Napadi na Dunaju

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.086
5.659
113
Pošolat? A tko k ta Ljulzim u Beću....z Ak47?

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.772
15.833
113
Tudi če bi se, nikomur ne bi škodilo znat albansko. Če ne drugje si pred blokom car, pa znal jih bo pošolat ko jih sreča zvečer 8 komadov on pa sam.

Kako to misliš ČE bi se? Saj (so) se. In ja, znanje drugih jezikov je lahko bolj kot ne samo plus in iz istega razloga pa še kakšnega (recimo zaradi priselitve v Slovenijo) bi se lahko tujci (na)učili slovenščine. Če ne drugje bojo pa v trgovini pa pri zdravniku carji, ko bodo lahko povedali kaj pravzaprav želijo oz. kaj jih muči.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
V našem bloku so se dediči stanovanja naveličali študentov in so za najemnike vzeli albance.
Moški nekje dela, velikokrat ga po nekaj tednov ni, pa še ko se vrne, se gre raje vozit z jaćimi kolami, kot pa da bi se ukvarjal z žensko in froci.
Ženska ne govori slovensko in je skozi doma. Ima obiske, imamo občutek, da jo nadzira moževa žlahta. Koliko skrbi za gospodinjstvo... vedno ji nekaj perila popada z balkona in se potem nekaj tednov valja po dvorišču. Isto velja za igrače. Vsak mesec ali dva dobijo paket rdečega križa, ki se potem kakšen dan ali dva valja po hodniku. Mogoče je bila ena od glavnih v domači vasi/mestu, tukaj pa je nihče ne povoha.
Froci so predšolski. Dretje do desetih, enajstih zvečer, loputanje z vrati... nimamo občutka, da bi se kdo z njimi kaj posebej ukvarjal. Dejansko so že zdaj podivjani.
Ti froci govorijo doma albansko. V šoli bodo zaradi tega od prvega dne izločeni in uspeh bo temu primeren. Čez 10-15 let bodo ugotovili, da jim izobrazba ne da osnov za koliko-toliko službo, da kariere reperja ali fuzbalista ne bo, da jih punce ne pogledajo... edini, ki jih razume je prijazen striček s fejsbuka, ki jih bo povabil v Sirijo ali karkoli bo pač takrat popularno.

Zanima me praktična rešitev, kako takšno družino integrirat.
Pravo vprašanje je, zakaj so sploh tukaj?

Kamele0N

23. jul 2008
42.086
5.659
113
Ja zarad vize in ostalih bonitet... Halo

Oz lahko tud...zarad Fajonove...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Na naši šoli je na proslavi enkrat med recitali bila albanska pesem.
Meni se to ni zdelo narobe. Če ne drugega, je zaradi tega prišel del albanskih družin na proslavo, kjer je bila dobra ura programa v slovenskem jeziku in tri minute v albanskem. Sicer jih ne bi bilo. Razen tega otroci niso krivi, da so se njihovi starši preselili v okolje, kjer ne znajo ne jezika, ne poznajo navad in zaradi tega ne morejo sodelovati pri razširjenih dejavnostih. V pripravah na proslavo so bili ti otroci dodatnih nekaj ur v šoli in so poslušali slovenski program za katerega so se pripravljali njihovi sošolci.
Z alterja pa vemo, da je največ kritike in najslabše sprejemanje tistega, kar ne poznamo, čeprav je denimo 1000 let na naših tleh. Krščanstvo najbolj kritizirajo alter junaki, ki nikoli ne zaidejo v cerkev, ne poznajo vsebine, preberejo pa tu in tam kak hujskaški članek podobno mislečega in neizobraženega kot so oni. Zakaj bi priseljenci ravnali drugače? Tudi oni ne poznalo lokalne kulture, ker nimajo niti neke resne priložnosti, da bi jo spoznali.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.772
15.833
113
Meni se to ni zdelo narobe. Če ne drugega, je zaradi tega prišel del albanskih družin na proslavo, kjer je bila dobra ura programa v slovenskem jeziku in tri minute v albanskem. Sicer jih ne bi bilo. Razen tega otroci niso krivi, da so se njihovi starši preselili v okolje, kjer ne znajo ne jezika, ne poznajo navad in zaradi tega ne morejo sodelovati pri razširjenih dejavnostih. V pripravah na proslavo so bili ti otroci dodatnih nekaj ur v šoli in so poslušali slovenski program za katerega so se pripravljali njihovi sošolci.

