Pavšalni s.p.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
To, da želiš biti obdavčen po normiranih stroških rešiš z dopisom DURS takoj po odprtju firme (prej kot v 8 dneh po odprtju).

Te lahko po odprtju firme zavrnejo v zvezi z norm. stroški ali ne?

Teoretično lahko. Primer... že imaš d.o.o., pa želiš odpreti s.p. z enako dejavnostjo --> lahko smatrajo kot izogibanje davkom.
ali pa, če si firmo v tekočem letu zaprl in na novo odprl ...

OK, kako tole rešit? Ker jaz sem točno to naredil. Se bo upošteval dopis, če povem, da bo šlo za drugo primarno dejavnost?

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik dejvi pravi:
Sem bil na Vem tocki na obrtni in mi priporoca pop. Sp in normiranca.dala mi je primer ce npr zasluzim 5000€ letno, od tega imam 4500€ stroskov, na preostanek 500€ placam davek po dohodninski lestvici. Kaj je mislila kar 4500 stroskov, mi lahko kdo napise kako izgleda specifikacija racuna za 100€ racuna za servis pc brez delov in specifikacija za racun 100€ (od tega napajalnik 50€ in 50€ delo),ta napajalnik kupim recimo v bof in placam ze njim 22% davka, kaj vse lahko dam v olajsavo, kaj ce nek del kupim na ebay,jih zanima odkod dobil dele in moram imeti racun,hvala in

Ta primer, katerega ti je dala je za primer, ko nisi normiranec. V tem primeru moraš imeti tudi vse vhodne račune in ostale listine (potni nalogi), s katerimi dokazuješ stroške. V tem primeru potrebuješ tudi računovodstvo (sicer teoretično ne a realno - ja). In, da ... v takem primeru gre dobiček v osnovo za izračun dohodnine.

Če ti je pa razložila, da je to primer, ko si normiranec je pa brcnila v temo.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Kaj pa če odprem drugo leto? Lahko to nekako preveri preden odprem s.p.? Ker gre samo za storitve (glasba), se mi res ne splača naormalen s.p.

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
to sem nasel na netu

VARIANTA A
Letno boš imel 18.000 € prihodkov in 9.000 € stroškov, To na grobo 9.000 € dobička. Pripada ti še cca. 6.300 € splošne davčne olajšave in pridemo do zneska za obdavčitev 2.700 €, od tega plačaš 16 % davka, kar znese 432 €.

VARIANTA B
Isti prihodki, v primeru normirnca: od 18.000 € ti država prizna 70 % normiranih odhodkov, kar znese 5.400 € davčne osnove, splošne olajšave ni, obdavči se po stopnji 20 % in plačaš 1.080 € davka.

Če prav razumem bi ob majhnih stroških prav prišla varianta B - normiranca, kaj v tem primeru ne potrebuješ več prejetih računov za dokazovanje in knjiženje računov, kako tukaj izgleda izdan račun stranki za npr. 100eurov

hvala in lp

Nazadnje urejeno:

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Uff... dajva se midva enkrat po skypu slišat.

Če govoriš o "popoldancu" potem tista splošna olajšava (ki niti približno ni 6.300€) je ista kot splošna olajšava, ki spada k dohodnini. In na to olajšavo verjetno računaš že pri plači. Dobička je potem kar 9.000€ in padeš že v naslednji razred, kar pomeni, da je davka po tem primeru (če si popoldanec) 1.980€.

Če pa ne gledaš za redno dejavnost sta pa izračuna na mestu.

Če gledaš in iščeš primere ne moreš enkrat gledati za redni s.p., drugič pa za "popoldanski" s.p. . Razlika v obdavčitvi je občutna predvsem zaradi olajšav katere, če si popoldanec, "pokuriš" že v redni službi, če nisi pa se ti upoštevajo.

Izdan račun stranki v obeh primerih izgleda enako.

B81

22. jul 2007
37.619
10.912
113
A se ne odločaš za normiranca samo in zgolj na osnovi pričakovanih mesečnih stroškov, ki jih boš imel?
Torej npr. razna svetovanja, posredništvo pri prodaji itd....?

Jaz razumem takole: če nimaš oz. ne boš imel vhodnih faktur, vzameš "normiranca".

Primer:
1 000 eur mesečno zaslužiš za "svetovanje", vhodnega računa nimaš nobenega.
12 000 eur letno, osnova je 3600 eur, plača se 720 eur davka, kar znese 6% na cel prihodek.

