Pavšalni s.p.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Eno vprašanje, ta subvencija ki štarat od 1.7. dalje za dalno oprostitev plačila prispevkov pri samozaposlitvi, za katere prispevke to točno gre? Namreč gledam pri plačilni listi sta največji strošek prispevek za ZPIZ ter prispevek za zdravstveno varstvo. Torej na kaj velja ta 50 in 30% skonto? TnX

Našel sem tole, samo mi ni jasno:

v prvih 12 mesecih poslovanja po prvem vpisu v poslovni register ali v drug register oziroma evidenco oproščene plačila prispevka zavarovanca za ZPIZ in prispevka delodajalca v višini 50 odstotkov zneska prispevka;
v naslednjih 12 mesecih oproščene prispevka zavarovanca in prispevka delodajalca v višini 30 odstotkov zneska prispevka.

Prispevek za ZPIZ mi je jasno, kaj pa pomeni prispevek delodajalca v kolikor imaš s.p.?

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:

(14) Zavarovanci iz 15. člena tega zakona so v prvih 12 mesecih poslovanja po prvem vpisu v poslovni register ali v drug register oziroma evidenco, oproščeni plačila prispevka zavarovanca in prispevka delodajalca v višini 50 % zneska prispevka, obračunanega od osnove iz drugega odstavka tega člena. V naslednjih 12 mesecih so te osebe oproščene prispevka zavarovanca in prispevka delodajalca v višini 30 % zneska prispevka, obračunanega od osnove iz drugega odstavka tega člena.

Citat:

15. člen

(samozaposlene osebe)

(1) Obvezno se zavarujejo osebe, ki v Republiki Sloveniji samostojno opravljajo pridobitno ali drugo dovoljeno dejavnost.

(2) Obvezno se zavarujejo osebe, ki so v tujini vpisane v ustrezni register za opravljanje samostojne dejavnosti in se zanje v skladu s predpisi EU uporablja zakonodaja Republike Slovenije.

(3) Samozaposlene osebe se zavarujejo za polni zavarovalni čas, če ni z zakonom drugače določeno.

Na kratko: velja za vse prispevke
wink-1.gif

Zgoraj so citati iz zakona, ne vem pa, kje si ti našel kar si skopiral.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik dejvi pravi:
razumem,samo neka omejitev vseeno mora biti pitem bi vsi bili raje pavsalci,hvala

50.000 eur letnega prometa
Pavsalcev ni tako zelo veliko. V treh mesecih po uveljavitvi zakona se je na novo za to odlocilo le okoli 1500 podjetnikov.

Za popoldance je super; za redne pa se splaca preracunati.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Mislim, da je to super, če se preživljaš s storitvami in ne kupuješ nekih osnovnih sredstev oz. jih že imaš. Če narediš za 50.000 EUR storitev sam, ti pa tudi ne sme biti hudega v življenju.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
Citat:

(14) Zavarovanci iz 15. člena tega zakona so v prvih 12 mesecih poslovanja po prvem vpisu v poslovni register ali v drug register oziroma evidenco, oproščeni plačila prispevka zavarovanca in prispevka delodajalca v višini 50 % zneska prispevka, obračunanega od osnove iz drugega odstavka tega člena. V naslednjih 12 mesecih so te osebe oproščene prispevka zavarovanca in prispevka delodajalca v višini 30 % zneska prispevka, obračunanega od osnove iz drugega odstavka tega člena.

Citat:

15. člen

(samozaposlene osebe)

(1) Obvezno se zavarujejo osebe, ki v Republiki Sloveniji samostojno opravljajo pridobitno ali drugo dovoljeno dejavnost.

(2) Obvezno se zavarujejo osebe, ki so v tujini vpisane v ustrezni register za opravljanje samostojne dejavnosti in se zanje v skladu s predpisi EU uporablja zakonodaja Republike Slovenije.

(3) Samozaposlene osebe se zavarujejo za polni zavarovalni čas, če ni z zakonom drugače določeno.

Na kratko: velja za vse prispevke
wink-1.gif

Zgoraj so citati iz zakona, ne vem pa, kje si ti našel kar si skopiral.

Tukaj sem našel...

http://mladipodjetnik.si/novic...-samozaposlitev

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
Hvala,grem jutrina obrtno se informirati za odprtje,nekaj si omenjal datume,kaj ne mores takoj odpreti,je potrebno imeti revijo obrtnik,vcasih so zaracunali kar 20e,je tukaj kdo,ki je ze povsalec in dosegljiv na ZS,hvala za pojasnila vsem

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Nimaš kaj komplicirat.
Odpiranje s.p. je brezplačno. Imeti moraš osebni dokument ter vedeti svojo davčno številko, dobro je, da imaš že izbrano ime firme, sedež in dejavnost. Vse skupaj traja manj kot pol ure, če imaš digitalni certifikat pa lahko preko e-vem urediš kar sam. Ena od stvari, katero te vprašajo je na koliko dobička računaš ... seveda poveš, da nič. To, da želiš biti obdavčen po normiranih stroških rešiš z dopisom DURS takoj po odprtju firme (prej kot v 8 dneh po odprtju).

