Krst - vprasanje

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
"Ničesar ni treba verjeti, potrebno je samo razumeti."

To zna bit velik problem za nekatere, ja.

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
Se strinjam z uporabnikom 'doto'. Nekako v tej smeri tudi jaz razmišljam. Sem skeptik, dokler se mi zadev ne dokaže. To je tudi pogon za agnostike, kamor se delno uvrščam tudi jaz. Smešni ste, ker me takoj, ko podvomim v znanost, obtožujete, da sem goreč vernik. Pa sem že napisala, da nisem. Imam pa tudi jaz pravico dvomit v znanost, kajne?

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik doto pravi:
V čem se razlikujeta en, ki slepo verjame v višje bitje in zavrača vse ostalo in en, ki verjame v znanost in kategorično zanika obstoj boga? Dokler ne bo matematično dokazano, da bog ne more obstajati, si jaz ne upam trditi, da nekje v neki obliki res ne obstaja. Dejansko je življenje na zemlji nastalo po po seriji naklučij. Če bi se katero od njih zgodillo malo drugače, verjetno nas ne bi bilo. Jaz si ne upam trditi, da ni nobene možnosti da neka višja sila pri tem ni pomagala. Preprosto za to ni dokazov.

Pa da ne bo kdo mislil, da sem zdaj neki verski fanatik. Če bi me kdo vprašal, če verjamem v boga, bi verjetno rekel, da ne. Ne zanikam pa možnosti, da vendarle obstaja. Vseeno pa spoštujem odločitdev vsakega, ki verjame. Če mu vera pomaga prebroditi vsakodnevne težave, hvala bogu (
evil.gif
). Live and let live.

Sploh me pa moti enačenje vere in cerkve. Z vero ni nič narobe. Tudi cerkev, kar se tiče življenja uči predvsem dobre stvari (deset zapovedi). Tudi pri verouku te vzgojijo tako, da lahko normalno funkcioniraš v družbi. Problem pa postane, ko se cerkev začne vmešavati v politiko. Tudi odnos cerkve do znanosti, jaz smatram kot politika. Znanost ni nevarna za vero, nevarna je za institucijo, ki se je proglasila za vez do boga.

Do nedavnega sem se smatral za ateista, samo ko berem izjave "ateistov" v tej temi, vidim, da čeprav se glede določenih pogledov strinjam z njimi. Predvsem glede odnosa do cerkve kot institucije, kopičenja denarja ipd. Po drugi strani pa, da iz principa ne bi šel na krst otroka najboljšega prijatelja, samo zato, ker nočem prestopiti praga cerkve, se mi zdi totalno bolano. Kaj si s tem dokazal? Čisto nič, samo zameril si se najboljšem prijatelju. Enkrat sem na trenjih spremljal debato glede verouka v šolah in je en predstavnik cerkve izjavil, da je ateizem tudi vera. Takrat se mi je zdela ta izjava nesmisel, ko pa berem tole temo se pa čedalje bol strinjam z njo. Očitno potem nisem ateist. V boga pa tudi ne verjamem.

Smrkci obstajajo ali ne? Dokaži, da so samo risani junaki in da se nekje v nekem temnem gozdu res ne skrivajo pred Gargamelom.
smirk-1.gif

Vidiš? Če bi nekdo po TV-ju začel razlagat kako so Smrkci kontrolirali evolucijo, do te mere, da smo se razvili tako kot smo se, bi ga verjetno odpeljali v norišnico. Ko folk na veliko razlaga da je nekje nek nadnaravni gospodar, ki nas je naredil je pa to "vera" in "nekaj kar ne moreš dokazat da ne obstaja".

Ta Bog, kot ga imenujejo, je v osnovi ustvaril Evo in Adama. To smo dokazali da je laž. Potem je brezmadežno zaplodil Marijo. Še ena dokazana laž. Sin od boga je vodo spremenil v vino in z žemljo nafotral pol vasi. Laž in laž. Grem naprej? V bistvu je vsa zgodba okoli Boga ena velika laž in potem naj bi znanstveniki vernikom dokazovali, da neka namišljena oseba nekje v nebesih NE obstaja? Zakaj? Zato, ker so verniki videli, da tista zgodbica pa res ne drži in da bo po novem bog nekaj povsem drugega?
Pa ne mi zdaj pisat, da bog ni Bog ampak je pač en bog. Vsa verstva so po istem kopitu zgrajena na pravljicah in čudežih.

