Krst - vprasanje

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.138
11.010
113
kod Džej-Zija
Še dodatek: po argumentiranju nekaterih tu gor bi se dalo sklepati, da je za kritično misel bolj pomembno, da človek ni "dogmatiziran", kot to, da se na svoje področje res spozna.

Vsakič znova sem navdušen, ko mi dokazujete mojo omejenost s svojim neznanjem matematike in logike.
hysterical-1.gif

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
Saj veš kako je z Albertom ... vsi hočjo njegove besed jemat iz konteksta in jih prirejat tako, da jim sede
smirk-1.gif

Ko sem po netu iskal za Mišom Alkalajem sem našel zanimiv članek, ki ga je napisal -> http://www.mladina.si/tednik/200045/clanek/pascal/ Definitivno vredno branja!

"Spoštovane dame in gospodje, kolo življenja se vrti. Stavite, prosim."

wink-1.gif

Zanimivo le, dokler ne veš ničesar o verjetnostnem računu. Pa še tam notri je napisal par neumnosti, ker je nekje napačno privzel paroma nezdružljivost dogodkov. Pa tudi sicer v tem članku ni povedal ničesar novega. Vse to je bilo že stokrat premleto, že kot mulc sem v osnovni šoli bral popolnoma enako argumentirano razpravo v knjigi Martina Gardnerja "Aha, pa te imam", ki opisuje verjetnostne, logične, statistične in ostale paradokse.

Ni bistvo članka v matematiki ampak če meniš, da matematično ni dovolj podkovan, mu pošlji mail in ga poduči. Očitno je pri matematiki mankal
smirk-1.gif
Sicer ne vem kaj si ti, ampak imam občutek, da njemu lahko ob magisteriju matematike pri takih zadevah zaupam.

"Torej moja stava: če boga ni, si z ateizmom prihranim čas, denar in živce; če bog obstaja in je dober, mi tega ne bo zameril; če pa živimo pod oblastjo sadističnega boga, mi tako ali tako ni pomoči."

To je to... vera sama sebe jebe s svojimi kontradiktornimi ugotovitvami, kako bog brezpogojno ljubi in kako bomo kaznovani, če ga ne bomo ljubili iz srca. Pa ne mi zdaj predavat o moderni religiji in simboliki. Nekaj, kar je bilo že v osnovi zlagano in ustanovljeno da se nateguje folk ne more biti plemenito samo zato, ker so svoje poglede spremenili zaradi spremembe "trga".

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Ti, ki v vsakmu ki se ne strinja s tabo glede 2. sv. vojne, vidiš komunističnega klavca, ne verjameš da taki župniki obstajajo.
confused-1.gif

Tud naš ni imel treh čistih. Najbolj mi je ostalo v spominu kritiziranje ateistov in muslimanov, ki da jih bog ne mara, so ničvredi in vsi bodo šli v pekel... Se sploh nisem upal navezvat kontaktov neki časa s temi "satani". Aja, to je bilo v 1, 2 razredu. Pa sveto pismo pa kulije je tud rad metal v glavo, če kaj nisi znal.
bonk.gif

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
Eno so družbeni normativi, kot so šola...
Drugo je pa filanje z nečim kar samo razdvaja narode in posameznike. Pa še stane te fajn. Časa in denarja.
Pa ne morte vero enačit z državljanstvom, šolo...
hysterical-1.gif
To je samo en klub. Je pa zelo velik in vpliven, to pa.
Pred 2000-3000 leti je bil družbeni normativ religija. Mogoče šola ne bo več družbeni normativ čez 1000 let. Ne bodi starokopiten.
Pusti ljudem, da delajo tisto kar želijo. Ne krči jim z ustavo določenih pravic niti na forumu. Niti z besedo in pisanjem svojih pogledov. Sploh glede na to, da si mod.
Po naši zakonodaji tudi ni več nujno, da ga daš v šolo.
A tebe kaj boli ko si tak?
rolleyes-1.gif

Sploh nevem kaj naj odgovorim, ker nimam pojma kaj mi hočeš dopovedat.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.138
11.010
113
kod Džej-Zija
Pravzaprav je bistvo v matematiki, ker je on ravno za matematično sklepanje privzel nekaj, česar ne bi smel, oz. kar bi moral prej še dokazati. Tako se je pa tudi on odločil za dogmatizem, samo iz svoje strani.

O njegovi usposobljenosti: dovolj žalostno je, da človek na njegovem položaju ne zna niti svoje izobrazbe pravilno navesti.
bonk.gif

http://www.ljudmila.org/media/host/alkalaj1.htm

To je sicer podrobnost, ampak ravno pri podrobnostih naj bi bili matematiki kar se da pedantni.