Pa to se sliši skoraj prelepo da bi bilo res
grin1.gif

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Ni prelepo. Tako je. In cilj tega je, da je tako lepo, da se ti ne splača skrivati prihodkov (delati brez računov ipd.).

Za normiranca se odločaš na osnovi kar nekaj parametrov, katere potem uporabiš pri obračunu:

Recimo redni s.p., oseba brez otrok, na leto zasluži 24.000. Gre za storitve, stroškov ni veliko (mobitel, par potnih nalogov):
Normiranec ima letne osnove 7.200€ in plača 1.440€ davka; naslednje leto ima minimalne prispevke (cca. 300€/mesec)
Računovodski:
Recimo, da ima 4.000€ na leto realnih stroškov. Torej je osnove 20.000€. Če odštejemo splošno olajšavo 3.300 in prispevke, katere je plačal čez leto 3.600 pridemo na osnovo za obdavčitev v višini 13.100€. Od tega plača davek po dohodninski lestvici in tega skupno nanese cca 2.650€. Zato, ker je z osnovo za prispevke prešel v višji razred ima v naslednjem letu 350€ prispevkov na mesec, kar je 50€ na mesec več kot normiranec.. Pa od tistih 4.000€ realnih stroškov jih je recimo 600 takih, ki jih pri normirancu ni (računovodstvo).

Enostavna matematika.

Če bi to preslikali na popoldance je pri izračunih potrebno upoštevati še višino plače, katero dobivaš v redni službi in pa dejstvo, da pri računovodskem izračunu ne moreš več upoštevati olajšav, saj ti jih upoštevajo že pri plači.

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
Izbiram dejavnosti,zanima me ce kdo ve za katere dejavnosti,je potrebno imeti obrtno dovoljenje,res lahko oznacis cimvec dejavnosti, za pc servis ne rabis obrtnega dovoljenja,ce bi zraven imel npr. Programiranje spletni strani,prodajal pc izdelke na bolhi,vzel se popravilo bele tehnike-tukaj pa bi po mojem potreboval obrtno,na ajpes je pdf dejavnosti,samo zraven ni navedeno pri posamezni dejavnosti ali zahteva obrtno

Hvala

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
kokr jst vem, ni več potrebe po prijavljanju dejavnosti. odpreš firmo in delaš kar hočeš. dejavnost je samo statistika.

lp

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
ne govorimo o dovoljenju, ampak priglasitvi dejavnosti. delaš lahko programiranje, registrarirano pa imaš frizeraj. to nobenga ne briga. in ja, če priglasiš frizeraj, rabiš obrtno dovoljenje.

lp

barvica

Rent-a--MILF
11. feb 2013
1.601
145
63
A bejž,
Citiram: "Izbiram dejavnosti,zanima me ce kdo ve za katere dejavnosti,je potrebno imeti obrtno dovoljenje..." in kje on sprašuje o priglasitvi dejavnosti?

Sedaj se tukaj postavlja vprašanje, kako dobro znaš ti brat in razumet kaj je napisano.

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
Vem,da programiranje in frizerstvo kot dejavnosti ne gresta skupaj,ker ce se mi bo nekdo usedel na stol za strizenje in mu recem da sicer servisiram pc,bo me samo cudno pogledal, mislil sem na primer,da imam popravila in vzdrzevanje oc za kar ni potrebno obrtno,ko pa dodajas dejavnosti,kot npr. programiranje spletnih strani pa kljub temu da je to pc dejavnost moras morda imeti obrtno.tega pa v tabelah ni,vsaj doma ko gledas te dejavnosti,verjamem pa,da jih na mestih kjer odpiras sp imajo nevem zakaj tega ne uredijo kot treba,verjetno zato,da nevede izberes nekaj kar je obrtno placas za dovoljenje cez 100e in se mesecno clanarino
Lp

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
V primeru,da prodam izdelek npr. Ram, moram spodaj na racunu zapisati, moznost vracila v 30 dneh,kar se po zakonu sme brez razloga, velja to za primer ce imam svojo spletno trgovino ali tudi v primeru,da oglasujem na bolhi.Je nujno,ga navedem tudi garancijski rok.
Hvala in lp

mala86

Zelenc'
29. avg 2013
5
0
1
Vemo, da imate že dovolj dela z vodenjem podjetja in sklepanjem poslov s kupci in dobavitelji.
Nimate živcev niti časa še za davčne inšpektorje?
Ne delamo vzmetnic, pa vendarle zagotavljamo mirno spanje. - kontakt na fincommerce@siol.net
Za podjetje vsak cent šteje!