Menjati olje ali ne?

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Pol sintetika itak da ni tako zelo vzdržljiva... ampak v kakšen avto pa se to sploh tlači? V kakšne starejše ali male mlinčke z 8v motorji. Že v cliota s 16v motorjem gre sintetika.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Oboje ni "bolje"
smile-1.gif
Jebeš tak avto k se lastniku ne da 30eurou vsaj 1x na let.....gate tud 1x na mesc menjaš?

Aia pa ne pozab dejstva da ko so umazane jih lahko okol obrneš pa so še za en mesec....sploh če so iz sintetičnih vlaken...ta prenesejo swašta
hysterical-1.gif

Ti zdaj menjaš zenf pa marmelado.
A gate menjaš recimo 1x na dan ali 6x?
Pustmo zdej če maš drisko...

Veš, eno je normalno (redno) vzdrževanje (ali menjavananje gat če hočeš), drugo je preseravanje in menjavanje kar tako, ker je stric na TopShop tko reku. In če sem še malo "tazelen": odpadno olje je svinjarija, večkrat ga menjaš več svinjarije pridelaš.

Edit.: Preberi si še, kaj je Samojed napisal. 270kkm s staro krntijo. In laufa ko švicarska ura. Jebeš pametnjakoviče na forumih.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Najbolj smesno je to da skoraj vsi sibajo sintetiko v avte in bi se to menjavali na pol leta. Malo starejsi avti sploh sintetike ne prenesejo in najlepse laufajo na mineralno HD olje, se posebej taki brez turbine.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.361
5.651
113
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:

Veš, eno je normalno (redno) vzdrževanje (ali menjavananje gat če hočeš), drugo je preseravanje in menjavanje kar tako, ker je stric na TopShop tko reku. In če sem še malo "tazelen": odpadno olje je svinjarija, večkrat ga menjaš več svinjarije pridelaš.

Olje menjam ko mi ga začne pit....to pa se zgodi po cca 10kkilometrih........priznam mogoče mam avto k mal več olja serijsko pije (ne zarad okvare na ventilih itd....mašina ne kadi!!!) in še nism pršu do olja k bi zdržu dl od 10kkm......mineralc je biu za 3-4kkilometre.....razne polsintetike (shell...valvoline) in ena "sintetika" (elf 5w50) za cca 7kkil.......evo zdei sm najdu enga mal bl "radničkega" 10w40 (olma) k mi clo do 10kkm zdrži med polovico pa minimumom....tko da prej zamenjam kukr pa dolijem!

Tko da me ne prepriča nekdo k prav da mu na 30kkm olje spije za deci in da je to olje še "OK"
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Pol sintetika itak da ni tako zelo vzdržljiva... ampak v kakšen avto pa se to sploh tlači? V kakšne starejše ali male mlinčke z 8v motorji. Že v cliota s 16v motorjem gre sintetika.

Citat:
Synthetic based
to pomeni da je pol sintetika?

verjetno je to za starejše motorje (pa sploh ni mlinček
smirk-1.gif
), ampak se mi zdi, da če bi dal notri čisto sintetiko, da bi moral olje večkrat dolivati.
tako pa je 1l med servisnim intervalom čisto dovolj.

shift

Guru
20. jul 2007
9.928
2.341
113
za šankom
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:

Olje menjam ko mi ga začne pit....to pa se zgodi po cca 10kkilometrih........priznam mogoče mam avto k mal več olja serijsko pije (ne zarad okvare na ventilih itd....mašina ne kadi!!!) in še nism pršu do olja k bi zdržu dl od 10kkm......mineralc je biu za 3-4kkilometre.....razne polsintetike (shell...valvoline) in ena "sintetika" (elf 5w50) za cca 7kkil.......evo zdei sm najdu enga mal bl "radničkega" 10w40 (olma) k mi clo do 10kkm zdrži med polovico pa minimumom....tko da prej zamenjam kukr pa dolijem!

