Ok, fantje, počasi.
Če kličejo, si zapiši čim več podatkov o klicu (datum, čas, klicoča številka, ime človeka, ...). Potem jim priporočeno pošlješ dopis, v katerem navedeš, da si dne tega in tega, ob tej in tej uri, s strani osebe X prejel klic v imenu njihovega podjetja. Ker se ne spomneš, da bi jim kdaj posredoval svojo telefonsko, jih pozivaš, da ti v skladu z ZVOP-1 pisno sporočijo, katere tvoje osebne podatke obdelujejo (tel. št. je osebni podatek), na kateri pravni podlagi, in kako so prišli do njih. Hkrati zahtevaš, da z dnem prejema dopisa preklicuješ morebitno soglasje za obdelavo OP in zahtevaš izbris vseh OP iz njihove baze. Določiš jim 15. dnevni rok za odgovor.
Če ne odgovorijo (precej verjetno), počakaš še 15 dni (da pokažeš svojo dobro voljo), nato podaš prijavo informacijskemu pooblaščencu, da ti niso omogočili seznanitve s tvojimi osebnimi podatki, ki jih obdelujejo ter da sumiš, da jih obdelujejo brez tvoje privolitve.
IP na podlagi prijave *mora* opraviti inšpekcijski nadzor. Po opravljenem nadzoru te obvestijo o ugotovitvah. Če so ugotovili kršitve, kršitelja kaznujejo. Posebno spamerje imajo "zelo radi", ker ponavadi med inšpekcijskim nadzorom najdejo še marsikaj drugega, kar ni po zakonu - pomanjkljivo varovanje OP, neprijavljena zbirka OP, ...
Jaz sem prijavil eno večjo slovensko firmo, potem, ko so ignorirali moje zahteve, da me izbrišejo iz baze. Dobili so lepo kazen, vodja marketinga pa me je na koncu vsa ponižna klicala in malodane jokala v slušalko, če jih je bilo res treba prijaviti. Hja, če ne bi ignorirali mojega dopisa, jih ne bi ...