Pavšalni s.p.

igi

Guru
13. okt 2007
5.639
1.225
113
Celje
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
Ojoj, kaj se z moje teme naredil...

Ka ti boš prišel še kaj nazaj? al bomo res mogl pridet pogledat, če se že kaj spreminja stanje financ zapufane države?

nahrung002.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.639
1.225
113
Celje
Pozdravljeni!

Rabim malce pomoči, ker sem ta trenutek malce v dvomih, da sem kaj narobe razumel...

Sestra bo odprla s.p. in iz zavoda pobrala subvencijo za samozaposlitev. Sedaj je delala po avtorski pogodbi, vendar je to postalo predrago. Dejavnost je vodenje prireditev in odnosi z javnostmi in kaksno prevajanje. Naceloma same storitve in MALO stroskov. Letno pricakuje 15.000€ izdanih racunov. Na izobrazevanju, ki ga je organiziral zavod in je obvezno pred samozaposlitvijo so jim povedali in absolutno odsvetovali pavsalni s.p. predavateljica, ki je kao tudi racunovodkinja sicer malo starejša teta je svetovala dejanske stroške in ne normiranih. Baje ti subvencijo gledajo kot prihodek in če si normiranec, plačaš okoli 660 € za subvencijo! (Tole mi ni jasno od kot ta znesek, saj je subvencije cca. 5000€ in tudi ce gledajo kot dohodek bi moralo biti 6%, kar znese 300€.) Poleg tega ti gre subvencija v dohodnino, če si normiranec. (Kako dohodnino, saj pri normirancih ni dohodnine?)

A lahko prosim za en priblizen izracun, ker to kar sem ji pripravil jaz naj nebi veljalo. Pa mogoce se razlicico z 30.000€ izdanih racunov.

A ja se to... Kako promet pri pavsalnem spju vpliva na visino prispevkov?

Hvala

Igor

Nazadnje urejeno:

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Pozdravljeni!

Rabim malce pomoči, ker sem ta trenutek malce v dvomih, da sem kaj narobe razumel...

Sestra bo odprla s.p. in iz zavoda pobrala subvencijo za samozaposlitev. Sedaj je delala po avtorski pogodbi, vendar je to postalo predrago. Dejavnost je vodenje prireditev in odnosi z javnostmi in kaksno prevajanje. Naceloma same storitve in MALO stroskov. Letno pricakuje 15.000€ izdanih racunov. Na izobrazevanju, ki ga je organiziral zavod in je obvezno pred samozaposlitvijo so jim povedali in absolutno odsvetovali pavsalni s.p. predavateljica, ki je kao tudi racunovodkinja sicer malo starejša teta je svetovala dejanske stroške in ne normiranih. Baje ti subvencijo gledajo kot prihodek in če si normiranec, plačaš okoli 660 € za subvencijo! (Tole mi ni jasno od kot ta znesek, saj je subvencije cca. 5000€ in tudi ce gledajo kot dohodek bi moralo biti 6%, kar znese 300€.) Poleg tega ti gre subvencija v dohodnino, če si normiranec. (Kako dohodnino, saj pri normirancih ni dohodnine?)

A lahko prosim za en priblizen izracun, ker to kar sem ji pripravil jaz naj nebi veljalo. Pa mogoce se razlicico z 30.000€ izdanih racunov.

A ja se to... Kako promet pri pavsalnem spju vpliva na visino prispevkov?

Hvala

Igor

Za vsaj približno oceno kaj se "bolj" splača ali sistem realnih prihodkov in odhodkov ali sisem normiranih odhodkov predlagam, da dopišeš še slednje:

- Kdaj bo sestra odpirala s.p.
- Ali so ti prihodki mišljeni na letni ravni, ali samo v obdobju od odprtja s.p.-ja do 31.12.2013?
- Napisal si le, da pričakuje malo stroškov (koliko je to malo?)
- Kakšni so bili njeni dohodki prejeti v letošnjem letu iz drugih naslovov (avtorski honorar, podjemne pogodbe, delovno razmerje....)?
- Kakšne olajšave so možne pri sestri (splošna olajšava, olajšava za VDČ., investicijske olajšave...)?

Morda je računovodkinja imela v mislih cca. 600€ prihodka iz letošnjega leta iz naslova subvencij. Če je subvencija v višini 5.000€ dana za 24 mesecev in če razmejih prihodke iz subvencije ter v letošnjem letu upoštevaš 3/24 od 5.000 si na cca. 600€ prihodka iz naslova subvencije.

Tudi sistem normiranih stroškov je v sistemu dohodnine. Vendar obdavčen s cedularno obdavčitvijo, torej davek v višini 6% od doseženih prihodkov in to je dokončen davek.

Promet pri pavšalnem s.p.-ju vpliva na višino prispevkov na enak način kot pri sistemu realnih prihodkov in realnih odhodkov. Če poenostavim....od višine prometa je odvisen tvoj dobiček.
Višina prispevkov v prihodnjem letu pa je odvisna od doseženega dobička brez upoštevanih stroškov prispevkov za socialno varnost.

igi

Guru
13. okt 2007
5.639
1.225
113
Celje
- s.p. se je odprl danes
smile-1.gif

- na letni ravni
- stroškov razen kilometrine (ja tukaj se da razpravljati o višini) in kakšne "delovne" obleke in frizerja (tukaj je spet vprašanje, ker so v igri bolj "domače" šivilje, ki ne izdajajo računov), telefona in interneta, skoraj ni druga. Kakšno izobraževanje ampak tukaj se hitro konča. Realno po moje 5.000€ skupaj pri prometu 15.000
- letošnji dohodki... uf ne vem pol leta porodniške (po moje kakšnih 500€/mesečno), sedaj 3 mesece zavod in kakšna 2 jurja avtorskih...
- možna je splošna olajšava in en otrok

- druga varianta ki sem jo pisal za 30.000€ letnega prometa je pa v bistvu za drugo zgodbo, kjer razen splošne olajšave in recimo 5.000 stroškov, druga ni. Samo storitve.

Hvala

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Pozanimaj se za točne številke potem bomo pa lahko naredili pravo kalkulacijo. Pred tem lahko samo pavšalno nekaj ocenjujemo (kot je verjetno naredila gospa na izobraževanju, ki verjetno ne pozna vseh njenih dejavnikov, ki lahko bistveno vplivajo na samo obdavčitev).

Če se je s.p. odprl danes potem glede na napisano pričakuje cca. 3.750€ prihodkov v 3 mesecih + delno prihodki od subvencije za samozaposlitev.
Stroški:
- potni stroški (koliko?)
- stroški prehrane
- stroški morebitne amortizacije
- bančni stroški
- delovnih oblek ne štet v kvoto razen če bo take nakupe podprla z dokumentacijo (obvezne uniforme, varstvo pri delu ipd.)
- priprava na nastope (make up, frizer....kar bo lahko dokumentirala z računi)
- stroški interneta in telefona
- stroškov izobraževanja
- morda še kaj kar sem/si pozabil

Glede na napisano: prihodki 15.000 na letni ravni in stroški 5.000 na letni ravni + prispevki za socialno varnost, spčošna olajšava in olajšava za otroka se ji glede na letošnjo lestvico za dohodnino (za leto 2014 še ni znana) se ji v prihodnjem letu ne bo splačalo biti "normiranka". Kako je pa v letošnjem letu pa je vse odvisno od višine preostalih dohodkov, ki jih je prejela. Porodniško nadomestilo, nadomestilo z zavoda, avtorske pogodbe, podjemne pogodbe, morebitni drugi dohodki.

Kakšna 2 jurja avtorskih lahko pomeni....1.000 avtorskih ali 4.000 avtorskih.....ti 3jurji lahko pre-vagajo odločitev iz ene opcije na drugo opcijo.

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.639
1.225
113
Celje
No pa dejmo mal bolj natančno
smile-1.gif

- potni stroški so pač odvisno koliko časa si vzame in jih napiše. Glede na to, da je njeno delo terensko bi načeloma lahko upravičila kar nekaj tega (sestanek, generalka, ...), ampak nebi pretiravali
- amortizacije ne bo
- drugih upravičenih stroškov ni veliko...

- porodniška do konca aprila 700€
- otroški dodatek 43€
- denarno nadomestilo 3 mesece skupaj 1670€
- avtorske pogodbe 2400€

1. In če izhajam za naslednje leto. In predpostavim, da bi bila normiranec in izda 15.000€ računov. Bo plačala 900€ davka. Če gre po klasični poti in prikaže na koncu NULO, bo plačala 0 davka. Bo pa računovodja "vzel" 500€ letno in pod črto, bo prišparala 400€, s tem da mora ves čas zbirati račune, pisati potne naloge,...

2. če izda račune za 30.000€ potem bo pa pri normirancu 1800€ davka. Če gre po klasični poti, bo prikazala vsaj 10k dobička. Več ji ne bo uspelo "zbiti" in celo leto zbira račune,potem je pri klasiki hm... že vprašljivo...

Vem da težim, ampak bo verjetno še komu prišlo prav...

HVALA

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik igi pravi:
No pa dejmo mal bolj natančno
smile-1.gif

- potni stroški so pač odvisno koliko časa si vzame in jih napiše. Glede na to, da je njeno delo terensko bi načeloma lahko upravičila kar nekaj tega (sestanek, generalka, ...), ampak nebi pretiravali
- amortizacije ne bo
- drugih upravičenih stroškov ni veliko...

- porodniška do konca aprila 700€
- otroški dodatek 43€
- denarno nadomestilo 3 mesece skupaj 1670€
- avtorske pogodbe 2400€

1. In če izhajam za naslednje leto. In predpostavim, da bi bila normiranec in izda 15.000€ računov. Bo plačala 900€ davka. Če gre po klasični poti in prikaže na koncu NULO, bo plačala 0 davka. Bo pa računovodja "vzel" 500€ letno in pod črto, bo prišparala 400€, s tem da mora ves čas zbirati račune, pisati potne naloge,...

2. če izda račune za 30.000€ potem bo pa pri normirancu 1800€ davka. Če gre po klasični poti, bo prikazala vsaj 10k dobička. Več ji ne bo uspelo "zbiti" in celo leto zbira račune,potem je pri klasiki hm... že vprašljivo...

Vem da težim, ampak bo verjetno še komu prišlo prav...

HVALA

Glede na letošnje prihodke predpostavljam da se ji splača biti obdavčena po realnih prihodkih in stroških. Celotni dohodki bodo tako majhni, da jih bodo po mojem mnenju pokrile davčne olajšave. edino ob koncu leta pazite da ne boste zaradi relativno visokega dobička, ki bi si ga zaradi olajšav še lahko "dovolili" plačevali extremno visoke prispevke. dobiček, ki ga bo ustvarila v 3 mesecih se bo za namen določitve osnove za prispevke preračunal na celotno leto.

1. če predvidevaš da bo naslednje leto ustvarila 15.000eur prihodkov bo plačala nekaj več kot 900eur davka....poleg prihodkov od prodaje štej še prihodke iz naslova subvencije. Glede na to...sklepam, da nima nekega predznanja osnov računovodstva in podjetnisštva predvidevam, da bi kljub odločitvi za normiranca potrebovala nek dodaten suport računovodje, pa reciva da bi jo vzel nekaj manj kot če bi bila obdavčena po realnih stroških. Iz 15.000 eur prihodkov lahko še vedno ustvari recimo 8.000 dobička in bo obdavčena z nulo. 7.000 eur stroška pa predvidevam, da bi nekako nabrala.

2. Pri prihodkih okoli 30.000eur in minimalnih stroških bi se pa jaz bolj nagibal k normirancu.....Sploh če ima realne prihodke res minimalne.

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
1
16
Pozdravljeni!
Sem upokojenec. Imam ponudbo za serijo predavanj po Evropi, pa nekaj konsultacij. Vsota, ki naj bi se s tem nabrala ne presega omejitve, ni pa zanemarljiva. Torej, kaj svetujete? Nagibam se k pavšalnemu sp, vendar sem nekaj prebral, da naj bi upokojencem to onemogočili z Novim letom.
Rešitve, predlogi? Legalni, seveda.
Pozdrav, M

igi

Guru
13. okt 2007
5.639
1.225
113
Celje
No meni ni dalo miru in sem zadeve zmetal v eno excel tabelo, glede prispevkov... ker seveda bi bilo fino, da bi naslednje leto bila v najnižjem razredu s prispevki.

Subvencija je 5000, kar na mesec pomeni 208 € "dobička"

Za letos velja stari sistem "lestvic" in za najnižje prispevke je zgornja meja letnega dobička brez prispevkov 9156€ (podatek za 2012), kar pomeni mesečno 763€. To pomeni, da bi si lahko "privoščila" izdati mesečno računov v primeru pavšalista ene 2300+subvencija in bi še vedno bila v "najnižjem" razredu glede plačila prispevkov. Ker pa ima še druge dodatke, je potrebno seveda ta del proporcionalno zmanjšati. Tu pa ne vem, kako se šteje "dobiček" pri porodniški, otroških dodatkih, denarnemu nadomestilu, avtorski pogodbi. Koliko moram to odšteti od "dovoljenega" dobička.?

Naslednje leto pa če prav razumem velja nov sistem višine prispevkov. In moj izračun dovoljenega dobička je še bolj "čuden" saj meni kaže, da lahko več zaslužiš in še vedno ostajaš v najnižjem razredu... (dobro ni več razredov, ampak je zavarovalna osnova 60 % povprečne letne plače zaposlenih v RS, preračunane na mesec).
V glavnem, če grem na številke: teoretično izdan računov za 40.000€ k čemur prištejem še 2500€ subvencije. Ob upoštevanju 70% pavšalnih stroškov ostane za obračun 12750€. Za prehodno obdobje pri izračunu prispevkov piše, da se ugotovljeni dobiček za 2014 zmanjša za 30%, kar pomeni 8925€. In če gledam, da bo povprečna plača podobna trenutni (letna bruto cca. 18108€), ki jo zmanjšam za 60% kot piše v zakonu, pomeni, da imam "fore" do 10864€/letno

Sem FEJST mimo udaril?
redface-1.gif

ant

Pripravnik
Malo bi si sposodil temo.

Zanima me kaj bi bilo zame najbolj optimalno. Ponujal bi storitve, ki so močno sezonske, torej nekje od aprila do oktobra (pol leta nekje).
Mesečni dohodek bi bil recimo od 450 do 900€. Sem že redno zaposlen in bi bil to dodatni dohodek.

Razmišljam, če je možno popoldanski sp odpreti le za pol leta in ga potem zapreš. Kakšni so stroški za odprtje/zaprtje?
Koliko bom potem od recimo zasluženih 4000 € moral plačati davka, če izberem pavšalni sp ali navaden sp?

Ali je morda še najboljša izbira delo na avtorsko pogodbo? Kako to poteka?

Hvala

igi

Guru
13. okt 2007
5.639
1.225
113
Celje
Citat:
Uporabnik ant pravi:
Malo bi si sposodil temo.

Zanima me kaj bi bilo zame najbolj optimalno. Ponujal bi storitve, ki so močno sezonske, torej nekje od aprila do oktobra (pol leta nekje).
Mesečni dohodek bi bil recimo od 450 do 900€. Sem že redno zaposlen in bi bil to dodatni dohodek.

Razmišljam, če je možno popoldanski sp odpreti le za pol leta in ga potem zapreš. Kakšni so stroški za odprtje/zaprtje?
Koliko bom potem od recimo zasluženih 4000 € moral plačati davka, če izberem pavšalni sp ali navaden sp?

Ali je morda še najboljša izbira delo na avtorsko pogodbo? Kako to poteka?

Hvala

- avtorska je predraga...
- pri pavšalnem bi plačal 360€ davka
- odvisno koliko stroškov boš uspel prikazati in v kateri dohodninski razred padeš s trenutno plačo.

ant

Pripravnik
Imam malo več kot povprečna slo plačo in uveljavljam enega otroka.

Kako je pa z odprtjem sp za 6 mesecev. Kakšen je postopek. Ampak poleg teh 360e pri pavšalu bi moral plačati tudi tiste prispevke mesečne mar ne?

Hvala

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik igi pravi:
No meni ni dalo miru in sem zadeve zmetal v eno excel tabelo, glede prispevkov... ker seveda bi bilo fino, da bi naslednje leto bila v najnižjem razredu s prispevki.

Subvencija je 5000, kar na mesec pomeni 208 € "dobička"

Za letos velja stari sistem "lestvic" in za najnižje prispevke je zgornja meja letnega dobička brez prispevkov 9156€ (podatek za 2012), kar pomeni mesečno 763€. To pomeni, da bi si lahko "privoščila" izdati mesečno računov v primeru pavšalista ene 2300+subvencija in bi še vedno bila v "najnižjem" razredu glede plačila prispevkov. Ker pa ima še druge dodatke, je potrebno seveda ta del proporcionalno zmanjšati. Tu pa ne vem, kako se šteje "dobiček" pri porodniški, otroških dodatkih, denarnemu nadomestilu, avtorski pogodbi. Koliko moram to odšteti od "dovoljenega" dobička.?