To, "da se ne da takoj" ni res, je pa dejstvo, da po novem preverjajo tvoj davčni dolg. Tako, da preveri ali si DURS kaj dolžan - če te dobijo, da si, ti si pa na izjavi podpisal, da nisi, je zakon tako glup, da ti zavrnejo vpis in prepovejo vpis za naslednjih 10 let
wink-1.gif
. Jaz tako sedaj vse svoje stranke preventivno pošljem na DURS preverit stanje (če nimajo certifikata, drugače to rešiš preko vpogledov na e-davkih.

Drugače pa za tebe verjetno ni "čisto" pravi naslov obrtna zbornica (če prav razumem ne gre za obrt). Imaš še GZS, EIM (če velja lokacija Maribor), AJPES...

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
hvala,sem mislil,da moram iti na obrtno,sem blizu mb, certifikat imam,bom vseeno poklical na ajpes ali gzs,jaz bi vzel pavsalni sp,moram za normirane stroske obvestiti durs,glede takih in se kaksnih vprasanj je dobro koga imeti,zato sem mislil na obrtno,tudi potem glede letnega porocila durs in ostalih zadev,da ti kdo svetuje,ko si enkrat registriran naredis stampiljko,program in enostavno zacnes,
hvala

B81

22. jul 2007
37.617
10.911
113
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
To, da želiš biti obdavčen po normiranih stroških rešiš z dopisom DURS takoj po odprtju firme (prej kot v 8 dneh po odprtju).

Te lahko po odprtju firme zavrnejo v zvezi z norm. stroški ali ne?

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
To, da želiš biti obdavčen po normiranih stroških rešiš z dopisom DURS takoj po odprtju firme (prej kot v 8 dneh po odprtju).

Te lahko po odprtju firme zavrnejo v zvezi z norm. stroški ali ne?

Teoretično lahko. Primer... že imaš d.o.o., pa želiš odpreti s.p. z enako dejavnostjo --> lahko smatrajo kot izogibanje davkom.
ali pa, če si firmo v tekočem letu zaprl in na novo odprl ...

drmr

Pripravnik
27. feb 2009
379
0
16
dolenska
Jaz imam že dolgo celodnevni sp- mizarstvo in sem davčni zavezanec.Razmišljam če bi šel na pavšalnega in mi ni treba vodit računovodstva kar me sedaj stane dobrega tisočaka letno.Tudi davčni zavezanec ne bi bil več ker ne mislim več nabavljat strojev in ne presegam prometa nad 50.000€.Kakšen je postopek da to spremenim, moram tastari sp zapret in odpret novega ali se da kar obtoječega spremenit ? LP

kand

Pripravnik
1. okt 2007
50
0
6
Spremeniš lahko z novim letom, javit moraš do aprila. Pozor, če boš normiranec, ti odpadejo vse olajšave (za socialne prispevke, za otroke in druge) in nobenih stroškov ne moreš odbiti, tako da ni nujno, da se splača.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik drmr pravi:
Jaz imam že dolgo celodnevni sp- mizarstvo in sem davčni zavezanec.Razmišljam če bi šel na pavšalnega in mi ni treba vodit računovodstva kar me sedaj stane dobrega tisočaka letno.Tudi davčni zavezanec ne bi bil več ker ne mislim več nabavljat strojev in ne presegam prometa nad 50.000€.Kakšen je postopek da to spremenim, moram tastari sp zapret in odpret novega ali se da kar obtoječega spremenit ? LP

Računovodstvu naroči, da ti pripravi kalkulacijo in ti pove, kaj se ti bolj splača.

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
Sem bil na Vem tocki na obrtni in mi priporoca pop. Sp in normiranca.dala mi je primer ce npr zasluzim 5000€ letno, od tega imam 4500€ stroskov, na preostanek 500€ placam davek po dohodninski lestvici. Kaj je mislila kar 4500 stroskov, mi lahko kdo napise kako izgleda specifikacija racuna za 100€ racuna za servis pc brez delov in specifikacija za racun 100€ (od tega napajalnik 50€ in 50€ delo),ta napajalnik kupim recimo v bof in placam ze njim 22% davka, kaj vse lahko dam v olajsavo, kaj ce nek del kupim na ebay,jih zanima odkod dobil dele in moram imeti racun,hvala in

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
vse kar ti kupiš na sp, je strošek. račune, ki jih ti izdaš (z materialom ali brez) so prihodki. razlika je dobiček. na to se obračuna dohodnina.

lp