Lahko ti meni dokažeš, da ne obstajajo rozaste pande? Mi lahko dokažeš da ne obstaja Mercedes-Benz S classa z 1.0 mašino? Mi lahko verjameš da vampirji ne obstajajo? Predstavljaj si, da bi nekdo veroval v vampirja. Bi ga ti imel za normalnega? Dokazat mu itak ne moreš, da se nekje ne skrivajo in da imajo nadnaravne moči zaradi katerih se Zemlja vrti okoli sonca?
smirk-1.gif

Uglavnem. Če začneš tako gledat na problem, da mora nekdo dokazovat, da nekaj NE obstaja, rata ena velika zmeda. Bi zastopil, če bi verniki imeli kakšen dokaz ampak ga nimajo. Oni lahko trdijo, da bog obstaja brez dokazov, znanstveniki pa morajo NEobstoj boga dokazat?

Je pa res, da imamo eno božanstvo iz katerega so izpeljana vsa verstva -> Sonce! Sonce nam daje toploto ter svetlobo in je s tem omogočilo pogoje, da se je življenje sploh razvilo in da še vedno živi. Ampak sonce ni nek stvarnik ampak le eno telo v vesolju.

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Ne ne smeš dvomiti ker je Jernej tako ukazal
hysterical-1.gif

in nanizal dokaze, ki potrjujejo nastanek sveta, vesolja ......... , tako da me je prepričal - njegova znanost je vsemogočna (kako pa da ne najde zdravila za vse bolezni -verjetno zato, da nebi preveč ljudi živelo naenkrat in bi bili zdravniki preveč obremenjeni), in bo kmalu izumila cepivo, ki bo pomorilo teiste, ker odžirajo sredstva, ki bi jih njegovi somišljeniki lahko uporabili za svoj blagor.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik doto pravi:
.....
Do nedavnega sem se smatral za ateista, samo ko berem izjave "ateistov" v tej temi, vidim, da čeprav se glede določenih pogledov strinjam z njimi. Predvsem glede odnosa do cerkve kot institucije, kopičenja denarja ipd. Po drugi strani pa, da iz principa ne bi šel na krst otroka najboljšega prijatelja, samo zato, ker nočem prestopiti praga cerkve, se mi zdi totalno bolano. Kaj si s tem dokazal? Čisto nič, samo zameril si se najboljšem prijatelju. Enkrat sem na trenjih spremljal debato glede verouka v šolah in je en predstavnik cerkve izjavil, da je ateizem tudi vera. Takrat se mi je zdela ta izjava nesmisel, ko pa berem tole temo se pa čedalje bol strinjam z njo. Očitno potem nisem ateist. V boga pa tudi ne verjamem.
Ločiti moraš tudi med antiteisti in ateisti.
Ateisti so popolnoma skulirani in jih ne moti vera drugega. Antiteisti so pa bolj fanatične sorte - kot si opazil že sam.

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
ce bos pa kdaj imel resne zdravstvene probleme, ti bo pa kak tak Jernej s pomocjo znanosti zivljenje resil.

jaz bi ti reku da zmoli tri ocenase pa zdravemarije. ce nebi uspelo, bi te pa itak bog k sebi vzel.
na sreco nisem zdravnik. nimam tako dobrohotnega srca, da bi se brigal za taksne kretene. oni se pa morajo.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik alexx_ pravi:
ce bos pa kdaj imel resne zdravstvene probleme, ti bo pa kak tak Jernej s pomocjo znanosti zivljenje resil.

jaz bi ti reku da zmoli tri ocenase pa zdravemarije. ce nebi uspelo, bi te pa itak bog k sebi vzel.
na sreco nisem zdravnik. nimam tako dobrohotnega srca, da bi se brigal za taksne kretene. oni se pa morajo.

467716-post_slo.gif

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:

Ateisti so popolnoma skulirani in jih ne moti vera drugega.

Ta je tud dobra izjava, ja. Tu se zelo rado posplošuje naslednje:

a) če si veren, si - omejen, neznanstven, nerazgledan, najverjetneje s podeželja, ni ti pomoči, tako si zavožen
b) če nisi veren, si - znanstvenik, pojedel znanje sveta, znaš razložit vse, takorekoč si sam svoje božanstvo in imaš lastno vero v znanosti, ampak se tega ne zavedaš

Bravo za tak črno-bel pogled na svet.
smirk-1.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
berem in berem, pa vidim, kakšni kekci se tukaj zbirajo haha

poanta je na kratko v temu citatu: <<<Je pa res, da imamo eno božanstvo iz katerega so izpeljana vsa verstva -> Sonce! Sonce nam daje toploto ter svetlobo in je s tem omogočilo pogoje, da se je življenje sploh razvilo in da še vedno živi. Ampak sonce ni nek stvarnik ampak le eno telo v vesolju. >>>

to je bistvo in iz tega izhajajo vse religije..dejte še malo let preživet na temu svetu, pa kakšne pametne knjige v roke vzet ..

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
kult sonca
cool-1.gif
--vsako jutro ob vzhodu Sonca plešejo mlade ženske ob robu gozda, v deviški rosi v čast, ker se je BOG povrnil in nam bo zopet povrnil moči in vero v dan, ki nas čaka...seveda se čez dan iztrošiš v delu, po temu pa uživaš v darovih NJEGOVE milosti..to so v družbi naših življenskih sopopotnicah in hrane, ki nam jo ON tako tako milostno namenja s pomočjo njegove ENERGIJE..

Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Nikjer nisem napisal, da ima znanost odgovore na vsa vprašanja. Vsekakor pa SO odgovori na nekatera osnovna vprašanja, ki se še nekaterim tu na forumu zdijo nepojasnjena.

Pripombe o zdravilih pa raje ne bi komentiral. Neinteligentne provokacije... imaš še kakšno na zalogi?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Sem že napisal enkrat, pa se očitno ni nikogar prijelo. V znanost se ne verjame - znanost se razume. Tu je bistvena razlika.

Mehanistični pogled na svet je sila zoprn. Krut, naključen in eksakten. Popolnoma razumljivo je, da ga ljudje ne želijo sprejeti. Toliko lažje je živeti v izmišljenih zgodbicah... Pač po liniji najmanjšega odpora. Žal pa to pomeni, da mestoma ne moreš razumeti ustroja sveta, kakršen v resnici je.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Dobro napisano.

Religija je dejansko ena izmed redkih zablod, ki se jo ne le ne poizkuša pojasniti, ampak se jo celo še spodbuja.

Glede dokazov je pa že itak klasika. Naj se znanstveniki ukvarjajo z dokazovanjem njihovih zablod...

Ironično se je točno to (skoraj) zgodilo par let nazaj. Nekdo je prišel na idejo, da bi se lahko iz Jezusove krvi na mrtvaškem prtu izluščilo nekaj vzorcev celic in dokazalo obstoj Y kromosoma - ergo - he had a - HUMAN father. Najbrž si mislite, kakšen je bil odgovor Vatikana na to idejo
smirk-1.gif
.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
ksz...
nisem bral cele kolobocije, obtoževanj itd....

avtorju teme pa tole.....
Vsaj v zadnjem času so krsti po maši tako da najbrž ne bo ne pušce (v katero ti ni treba dati ničesar če se tega bojiš) in vse skupaj traja nekaj minut....

Če ti kolega nekaj pomeni pojdi na krst in pokaži "toleranco" do drugače mislečih. Samo tako lahko pričakuješ da bodo tudi oni tebe razumeli ko boš prišel s svojimi "muhami" na plano...
Želim ti lepo nedeljo, za darilo pa jim daj nekaj tvojim zmožnostim primernega.....

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
najbrz ne ves, da pise v sv. pismu tudi:"....Bog ne obstaja in ga ni...."

ugani kaksen je bil odziv Vatikana na to. beri v kontekstu!
grims-1.gif

Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Dobro napisano.

Religija je dejansko ena izmed redkih zablod, ki se jo ne le ne poizkuša pojasniti, ampak se jo celo še spodbuja.

Glede dokazov je pa že itak klasika. Naj se znanstveniki ukvarjajo z dokazovanjem njihovih zablod...

Ironično se je točno to (skoraj) zgodilo par let nazaj. Nekdo je prišel na idejo, da bi se lahko iz Jezusove krvi na mrtvaškem prtu izluščilo nekaj vzorcev celic in dokazalo obstoj Y kromosoma - ergo - he had a - HUMAN father. Najbrž si mislite, kakšen je bil odgovor Vatikana na to idejo
smirk-1.gif
.

Yuri

Zelenc'
27. jul 2007
19
0
1
Kam pa je tema zasla?!?
crazy1.gif

Mase ne bo, samo krst in potem pozrtija v eni ostariji, pa vmes tudi malo
nahrung002.gif
in to je vse.
Darilce sem ze kupil, tak da hvala vsem za idejo.
wink-1.gif

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.