Tko da me ne prepriča nekdo k prav da mu na 30kkm olje spije za deci in da je to olje še "OK"
wink-1.gif

prvo ti bo spil sintetiko in nazadnje ti bo spil mineralno olje.zato ne nabijaj da ti je mineralno olje spil pri 3-4 in sintetiko pri 10k km

Kamele0N

23. jul 2008
42.361
5.651
113
valvoline maxlife 15w40 sm začel dolivat pr cca 5kkil......polsintetiko 10w40 olma pa na 10kkil! Vmes so bli še durablend, pa helix plus ,elf 15w50 (mineralc) , elf 5w50---vmesni rezultati! Mašina je pa 1,8 16V od lantre....lahko preverš na forumih...vsi jokajo nad porabo olja serijsko!

Syntethic based = polsintetika!

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Sintetiko pijejo VSI avti veliko bolj kot mineralno se posebej ce je mineralno HD olje.
Pravtako je sintetika boljsa samo v hladnih zagonih ker tedaj bolje maze, ko se pa enkrat motor ogreje pa vseeno.
Jaz sem recimo v Golfa 2D z nanovo narejeno generalno nalil SHELL sintetiko 10W40 in ga je veselo papcal. Ko sem nalil Shellovo mineralno 15W40 ga ne popije prakticno nic.

Kamele0N

23. jul 2008
42.361
5.651
113
Ja no jst sm biu tud presenečen za shella 10w40.....sm mislu pač uveljavlena firma bo že.....je pa to čist odvisn od mašine...v fotrovem dizlu 5w40 nč ne pije tko da!

Očitno treba sam najdt olje k pač odgovarja.....očitno je "radničko" oz kukr pravš HD olje to kar rabm
smile-1.gif

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Ti posodim avto za 30 k km? Oziroma menjam, menij vseeno, samo da gre. Le stroške za futranje tvojega avta z oljem nosiš ti, za mojega se ne bojim. Ima pa polsintetiko od elfa, se mi zdi da 15/40.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Če bi kdo od vas mladičev npr leta 90 votil katro z ina delta oljem (bog ve oznake, rumena kanta) bi vedel, da dela vsaj še enkrat več km z navadnimi domačimi ocvirki. In ko je enkrat zavohala polsintetiko od elfa 15w/40, je po 20 k km pritekel ven skoraj nov, ino smo pa na 5k km menjali, pa je voda ven tekla. Tako da ne komplicirajte, za avto ki ima razmerje kubiki/konji več kot 15 je povsem brez veze komplicirat, raje si pivce za živce privoščite.

miha72

Pripravnik
29. jul 2008
848
1
18
Citat:
Uporabnik mac77 pravi:
Sintetiko pijejo VSI avti veliko bolj kot mineralno se posebej ce je mineralno HD olje.
Pravtako je sintetika boljsa samo v hladnih zagonih ker tedaj bolje maze, ko se pa enkrat motor ogreje pa vseeno.
Jaz sem recimo v Golfa 2D z nanovo narejeno generalno nalil SHELL sintetiko 10W40 in ga je veselo papcal. Ko sem nalil Shellovo mineralno 15W40 ga ne popije prakticno nic.

To sploh ni res. Vse je odvosno od zasnove in obrabjenosti motorja.
Že samo izhlapevanja je približno 3 krat manj pri sintetiko kot pri mineralnemu olju. Seveda tudi ne moremo primerjati sintetike med sabo, ker je v njih lahko 30 razliænih dodatkov, katera pa je lahko skoraj brez.

Če pije redkejše olje pomen samo dvoje. Ali motor ni delan za redkejše olje ali pa je že toliko obrabljen. Lahko pa je tudi vsakega po malo. Lahko pa je že nov na meji toleranc in nekoliko slabši motor ter seveda še tiščan mrzel in takoju je lahko več težav s pitjem

V enem izmed starih avtov mi je pilo točno pol manj 10W 40 kot 15W 40. Ko pa je bil motor res obrabljen sem noter dal kar 20W 60
smile-1.gif

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
imajo mladiči manj pojma o avtomobilih/menjavi olja samo zato ker niso vozili katre in v njo točili mineralno olje
confused-1.gif

če piše v navodilih polsintetika, 20.000 ali 1leto potem že tovarna ve kaj je najboljše.
pa če mi sintetiko bolj pije/porabi potem verjetno ni tako dobro olje kot pa pol sintetika ki je predpisana?

in če voziš na 6k rpm+ je dobro večkrat preveriti, koliko olja ti porabi.

ampak eni so pametni in sploh ne preverjajo olja, ker so jim rekli da naj menjajo olje na 30.000 ali 2 leti
smirk-1.gif

boš rekel da se v 2 letih nič ne poslabša kvaliteta mazanja?
oz. da v tem času nič ne spije olja?

