Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
Ojoj, kaj se z moje teme naredil...
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Pozdravljeni!
Rabim malce pomoči, ker sem ta trenutek malce v dvomih, da sem kaj narobe razumel...
Sestra bo odprla s.p. in iz zavoda pobrala subvencijo za samozaposlitev. Sedaj je delala po avtorski pogodbi, vendar je to postalo predrago. Dejavnost je vodenje prireditev in odnosi z javnostmi in kaksno prevajanje. Naceloma same storitve in MALO stroskov. Letno pricakuje 15.000€ izdanih racunov. Na izobrazevanju, ki ga je organiziral zavod in je obvezno pred samozaposlitvijo so jim povedali in absolutno odsvetovali pavsalni s.p. predavateljica, ki je kao tudi racunovodkinja sicer malo starejša teta je svetovala dejanske stroške in ne normiranih. Baje ti subvencijo gledajo kot prihodek in če si normiranec, plačaš okoli 660 € za subvencijo! (Tole mi ni jasno od kot ta znesek, saj je subvencije cca. 5000€ in tudi ce gledajo kot dohodek bi moralo biti 6%, kar znese 300€.) Poleg tega ti gre subvencija v dohodnino, če si normiranec. (Kako dohodnino, saj pri normirancih ni dohodnine?)
A lahko prosim za en priblizen izracun, ker to kar sem ji pripravil jaz naj nebi veljalo. Pa mogoce se razlicico z 30.000€ izdanih racunov.
A ja se to... Kako promet pri pavsalnem spju vpliva na visino prispevkov?
Hvala
Igor
Citat:
Uporabnik igi pravi:
No pa dejmo mal bolj natančno
- potni stroški so pač odvisno koliko časa si vzame in jih napiše. Glede na to, da je njeno delo terensko bi načeloma lahko upravičila kar nekaj tega (sestanek, generalka, ...), ampak nebi pretiravali
- amortizacije ne bo
- drugih upravičenih stroškov ni veliko...
- porodniška do konca aprila 700€
- otroški dodatek 43€
- denarno nadomestilo 3 mesece skupaj 1670€
- avtorske pogodbe 2400€
1. In če izhajam za naslednje leto. In predpostavim, da bi bila normiranec in izda 15.000€ računov. Bo plačala 900€ davka. Če gre po klasični poti in prikaže na koncu NULO, bo plačala 0 davka. Bo pa računovodja "vzel" 500€ letno in pod črto, bo prišparala 400€, s tem da mora ves čas zbirati račune, pisati potne naloge,...
2. če izda račune za 30.000€ potem bo pa pri normirancu 1800€ davka. Če gre po klasični poti, bo prikazala vsaj 10k dobička. Več ji ne bo uspelo "zbiti" in celo leto zbira račune,potem je pri klasiki hm... že vprašljivo...
Vem da težim, ampak bo verjetno še komu prišlo prav...
HVALA
Citat:
Uporabnik ant pravi:
Malo bi si sposodil temo.
Zanima me kaj bi bilo zame najbolj optimalno. Ponujal bi storitve, ki so močno sezonske, torej nekje od aprila do oktobra (pol leta nekje).
Mesečni dohodek bi bil recimo od 450 do 900€. Sem že redno zaposlen in bi bil to dodatni dohodek.
Razmišljam, če je možno popoldanski sp odpreti le za pol leta in ga potem zapreš. Kakšni so stroški za odprtje/zaprtje?
Koliko bom potem od recimo zasluženih 4000 € moral plačati davka, če izberem pavšalni sp ali navaden sp?
Ali je morda še najboljša izbira delo na avtorsko pogodbo? Kako to poteka?
Hvala
Citat:
Uporabnik igi pravi:
No meni ni dalo miru in sem zadeve zmetal v eno excel tabelo, glede prispevkov... ker seveda bi bilo fino, da bi naslednje leto bila v najnižjem razredu s prispevki.
Subvencija je 5000, kar na mesec pomeni 208 € "dobička"
Za letos velja stari sistem "lestvic" in za najnižje prispevke je zgornja meja letnega dobička brez prispevkov 9156€ (podatek za 2012), kar pomeni mesečno 763€. To pomeni, da bi si lahko "privoščila" izdati mesečno računov v primeru pavšalista ene 2300+subvencija in bi še vedno bila v "najnižjem" razredu glede plačila prispevkov. Ker pa ima še druge dodatke, je potrebno seveda ta del proporcionalno zmanjšati. Tu pa ne vem, kako se šteje "dobiček" pri porodniški, otroških dodatkih, denarnemu nadomestilu, avtorski pogodbi. Koliko moram to odšteti od "dovoljenega" dobička.?
Naslednje leto pa če prav razumem velja nov sistem višine prispevkov. In moj izračun dovoljenega dobička je še bolj "čuden" saj meni kaže, da lahko več zaslužiš in še vedno ostajaš v najnižjem razredu... (dobro ni več razredov, ampak je zavarovalna osnova 60 % povprečne letne plače zaposlenih v RS, preračunane na mesec).
V glavnem, če grem na številke: teoretično izdan računov za 40.000€ k čemur prištejem še 2500€ subvencije. Ob upoštevanju 70% pavšalnih stroškov ostane za obračun 12750€. Za prehodno obdobje pri izračunu prispevkov piše, da se ugotovljeni dobiček za 2014 zmanjša za 30%, kar pomeni 8925€. In če gledam, da bo povprečna plača podobna trenutni (letna bruto cca. 18108€), ki jo zmanjšam za 60% kot piše v zakonu, pomeni, da imam "fore" do 10864€/letno
Sem FEJST mimo udaril?
Citat:
Uporabnik dejvi pravi:
Danes sem dobil klic iz neke pisarne iz katere mi sporočajo, da morajo vsi ki imajo tudi dopolnilni ali pavšalni s.p. imeti :
- zdravniški pregled 100-200 eurov
- oceno tveganja, ki se nanaša na delovno mesto 100-120 eurov
- varstvo pri delu 25 eurov
Zanima me, če to res drži, drugo in tretje mora baje obvezno in takoj narediti, s prvim lahko še malo odlašaš, mi lahko kdo pove, kako je s tem
hvala in lp
Citat:
Uporabnik dejvi pravi:
Danes sem dobil klic iz neke pisarne iz katere mi sporočajo, da morajo vsi ki imajo tudi dopolnilni ali pavšalni s.p. imeti :
- zdravniški pregled 100-200 eurov
- oceno tveganja, ki se nanaša na delovno mesto 100-120 eurov
- varstvo pri delu 25 eurov
Zanima me, če to res drži, drugo in tretje mora baje obvezno in takoj narediti, s prvim lahko še malo odlašaš, mi lahko kdo pove, kako je s tem
hvala in lp