošiljali po 5 mesecih so jih redno pošiljali in tudi jaz sem jih redno plačeval.
Je za to kakšna podlaga v kakem zakonu da jim lahko opomin zavrnem.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
google is your friend, ampak ker si pač ti, naj ti bo:

http://www.pravozatelebane.com...staralni%20roki

Torej če se gre za kakšen komunalnik prispevek, potem ne vem če imaš kaj za mrdat, saj itak veš da moraš plačati, položnica ni sredstvo s katero te oni opomnijo na to, ampak samo papir s katerim potem na banki poravnaš dolg. Ampak pustimo to, to so pravne zadevščine in če hočeš kaj uveljavljati, boš moral na sodišče, če se ti da jebat s tem.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Vaskrsič je tudi pravil, da ni pošte dobival pa ni nič pomagalo!

Ja, saj pravim...ni to ravno tako enostavno, da se nekdo naredi francoza, itak vsi vemo, da smo nekaj dolžni. Malce bi se sicer moral naštudirati kakšen zakon, ampak zato sem rekel, da so odvetniki in sodišča.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
nisem Vaskeršič in če bo potrebno bom tudi plačal.
Zadeva v celoti je taka. Gre se za plačilo doma starejših občanov, katerega sem tudi plačeval redno. Plačilo je na podlagi odločbe centra za socialno delo in kakšne pogobe nisem podpiseval ampak sem plačeval tisto kar mi je bilo odmerjeno. ŽTorej ne morem it na začetku ko mi niso pošiljali položnice nekaj plačat če nimam ne številke računa ne reference.
Da se je zadeva zakomplicirala je bilo tako, da so mi pred cca 2 mesecema poslali 1 opomnim. Ker se mi ni sanjalo za kaj se gre sem jih pač poklical in razložil, da sem jim plačal vse položnice ki so jih poslali in da ne vem zakaj je opomin. Gospodična na drugi strani mi je potem razložila do so to položnice od prvih 5 mesecev, ki mi jih NISO POSLALI ker je bila napaka v njihovem računovodstvu.
Torej oni vedo da mi jih niso poslali ampak ugotovili so to po malo manj kot 2 letih! Je to moj problem? Moram jaz hoditi po firmah okoli in zbirati položnice da jih lahko plačam?
confused-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Vseeno moraš plačati, saj ni minilo 3 leta, obresti ti edino ne smejo zaračunati.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
kaj pa zastaralni rok terjatev po obligacijske zakoniku je a ni res eno leto to?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Nisi videl onega mojega linka?

Zastaralni roki

Čas, ki je potreben za zastaranje (zastaralni rok), določa zakon. Upnik in dolžnik ga z dogovorom ne moreta niti skrajšati niti podaljšati. Splošni zastaralni rok je 5 let in velja za vse terjatve, pri katerih zakon ne določa drugačnega zastaralnega roka. Ta rok velja tudi za obročna odplačila. Nekateri posebni zastaralni roki pa so naslednji:

No zgleda je za tvoj primer celo 5 let, si pa vseeo poglej oni moj link, saj je tam vse razloženo.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
nisem Vaskeršič in če bo potrebno bom tudi plačal.
Zadeva v celoti je taka. Gre se za plačilo doma starejših občanov, katerega sem tudi plačeval redno. Plačilo je na podlagi odločbe centra za socialno delo in kakšne pogobe nisem podpiseval ampak sem plačeval tisto kar mi je bilo odmerjeno. ŽTorej ne morem it na začetku ko mi niso pošiljali položnice nekaj plačat če nimam ne številke računa ne reference.
Da se je zadeva zakomplicirala je bilo tako, da so mi pred cca 2 mesecema poslali 1 opomnim. Ker se mi ni sanjalo za kaj se gre sem jih pač poklical in razložil, da sem jim plačal vse položnice ki so jih poslali in da ne vem zakaj je opomin. Gospodična na drugi strani mi je potem razložila do so to položnice od prvih 5 mesecev, ki mi jih NISO POSLALI ker je bila napaka v njihovem računovodstvu.
Torej oni vedo da mi jih niso poslali ampak ugotovili so to po malo manj kot 2 letih! Je to moj problem? Moram jaz hoditi po firmah okoli in zbirati položnice da jih lahko plačam?
confused-1.gif

Torej te samo moti, da piše gori opomin in si užaljen?

No naj se ti opravičijo, ti pa plačaj.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Zgleda mu ni jasno, kako to da naša zakonodaja dopušča, da ti nekdo pozabi poslati račun, potem pa ti ga in ti moraš plačati, če ne mine 5 let od takrat
smile-1.gif

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
ne nisem užaljen ker piše opomin gor niti slučajno. sicer pa za tiste ki pravijo kako da nisem plačal če sem vedel da bom moral plačat kako naj plačam če ne vem na kateri račun? Je moj problem če njihovo računovodstvo meni ne pošlje položnice. Še enkrat hodite vi vsak mesec okoli komunale, elekrta in kaj še vem in prosite za položnice? Je eli ni njihovo delo pošiljanje položnic da dobijo storitev plačano ali nekateri kar pavšalo malo plačujete?

damci

Pripravnik
12. sep 2007
247
6
18
in kako je lahko to terjatev, če položnice niso niti poslali, je isto kot da bi eno podjetje od drugega po 2 letih zahtevalo plačilo računa, katerega so pozabili izdati. Ne vem no
smile-1.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
ne nisem užaljen ker piše opomin gor niti slučajno. sicer pa za tiste ki pravijo kako da nisem plačal če sem vedel da bom moral plačat kako naj plačam če ne vem na kateri račun? Je moj problem če njihovo računovodstvo meni ne pošlje položnice. Še enkrat hodite vi vsak mesec okoli komunale, elekrta in kaj še vem in prosite za položnice? Je eli ni njihovo delo pošiljanje položnic da dobijo storitev plačano ali nekateri kar pavšalo malo plačujete?

Torej če prav razumem, jamraš ker nimaš podatkov za plačilo? Še enkrat pokliči pa naj ti spišejo položnico in pošljejo, saj je njihova napaka.
To da so zamočili je jasno, ampak kaj čmo, še vseeno je potrebno plačati.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
pa saj to mi ni jasno kako lahko pošljejo opomin če računa niso poslali in to tut vedo oni...?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.629
113
še v SLO - ampak komaj
Ehm - sedaj pa počasi:

1. a si tistih 5 mesecev "užival" storitev, ki jo sedaj terjajo za plačilo?
2. a na prvi položnici, ki si jo plačal je pisalo "plačilo storitve za 5 mesecev nazaj" - ali je mogoče pisalo za kateri mesec je plačilo
3. kaj pa naj bi napisali na "obvestilu o neplačilu storitve"? Mogoče "vljudno povabilo za poravano dolga"?

Nočem izpasti "žleht" - ampak, ko si prejel prvo položnico bi moral opaziti, da je za tekoči mesec ali za en mesec nazaj. Že takrat bi moral sam reagirati in jih obvestiti ozr. vprašati kaj je s položnicami/plačilom za prvih pet mesecev.

Za vse ostale

1. B2B: Če ste blago ali sotritev prejeli, niste pa v nekem normalnem času prejeli računa, vam osnovna poslovna kultura nalaga obvestiti poslovnega partnerja, da je nekaj "pozabil". Razen seveda, če že ob sklenitvi posla niste imeli namen plačati kar ste naročili.
2. B2C: Kakor je že zgoraj omenjeno - obstajajo zastaralni roki, ki so kar dolgi. In velja enako kot pri B2B - dobavljeno blago ali storitev je treba plačati, pa čeprav šele po 3 letih. Pravočasna reakcija pa lahko bistveno zmanjša dodatne stroške. ( vaskršiæ.press)

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
jaz sem prejel odločbo da bom moral plačevati določen znese ni moje delo pisati in pošiljati položnic okoli se ti ne zdi? Imajo tam v računovodstvu oz kjerkoli že zaposlene ljudi ki naj bi nekaj delali se ti ne zdi? kot sem rekel jaz sem jim plača vse kar so mi poslali če pa oni 2 leti ne vedo kaj pošiljajo in kaj ne okoli pa verjetno ni moj problem ali pač?
confused-1.gif

Na odložbi tudi piše, da se bo storitev plačevala po poslanih položnicah. Torej kaj je potem moje delo?

In ne niti slučajno nisi izpadel žleht. Je dobro soočiti več mnjenj in dobiti več vidikov v odgovoru.
cheer.gif

Nazadnje urejeno: