N900

mihapodb

Pripravnik
3. nov 2008
249
0
16
Ne morem verjeti, da res prodajaš in greš na N97 ki je SRANJE od telefona--> lastne izkušnje! Imel oba, imel težave s privajanjem na Maemo, sedaj se že čisto vredu znajdem.

Drugače pa najlažje tako da zaženeš nokia updater tool in reinstall firmware. Zatem pa še format MMC.

PeternelG

Pripravnik
3. nov 2010
158
0
16
37
ŽIRI
Vsakemu paše en telefon. Men žal ne ustreza N900. Se ne znajdem na njemu, prezahteven zame. Tako pač je.

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Tako kot pravi Miha, flešaj oboje firmware in eMMC (MyDocs particijo), pa boš imel čist telefon. Prav tako ti odsvetujem menjavo za N97. Raje počakaj na E7, če misliš iti na Symbian. Če že imaš dobro ponudbo v kešu za N900, jo prodaj, pa uporabljaj en trotl telefon do prihoda E7, ki pride decembra.

PeternelG

Pripravnik
3. nov 2010
158
0
16
37
ŽIRI
Imam možnost menjave z N97 in cca 120€ doplačila. Še vseeno lahko potem zamenjam N97, če ne bo ustrezala.

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Citat:
Uporabnik PeternelG pravi:
Vsakemu paše en telefon. Men žal ne ustreza N900. Se ne znajdem na njemu, prezahteven zame. Tako pač je.

Saj tudi meni je bil na začetku teževan, linux pa sem samo bežno poznal prek live CD-jev. Ko se pa enkrat malo bolje spoznaš na sistem, pa ti preprosto rata zanimiv. Rabil bi samo nekoga, ki ima N900, da ti pokaže par stvari in ti povem, da ne bi več razmišljal o kaki N97. Pogoj, da s telefonom počneš karkoli na zelo enostaven način, je da imaš s PC-jem prost dostop do vsega kar je na njem. Za to moraš imeti na telefonu nameščen OpenSSH na PC-ju pa WinSCP (imaš tu navodilo). To sicer terja wifi domače omrežje, s katerim pa imaš ti težavo. Za kar je pa tudi rešitev. In sicer na telefon namestiš Maddeveloper, na PC pa gonilnike za linux usb omrežno napravo. Potem se lahko povežuješ prek USB kabla, kar tudi sam najpogosteje uporabljam. To pa ima dve prednosti, prvič je prenos podatkov hitrejši med telefonom in PC-jem, drugo povezava je povsem stabilna in se ne prekinja.Tudi o Maddeveloperju sem menda že nekaj napisal.

Razmišljam, da obe stvari združim v eno skupno navodilo. Mogoče to naredim zvečer, sploh pa, če bi koga to zanimalo.

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Kakor berem N97 je počasna in hroščata. Ta, ki jo hoče zamenjati za tvojo praktično novo N900, mislim da počne pametno stvar. Pač, odločitev je tvoja. Sam jaz ne bi šel na N97, temveč bi raje razmišljal o N8, E7 ali C7.

PeternelG

Pripravnik
3. nov 2010
158
0
16
37
ŽIRI
Jaz več ali manj uporabljam telefon za klice, smse, emaile in to je to. Ter da si pogledam kakšno nanizanko , ki jo dam na telefon. Imam tudi ponudbo z E72, katera me tudi mika. Bom premislil.
Predvsem bi rabil neke inštrukcije iz N900, sam sem laik v tem in prvič slišim za nekaj stvar. Niti emaila si ne znam urediti na N900, na drugih telefonih to naredim z nekaj kliki. Sem si hotel naložiti Sims 3 pa si ne znam. Nimam pa na pretek časa, da bi se lahko hecal s takimi stvarmi
smile-1.gif
To je tudi razlog menjave. Žal. Aja, potem pa še baterija... dobrih 12 ur...

