Kvaliteta dobave elektrike

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Nekaj mesecev sem na novem naslovu, pa je kvaliteta dobave elektrike porazna.
komu se naslovi pritožbo?
ker sedaj jih imam pa dovolj...
razumem da sem bil brez elektrike pred dnevi ko je lomilo drevje zaradi
snega.
Ne razumem zakaj sem bil dan pred sneženjem brez elektrike.
Včeraj je bilo malo nevihte, spet brez.
Danes sije sonce že drugič v zadnji uri brez. Prvič cca 10 minut, tokrat je
prišla po 18 minutah. Najprej luč malo zmrkne, posveti nazaj čez
sekundoali dve je pa konec.
Toliko izpadov kot sem jih imel v zadnjih 4 mescih na novi lokaciji, prej
nisem imel 25 letih na 4 različnih lokacijah.
pritožba na
sodo ?
eles?
elektroenergiji? drug teden grem na gen-i
Komu četrtemu?

se nekaj podatkov iz "poišči potratneza"
Najnižja napetost
193V
Najvišja
252,6 V
Najnižja frekvenca 48,15
Najvišja frekvenca 53, 32
To so podatki za zadnji mesec kar je naprava priključena.

Kdaj mi bodo začel odpovedovati električni aparati? Komu se lahko takrat pritozim.
Ker nihanje napetosti za 60 V ne deluje blagodejno na priklopljene aparate (tv, hladilniki, skrinje....)

Trafo je oddaljen cca 100m, napeljava je se po luftu kot v pakistanu oziroma kot pred 50 leti.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
če nisi v mestu je napeljava po zraku nekaj čisto običajnega
težiš lahko dobavitelju - če pa boš kaj dosegel je pa drugo
pri nas je podobna situacija. zaenkrat še nismo nič dosegli

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Če prav vem, po standardih in zakonodaji bi morala biti efektivna napetost posamezne faze 230V-10%/+6% ali pa vsaj 230V +-10%. Torej med 207V in 253V.
Po mojem se mora v tvoji soseščini nekaj čudnega dogajat. 100m od transformatorja pa taka nihanja to mora biti med transformatorjem in tabo gor priključen en hud porabnik. Drugače je pa dobava elektrike do transformatorja čist v k...

Komu se pritožiti. Sistemskemu dobavitelju, torej Elektro .... (izberi pravo območje), potem pa državnemu regulatorju.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Pri starsih isto na deželi( nimajo niti vodovoda, niti asfalta) so že "30" let v zemlji.

Bom drug teden kak telefon zavrtel. Tudi na lokalno Ks in občino.
Slovenet : imaš kak link do tiste zakonodaje v % v +/-

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.264
340
83
Za kakovost elektrike ni odgovoren dobavitelj elektrike, ampak sistemski distributer (SODO).

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.834
113
Citat:
Uporabnik KarEn pravi:
Za kakovost elektrike ni odgovoren dobavitelj elektrike, ampak sistemski distributer (SODO).
zmaga.gif

Zetor

Pripravnik
6. apr 2010
451
2
16
Tudi pri nas je isto,vsak vetric ,malo grmenja pa smo ze brez elektrike, ob pogledu na zice in lesene povite drogove se ne cudim izpadom, infrastruktura komplet primerna balkanu,
Ce pa preberes pogodbo bos videl da so notri napisani samo pogoji za odjemalca ,oni se nikjer ne obvezujejo da ti bodo posiljali konstantnih 220-230V in nikjer ne pise da ti bodo elektriko dobavljali 24/7 nemoteno, seveda pa pise do kdaj moras placati.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.669
341
83
www.kacnje.eu
Verjetno se lahko pritožiš tistmu, ki mu plačuješ. Oni pa bodo že potem sitnarili sitemskemu dobavitelju. Sam sem pri Elektru Ljubljana okolica zasitnaril in so namestili eno škatlico, ki je nekaj časa merila vse skupaj. Na koncu prejmeš poročilo, kjer so res vpisane vse podrobnosti. Imajo pa določeno, kaj je sprejemljivo ... in kaj ne.
evil.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.097
-8.767
113
Citat:
Uporabnik Zetor pravi:
Tudi pri nas je isto,vsak vetric ,malo grmenja pa smo ze brez elektrike, ob pogledu na zice in lesene povite drogove se ne cudim izpadom, infrastruktura komplet primerna balkanu
Seveda, če se pa vsak kekec z 1s časa zajebava s pritožbami in ovira vzdrževanje. Kaj šele gradnjo novih dalnovodov/proizvodnih objektov.
smirk-1.gif

Vsi bi radi štrom, ampak le ta se more magično pojaviti v stekarju
wink-1.gif

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Neki bolj uradnega. Splošni pogoji za dobavo in odjem električne energije iz distribucijskega omrežja električne energije , ki se v 122. členu sklicujejo na standard
SIST EN 50160 oziroma kar EN 50160 (tisti SIST spredaj pomeni, samo, da ga je naš SIST prevzel, če ga kupiš je pa takorekoč še zmeri vse v angleščini). Standardi so plačljivi, ali pa jih dobiš v knjižnici na vpogled. Po netu sem malo pobrskal in prišle do tega linka . To je povzetek standarda. Glavna zahteva notri je, da mora biti pri NN omrežju, kamor spada tudi gospodinjski odjem, 95% tedna znotraj +-10% nazivne vrednosti RMS napetosti (pri nas je to 230V). Upošteva se 10 minutna povprečna vrednost RMS napetosti.

Tole je mal kletvic, ampak drugače ti težko kaj pojasnim.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.186
113
Če je res da si samo 100 m stran od trafota so tele vrednosti precej čudne že za napetost, ampak frekvenca 48Hz in 53 je pa čist mimo?. Tle bi se vprašal kaj imaš za en merilnik???

jest5

Guru
18. avg 2007
26.097
-8.767
113
Citat:
Uporabnik Floki pravi:
Če je res da si samo 100 m stran od trafota so tele vrednosti precej čudne že za napetost, ampak frekvenca 48Hz in 53 je pa čist mimo?. Tle bi se vprašal kaj imaš za en merilnik???
Tak, ki je direktno za v smeti
evil.gif

Frekvenca NIKOLI, ne bo tako nihala. Ne more.(ozeroma lahko, ampak ko bi kdorkoli videl take vrednosti, bi to pomenilo, da je sistem razpadel in bi lahko le še odšteval sekunde do popolnega mrka po par državah naokoli). Frekvenca je praktično fiksna z zelo majhnim odstopanjem od 50Hz in taka vrednost po povsot. Pod nobenim pogojem ne more imeti del omrežja drugačno frekvenco.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Vprašanje kak merilnik ima Hanzi. Nihanje frekvence je res veliko za stabilnost omrežja. Ampak napetost me 193V in skoraj 253V, pa je znak, da se nekje nekaj dogaja. Nekdo ima občasno priključen večji porabnik. 100m od transformatoja, bi moralo biti vedno več kot 230V. Če Hanziju pade napetost pod 200V, kaj je šele pri tistih, ki so 200m in več od trafota. Izpadi so pa nekam pogosti. Mislim, da sem kak km od transformatorja do izpada pa pri nas pride manj kot 1x na mesec.

Hanzi še eno vprašanje. Kadar imaš elektriko, ali kaj utripajo kake žarnice? Zdaj se to vidi predvsem na halogenkah. Drugače se pa to precej dobro vidi na žarnicah z žarilno nitko. Tole kar se tebi dogaja je niki čudnega.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
merilnik je voltcraft energy monitor 3000.
lahko da sem kakšno crko narobe prepisal. Lahko da je razstelan. Ampak to ne spremeni dejstva da sem 100 m od trafota, med nama so cca 3 hiše, kjer pa ne opazim navzven nobenih hudih porabnikov. Ker je Trafo sredi vasi grejo kabli v več smeri.
Sem se pa sedajle spomnil da je cca km stran nek industrijski obrat kjer pa bi lahko bili nekaj večji porabniki. Vprašanje pa če se napajajo iz tega trafota. Bom ob priliki pogledal ce gre kabel tudi tja. Ampak štos je v tem da je elektrike zmanjkalo v soboto popoldan, poleti v nedeljski noči in takrat zagotovo v industriji ne rabijo največ energije. Imajo bolj normalen delovni čas.
Bom bolj pozoren na žarnice. včeraj je pred izpadom navadna žarnice v garaži najmanj 2* lepo mrknila.
A je možno da je merilec pobral tako cudne vrednosti pred enim tednom ob sneženju, ko je elektrike zmanjkalo vsaj 10*, pa v sami vasi ni nič lomilo drevja in trgalo vodov.
Ne bi ga pa rad resetiral, ker potem nimam več dokaza ( pa čeprav z dvomljivim merilcem )

Borca

Pripravnik
21. jul 2007
374
13
18
Kopivnik
Napiši pritožbo na Agencijo za energijo, ali pa pokliči distribucijsko podjetje na katerega področju si (elektro LJ, elektro CE, Elektro MB, Elektro Gorenjska ali Elektro Prmorska). Opiši kaj se ti dogaja in to je to. Ko bodo dobili pritožbo, pridejo izmerit kakovost el. en z mašino ki omogoča spremljanje vseh parametrov po standardu SIST EN 50160. Na koncu dobiš poročilo kako in kaj. Še prej pa pri svoji instalaciji preveri, če je vse OK. Morda kak stik pri nuli...
No v kolikor bo pri tebi vse OK, bo pa distribucijsko podjetje porihtalo zadeve - enkrat. Če je kaj manjšega je to hitro, če pa je kaj drajega pa se malo dalj cajta čaka.
Je pa še caka - če bodo meritve pokazala da je vse v mejah standarda te pa lahko dobiš račun za meritve, tak da prej res pri sebi preveri da je vse OK.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
ja ta zadnji odstavek sem prebral v UL do katerega je Slovenet dal link.
Če bi pri meni bilo kaj narobe, najbrž ne bi elektrika brez mojega poseganja prišla nazaj čez xy minut?! Prav tako bi najbrž sosedje imel elektriko(moram preverit, podnevi malo težje to ugotoviš, ponoči takoj vidiš da je cela vas v temi.
Če dobiš račun za take meritve te pa najbrž se kaj več kot srat prime.
Kje naj iscem napake pri meni? Talilne varovalke se nisem zamenjal v 4 mescih tudi "pancarke" se ne

Nazadnje urejeno: