Osumljen povojnih pobojev

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
1. Danes nekateri navajajo ogromne številke pobitih po vojni na ozemlju Slovenije in obtožujejo takratno slovensko oblast, pozabljajo pa da so za kolaboracionisti iz juga k nam prišli tudi partizani iz južnih republik in na ozemlju Slovenije obračunali s svojimi kolaboracionisti. Nikakor pa ne trdim, da povojnega obračuna ni bilo.

2. Največji Rožmanov zločin in izdajstvo je blagoslov na domobranski prisegi na Bežigrajskem stadionu. Ta gnusen Rožmanov zločin se danes pogosto relativizira. Naslednji je pomoč pri organizaciji domobrancev, ki dobesedno na najgrši način klali slovensko prebivalstvo, ki je podpiralo partizane.

3. Vatikan je že obsodil kolaboracjo z nacifažizmom, vrh slovenske RKC pa se še vedno obnaša, kot da se to ni zgodilo in še naprej ven vleče škofa Rožmana in relativizira njegova gnusna izdajstva. Prvi, ki me je takoj po osamosvojitvi seznanil s Kočevskim rogom in poboji je bil, ne boš verjel, lokalni župnik pri verouku, ki je osnovnošolski maldini prinesel pokazat Črne bukve. To je seznam pobitih duhovnikov.

4. Za proces sprave bi bilo dobro, da se slovenska RKC opraviči za kolaboracijo z nacifašizmom v času 2. svetovne vojne, podobno, kot se je za zgodovinske zločine Vatikana opravičil Janez Pavel II.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Kralj Peter je uradno bil na prestolu imel pa je regenta, ki je imel vsa pooblastila. Takrat je narod zahteval naj Petra razglasijo za polnoletnega. Samo to je bilo šele po pristopu k trojenemu paktu.

Domobranska prisega je bila izvir zločinov tik pred koncem vojne. V ta sklop sod še Urh, pa klanje partizanskih mamc,...

Drugače pa je lista najboljokrutnih enot med WWII, ko mi jo je podala pokojna stara mama, ki je preživela WWII, naslednja:
- najbolj okrutni so bili domači izdajalci, sem sodijo domobranci, bela in plava garda
- enote SS
- daleč njim pa sledi redna nemška vojska.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Vsaj za Rožmana lahko rečemo, da je bil lider velikega dela katoliško usmerjenega prebivalstva. Na velik del prebivalstva je imela RKC preko Rožmana precej velik vpliv.

Glede primerjave domobranske prisege in prisege JNA. Teh dveh zadev ni mogoče primerjat. Vedeti je potrebno, da je bila JNA v času SFRJ vojska SFRJ, ki je vsaj uradno skrbela za obrambo SFRJ. Domobranci pa so prisegli nemškemu rajhu in SS, nacističnim (strankarskim) paravojaškim formacijam. Da ne omenjam še kakih drugih detajlov.

@Štibr: s tabo se ne splača razpravljat. Še nekaj takih kot si ti pa nas bo svetovna zgodovina postavila na nacifašistično stran med WWII. V objektivnost obeh zgodovinarjev v zvezi z Rožmanom pa močno dvomim. Že samo prisotni na tiskovni konferenci in mesto tiskovne konference, kjer so bili predstavljeni njuni izsledki, je pri meni razlog za dvom o njuni objektivnosti.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Zakaj poraženci oz. njih zagovorniki ne opišete še druge strani?

Citat:
Ustaši so svoj prodor plačali z mnogimi žrtvami, ki so bila žrtvovana za izgubljeno stvar. Veliko vojakov se je znašalo nad prebivalci. Zažigali so hiše, pobijali, klali, posiljevali ženske ter kradli civilne obleke ter se reševali izdajalskih uniform.

Citat:
Pogovarjal sem se z starejšim prebivalcem Mislinje, ki je preživel vse te strahove in zlo, ki se je valilo nad nedolžno prebivalstvo. Ustaši so bili ena izmed najbolj krvoločnih vojaških skupnosti, katerim je zastrupljal um vrhovni poveljnik Ante Pavelič. Eno izmed načel, ki se je videlo tudi v bitki pri Doliču je veljalo in še tudi mogoče tudi danes tli v glavah hrvaškega prebivalstva. Gre za dokaj grozovit način katerega se ne da opisati z nekaj besedami. Veliko je bilo otrok ter žena, ki so prihajali iz Hrvaške poleg svojih mož, ki so bili zvesti svoji deželi Hrvaški. Ob poboju, v katerem je bil mož hudo ranjen in je videl da bo umrl je ubil še svoje otroke in žene pa če prav niso bili ranjeni ali bili smrtno obsojeni na smrt. Gre za ideologijo, ki se nam zdi nenavadna in nemogoča.

