Plačevanje SAZASu in IPFu ???

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.569
3.931
113
V bistvu moraš vprašat na SAZAS in IPF, ker recimo na koncertih ne velja nič, tudi če izvajalec podpiše, da se odpoveduje pravic. Bi moral uradno potrdit in nevemkaj še vse. Ker je to razmeroma zapleteno, dobivajo SAZAS račune tudi alternativni klubi, kjer igrajo garažni bendi, ki jim SAZAS smrdi.

miha013

Fizikalc
20. jul 2007
5.204
0
36
42
lj
Treba je podpisat izjavo (potem ko je bil koncert prijavljen), da je bil repertoar stvar trenutnega navdiha in ga ni moč ponoviti in zaščititi.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Predvsem je nujno, dase iz ZASPa takoj brišejo te male pravice in institucianalizirano pavšalno plačevanje.
Naredi se enako, kot je pri recimo fotografijah: agencija, pa od nje kupiš, kar hočeš. Od tiste agencije, ki to ima. Oz. z agencijo podpišeš pogodbo, ta te stavri zate ureja, samo playliste ji dostaviš (ali pa streamaš direkt s sreverja egencije, pa je vse urejeno). Plačaš pavšal, ampak vsaj veš, za kaj - in denar od predvajanja točno določene skladbe gre na koncu v roke točno določenega glasbenika, ne pa razporejen po nekih formulah ...

B81

22. jul 2007
37.613
10.905
113
Ok, me zanima, če je kdo za, da se začne. Vemo kaj.

Razlaga za račun je:
10% od prodanih kart ali od plačila izvajalcu, vzame se višji znesek.

Primer:

Izvajalec bruto 18 000 eur.

Prodane karte: 29 000 eur.

Plačilo je 2900 € + DDV.
S tem, da izvajalec podpiše, da se odpove vsemu.....bla bla.....tak je zakon.

Pa koji qrac ni nobenega poslanca al enega z vezami tu na forumu al kaj?

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
ksz

Pred nekaj dnevi je prišel predstavnik IPF, se malo pozanimal, danes pa so nam poslali položnico za te njihove zadeve.
Zanima me, ali je kljub temu, da imamo samo internetni radio preko računalnika, tudi potrebno plačevat tej IPF bandi?
Tudi, če predvajaš samo tuj internetni radio, kjer ne vrtijo slovenskih skladb?

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Ja, javno predvajanje se pač plača. Tudi če predvajaš cd z glasbo, ki si jo sam posnel.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Čudno mi je to, da IPF zahteva nek denar za izvajalce glasbe, naj bi pa pokrival samo slovenske izvajalce (ali se motim?).... Me prav zanima, koliko od tega denarja bo dobil npr. Buble, pa skupina KISS ipd.

Jeba je, ker sem imel takrat, ko je prišel predstavnik, naštiman online radio City MB. Čebi imel City NY, bi pa morda bilo kaj drugače. kaj vem...

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Ne bi bilo nič drugače. Jeba je, da si imel takrat sploh naštiman radio ... njih ne zanima, kaj ti predvajaš, katero glasbo, od kod izvor ... zanima jih samo to, da v primeru ko oni vstopijo v lokal in slišijo javno predvajanje ... evo ga na, hopa cupa, naslednji mesec je že položnica.
wink-1.gif

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Jaz imam na sodišču IPF in bo verjetno mediacija, ker želijo cca. 1350€.

Plačan Jamendo in bomo videli, če lahko gre mimo IPF in SAZAS to...odvetnik trdi, da nimajo kaj sikati, če le ima Jamendo vse kot je treba. Torej svoje izvajalce, ki nimajo z nobeno drugo agencijo podpisane pogodbe...

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Mhm, s takimi zadevami (sodišča ipd.) se mi enostavno ne da jeebat.
Bomo pač do nadaljnega požrli ta denar, upam le, da se čimprej preveri in prevetri to bando.

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Jaz se pa bom, zato pa me boli k***ac za take, ki jim je vseeno in se potem naj vsak sam znajde...ne mi potem težit kako se je izteklo in kaj se da narediti.
jezen.gif

Če bi bilo malo enotnosti bi že zdavnaj zjeba*i to golazen in ne bi plačevali takih zneskov...