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Za SIMS ti bo lažje, ko si namestiš tiste programe, ki sem ti jih omenil. V bistvu, kar vse ti bo lažje, ko boš imel to enkrat nameščeno. Baterija pa je itak danes bolezen pametnih telefonov. Po drugi strani kateri prenosnik ti izdrži recimo 2 filma na bateriji?
E72 ima premali ekran za gledanje nanizank.

Glede emaila povej kje imaš račun (gmail, siol, yahoo...), pa ti kasneje napišem nastavitve zanj.

mihapodb

Pripravnik
3. nov 2008
249
0
16
tsunami jaz bi z veseljem prebral ta vodič z mad developerjem, ker namreč za ta način slišim prvič
smile-1.gif

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Tu ni nekega bistroumja. Greš v Meni --> ikona App Manager --> ko se odpre Aplication Manager klikneš na vrhu na njehov napis, kar ti odpre meni --> izbereš Application Catalogues --> v novo odprtem oknu izberi New --> vnesi podatke o katalogih, ki jih dobiš na netu. Za začetek se izogibaj katalogu extras-devel. Sedaj že imaš extras, ovi ..., dodaj le še extras-testing.

Glavne kataloge imaš omenjene tukaj.

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Citat:
Uporabnik mihapodb pravi:
tsunami jaz bi z veseljem prebral ta vodič z mad developerjem, ker namreč za ta način slišim prvič
smile-1.gif

Če boš šel čez to temo počasi boš našel vse potrebne informacije v 2 postih, sicer precej narazen med sabo. Edini problem znajo biti gonilniki za Windows, te pa sem si jaz potegnil iz paketa Madde, če se prav spomnim. Bom datoteko/e zvečer prilimal tu, pa obe navodili dal skupaj. Stvar dela tako, da telefon povežeš z USB-jem s PC-jem in ko ti ponudi povezovanje, ne rabiš nič izbrati, preposto klikneš nad ponujenimi možnostmi. Potem zaženeš WinSCP in ti je vse na pladnju, kot da bi delal z Norton Commanderjem (no, to itak vem, da že poznaš).
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

PeternelG

Pripravnik
3. nov 2010
158
0
16
37
ŽIRI
Evo, celo en katalog sem dodal. Tistega katerega si priporočal. Imam Gmail račun oz. dva. Da bi pa Sims namestil, pa še vseeno ne znam.. :S

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Pusti zdej Sims, uredi si Gmail, nato pa zvečer še OpenSSH in WinSCP.

Gmail

1. Odpri program za pošto
2. Klikni navrh na napis "E-mail"
3. Izberi "New Account"
4. Izberi gumb "Next" (Account setup)
5. Zagnalo ti bo "Connecting to Nokia servers", kar prekini z gumbom "Stop"
6. Odpre ti "Account setup:Account details", ker klikni na gumb "Service provider"
7. Najdi in izberi "Gmail"
8. Vpiši v polje "Account title" poljubno ime (npr. Gmail-1)
9. Izberi gumb "Next" in izpolni vsa 4 polja s podatki kot je navedeno spodaj.
10. Izberi gumb "Next" in nato "Finish", kar ti bo ustvarilo tvoj 1. poštni račun (npr. poimenovan Gmail-1)
11. Sedaj zopet klikni na vrh na napis "E-mail"
12. Izberi "Edit accounts" in nato izberi svoj 1. poštni račun in vnesi ostale manjkajoče podatke:

Account title: (vpiši karkoli)
Name: (vpiši karkoli)
User name: tvojeuporabniškoime@gmail.com
Password: tvojegeslo
E-mail address: (isto kot pri User name)
Incoming server (IMAP4): imap.gmail.com
Secure authentication : kljukica
Secure connection: SSL (IMAP4)
Port: 993
Outgoing server (SMTP): smtp.gmail.com
Secure authentication: Login
User name: tvojeuporabniškoime (brez @gmail.com)
Password: tvojegeslo
Secure connection: SSL
Port: 465
Use connection-specific SMTP servers: brez kljukice

Ponovi vajo še za drug Gmail račun.
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

mihapodb

Pripravnik
3. nov 2008
249
0
16
Načeloma ne maram winscp. Pač nisem nikoli imel norton commanderja, zato imam ExpanDrive, ki ti integrira kot nek mrežni pogon vse kar hočeš iz roota. Meni veliko bolj pregledno...