Citat:
Očim se je skril, ker so ustaši kar pobijali, klali ljudi, če jim nisi bil po naklonjenosti, da jih nisi pogostil. Najstrašnejši so bili Mongoli, ki so služili ustaški vojski, posiljevali so ženske, jim rezali prsa, da je bil strašen krik.

Vstop NDH na ozemlje Koroške

Podobne reči mi je pripovedovala tudi pokojna stara mati. Ona je sploh zadela terno. Na dvorišču je bilo polno ustašev, v hiši pa skrita dva partizana.

Normalno da so partizani popizdili, sploh pa še če so pri kom našli sliko, kjer drži v rokah odsekano glavo kakega partizana.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
se strinjam..najbolj okrutni so bili butasti domači izdajalci, ki so vojno izkoristili zaradi prejšnjih zamer in to najbolj banalnih, recimo, ker je sosedova krava ušla na njihov pašnik, sin jim je po.kavsal hčerko in podobno..taki pa res niso vredni, da jih zemlja nosi

tisti, ki jim je pa uspelo zbežati čez Ljubelj, tudi čez telesa nedolžnih žensk in otrok, se pa zdaj strahopetno oglašajo iz tujih držav in poskušajo netit sovraštvo..

ampak kr naj, saj ga ne bodo več dolgo
cheer.gif
mi mlajši pa vemo, zakaj je glava-da lahko misliš, na pa da nasedaš idejam, ki jih producirajo saj vemo kje izključno v svojo korist.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.421
5.657
113
Začuda so se vsi bal komunistov......tud švabi na vzhodu k so jih rusi nazai prtisnl..pa američani v 30`s..od kje ta fenomen da se je treba bat komunistov in komunizma če so pa to najbolši ljudje na svetu in imajo najpravičnejšo ureditev
sprasujem se.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.636
3.089
113
v lokalni ostariji
hja bal se ga je kapital...

pač so zagovarjali "vse je naše" in kapitalisti so se pač branili...

mimogrede: mene bolj skrbijo poboji/zapori od najdemokratičnejše drzave US and A... kot pa poboji 50 let nazaj...

pa še nekaj o svobodi: na račun boja proti terorizmu nas nadzorujejo, kontrolirajo... bolj kot včasih...

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Misliš da so se jih bali zato, ker bodo z mačetami strašili po svetu?
bonk.gif

Kaj pa če so se jih zato, ker so jim kvarili kapitalistično družbo? Navadnim ljudem (raji) dali možnost enakovredne vključitve v družbo? Predvsem pa ker so se bali da bodo razbili vpliv Vatikana in nasploh krščanstva v Evropi in ZDA.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.421
5.657
113
Jst nism biu najb na začetku!
smile-1.gif

No se strinjam da kake utemeljitve niso vzdržale ( mačete & boj proti čarovnicam.....tud švabi so se jih upravičeno bal) Ampak priokus ostaja! Tud sam odnos do ljudi je bil preveč komunističen!

Sj veste una scena......ko jih umre 10 je to škoda.....ko 20miljonov statistika...neki v tem smislu!

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
In kje maš zdej te rezultate krasnega komunizma in vključenosti navadne raje v družbo?

Bankrot na celi črti in zaostanek vsaj 20 let za afnami.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Me zanima, kako bi se Z. Evropa razvijala brez pomoči gospodarstva ZDA, ki je takorekoč nepoškodovana preživela obe sv. vojni.
Prav tako so "afne" imele boljše izhodišče s svojimi kolonialnimi deželami kar se poceni surovin in delovne sile tiče.

Pa če bi mi imeli takrat malo boljše politike in gospodarstvenike tudi ne bi škodovalo...

Če je hlapec, mali kmet, delavec itd končno dobil človeka primeren status in življenje je pa vendarle tudi nek rezultat. Pa ne da bi zagovarjal komunizem, ampak nekaj stvari je pa vendarle si treba priznat.

Bagdad_Blue

i ate all the pies
13. avg 2007
222
0
16
43
LJ-VZHOD
KSZ

Koga boli John, če obesjo ali obsodijo te starčke. Itak jih bo pobralo zdej, zdej, živet pa niso mogli lepo s tako vestjo. Najbolš bo, če zapravimo še kak miljonček za raziskavo in sodbo.....Folk bi se lahko nehal toliko ukvarjati s preteklostjo. sej so ble grozote, ampak niso bile samo pri nas, in definitivno niso bile najhujše niti v tem času niti v tem prostoru.