Naslednje leto pa če prav razumem velja nov sistem višine prispevkov. In moj izračun dovoljenega dobička je še bolj "čuden" saj meni kaže, da lahko več zaslužiš in še vedno ostajaš v najnižjem razredu... (dobro ni več razredov, ampak je zavarovalna osnova 60 % povprečne letne plače zaposlenih v RS, preračunane na mesec).
V glavnem, če grem na številke: teoretično izdan računov za 40.000€ k čemur prištejem še 2500€ subvencije. Ob upoštevanju 70% pavšalnih stroškov ostane za obračun 12750€. Za prehodno obdobje pri izračunu prispevkov piše, da se ugotovljeni dobiček za 2014 zmanjša za 30%, kar pomeni 8925€. In če gledam, da bo povprečna plača podobna trenutni (letna bruto cca. 18108€), ki jo zmanjšam za 60% kot piše v zakonu, pomeni, da imam "fore" do 10864€/letno

Sem FEJST mimo udaril?
redface-1.gif

Sicer je že večer in za mano kar naporen dan, tako da mi številke danes več ne gredo, ampak nisem poštekal tvojih obračunov.

Govoriš o prometu (prihodki) in višinah osnov za prispevke. drugih dodatkov ne štej v te izračune. vendar pa kalkulacijo 3 mesecev preračunaj na celotno leto.

Za letošnje leto bo tako ali tako osnova minimalna plača. Za prihodnje leto pa dobiček, ki ga bo dosegla letos brez upoštevanih prispevkov (preračunano na letno raven) zmanjšano za 30% . Kaj bo pa v letu 2015 pa ti pomojem ne želi še nihče napovedovati.....po enutnih predpisih dobiček letošnjega leta zmanjšan za 28%.....po vsej verjetnosti se pa tudi to zna kaj spremeniti.

http://www.durs.gov.si/si/pris...enih_pojasnila/

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
Danes sem dobil klic iz neke pisarne iz katere mi sporočajo, da morajo vsi ki imajo tudi dopolnilni ali pavšalni s.p. imeti :
- zdravniški pregled 100-200 eurov
- oceno tveganja, ki se nanaša na delovno mesto 100-120 eurov
- varstvo pri delu 25 eurov

Zanima me, če to res drži, drugo in tretje mora baje obvezno in takoj narediti, s prvim lahko še malo odlašaš, mi lahko kdo pove, kako je s tem

hvala in lp

igi

Guru
13. okt 2007
5.639
1.225
113
Celje
Em ja... veš kaj sem imel namen izračunati s temi mojimi podatki?

1. koliko lahko letos izda računov pri pavšalni obdavčitvi, brez da bi skočila v višji razred prispevkov
2. koliko jih lahko naslednje leto (ob predpostavki, da se meje ne bodo kaj dosti spremenile)

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik dejvi pravi:
Danes sem dobil klic iz neke pisarne iz katere mi sporočajo, da morajo vsi ki imajo tudi dopolnilni ali pavšalni s.p. imeti :

Zanima me, če to res drži, drugo in tretje mora baje obvezno in takoj narediti, s prvim lahko še malo odlašaš, mi lahko kdo pove, kako je s tem

hvala in lp

Drži, enako velja za popoldanski s.p. kot za "redni" s.p.. Načeloma bi moral imeti zadeve narejene.
S prvo zadevo oni ne bodo nič zaslužili (ker to opravljajo zdravniki), z drugima dvema pa so na tebi želeli malce zaslužiti. Posledično lahko s prvim še malce odlašaš, druga dva pa sta strogo obvezna.

drmr

Pripravnik
27. feb 2009
379
0
16
dolenska
Citat:
Uporabnik dejvi pravi:

hvala in lp

Za druge dve postavke imaš ugodne cene, pri meni je bil eden ne vem od katere firme in je imel varstvo pri delu 45€,oceno tveganja pa nekaj čez 300€ ne vem točno ceno ker je to že par mescev nazaj.Če imaš kakšen telefon od tega ki ti je dal te cene bi te prosil če mi sporočiš.LP