Plačevanje SAZASu in IPFu ???

igi

Guru
13. okt 2007
5.638
1.224
113
Celje
Citat:
Uporabnik jekleni pravi:
Ker je organizator.

pridem jaz tebi kot naročniku nekaj poštemati kopalnico. Uporabil bom "iskra" udarni stroj.
A bi ti kot naročnik izpolnil papirje in plačal licenčnino izumitelju "iskra" udarnega stroja?

Se mi je zdelo da ne.

No v glasbeni industriji ni logike v tej smeri...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.081
6.928
113
pri taščici
Da ne pišem tega koliko je realen seznam izvedenih del ki jih organizator dobi od izvajalca. Pa ne mi pisat da naj organizator išče podatke za izpolnjevanje obrazcev.
Da se navežem na igija. Kot bi glasbenik naročil stemanje ploščic, pa bi moral pisat s kako močno stemarco, katerega proizvajalca... je igi snemal, kakšno dleto je uporabil, kdo ga naredil ter kdo mu ga je prodal. Napisati bi moral tudi koliko m2 je poštemal ter koliko je zaslužil. Da ne pišem o računih ki jih dobiš od izvajalcev tipa glasbenikov.
Če gre furs preverjat podatke o honorarjih izvajalcev ki se pojavljajo na Sazas obrazcih in tistih na izdanih računih sem prepričan da se jih večina ne ujema.

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.638
1.224
113
Celje
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
. Da ne pišem o računih ki jih dobiš od izvajalcev tipa glasbenikov.
Če gre furs preverjat podatke o honorarjih izvajalcev ki se pojavljajo na Sazas obrazcih in tistih na izdanih računih sem prepričan da se jih večina ne ujema.

Je lani imel FURS akcijo. So imel precej navzkrižnega preverjanja. In ja veliko jih je "padlo". Slučajno vem, ker ima prijatelj precej močno agencijo...

Vem pa da on za naročnika izpolni tudi vse potrebne obrazce za sazas in ipf, če se tako dogovorijo.

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
To je res bedarija in tipična birokratska nelogičnost, da mora naročnik izpolnjevati nekakšne glupe obrazce za sazase.

Organizator najame izvajalce, ki mu izstavijo račun za svoje usluge, on plača in to je to (vsaj naj bi bilo)

Izvajalci, ki zabavajo publiko na prireditvi ali karkoli že je, so pa lahko žonglerji, akrobati, cirkuški klovni, barske plesalke ali pa bend, ki zraven še kaj zabrenka in zapoje ... princip je isti.

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Pa kaj organizatorja briga ali je tisto, kar bo izvajalec zapel ali zabrenkal, njegovo avtorsko delo ali ni.
To se naj izvajalec zmeni drugje. Organizator rabi zabavljača, ki bo zabaval občinstvo in ga bo za to tudi plačal, drugo ni njegova stvar in ga niti ne sme brigati.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik uuu pravi:
Pa kaj organizatorja briga ali je tisto, kar bo izvajalec zapel ali zabrenkal, njegovo avtorsko delo ali ni.
To se naj izvajalec zmeni drugje. Organizator rabi zabavljača, ki bo zabaval občinstvo in ga bo za to tudi plačal, drugo ni njegova stvar in ga niti ne sme brigati.
Ne spremljam točno več teh vaših nabuloz, ampak se mi zdi, da ste mimo skrenili in tudi pravila niso poznana. Če se organizira nek dogodek in na njem nekdo igra in poje v živo se ne zaračunava, je pa potrebno plačati za sviranje med pavzami in podobno, ko se po zvočnikih predvaja muzika s cd-ja, radia in ostalih medijev.

I

Izbrisan uporabnik 474

točno tako - če jaz najamem bend se z njimi zmenim za 1000€, jim bom plačal tistih 1000€ in je za mene stvar zaključena. Če oni šilajo svoje komade, je to tako ali tako njihov honorar, če pa špilajo druga avtorska dela, pa se naj oni zmenijo s pijavkami, komu kaj pripada. In naj plačajo od tistih 1000€, če že sami niso sposobni spravit pametnega komada skup...

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Če najameš bend, je normalno, da mu je treba plačati, kdo ti bo pa igral zastonj?
Nebuloza je dodatno izpolnjevanje obrazcev ...