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.591
1.122
113
Titograd
V vsaki knjigici za avto tudi piše da vsake toliko in toliko preverjaj nivo olja. Jaz ga 1 ali 2 krat na mesec, vozni režim imam povprečen, nič posebej ne obremenjujem avta in če mi piše da naj menjam olje po 30k km oz. 2 letih, pa ko preverjam olje vidim da ga ne pije prav veliko, zakaj pa ne? Oz. zakaj bi denar skozi okno metal s nepotrebno vsakoletno menjavo olja?

Kdor pa avto malo bolj obremenjuje s kratkimi furami, vožnjo po mestu, v hribe pa to, tisti bo pa pač menjal na 1 leto.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Dandanes so motorji popolnoma drugace skonstruirani, predvsem ker se vgrajujejo drugacni materijali in so med deli drugacne tolerance.Prav zaradi tega pri delovnem taktu pride do manjsega zgorevanja olja in posledicno tudi manj zoglenelih delcov olja. tudi filtri so boljsi in seveda tudi olja.Zato so servisi pomaknjeni.
Ni vse v olju. Petnajst let star avto lahko olje strosi v 15T km, nov pa recimo v 30T ali vec.

Nazadnje urejeno:

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Ono prej ni letelo direktno nate ampak bolj splošno. Menjat/ne menjat, sintetiko/polsintetiko/bučno - vprašanj kot toče, da bi pa kdo knjigo z navodili prebral pa ne. Naj mi eden pove, če mu je/poznakoga/slišal od koga zaribal motor zaradi slabega olja ali ker ga ni menjal pravočasno?

Sicer pa itak brez veze, važno da je sintetika pa da so dirkalne ploščice in diski pa je vse kul:). Da bi pa kdo vedel da z dirkalnimi ploščicami nimaš kaj počet v normalnem življenju, ker jih ne moreš segreti na delovno temperaturo, to pa malokoga zanima.

kihko

Pripravnik
15. sep 2007
474
0
16
Bemu, zanimiva debata. Mi lahko kdo priporoci olje, da bom lahko menjal na 1 leto? Zdej sibam noter sintetiko, pa tisti mozicek v BCju zacne jamrat po nekje treh mesecih, da bo treba menjat. A ga prevec pije, pa rabi svezo dozo?
redface-1.gif

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:
Ono prej ni letelo direktno nate ampak bolj splošno. Menjat/ne menjat, sintetiko/polsintetiko/bučno - vprašanj kot toče, da bi pa kdo knjigo z navodili prebral pa ne. Naj mi eden pove, če mu je/poznakoga/slišal od koga zaribal motor zaradi slabega olja ali ker ga ni menjal pravočasno?

Sicer pa itak brez veze, važno da je sintetika pa da so dirkalne ploščice in diski pa je vse kul:). Da bi pa kdo vedel da z dirkalnimi ploščicami nimaš kaj počet v normalnem življenju, ker jih ne moreš segreti na delovno temperaturo, to pa malokoga zanima.

zariba verjetno ker zmanjka olja ali pa se filter zamaši?
poznam eno žensko ki ni menjala olja in filtrov 2 leti (verjetno je pozabila ali pa ni imela denarja za to), pa ima samo mestne kratke vožnje.
pa misliš, da ona sploh ve kje se preveri nivo olja?
zame je "slabo" tisto olje ki ga na servisni interval porabi preveč in zaradi tega mi je važno katero olje se daje notri.

imaš več vrst "dirkalnih" ploščic
grims-1.gif

večinoma pa kupujejo športne ploščice ki ti skrajšajo zavorno razdaljo tudi za 10m in več
grims-1.gif

se mi zdi da športne ploščice kot so npr. EBC Green Stuff sploh ne rabiš ogrevati
Red Stuff Ceramic se mi zdi da moraš malo segreti, Yellow Stuff pa so verjetno že kar dirkalne ploščice (nekaj hondašev jih ima na svojih Type R hondah
tongue-1.gif
)