Preostanka pa ne bi komentiral, ker se je Jezus verjetno pustil križati samo zato, da bi lahko molzel in zavajal folk.
13.gif

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
Mogoče je hotel reči, da se je včasih družba in norme (in kultura) osnovala na veri. Naj tu takoj dodam, da sama tudi ne podpiram cerkve kot institucije, saj sama duhovščina nekaj govori, drugo pa dela. Podpiram pa nekaj načel, ki jih zagovarja in ki seveda v sodobnem svetu več nimajo veljave oz. izgubljajo na vrednosti. Dandanes se zagovarja vse drugo kot osnovna načela dobrobiti do sočloveka. S propadom vrednot počasi propada tudi osnovna celica družbe - družina, ljudje pa ne verujejo v nič več, razen v - denar. Ne pravim, da je potrebno verovat, da nas opazuje en sam človek v človeški podobi; pri veri gre predvsem zato, da imajo ljudje upanje v boljši jutri in če jim pri tem pomaga verovanje v višjo silo, toliko bolje. Kam pa se obračate vi, ko vam je težko? V znanost? Ali v alkohol? Ali v štrik? ...
In če se že sprašujete, sem sama neke vrste agnostik. Zakaj? Kdo lahko recimo razloži nastanek sveta? Mislim, da je to izven dometa človekovega dojemanja in tega ne more razložiti ne cerkev s svojimi plastičnimi razlagami ne znanost s svojimi domnevami in predvidevanji.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Preostanka pa ne bi komentiral, ker se je Jezus verjetno pustil križati samo zato, da bi lahko molzel in zavajal folk.
13.gif

Kje je bila enkrat ena slika, kjer je bilo dobro razloženo.
Nekaj v tem stilu: Jezus je prišel na svet zato da bi lahko umrl za ljudi, da bi potem s tem lastnim dejanjem sam ljudem odpustil... Ne znam točno napisat. Gre se za protislovje. Če kdo najde.
zmaga.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Citat:
Uporabnik kdosemjaz pravi:
pri veri gre predvsem zato, da imajo ljudje upanje v boljši jutri in če jim pri tem pomaga verovanje v višjo silo, toliko bolje. Kam pa se obračate vi, ko vam je težko? V znanost? Ali v alkohol? Ali v štrik? ...
Sam nase in na bližnje. Kajti le tako se lahko problem reši. Višja sila ga ne bo
evil.gif

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
Lepo, da se nase obračaš. Ampak 'višja sila' ti lahko daje občutek upanja, razumeš? Jaz včasih zavidam vernikom, ki se lahko pomirijo s tem, da gredo zmolit oče naš v cerkev in ohranjajo držo in upanje, da jim bo to pomagalo. To je veliko povezano z avtosugestijo, ki pa v nekaterih primerih tudi pomaga. Ni vse tako črno-belo.
Je pa seveda tudi tako, da povsod deluje princip jaz tebi - ti meni in občutek hvaležnosti. Vernik bo šel v cerkev in ker se bo čutil hvaležnega za podporo, ki mu jo ta nudi, bo tudi plačal. Nevernik bo pa šel k psihoterapevtu ali drugemu dohtrju, ki njegove probleme znanstveno razlaga, tam pa tudi plačal. Povsod so isti principi, če pa človeku res gre za zdravje recimo, se najverjetneje obrne k vsem sredstvom.

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Jezus je prišel na svet zato da bi lahko umrl za ljudi, da bi potem s tem lastnim dejanjem sam ljudem odpustil... Ne znam točno napisat
nekaj napišeš potem pa ne prebereš kaj si napisal? sicer se poskušaš rešiti kao ne znam napisat - če bi se spustil na osebno raven bi napisal da ne znaš razumet ampak tega nisem napisal.
Tvoje zavajanje je lep primer kako delujeti tisti, ki jim je morala španska vas - mogoče pa nisi kriv ti, ampak kuliji in knjige ki so letele v tvojo glavo. Pojdi do Čeferina boš kar precej zaslužil, če boš dokazal posledice (v to ne dvomim-bodo samo tvoje prispevke pogledali na Alterju
hysterical-1.gif
)
Pa še vprašanje: a so zate vsi zarukanci, ki se ne strinjajo s polresnico in manipulacijo? Da ti odgovorim zase: zame niste pa četudi se ne strinjate z dejstvi, konkretno ti imaš včasih prav zanimive poste.

Tony_Soprano

Alter Mafia
7. jun 2008
1.405
0
36
Kako že gre, bog nas je naredil po svoji podobi, bil je pa morilec, rasist, homofob, mental.....
Bučke tale vaš bogec
smile-1.gif

Povej nekaj dokazov, ki so dejansko dokazi ne pa nek gibberish shit
wink-1.gif

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
A mam koga za zarukanca? Komu kratim pravice? Jaz vsakemu pustim svobodno voljo. In ravno to je fora, pogovarjamo se o kratenju svobodne volje s tem, ko ti vcepijo v podzavest eno in edino resnico.

Če nekaj napišem kar ti ne paše, še ne pomeni da sem nestrpen do drugače mislečih. Imam samo svoj pogled, ki pa ni nujno pravi. Je pa moj.
smile-1.gif

To sem pa odgovarjal moseero-tu. Ne znam napisat pa pomeni, da se ne spomnim citata ki je res dober. Bom našel tisto slikco...

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Oh, yeah! Troedini bog!
smile-1.gif

Kjer je sam impregniral svojo mater po svoji lastni ideji, in potem sam sebe (A ni samomor smrtni greh?!) žrtvoval, hkrati pa še preklinjal samega sebe, ker se je zapustil!

Zakon. A se ne reče temu shizofrenija?
smile-1.gif

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Citat:
To spet čudovito odpira temo, zakaj ateisti praznujejo cerkvene praznike samo skozi hrano in pijačo? Za božič vsi jedo tradicionalne krščanske jedi, gredo k polnočnici, za veliko noč barvajo jajčka, nekateri se še poročijo v cerkvi, ker je bolj romantično. Že to je hipokrizija brez primere. Potem pa še nekdo izjavi, zakaj mora krst potekat v cerkvi, zakaj se ne more samo žret?! Gimme a break, please.

Pravi ateisti zagotovo ne. Ne hodim k polnočnici, ne barvam jajc, je pa res da pojem potico, vendar se ta ne dela samo za vaš največji praznik.

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Citat:
Mogoče je hotel reči, da se je včasih družba in norme (in kultura) osnovala na veri. Naj tu takoj dodam, da sama tudi ne podpiram cerkve kot institucije, saj sama duhovščina nekaj govori, drugo pa dela. Podpiram pa nekaj načel, ki jih zagovarja in ki seveda v sodobnem svetu več nimajo veljave oz. izgubljajo na vrednosti. Dandanes se zagovarja vse drugo kot osnovna načela dobrobiti do sočloveka. S propadom vrednot počasi propada tudi osnovna celica družbe - družina, ljudje pa ne verujejo v nič več, razen v - denar. Ne pravim, da je potrebno verovat, da nas opazuje en sam človek v človeški podobi; pri veri gre predvsem zato, da imajo ljudje upanje v boljši jutri in če jim pri tem pomaga verovanje v višjo silo, toliko bolje. Kam pa se obračate vi, ko vam je težko? V znanost? Ali v alkohol? Ali v štrik? ...
In če se že sprašujete, sem sama neke vrste agnostik. Zakaj? Kdo lahko recimo razloži nastanek sveta? Mislim, da je to izven dometa človekovega dojemanja in tega ne more razložiti ne cerkev s svojimi plastičnimi razlagami ne znanost s svojimi domnevami in predvidevanji.

Lepo napisano!
467716-post_slo.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Temu se reče shizofrenija samo v primeru, če ne gre za religiozne zablode.

Če nekdo reče, da je videl Jezusa - ok, dobro... pač verski fanatik.

Če nekdo reče, da je videl Elvisa - pa začnemo že počasi o psihiatru razmišljat...

Razlike pa ni. Oboje nastane zaradi nekega neravnovesja v možganih.

Zanimiva mind opening knjiga na to temo je "The daemon haunted world" od Carla Sagana.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Zanimivo, da uspeš zakomplicirat tako enostavno zadevo kot je 1 + 1 = 2.

Še opici je jasno, da stvar izhaja iz narave. En kokos in še en kokos sta dva kokosa. Kakorkoli gledaš. V naravi ni številskih sistemov (te smo si izmislili zaradi prstov), v naravi ni nekih omejenih množic. V naravi so naravna števila in aditivnost osnova.

To ni nobena dogma, pač pa posledica opazovanja narave.

Seveda je za kritično misel pomembno, da človek ni dogmatiziran. Sploh če so te dogme v konfliktu s področjem njegovega dela.

Ostalo je pa že zelo lepo Moongoose napisal...

Edini razlog za spreminjanje religij je znanost. Znanost, ki s prstom pokaže, na bedarije, ki so si jih izmislili naši predniki in jih preko privzgajanja svojim otrokom propagirali naprej skozi generacije. Brez znanosti bi še danes bili v srednjem veku. Veliko vernikov si gladko zatiska oči pred tistimi časi. Eh, to je že tako daleč nazaj, a ne? Zdaj so se modernizirali...

Pojdi npr. v Iran malo pogledat, kako stvari stojijo. Vsaka država na tem svetu je eno samo versko revolucijo stran od srednjega veka (razen tiste, ki so že tam).

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

In kaj ti pomaga vera v boljši jutri?

Dokler nisi pripravljen nekaj storiti za ta boljši jutri, so vse skupaj samo prazni upi. Ko pa si pripravljen nekaj storiti, potem tudi vere v boljši jutri ne potrebuješ več. Potrebuješ samo vero vase.

Nastanek sveta? Nazadnje ko sem pogledal, stvari precej dobro kapljajo na svoje mesto. Na velikostni skali človeka pa sploh ni več nekih hudih zadreg, kako in kaj. Fizika, geologija, evolucija. Nihče drug ti ne zna dati tako obsežne, zapletene in predvsem vseobsegajoče razlage sveta. (tu upam, da se strinjamo, da je kreacionizem samo zgodbica za otroke...)

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.