Menjati olje ali ne?

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Dobil sem avto, ki je imel lani servis in menjavo olja, od takrat pa je lastnik naredil le nekaj 100 kilometrov. Avto je vmes večinoma stal. Glede na to, da je notri sintetično Elf 5w40 mi niti na pamet ne pride da naredim servis pred 10k kilometri, kljub temu da je leto dni že mimo.

spenstar

Fizikalc
2. sep 2007
966
119
43
Jest imam tudi novi Reanult 1.6 bencinar, star 4 mesece in 8500 km. Imam isto servis 2 leti ali 30.000 km. Avto se vozi dnevno relacija 35 km v eno smer po regionalki. Zdej pa vprasanje:
Ali je potrebno narediti neko prvo menjavo olja in filtra, kot nekateri priporocajo?

lp

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Itak da ni treba. "Znalci" itak priporočajo marsikaj, kar se tiče olja. Menjaš po navodilih pa je. Seveda v navodilih piše tudi, da se pri težjih pogojih uporabe olje menja pogosteje. Če se nonstop voziš kratke mestne vožnje potem je to točno to. Eni pač to malenkost spregledajo in ne menjajo olja. Eni pač menjajo olje kartako, da so zihr. Na izgubi so pa oboji. Sintetika zdrži marsikaj in je pri normalni (beri ne same kratke mestne vožnje) uporabi ni treba menjati po 1 letu, če je predpisani rok 2 leti.

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
Tudi, če bi jo hotel narediti, si že malo pozen, dela se jo nekje med 2500 in 4000 km...
tongue-1.gif
Skratka, če misliš, daj čim prej...

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Menjaj kot je predpisano torej se lahko pocakas eno leto. Za tisti denar si privosci raje eno orenk vecejo, avto pa zaradi tega ne bo nic na slabsem.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.361
5.651
113
Za extralube se obrn na narodnjaka......jst tega drugam k v kosilnco ne dajem
grin1.gif

U leclerku se ti splača kupt Elf al pa Shell....ker leclerk nima ene marže ker je to "francosko" olje al ka jst vem in ga ma ponavad res ugodno...sj sm napisu Shell ultra za dizle sintetičen 5w40 5L po 37,10 sm ga 2 dninazai kupu

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Ni mi jasno nekaj. Najprej piše da je servisni interval 30kkm ali 2 leti. Kaj zdaj? 1 leto ali 2?

Oni pac napisejo na 2 leti da se prodajalcu da dodaten argument kot ti prodaja avto kako fanj sparas na servisih.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik Blackjack pravi:
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Ni mi jasno nekaj. Najprej piše da je servisni interval 30kkm ali 2 leti. Kaj zdaj? 1 leto ali 2?

Oni pac napisejo na 2 leti da se prodajalcu da dodaten argument kot ti prodaja avto kako fanj sparas na servisih.

Dobro. Kaj zdaj? Eno ali dve leti?
rolleyes-1.gif

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
393
2
18
Res ne šparat na tem olju,menjajte na 1 leto,če mislite avto imeti,samo to lahko rečem.Pa seveda zraven menjat oljni filter, obvezno.Drugače pa je res,tudi če se olje ne menja nikoli in samo doliva po potrebi bo motor zdržal 100.000 km.
Vsak,ki pa trdi drugače,pa nima pojma o motorjih.To,da proizvajalci gredo na 2 leti,je pa razlog preprost.Zaradi konkurence,posledično vsak mora imeti podobno ponudbo,če ima to tudi konkurenca.Ker vsi vedo,da motor,tistih 100k bo zdržal.
Zato pač jaz pravim,žalostno pri slovencih je,res vozimo,dobre novejše avte,samo žalostno,da se potem špara pri teh osnovnih servisih.Zato pa,lahko kupiš uovožen avto z 200k km,pa bo še vedno v boljšem stanju, kot pa pri nas avto z 100k km.Razlog,je preprost.V tujini ne šparajo z servisi.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Yeah, sure, whatever. Saj je tvoj denar pa menjaj olje vsak drugi dan, če si tak paranoik pa imaš preveč denarja. Se mi zdi že brezveze kregat pa razlagat kaj vse zdrži sintetika. Recimo to, da se praktično ne stara. Če misliš, da v tujini menjajo olje pogosteje kot je predpisano pa si zaslužiš titulo naivneža leta. Če je kaj potem v tujini z dobrimi avtomobili delajo več km na relacijah, kar na avtomobile blagodejno vpliva.

Sicer pa bom še petinšestdesetič vprašal, pa upam da bom tokrat dobil odgovor. Kakšni simptomi se bojo pokazali, ko bo začel motor hudič jemat zaradi servisiranja po predpisanih intervalih (če so ti slučajno na bogokletnih 30k)? Namreč ne poznam nikogar, ki bi mu motor zružil, pa tudi moj normalno dela in ne spije več kot štamperle olja na interval, pa sem resno firbčen kaj bo takrat. Če pa povezuješ "da so avtomobili iz uvoza v boljšem stanju" s servisnimi intervali pa tudi ne vem kaj naj si o tebi mislim...

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
393
2
18
Ne morejo biti v boljšem stanju,če imajo vsaj x2 km,niso pa v veliko slabšem.Seveda pa,v tujini naredijo servis najmanj 2x na leto.Saj 60k na leto je neki normalnega.Seveda posledično olje lažje drži tistih 30k v pol leta,kot pa pri nas na 2 leti.Olje se hitreje stara,če je več hladnih zagonov,kratke relacije...
Upam,pa si trditi,da so v tujini avti bolje servisirani kot pa pri nas.Res ne razumem ljudi,dajo toliko za novi avto,potem pa šparajo pri najbolj osnovnih stvareh.
Je pa kot sem napisal,tudi brez menjave olje,bo motor držal 100k km,garantirano.Če le ni kaj druga narobe.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik Realman pravi:
Seveda posledično olje lažje drži tistih 30k v pol leta,kot pa pri nas na 2 leti.Olje se hitreje stara,če je več hladnih zagonov,kratke relacije...

To je seveda vse res. Ampak če je avto normalno vožen, pa ni nič narobe, če se menja olje po 2 letih. Sama od sebe se sintetika ne postara v tem času. Sicer pa je v navodilih jasno napisano, da je potrebna pogostejša menjava olja v težkih pogojih. Polno kratkih relacij vsekakor ne koristi. Žal je pri nas cel kup polpismenih butlov, ki tega ne razumejo (vidijo prvo številko in ta se jim tako dopade, da spregledajo tudi tisti ALI 1/2 leti). Ravno tako je cel kup podobnih, ki ne razumejo, da menjava olja na 30kkm pri večinoma relacijski vožnji niti slučajno ni problem. Še posebej pa ne pri bencinarjih.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Sam imam na 6ici skoraj 500T kilometrov, olje je bilo menjano med 15in 20T kilometri tovarniski interval pa je predpisan na 15T kilometrov.
Na motorju se do sedaj ni crknilo nic, tudi turbina je se prva, avto ne zre prakticno nic olja pa tudi olje ni bilo niti po specifikaciji ampak kar sintetika ki se vliva v kamione po ceni 2.7EUR/liter.
Ne vem kaj bi sele bilo ce bi olje menjal tocno na interval ali pa recimo na 10T kilometrov....

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
A ga bi že nehal srat? Interval na eno leto je napisan izključno zaradi kondensa. V redu, ampak kot sem napisal, če se ti motor ogreje in nekaj časa deluje ogret, ni panike, če pa delaš po par km v eno smer je pa druga. Zdaj pa vse vas, ki bi menjali na 1 leto nekaj vprašam - septembra po enem letu menjaš olje po prevoženih 1000 km, ampak je leto mimo. s svežim oljem narediš celih 200 km in že je tu december. Odpri po nekaj dneh mraza pokrovček za nalivanje olje in povej koliko je na njem "majoneze". Ups, častim pivo če jo je 1mm manj kot pri tistem bedaku, ki olja ni menjal. Aja, še razlaga - majoneza na pokrovčku pomeni da ali hudo v olje spušča hladilna tekočina ali pa da je v olju veliko kondensa zaradi kratkih voženj. Ker sam nimam kratkih voženj je po letu in pol moj pokrovček suh, tastov pa po 2 mesecih po menjavi olja poln majoneze. Nagradno vprašanje - kaj je bolje?

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.361
5.651
113
Oboje ni "bolje"
smile-1.gif
Jebeš tak avto k se lastniku ne da 30eurou vsaj 1x na let.....gate tud 1x na mesc menjaš?

Aia pa ne pozab dejstva da ko so umazane jih lahko okol obrneš pa so še za en mesec....sploh če so iz sintetičnih vlaken...ta prenesejo swašta
hysterical-1.gif

Nazadnje urejeno:

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
pa vsi uporabljajo sintetiko?
se pol sintetika kaj prej postara?

enim se niti ne da pogledati koliko je treba doliti olja, kaj šele da bi delali vsako leto servise
tongue-1.gif

potem pa kupi od koga rabljen avto
crazy1.gif