Dugo vprašanje pa je, ali je za vrtenje glasbe v lokalih preko radia potrebno posebej plačevati. Moje mnenje je, da ni, naj avtorje plača predvajalec (RTV, medijske hiše) in ko nekaj zavrti v eter, je to JAVNO, saj si lahko to vsak predvaja kadarkoli kjerkoli (recimo na svojem telefonu).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.081
6.928
113
pri taščici
Pbutec: tvoja je nebuloza.... Tvoj scenarij pobere IPF, Sazas pa pobere od tistih ki predvajajo matrico ali pa imajo vse v živo.
Zakaj pa moraš plačat Sazasu, če lokalni osnovnošolci lokalnim penzionistom v živo zapojejo Kekčevo pesem(je nekje to omenjeno na alterju se mi zdi)

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.533
854
113
Citat:
Uporabnik uuu pravi:
Dugo vprašanje pa je, ali je za vrtenje glasbe v lokalih preko radia potrebno posebej plačevati. Moje mnenje je, da ni, naj avtorje plača predvajalec (RTV, medijske hiše) in ko nekaj zavrti v eter, je to JAVNO, saj si lahko to vsak predvaja kadarkoli kjerkoli (recimo na svojem telefonu).
Nič ni javno. RTV postaja, ko poravna SAZAS položnico, s tem poravna obveznosti, ki jih ima neposredni poslušalec. Če ti to glasbo (ali karkoli, tudi dramsko igro) predvajaš na javnem mestu, recimo v lokalu, je to dejanje kopiranja avtorskega dela. Ker ta oddaja ni bila namenjena tebi za nadaljnje oddajanje, ampak samo končnim poslušalcem. Če bi torej tvoji obiskovalci prišli v lokal in vsak s seboj privlekel majhen radio in poslušal vsak svojo (lahko vsi isto) postajo - ta scenarij je pokrit s plačilom radijske postaje SAZASu. Ker pa ti predvajaš glasbo iz radia, pa to ni več zasebna uporaba. Kot npr SAZAS ne zanima, ali ima radijska postaja legalno kupljen CD - ker tudi radijski postaji tak nakup ne bi dal pravice CD predvajati v javnosti in mora za ta privilegij plačati posebej. Pa če imaš radio v lokalu preko SiOLa ali telemacha, morata ta dva tudi plačati za kopiranje avtorsko zaščitenih vsebin. Pri čemer plačajo ne za to, da ti poslušaš, ampak ker kabelsko omrežje brez avtorskih vsebin ni zanimivo.

I

Izbrisan uporabnik 474

Kaj pa če mam radio v lokalu, zraven pa listek, da ga poslušam samo jaz? Če pa kdo na uhe vleče, pa ni moj problem...

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Seveda je JAVNO predvajanje. Saj je v etru in vsakomur prosto dostopno.

Avtorjem naj plačuje medijska hiša (rtv), ki glasbo javno predvaja (v eter), zasluži pa itak z reklamami.

Je čisto vseeno ali nekdo privleče svoj radio v lokal in posluša (ne da bi plačal) ali pa če zraven vleče na ušesa z mojega radia, ki ga poslušam privat.

Da ni javno, je le izmotavanje, da je lažje hvatat nekakšne "kvazi pravne" krivine in poskušat zaslužit za nekaj, kar dejansko ni upravičeno.

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Jaz sem povezal z Jamendo.com, ki ima royalty free glasbo...pravijo, da imajo probleme s slovenskimi agencijami za zaščito pravic.
Imajo pa glasbo svojih avtorjev, ki imajo podpisane pogodbe samo z njimi, njihove stranke so Ikea, h&m, zara, McDonald's, Subway...največja agencija za royalty free glasbo 15.000 strankami...kolikor sem prebral nekje na netu bi naj to kmalu prišlo tudi pred evropski parlament

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Slovenija mora itak biti povsod nek "posebnež" in tudi na tem področju ni nič drugače ...

Zadeve bo treba urediti na evropski ravni, saj gre za očitna nesorazmerja v primerjavi z drugimi evropskimi državami
(ker si lokalni šerifi preveč po svoje razlagajo pravice ... )

Pri nas naprimer medijske hiše plačujejo avtorjem 56% manj (RTV celo 80% manj), kot v drugih državah EU, po drugi strani pa mali uporabniki (gasilci, frizerji, ambulante ..) plačujejo 65% več, kot v drugih državah EU, primerljivo v svetovnem merilu pa skoraj 250% več..

Očitno gre torej za nekakšno prikrito "navezo" med medijskimi hišami (RTV) in IPF ter SAZAS-om, in kot je že v navadi, so tudi tu najbolj udarili po najšibkejših ..

En članek na to temo, je pa takih analiz, ki kažejo, da v deželi na tem področju nekaj ne klapa, še več in jih ni težko najti.

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.059
74
48
Recimo da organizator plača 500€ SAZAS-u/IPF-u za koncert. Koliko od tega dobijo nazaj izvajalci?

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Če šolski zbor na prireditvi zapoje upokojencem kekčevo pesem, ne dobijo nič
(mogoče jih organizator pogosti s sendviči in malinovcem
evil.gif
)

Avtor pesmi (Marjan Vodopivec), pa tudi ne verjamem, da je na spisku za plačilo s tega naslova ..

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
SAZAS dobi plačano, saj pošlje položnico, izvajalci (šolski zbor) ne dobi nič (razen sedvičev).