:zmaga:

Seveda ni nič narobe s parminutnim recitiranjem pesmi v tujemu jeziku na neki daljši proslavi oz, prireditvi, je to koneckoncev nekaj čisto drugega od učenja albanščine medtem, ko bi se morali dejansko učiti slovenščine.

Tudi oni ne poznajo lokalne kulture, ker nimajo niti neke resne priložnosti, da bi jo spoznali.

Aja zatoooo je ne poznajo, ker nimajo niti neke priložnosti, OK. Jaz sem pa mislil, da jim je to spoznavanje (in prilagajanje) odveč in/ali izpod časti. Hvala za info :D

zakon

Guru
16. maj 2008
8.763
809
113
toti Maribor
Z alterja pa vemo, da je največ kritike in najslabše sprejemanje tistega, kar ne poznamo, čeprav je denimo 1000 let na naših tleh. Krščanstvo najbolj kritizirajo alter junaki, ki nikoli ne zaidejo v cerkev, ne poznajo vsebine, preberejo pa tu in tam kak hujskaški članek podobno mislečega in neizobraženega kot so oni. Zakaj bi priseljenci ravnali drugače? Tudi oni ne poznalo lokalne kulture, ker nimajo niti neke resne priložnosti, da bi jo spoznali.
Kaj si ti nor. Na Alterju si upal to napisat. Zbriši hitro, preden kdo vidi:evil: Se strinjam z napisanim. Ampak tisti, ki nismo nestrpni smo verjetno čefuri, kot eni pravijo.

• Haha
Reactions: kajpace in Matey

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Bistvena razlika je med tem, ali se prišlek želi integrirat ali ne. Oz. ali se je sploh sposoben.
Eno je, če pride k nam "južnjak", ki ima zelo podobne vrednote, vero, navade, ... drugo je da pride nekdo, ki je absolutno kontra naštelan.
Vprašanje je tudi, kdo koga težje sprejema? Jaz Albanca ali Albanec mene? :bonk:

• Všeč mi je
Reactions: Matey in cappy

Kamele0N

23. jul 2008
42.086
5.659
113
Pepe gre se za vehementno sprenevedanje levih tukaj gor.....vsi drugačni in vsi enakopravni pa te fore

Naprimer na tole....
Jaz mam v OŠ tri več kot ti. Tako da, kar se tega tiče, ti pametuj, jaz bom pa tiho in smo vsi veseli.

:D a veš ker on ma 3 v šoli in jaz se moram sedaj skrit za omaro ker on ma 3 in vse ve....

Brezveze mu razlagat da sem mestni otrok ki je odraščal v 90s......da imam družbo "generacijo" starejših ki so prav tako odraščali v mestu in to na koncu 80s...

On bo nam o integraciji....a mi smo jo v 80s&90s doživljali na lastni koži vsak dan... Posledično znam integrirat prišleke v vseh balkanskih jezikih :D tud ročno če so se zbrali v čopor in jih je šlo več name...

In ne nisem bil v nobeni grupi....ala,skinheadi itd.... Samo lepote multikulturnosti v 90s...

Ampak jello ma 3 v OŠ....on ve vse!

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.885
113
In kdo koga šola? Oni tvoje? Ti učiteljice? Žena tamale? Ravnatelj... :D

Glej, za trenutek sem se spozabil in zabredel v greznico. Priznam napako, prepuščam ti nadaljevanje, kraljuj v greznici dalje, na alterju se v šenčurju učijo albansko, kako je v šenčurski šoli v resnici pa je za namene te debate irelevantno.

Tako kot za namene te debate ni relevantno število mojih otrok v OŠ, število njihovih sošolcev albancev in število ur albanščine pri slovenščini.

Aja, lahko me nehaš zdaj za jajca vlečt hvala prosim.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Dejstvo je, da smo za napad na Dunaju Slovenci precej "zaslužni", ko smo se šli "cankarjev dom" in nasprotovanje srbski politiki na Kosovu v okviru SFRJ. Se še spomnimo? A je bila tista politika prava? Verjetno bi rabila kar nekaj popravkov, ideja pa ni bila tako napačna.
Aja zatoooo je ne poznajo, ker nimajo niti neke priložnosti, OK. Jaz sem pa mislil, da jim je to spoznavanje (in prilagajanje) odveč in/ali izpod časti. Hvala za info
Lokalno kulturo poznaš, ko v naših deželah veš, kak je tipični odnos med družinskimi člani, kaj jedo za velikonočni zajtrk, kako naredijo poroko po starih navadah, kaj ob rostvu, kaj ob smrti in take stvari. Lokalna kultura ni tista umetniška kultura, ki je namenjena peščici izbrancev. To pa priseljencu ni lahko zvedeti. Tudi Slovenec, ki se preseli v Izrael ne bo zlepa zvedel, kako v resnici zgleda pasha.

• Všeč mi je
Reactions: Matey

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.772
15.833
113
Lokalno kulturo poznaš, ko v naših deželah veš, kak je tipični odnos med družinskimi člani, kaj jedo za velikonočni zajtrk, kako naredijo poroko po starih navadah, kaj ob rostvu, kaj ob smrti in take stvari. Lokalna kultura ni tista umetniška kultura, ki je namenjena peščici izbrancev. To pa priseljencu ni lahko zvedeti. Tudi Slovenec, ki se preseli v Izrael ne bo zlepa zvedel, kako v resnici zgleda pasha.

Ne me narobe razumeti, saj do neke mere se strinjam s tabo ampak tudi v kolikor bi imeli najlažji dostop do spoznanja tega enostavno resnično mislim, da to večini nikakor ni v interesu, (pre)mnogim pa tudi izpod časti. Zakaj je pa temu tako je pa lahko spet povsem svoja debata (privzgojeni nacionalizem česar pri nas v SLO ni itd.).

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.885
113
Pepe gre se za vehementno sprenevedanje levih tukaj gor.....vsi drugačni in vsi enakopravni pa te fore

Naprimer na tole....

:D a veš ker on ma 3 v šoli in jaz se moram sedaj skrit za omaro ker on ma 3 in vse ve....

Brezveze mu razlagat da sem mestni otrok ki je odraščal v 90s......da imam družbo "generacijo" starejših ki so prav tako odraščali v mestu in to na koncu 80s...

On bo nam o integraciji....a mi smo jo v 80s&90s doživljali na lastni koži vsak dan... Posledično znam integrirat prišleke v vseh balkanskih jezikih :D tud ročno če so se zbrali v čopor in jih je šlo več name...

In ne nisem bil v nobeni grupi....ala,skinheadi itd.... Samo lepote multikulturnosti v 90s...

Ampak jello ma 3 v OŠ....on ve vse!

Brezveze je tebi razlagat meni karkoli. Če bi šel tri svoje izbljuvke nazaj pogledat bi videl da je tole z otroci v OŠ odgovor na tvojo trditev da nimam otrok v OŠ.

Daj, raje kot da se tukaj prepiraš z mano, naredi sebi in vsem ostalim uslugo in omogoči da bo na alterju mogoče dat na ignore tudi moderatorja. Če se da tako enostavno pohendlat razne endvatrije in plexije zakaj se ne bi dalo še sralca številka ena.

• Všeč mi je
Reactions: bizi