Ej iz dneva v dan mi gre ta novinarska bagra bolj na spolni ud!

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
Citat:
Če je hlapec, mali kmet, delavec itd končno dobil človeka primeren status in življenje je pa vendarle tudi nek rezultat.

Za to je blo treba komunizma?
Torej ga v Avstriji, Nemčiji, Italiji itd nimajo? Glede na to, da jim je bila komunistična avantura prihranjena?

janko1

Pripravnik
27. nov 2008
857
1
16
www.pohorski-abohi.com
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Citat:
Uporabnik janko1 pravi:
Se opravičujem družba ni me blo na compu! Sem biu po opravkih!

Torej o čem bi radi sedaj debatirali!?

Gejte mislim da je BV da se zdaj tu nekaj prepiram ovamo tamo vsak po svoje in je to to!
Žau vsaj meni se ne da kregat z nekimi virtualnimi prijatelji preko foruma!
Pač ko je bla vojna je bla vojna za vse taka kaka je zgodovina taka bo ostala in je ne moremo spremenit!!!!!
Vsak pa ima svoje mišljenje ! In zato pa smo si tudi različni!!!!
Kakšen bi biu svet če bi bili vsi enaki??????

No, očitno sem imel prav, ko sem ti svetoval, da se v tem topicu rajši ne oglašaj...
rolleyes-1.gif

Ne si pomislo na to da se mi z takem neprimernem osebkom ne da o tem dabatirat???
lahko pa rema z veseljem na pir pa kako debato ruknema o pičkah ali čem podobnem o tem pa vidim da se z tabo bv pogovarjat ker nima smila misliš da nekaj veš v bistvu pa goniš samo svojo staro pokvarjeno ploščo ! Jas pa svojo !

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
V teh deželah je bila situacija že prej boljša.

Je pa res, da se je po vojni to povsod spremenilo, drži. V ospredje so prišle človekove pravice. Mogoče je tudi komunizem k temu kaj pripomogel. Saj na Z niso neumni kot na V, da bi dopustili, da ljudje prebegnejo čez zaveso.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
malo ste zašli iz originalne teme
eno so povojni poboji eno je drzžbena ureditev v SFRJ po drugi svetovni vojni
zločinci ( poraženci, okupatorjevi sodelavci ) so bežali v argentino in tudi v ZDA in kanado in sedaj njiohovi potomci indoktrinirani in enostansko obveščeni iščejo neko pravico in odškodnine za nekaj kaj se je dogajao 60 let nazaj. So pač bili na napačni strani
se je dolfa&co pac zajeb... in so on & co vsi našpukali. če bi on zmagal bo enakop naredil in dolfa & co se je trudil na vse pretega da je to delal .
so iz folka žajfo kuhali, iz kože delali torbice in denarnice iz las pa vzglavnike.
"bilo i prošlo" kot bi rekli južni bratje
čas je da se gleda naprej ne pa nazaj in iskati vampirje in prekladati stare kosti
ampak debili nesposobni
stupid-1.gif

če so bili nekateri tako oh in ah sposobni in dobri in nič klrivi pa bi v jugi ostali in se tukaj borili ( pa magari v partiji, kot se je marsikdo ) za boljši jutri.
če bi bilo tako grozno v jugi ne bi bilo pri nas recimo teološke fakultete in bi bilo tako kot je bilo v državah varšavskega pakta, meje bibile zaprte itd itd
o raznih grozotah v bivši jugi filozofiratjo večina tisti, ki tega niso doživeli
seveda je bila indoktrinacija, in ta obstaja še danes
včasih so bili eni samo malo bolj enaki kot drugi, danes pa so eni neomejeni gospodarji drugih. razlike ni nobene, samo da se tega nekateri ne zavedate. ste pač prebutasti
bonk.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
V teh deželah je bila situacija že prej boljša.
O čem ti to? O popolnoma porušeni Nemčiji?
O Avstriji, ki jo je Slovenija pred 2. sv. vojno po BDP praktično dohitela, leta 1991 pa ni dosegala niti polovice avstrijskega BDP-ja?

Citat:

Je pa res, da se je po vojni to povsod spremenilo, drži. V ospredje so prišle človekove pravice. Mogoče je tudi komunizem k temu kaj pripomogel. Saj na Z niso neumni kot na V, da bi dopustili, da ljudje prebegnejo čez zaveso.
To pa drži, ja. V BRD so imeli ob meji še širša minska polja kot v DDR
stupid-1.gif