malica v službi

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Delavci so preveč zavarovani. Še enkrat. To kar je SJTV napisal čisto drži. Delovno sodišče je naklonjeno delavcem, postopki ti kradejo čas, denar, energijo. za kozlat. Dosti boljši bi bil sistem, kjer bi lepo prišel v pisarno, delavcu vrgel na mizo listek z odpovedjo in ga čez en mesec ne bi več bilo. Sedanja zakonodaja pa je narejena tako, kot da bi človeka zaposlil doživljenjsko. Matr, še tako dobri se pokvarijo in jih je treba nagnati po nekaj letih (če ne gredo kar sami). Povprečne in slabe delavce pa je treba dobesedno nagnati ker sami nočejo nikamor saj dobro vedo, da ni bedaka, ki bi jim ponudil novo službo. Takšni se najbolj držijo pravic in zakonodaje. Pa da ne komentiram sindikatov in podobnega sranja. PO kakšni logiki bi moral v svojem podjetju tolerirati sindikat???? Kot lastnik se lahko odločim, da delavci v moji firmi ne bodo poznali sindikalnega združevanja. Naj dajo odpoved in se sindikalno zabavajo na zavodu za zaposlovanje.

Skratka, raje imam nekaj manj pravic delavcev in več zavedanja, da hodijo v službo zato, da zaslužijo svojo plačo, lastniku firme pa dobiček. Tisti trenutek, ko tega ni, v podjetju niso več potrebni in zaželeni. Podjetje ni rdeči križ.

znaš spesnit super romane kaj vse bi ti imel od delavca, kaj pa kontra bi tudi šlo? kaj vse bi ti delavcu ponudil? ker kot sem ti že omenil, v 21. stoletju več ni sužnjelastništva in delovno razmerje je vzajemna stvar, saj veš, jaz tebi, ti meni
smirk-1.gif

Je že kdaj napisal: primerno plačilo, za dobre pa še kake cukrčke (nagrade, bonusi, ugodnosti). Kaj je še treba?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Potem po parih letih v podjetju, ko prideš s seznamom kaj vse si naredu TO, TO, TO, TO IN TO, dajte mi 2x plačo.

Jo boš dobil tako po glavi, v zgled še drugim, da se ne bi našel še kakšen pameten.

Zanimivo: v kakih 15 letih sem to naredil že velikokrat. NO ja, ne čisto tako, predvsem sem za višjo plačo sprejel tudi več dela/odgovornosti, ampak načeloma pa ja. Ko se mi je zdelo, da sem podcenjen, sem zatežil šefu. In se je splačalo ...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:

Delavec mora za svojo plačo opraviti svoje delo skladno z zahtevami delodajalca. Če se z njim ne strinja lahko da odpoved. Če je ne poda in dela ne opravi korektno ima delodajalec vso pravico, da takšnega delavca postavi na cesto in poišče drugega.

In seveda: če delavec svoje oddela, kot je v pogodbi, ga je delodajalec dolžan plačat. V nasprotnem primeru delavec mora imeti vzvode, da ga v to prisili.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Točno tako. Opravljeno delo si zasluži dogovorjeno plačilo. Brez izjem. Delodajalec, ki ni sposoben plačati opravljenega dela naj zapre firmo in to še preden ostane dolžen delavcem.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Razlogi za odpust? Zakaj že? Če sem jaz lastnik in direktor firme bom tudi jaz odločal, kdo bo delal in kdo ne. Če mi nekdo pač ni všeč oziroma presodim, da z njim nisem pripravljen shajati v svoji firmi, moram imeti možnost, da ga zelo enostavno odrežem. Pogodba za nedoločen čas zame pomeni to, da v osnovi nima določenega roka prenehanja veljavnosti, ne pa tudi to, da se direktor firme ne sme odločiti za predčasno prekinitev, tudi zaradi povsem banalnega razloga.

Direktor je za poslovanje odgovoren lastniku. Pri tem je neodvisen in če meni, da bo lažje shajal brez določenega delavca mora imeti možnost, da ga enostavno skensla. Če bo to naredil po butastem in odpustil dobrega delavca, bo posledice nosil direktor ker se bo to bolj ali manj poznalo na poslovanju.

p4pe

Guru
24. feb 2010
1.610
1.001
113
49
KR
Ja, sam to je velikokrat prepozno, zato ker vsak delodajalec misli da se bo nekako izmazal iz dreka. Najhujše je pa potem še obljubljanje delavcem da bo bolje in ne vem kaj... točno tako je v mojem primeru... nismo dobili niti lanskega niti letošnjega regresa še... da ne govorim od zamujanja plač. In vsak teden poslušam od direktorja ene samozavestne da bo bolje. Si mislim edino "hebi se v glavo". Zaradi tega bom v kratkem dal odpoved... zmenjen sem že za novo službo, ampak glej ga hudiča... vprašanje če me bo še hotel v službo vzeti čez 3 mesece ker imam pač toliko odpovednega roka...
uf-1.gif

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.436
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Če mi nekdo pač ni všeč

Ravni zaradi tega. Nekdo se trudi, dela kar je potrebno in ni všeč šefu zaradi česar ga ta hoče odpustit. Prav je, da ga ne more enostavno odpustit, če ni zajebal ničesar in dela tako kot je treba in to piše v pogodbi.

Najbolje res, da se vrnemo v leto 1890

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:
Citat:
Če mi nekdo pač ni všeč

13.gif
Tole ni za komentirat

Eh?
V lastni firmi bi gledal nekoga, ki mi ni vsec? Pa ce je to zuaradi odnosa, barve las ali nacina oblacenja?

Zakaj ze?

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Zakaj ni za komentirat? Moja firma, moj denar. Če mi danes ni všeč tvoj pulover ne vem, zakaj te ne bi smel vreči na cesto?!? Ampak take firme gredo kmalu v franže ker jih povozi konkurenca. Isto je pri delavcih. Tisti, ki kaj zna in ni preprosto nadomestljiv bo imel več ugodnosti, ker se bo moral delodajalec potrudit in takega človeka stimulirat, da bo svoje storitve prodajal njemu in ne sosedu. Če delaš za tekočim trakom se pač nimaš kaj dosti zmišljevat. Lahko si samo vesel, da te še niso nadomestili z robotom, ki ni bolan, ne gre na dopust, ne zahteva kupa ugodnosti in tako naprej...
Logika je čisto preprosta: več kot znaš, več veljaš.

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Ravno zato so razgovori in te že takoj skenslajo.

S takim razmišljanjem res ne bomo nikomr prišli. Služba je služba. Če pa hočeš, da so ti vsi všeč, pa si nabavi babe u minikah z velikimi joški. eeee, pa se boste vsi razumel.

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Saj sem napisal, da trg pokaže katera je prava pot. Tisti, ki bo odpuščal dobre delavce na podlagi barve puloverja ne bo dolgo na trgu. In obratno, na trgu bo ostal kdo, ki so ga nesposobni delavci, ki jih ni mogel odpustiti, potegnili pod vodo (v firmi s parimi zaposlenimi se to kaj hitro zgodi)...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:
A dej nehi, kere buče?!?!?

Če ma razlog za odpust, ga lahko gladko odpusti. Pri nas so 3 odpustil iz dons na jutr. Nimajo kej. Ne bleferi, da je delavec full zaščiten.

Kje delaš, da se to dogaja?

Ja, če ukineš delovno mesto (pa še to je precej kompliciran postopek). Ne, če bi ga rad zamenjal z drugim, ker je zanič. Malo si preberi delovno zakonodajo.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Ne bi bil fajn manadger, šef oddelka ipd...Si bo treba prebrat kako knjigo o vodenju in učinkih soft aktivnosti ipd... Boš videl, da odnos med zaposlenimi, nadrejenimi, vodji, lastniki ni samo teorija, ampak mnogo bolj kompleksna stvar, ki jo znajo dobro izpeljat samo najboljši.

Kaj pa, če je manager in šef oddelka? In če so njegovi podrejen zadovoljni s tem, kako se jim godi?

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.436
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Ne bi bil fajn manadger, šef oddelka ipd...Si bo treba prebrat kako knjigo o vodenju in učinkih soft aktivnosti ipd... Boš videl, da odnos med zaposlenimi, nadrejenimi, vodji, lastniki ni samo teorija, ampak mnogo bolj kompleksna stvar, ki jo znajo dobro izpeljat samo najboljši.

Kaj pa, če je manager in šef oddelka? In če so njegovi podrejen zadovoljni s tem, kako se jim godi?

A je tvoj šef, pa ne smeš grdo pisat o njemu?
grin1.gif

gr69

Guru
15. dec 2009
11.658
2.697
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Če mi nekdo pač ni všeč

Ravni zaradi tega. Nekdo se trudi, dela kar je potrebno in ni všeč šefu zaradi česar ga ta hoče odpustit. Prav je, da ga ne more enostavno odpustit, če ni zajebal ničesar in dela tako kot je treba in to piše v pogodbi.

In ravno to se da z "socialno" zakonodajo rešiti - odpoved z utemeljenim razlogom (kriza, pomanjkanje dela, nespodobnost delavca, ...) stane delodajalca "normalno" odpravnino (ja - odpravnine naj bodo zakonsko določene - vendar zdržne za delodajalce - odpravnina naj služi delavcu za premostitev (1-2 meseca) do nove službe), odpoved "ker se mi ne dopadeš" pa "stane" dvojno ali trojno odpravnino.

Vendar da bi to potem tudi delovalo morajo tudi delovna sodišča končno odvreči prakso izpred 15 let ko je bil delavec "bog in batina" in končno razsojati pošteno (tako za delavca kot za delodajalca). Trenutno (vsaj jaz tako doživljam) je postal nacionalni šport, da delavec, ki dobi opoved toži delodajalca (in so do pred kratkim sodišča vsaj na prvi stopnji v veliki večini primerov razsojala v korist delavca).

Pa da ne bo nesporazuma - delavec mora biti zaščiten (vendar ne kot kočevski medved) in mora biti pošteno plačan za svoje delo - ne more pa delavec (neposredno ali posredno - beri: preko sodišča) sprejemati poslovnih odločitev. Če smatra, da jih lahko, naj vzame svoj denar v roke in ustanovi podjetje.

Pa za na konec - plačilo malice, polurni plačan odmor in prevoz na delo so ostanki prejšnjega sistema, ki bi jih bilo potrebno odpraviti - vendar nima v tej državi očitno nihče jajca, da to tudi uredi (ali pa da vsaj reče, da nimamo 40 urnega ampak 37,5 urni delovni teden), saj ti dodatki "kupujejo" socialni mir (se minimalna plača samodejno "poveča" za 200-300,- EUR / mesec).

Pa še malo OFF:
Dvig minimalne plače je bila prav hinavska poteza naše vlade (pa da ne bo pomote - trenutna minimalna komaj omogoča preživetje), ker je dvig le-te povzročil dvig vseh plač (do "včeraj" je imel "šef" ekipe 100,- EUR več - po dvigu minimalne je treba tudi šefa "dvigniti" vsaj za toliko, da bo finančno spet nad podrejenimim - in to se vleče do vrha gor). S tem si je država kar lepo dvignila priliv v proračun - saj je treba za vse te dvige odvajati ustrezne prispevke.
Da je imela država pošten namen, bi dvignila minimalno plačo brez direktne (oz. tako visoke) obremenitve delodajalcev - saj bi se višja neto izplačila preko povečane porabe (in s tem DDVja) vrnila v proračun. Samo tako pristopiti nima itak noben jajca
crazy1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Če mi nekdo pač ni všeč

In ravno to se da z "socialno" zakonodajo rešiti - odpoved z utemeljenim razlogom (kriza, pomanjkanje dela, nespodobnost delavca, ...) stane delodajalca "normalno" odpravnino (ja - odpravnine naj bodo zakonsko določene - vendar zdržne za delodajalce - odpravnina naj služi delavcu za premostitev (1-2 meseca) do nove službe), odpoved "ker se mi ne dopadeš" pa "stane" dvojno ali trojno odpravnino.

