Nakup kombija - s.p., davčni zavezanec

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
256
83
Naslov pove vse - kakšna varianta se najbolj splača s.p.-ju, ki je davčni zavezanec:

- nov ali rabljen (maksimalno 4 leta star recimo) - strošek ~20.000 vs ~10.000 EUR
- leasing - najboljša varianta? Kako je z obrestnimi merami - vezane na EURIBOR/LIBOR?
- stroški - direkt v stroške ali potni stroški (komplikacije s potnimi nalogi, ipd potem....) / + amortizacija...
- davek - DDV plačati ob nakupu, potem uveljavljati stroške // pri nekaterih oglasih sem videl odbitja davka za pravne osebe?

Kombi bi bil registriran kot tovorno vozilo (5+1 sedežev), dejavnost pa je taka, da ga potrebuje, torej je iz formalnega vidika vse ok za stroške.

Vnaprej hvala za vse nasvete in pripombe.
smile-1.gif

lp

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.426
1.462
113
MAlo ti tole vse skupaj mešaš.

Na kratko je takole:
- nov /rabljen se moraš sam odločiti. Pri rabljenem lahko naletiš na odlično zadevo lahko pa kupiš jajco s katero boš imel stroškov več kot si privarčeval pri ceni ob nakupu. Nov pa če nič drugega ima vsaj garancijo.
- leasing/kredit je spet tvoja izbira. Praviloma je leasing hitreje odobren in ne rabiš dodatnega zavarovanja. Ker si s.p. in če si bolj nov vsekakor kar po leasingu udari. OM so pri večini sedaj fiksne. Libor po mojem mnenju ni prava izbira sploh trenutno in kolikor vem so redke leasing hiše, ki ga sploh ponujajo. EURIBOR je trenutno zgodovinsko nizek, kar pomeni, da bo v naslednjih petih letih sigurno zrasel. Kdaj bo zrasel in za koliko pa ne zna povedati nihče. Po moje vseeno bolje da vzameš leasing s fiksno obrestno mero.
- stroški - tukaj nisem ravno strokovnjak ker nisem računovodja. Ampak če vzameš na firmo potem ne moreš nekih potnih stroškov in pisat in to. Imaš amortizacijo, če boš avto uporabljal v privat namene pa boš imel še boniteto. Sevisi, potršni material gorivo pa tako gre direktno v davčno priznane stroške.
- DDV moraš tako v vsakem primeru plačati. Nekatere leasing hiše pa še zmeraj omogočajo da ga plačaš namesto ob nakupu z zamikom. Torej tako, da ga plačaš takrat ko ti ga država vrne. Ampak zaradi tega, ker je večina podjetnikov "pozabila" plačat DDV ko ga je dobila vrnjenega od države danes zamik DDV-ja skoraj nikjer več ni mogoč. Praviloma delajo sedaj vse leasing hiše tako, da ti od bruto cene izračunajo obvezni polog (20 - 30%) ostalo pa ti financirajo. Ti pa potem ko dobiš od njih račun pač z DDV-jem narediš kakor hočeš. Lahko zahtevaš vračilo ali pa ga poračunaš v več mesecih. Če boš zahteval vračilo lahko skoraj 100% pred vračilo pričakuješ obisk davčnega inšpektorja.
Toliko zaenkrat, če pa še kaj rabiš pa vprašaj. Malo je nametano, samo sem že spil zdaj ob večerji 2 kozarca rdečega, tako da ne gre boljše
smile-1.gif

Fiat007

Fizikalc
1. apr 2009
1.065
0
36
43
Gorenjska in okolica (Bled)
Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:
- nov ali rabljen (maksimalno 4 leta star recimo) - strošek ~20.000 vs ~10.000 EUR
V kolikor kupiš rabljenega moraš biti pozoren. Če ga kupiš preko komisej DDV na računu ne bo izkazan, posledično ga niti ne moreš poračunati od države. Boš pa težko dobil dobrega rabljenega, ker navadno pravne osebe to prodajajo, ko je avto že zamortiziran.

Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:- leasing - najboljša varianta? Kako je z obrestnimi merami - vezane na EURIBOR/LIBOR?
Če boš šel v financiranje potem vzemi finančni leasing, ker lahko daš vozilo v "knjige" in vse stroške povezuješ z amortizacijo (bencin, zavarovanje, srvisi,...). Enako gre pri gotovini. V kolikor greš na operativni lasing (najem), boš v stroške lahko dal samo oborke najmenine. Pri leasingu si ti ekonomski lastnik vozila, pomeni da z njim prosto razpolagaš. Banka je pravni lastnik, kar pomeni, da imaš zadržano lastništvo v primeru prodaje vozila. Večinoma so leasingi vezani na 3 mesični Euribor, ki je v tem trenutku relativno nizek, najdejo pa se tudi leasingi z enomesečnim Euriborjem.
Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:- stroški - direkt v stroške ali potni stroški (komplikacije s potnimi nalogi, ipd potem....) / + amortizacija... ?
Če ga boš kupil na firmo, potem ga boš verjetno itak dal v svoje knjige. Posledično boš obračunaval stroške. Razne kombinacije s izplačilom potnih stroškov se ti splača, če vzameš osebno vozilo na privat in si potem iz firme izplačuješ potne stroške. Če tovorno vozilo vzameš na privat, ne boš moral poračunati davka.
Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:- davek - DDV plačati ob nakupu, potem uveljavljati stroške // pri nekaterih oglasih sem videl odbitja davka za pravne osebe?
Firme oglašujejo ceno brez dabka, da je cena videti nižja. Davek dobiš nazaj, ko ga plačaš. Kot je že predhodnik povedal, nikakor ne zahtevaj povračila DDVja, ampak si ga poračunaj. Če boš zahteval DDV nazaj boš kmalu dobil inšpekcijo.

Če te še kaj zanima pa vprašaj.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
256
83
Hvala obema.

Ja v bistvu me zanima še nekaj - malo sem razmišljal in mi ni čisto jasno kako je z DDV-jem pri rabljenih vozilih? Pri novem plačaš 20% - ni problema, gre med vhodni DDV. Pri rabljenem je pa ta DDV itak že plačal prvi kupec in se torej ne more še enkrat obračunati?
confused-1.gif

Ker efektivno gledano je lahko potem nov kombi za 18 jurjev za firmo "enako" drag kot rabljen za 15.... ?

lp

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.426
1.462
113
Ne drži čisto. Ta ki ti bo vozilo sedaj prodajal je imel takrat ko je kupil tovorno vozilo normalni vhodni DDV in sedaj ko vozilo proda ga spet proda z izkazanim DDV-jem (izhodni DDV, ki ga bo plačal državi), ki ga dobi plačanega od tebe. Ti imaš spet račun in je tebi DDV vhodni, ko pa boš vozilo prodal pa spet normalno prodajaš z izkazanim DDV-jem. Praviloma se tovorna vozila ne prodajajo preko komisionarjev po 102 in 104 členu ZDDV.
Drugače pa tudi pri poslovnem najemu (operativni leasing) ti gredo vsi stroški povezani z vozilom (bencin, servisi,...). Seveda pod pogojem da gre za tovorno vozilo, kar v tvojem primeru gre.

Aja pa še to. Redki so leasing danes, ki delajo s tri ali 1 mesečnim EURIBOR-jem. Večina leasing hiš ima trenutno vire po fiksni obrestni meri, tako da tudi naprej plasira enako, če pa že pa ponavadi plasirajo s 6 mesečnim EURIBOR-jem.

Nazadnje urejeno:

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
256
83
Ok, hvala za pojasnilo. Torej lahko kupim od pravnih oseb/s.p.-jev, od fizične osebe pa še vseeno ne, ker ne morejo izdati računa, rajt?

lp

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.426
1.462
113
Od fizične osebe lahko kupiš samo naredita nakup/prodajo preko prodajalca rabljenih vozil. V tem primeru pa seveda nimaš vstopnega DDV saj ti prodajalec rabljenih vozil proda kombi po 102 in 104 členu Zakona o DDV, kar pomeni da je DDV obračunal samo od razlike v ceni ni ga pa izkazal na računu. Znesek na računu, ki ga v tem primeru dobiš od prodajalca rabljenih vozil je cena, ki jo je želela fizična oseba + prodajalčeva provizija. OK?

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
En off-topic.

Zakaj so na DURSU tako občutljivi na zahtevke za vračilo DDV, pri poračunih prek večjega števila mesecev pa je vse OK. Sum missing traderjev ali pač narava, da neradi vračajo?
smile-1.gif

LP,
PIC

igi

Guru
13. okt 2007
5.697
1.268
113
Celje
mene tudi tole zanima.... se mi ddv že dve leti nabira, sedaj sem pa še tovorni avto kupil. Enkrat ga bom moral zahtevati nazaj, ker poračunati ga nikakor ne morem. (imam velik del prometa preko 8,5% ddvja, material pa je seveda nabavljen z 20%)

Verjetno bom ta mesec poskusil vračilo in poročam kaj bodo mojstri na DURSu rekli
smile-1.gif

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.426
1.462
113
Zato ker ko država nekaj dobi nerada daje nazaj. LAžje jim je če zmeraj poračunavaš svojo obveznost z njihovo obveznostjo do tebe. Glej saj ni panike če naradiš refundacijo v kolikor posluješ ok in ne izvajaš raznoraznih "akcij", ki so na robu ali preko dovoljenega. Inšpektor bo pač prišel, pregled nekaj zadnjih let poslovanja in napisal zapisnik. Če nebo nič našel si zmagal, če pa kaj najde pa zmaga država saj ti nebodo rabili vrniti vsega kar si zahteval nazaj
frown-1.gif
Pri nas so bili že nekaj krat in ni bilo nobenih problemov. Res pa je da si mi niti ne moremo privoščiti, da bi delali kake mučke.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.864
399
83
Meni bodo zdaj konec vsakega obračunskega obdobja vračali DDV, ker sem pač v gradbeništvu in ga po novem firmam ne zaračunavam naprej. Bom videl kako se bo to obneslo. Če me bodo klicali in spraševali neumnosti zakaj to, jih bom nekam poslal, saj so si sami to izmislili.

Barbarian

Fizikalc
25. sep 2008
1.255
32
48
Bom kar tule, da ne odpiram nove teme.

Kaj je zdej z tem odbitkom DDV-ja za vozila v kategorji KN 8704?

Se odbije lahko odbije DDV ali ne?

Primer !

Bobek007

Drehher
22. jul 2007
303
0
16
Pravkar je eden kupil avto na firmo in je rekel, da davke ne moreš obračunati.
Gre celotna cifra v armotizacijo, z DDV-jem. Se pravi v tvojem primeru 8893€