Ko boš napisal vsa navodila in predvsem prilepil datoteke, bom pa poskusil
smile-1.gif

@PeternelG
Upam da se hecaš glede baterije, da naj bi bila boljša v N97 :D Iz izkušenj ti povem, da je tam-tam. Če navijaš N900, verjetno N97 zmaga, ampak po defaultu sta pa tam tam
wink-1.gif
Mene to čisto nič ne moti...

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.251
780
113
EU
Citat:
Uporabnik PeternelG pravi:
Imam možnost menjave z N97 in cca 120€ doplačila. Še vseeno lahko potem zamenjam N97, če ne bo ustrezala.
A jaz to pravilno berem, ti boš tipu dal tvojo N900 (ki je nova vredna recimo 330 evrov)?!?
confused-1.gif

Torej € 470 proti € 330
13.gif

Morda sem kaj narobe razumel?
sprasujem se.gif

PeternelG

Pripravnik
3. nov 2010
158
0
16
37
ŽIRI
Nisem šel v menjavo
wink-1.gif

Kot sem že rekel, nekdo bi mi rabil malo razkazati telefon, ker sam se iz teh kod ne znajdem popolnoma nič, sam sem POPOLN ZAČETNIK v tem in tisto kar je vam logično, se meni niti sanja ne
smile-1.gif

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Popolen dostop do datotek telefona prek USB povezave

1. Iz katalogov si je potrebno namestiti aplikacije rootsh, OpenSSH Client and Server, MadDeveloper in SSH Status and Switcher, pri čemer bo OpenSSH Client and Server zahteval določitev gesla, ki ga boste kasneje rabili za povezovanje s PC-jem.

2. Na PC-ju je potrebno namestiti to zip datoteko, ki jo razpakirajte na PC-ju. Dobili boste dve datoteki maemo_usbnet.inf in maemo_usbnet.cat. Na datoteko maemo_usbnet.inf kliknite z desnim gumbo miške in izberite možnost Install (2. zapovrstjo).

3. Na telefonu zaženite MadDeveloper, kjer najprej izberite gumb USB Networking, nato pa v naslednjem koraku še gumb Windows Network. Pri tem se vam bo desno od napisa USB module in use izpisalo windows network. Telefonu je avtomatično dodeljen IP 192.168.2.15.

4. Povežite telefon s PC-jem, pri čemer na telefonu ne rabite izbrati nobenega ponujenega načina povezovanja (Mass Storage, PC Suite), ampak kliknite nad ponujenimi možnostmi, da se vam to okno zapre. PC bo zaznal priklop nove omrežne naprave.

5. Naslednji korak je, da za to novozaznano omrežno povezavo določite računalniku IP, ki naj bo 192.168.2.14, prav tako je potrebno določiti subnet mask naslov (255.255.255.0).

6. Sledi zagon WinSCP-ja. V oknu WinSCP Login kreiramo novo povezavo tako, da izberemo gumb New. V polje Hoste name vpišemo IP telefona 192.168.2.15, pod Port number pa 22. V polje User name vpišemo root, pod Password pa geslo, ki smo si ga izbrali ob namestitvi "OpenSSH Client and Server" na telefon.
Sledi izbira gumba Save..., ki nam odpre okence, kjer določimo ime nastavitve (v mojem primeru "N900 USB") in izberemo ali naj nam se geslo trajno shrani ali ne.

7. Zadnji korak je, da na telefonu omogočite SSH, v WinSCP pa izberete gumb Login, ki poveže PC s telefonom.

V pomoč mi je bilo navodilo iz MTO: Full file system access via both USB and network using OpenSSH + WinSCP

Nazadnje urejeno:

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Sej to navodilo je že bilo, ampak sedaj je bolj izpiljeno in upam, da tudi razumljivo za popolnega analfabeta.
smile-1.gif