Vendar da bi to potem tudi delovalo morajo tudi delovna sodišča končno odvreči prakso izpred 15 let ko je bil delavec "bog in batina" in končno razsojati pošteno (tako za delavca kot za delodajalca). Trenutno (vsaj jaz tako doživljam) je postal nacionalni šport, da delavec, ki dobi opoved toži delodajalca (in so do pred kratkim sodišča vsaj na prvi stopnji v veliki večini primerov razsojala v korist delavca).

Pa da ne bo nesporazuma - delavec mora biti zaščiten (vendar ne kot kočevski medved) in mora biti pošteno plačan za svoje delo - ne more pa delavec (neposredno ali posredno - beri: preko sodišča) sprejemati poslovnih odločitev. Če smatra, da jih lahko, naj vzame svoj denar v roke in ustanovi podjetje.

Pa za na konec - plačilo malice, polurni plačan odmor in prevoz na delo so ostanki prejšnjega sistema, ki bi jih bilo potrebno odpraviti - vendar nima v tej državi očitno nihče jajca, da to tudi uredi (ali pa da vsaj reče, da nimamo 40 urnega ampak 37,5 urni delovni teden), saj ti dodatki "kupujejo" socialni mir (se minimalna plača samodejno "poveča" za 200-300,- EUR / mesec).

Pa še malo OFF:
Dvig minimalne plače je bila prav hinavska poteza naše vlade (pa da ne bo pomote - trenutna minimalna komaj omogoča preživetje), ker je dvig le-te povzročil dvig vseh plač (do "včeraj" je imel "šef" ekipe 100,- EUR več - po dvigu minimalne je treba tudi šefa "dvigniti" vsaj za toliko, da bo finančno spet nad podrejenimim - in to se vleče do vrha gor). S tem si je država kar lepo dvignila priliv v proračun - saj je treba za vse te dvige odvajati ustrezne prispevke.
Da je imela država pošten namen, bi dvignila minimalno plačo brez direktne (oz. tako visoke) obremenitve delodajalcev - saj bi se višja neto izplačila preko povečane porabe (in s tem DDVja) vrnila v proračun. Samo tako pristopiti nima itak noben jajca
crazy1.gif

467716-post_slo.gif

In to je to. Na žalost pa bodo to nekateri označili za najslabšo obliko turbokapitalizma ...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik ynos pravi:

A je tvoj šef, pa ne smeš grdo pisat o njemu?
grin1.gif

Ne ...
Moj šef ne skače po alterju (vsaj upam, da ne, glede na to, da včasih neumnosti pišem) ...

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Če mi nekdo pač ni všeč

Kaj ti ni jasno? Direktor je odgovoren za poslovanje. Lastnik podjetja komunicira le z eno samo osebo v podjetju - direktorjem. Če direktor presodi, da nekoga ne potrebuje je to stvar njegove odločitve in odgovornosti. Barva puloverja pri tem nima nobene veze. Konec koncev se lahko nekdo odloči, da delavca ne bo imel ker sproža slabo voljo pri sodelavcih, med malico golta kruh in čebulo ter nato komunicira s strankami, ki padajo v nezavest. Morda me moti, da nosi ruto in je muslimanka. Recimo. Recimo da bi me (osebno nimam zadržkov do muslimanov, da se razumemo). In tega ne bi smel povedati naglas kot razlog ker je protizakonito. Morda pa bi to negativno vplivalo na posel. In kaj bi naredil? Iskal bi legitimen razlog za odpoved. Raje tako kot pa izguba dela strank, ki bi jih to pač motilo. Kdo sem jaz, da bom stranke prisilil v drugačno razmišljanje? Tega pač ne morem. Se pa pozna pri poslu. Torej?