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.533
854
113
Citat:
Uporabnik sistemik pravi:
Čudno mi je to, da IPF zahteva nek denar za izvajalce glasbe, naj bi pa pokrival samo slovenske izvajalce (ali se motim?).... Me prav zanima, koliko od tega denarja bo dobil npr. Buble, pa skupina KISS ipd.
IPF zastopa tudi (nekatera) tuja sorodna društva. Seznam imajo objavljen na svojih straneh.
Neodvisno od tega je po zakonu vsaka javna (re)transmisija podvržena obveznosti plačila avtorskih dajatev. Uporabnik nima pravnega interesa oporekati sami delitvi zbranih dajatev, dokler se te delijo v skladu s strani Urada RS potrjenim pravilnikom. Če ameriški ekvivalent IPF z IPF nima sklenjene pogodbe, ta denar ostane tistim, ki pogodbo imajo, in onim (= slovenskim), ki so avtomatično not. Za uporabnika je popolnoma vseeno.

Edina možna izjema bi bila, če bi ponudnik že imel plačane vse prispevke na ozemlju RS. To pa dvomim, da ima.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik jekleni pravi:
Citat:
Uporabnik sistemik pravi:
IPF zastopa tudi (nekatera) tuja sorodna društva. Seznam imajo objavljen na svojih straneh.
Neodvisno od tega je po zakonu vsaka javna (re)transmisija podvržena obveznosti plačila avtorskih dajatev. Uporabnik nima pravnega interesa oporekati sami delitvi zbranih dajatev, dokler se te delijo v skladu s strani Urada RS potrjenim pravilnikom. Če ameriški ekvivalent IPF z IPF nima sklenjene pogodbe, ta denar ostane tistim, ki pogodbo imajo, in onim (= slovenskim), ki so avtomatično not. Za uporabnika je popolnoma vseeno.

Edina možna izjema bi bila, če bi ponudnik že imel plačane vse prispevke na ozemlju RS. To pa dvomim, da ima.

Vsa ta sranja z malimi prvicami, IPFe in SAZASE bi morali ensotavno ukinit. Plača naj se kar se je predvajalo, komur se je predvajalo. Če laufa za druge stvari, bi laufalo tudi za to.

dentex

Guru
20. sep 2007
2.760
652
113
@SJTV1 obvezno ukinit, edin ne vem kje bo pol seslajoči z govorno napačo še kakšen dinar zaslužu.
Ker plate al pa koncerta tko al pa drugače ne more prodat

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.089
3.593
113
41
Lj
Te agencije za glasbo dejansko ubijajo glasbo. Ampak saj za glasbo jim je vseeno, važno da imajo za nove X6 in podobne, To so pravi sovražniki ljudstva dejansko in bi se morali proti njim boriti.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.533
854
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Vsa ta sranja z malimi prvicami, IPFe in SAZASE bi morali ensotavno ukinit. Plača naj se kar se je predvajalo, komur se je predvajalo. Če laufa za druge stvari, bi laufalo tudi za to.
Kdo bo plačal, in komu? Kje laufa kaj primerljivega?

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Težava je v tem, da se sami ne bodo ukinili, politikov pa tudi ni težko prepričat, da bi spremenili zakonodajo... Začaran krog.
Sem pogledal na supervizor, pa je npr. RTV v zadnjih letil plačal več kot 15 mio € SAZASu, več kot 4 mio € IPFu, koliko miljonov so pa dobili za enak predvajan program še od vseh lokalov in ostalih javnih zadev, pa vedo samo Zupan in kompanija, ker taki podatki ne bodo šli v javnost. Kje so še vsi ostali komercialni TV-ji, vse radijske postaje in seveda njihovi končni uporabniki.

@hanzi
Tole z gasilci je pa itak oslarija brez primere. Za jurja bi PGD lahko kupilo precej opreme, glede na to, da je veselica dogodek, s pomočjo katerega se zbere denar za opremo, vozila ipd.
Podobno velja tudi za ostale podobne prireditve...

Bi moral NPU začet delat tudi na zaslužkih sazas in ipf mrhovinarjev, načinih izplačil potnih stroškov ipd. Bi imeli kaj za delat...

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik jekleni pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Kdo bo plačal, in komu? Kje laufa kaj primerljivega?
Enostavno.
Glasbenik je na trgu, kjer služi. Avtor glasbe je na trgu, kjer služi s pisanjem glasbe izvajalcem.
Kot avtor, izdaj račun naročniku (izvajalcu), izvajalec bo s svojo dodano vrednostjo zalužil z izvajanjem pesmi, plačal račun izvajalcu, kar mu ostane, bo plačal vse ostale zadeve in sebe.
Avtor oseba A, izvajalec oseba B = trgovina, avtor in izvajalec ista oseba = proizvodnja.
Če laufa v podjetništvu, bi moralo laufat v zabavni industriji... Tako bi se vsaj ločila kvaliteta od sranja. Simpl.