Čaki da gredo od jello v OŠ pa bo...
Jaz mam v OŠ tri več kot ti. Tako da, kar se tega tiče, ti pametuj, jaz bom pa tiho in smo vsi veseli.
Čaki da gredo od jello v OŠ pa bo...
In kdo koga šola? Oni tvoje? Ti učiteljice? Žena tamale? Ravnatelj...Jaz mam v OŠ tri več kot ti. Tako da, kar se tega tiče, ti pametuj, jaz bom pa tiho in smo vsi veseli.
Tudi če bi se, nikomur ne bi škodilo znat albansko. Če ne drugje si pred blokom car, pa znal jih bo pošolat ko jih sreča zvečer 8 komadov on pa sam.
A nisi ti Trumpov fan? Ta pa ja trdi, da iz Mehike prihajajo samo dealerji, lopovi in posiljevalci.
Pravo vprašanje je, zakaj so sploh tukaj?V našem bloku so se dediči stanovanja naveličali študentov in so za najemnike vzeli albance.
Moški nekje dela, velikokrat ga po nekaj tednov ni, pa še ko se vrne, se gre raje vozit z jaćimi kolami, kot pa da bi se ukvarjal z žensko in froci.
Ženska ne govori slovensko in je skozi doma. Ima obiske, imamo občutek, da jo nadzira moževa žlahta. Koliko skrbi za gospodinjstvo... vedno ji nekaj perila popada z balkona in se potem nekaj tednov valja po dvorišču. Isto velja za igrače. Vsak mesec ali dva dobijo paket rdečega križa, ki se potem kakšen dan ali dva valja po hodniku. Mogoče je bila ena od glavnih v domači vasi/mestu, tukaj pa je nihče ne povoha.
Froci so predšolski. Dretje do desetih, enajstih zvečer, loputanje z vrati... nimamo občutka, da bi se kdo z njimi kaj posebej ukvarjal. Dejansko so že zdaj podivjani.
Ti froci govorijo doma albansko. V šoli bodo zaradi tega od prvega dne izločeni in uspeh bo temu primeren. Čez 10-15 let bodo ugotovili, da jim izobrazba ne da osnov za koliko-toliko službo, da kariere reperja ali fuzbalista ne bo, da jih punce ne pogledajo... edini, ki jih razume je prijazen striček s fejsbuka, ki jih bo povabil v Sirijo ali karkoli bo pač takrat popularno.
Zanima me praktična rešitev, kako takšno družino integrirat.
Aja, ti si Trumpov fan kar tako na pamet, nikoli pa nisi poslušal njegovih predvolilnih govorov.probaj se vsaj za kak trenutek nehat lagat, mogoce pa ti rata, nikol ni prepozno
Na naši šoli je na proslavi enkrat med recitali bila albanska pesem.
Meni se to ni zdelo narobe. Če ne drugega, je zaradi tega prišel del albanskih družin na proslavo, kjer je bila dobra ura programa v slovenskem jeziku in tri minute v albanskem. Sicer jih ne bi bilo. Razen tega otroci niso krivi, da so se njihovi starši preselili v okolje, kjer ne znajo ne jezika, ne poznajo navad in zaradi tega ne morejo sodelovati pri razširjenih dejavnostih. V pripravah na proslavo so bili ti otroci dodatnih nekaj ur v šoli in so poslušali slovenski program za katerega so se pripravljali njihovi sošolci.
Tudi oni ne poznajo lokalne kulture, ker nimajo niti neke resne priložnosti, da bi jo spoznali.
Praktična rešitev: če te tako skrbi za njihove otroke se začni ukvarjat z njimi.
Kaj si ti nor. Na Alterju si upal to napisat. Zbriši hitro, preden kdo vidi Se strinjam z napisanim. Ampak tisti, ki nismo nestrpni smo verjetno čefuri, kot eni pravijo.Na naši šoli je na proslavi enkrat med recitali bila albanska pesem.
Meni se to ni zdelo narobe. Če ne drugega, je zaradi tega prišel del albanskih družin na proslavo, kjer je bila dobra ura programa v slovenskem jeziku in tri minute v albanskem. Sicer jih ne bi bilo. Razen tega otroci niso krivi, da so se njihovi starši preselili v okolje, kjer ne znajo ne jezika, ne poznajo navad in zaradi tega ne morejo sodelovati pri razširjenih dejavnostih. V pripravah na proslavo so bili ti otroci dodatnih nekaj ur v šoli in so poslušali slovenski program za katerega so se pripravljali njihovi sošolci.
Z alterja pa vemo, da je največ kritike in najslabše sprejemanje tistega, kar ne poznamo, čeprav je denimo 1000 let na naših tleh. Krščanstvo najbolj kritizirajo alter junaki, ki nikoli ne zaidejo v cerkev, ne poznajo vsebine, preberejo pa tu in tam kak hujskaški članek podobno mislečega in neizobraženega kot so oni. Zakaj bi priseljenci ravnali drugače? Tudi oni ne poznalo lokalne kulture, ker nimajo niti neke resne priložnosti, da bi jo spoznali.
Boš pa ja verjel sedaj tvojemu mediju.probaj se vsaj za kak trenutek nehat lagat, mogoce pa ti rata, nikol ni prepozno
Jaz mam v OŠ tri več kot ti. Tako da, kar se tega tiče, ti pametuj, jaz bom pa tiho in smo vsi veseli.
In kdo koga šola? Oni tvoje? Ti učiteljice? Žena tamale? Ravnatelj...
Lokalno kulturo poznaš, ko v naših deželah veš, kak je tipični odnos med družinskimi člani, kaj jedo za velikonočni zajtrk, kako naredijo poroko po starih navadah, kaj ob rostvu, kaj ob smrti in take stvari. Lokalna kultura ni tista umetniška kultura, ki je namenjena peščici izbrancev. To pa priseljencu ni lahko zvedeti. Tudi Slovenec, ki se preseli v Izrael ne bo zlepa zvedel, kako v resnici zgleda pasha.Aja zatoooo je ne poznajo, ker nimajo niti neke priložnosti, OK. Jaz sem pa mislil, da jim je to spoznavanje (in prilagajanje) odveč in/ali izpod časti. Hvala za info
Lokalno kulturo poznaš, ko v naših deželah veš, kak je tipični odnos med družinskimi člani, kaj jedo za velikonočni zajtrk, kako naredijo poroko po starih navadah, kaj ob rostvu, kaj ob smrti in take stvari. Lokalna kultura ni tista umetniška kultura, ki je namenjena peščici izbrancev. To pa priseljencu ni lahko zvedeti. Tudi Slovenec, ki se preseli v Izrael ne bo zlepa zvedel, kako v resnici zgleda pasha.
Pepe gre se za vehementno sprenevedanje levih tukaj gor.....vsi drugačni in vsi enakopravni pa te fore
Naprimer na tole....
a veš ker on ma 3 v šoli in jaz se moram sedaj skrit za omaro ker on ma 3 in vse ve....
Brezveze mu razlagat da sem mestni otrok ki je odraščal v 90s......da imam družbo "generacijo" starejših ki so prav tako odraščali v mestu in to na koncu 80s...
On bo nam o integraciji....a mi smo jo v 80s&90s doživljali na lastni koži vsak dan... Posledično znam integrirat prišleke v vseh balkanskih jezikih tud ročno če so se zbrali v čopor in jih je šlo več name...
In ne nisem bil v nobeni grupi....ala,skinheadi itd.... Samo lepote multikulturnosti v 90s...
Ampak jello ma 3 v OŠ....on ve vse!